Caitlin Moran tuli tunnetuksi kirjastaan Naisena olemisen taito, jota on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Kuva: Conor O’Leary
Caitlin Moran tuli tunnetuksi kirjastaan Naisena olemisen taito, jota on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Kuva: Conor O’Leary

Miten esimerkiksi Rihannan videoihin oikein tulisi suhtautua? Brittikolumnisti Caitilin Moran naisista opastaa.

Twerkkausta ja paljasta pintaa – sitähän musiikkivideoista löytyy. Feministikirjailija, brittikolumnisti Caitlin Moran kehottaa ottamaan uuden asenteen koko MTV-kulttuuria kohtaan.

– Monet feministiäidit eivät halua, että heidän tyttärensä katsovat MTV:tä, sillä naiset ovat siellä seksiobjekteja. En usko siihen ollenkaan, sillä lapset voivat katsoa musiikkivideoita kaverillaankin, Caitlin sanoo.

Caitlinin osittain omaelämäkerrallinen romaani Näin minusta tuli tyttö ilmestyi maaliskuussa. Hänen aiemmin ilmestynyt kirjansa Naisena olemisen taito on myynyt maailmanlaajuisesti yli puoli miljoonaa kappaletta.

– Minusta feminismi on mieluummin työkalu kuin sääntö. Televisiota kannattaa katsoa murrosikäisen kanssa yhdessä – ja vitsailla siitä. Mitä tässä videossa tapahtuu? Oletko nähnyt tämän näköisiä naisia tuolla pihalla? Caitlin jatkaa.

– Tässä meillä on Rihanna 37:nnessä videossaan, jossa hänellä ei ole vaatteita yllään. Kyllä hänellä kaiken sattuman mukaan olisi kuulunut olla yhden videon tekemisen aikana kuukautiset tai karsea flunssa. Ja silti hän on rintsikoissaan ja pöksyissään piehtaroimassa heinäkasassa ja esittää olevansa seksuaalisuutensa huipulla. Rihanna-parka! Haluaisin kietoa ympärillesi lämpimän takin ja tarjota kuumaa teetä. Eikö hän voisi jokin päivä esiintyä videollaan t-paidassa ja housuissa?

Caitlin näkee, että terve, ääneen lausuttu kritiikki on tärkeää. Muuten nuoret ihmiset voivat kuvitella vaikka mitä – niin kuin hän teki teinityttönä itsekin.

– Seurasin naisia televisiossa 80-luvulla ja kuvittelin, että hiukset kasvavat luonnostaan suoraan ylöspäin. Ajattelin, että voi ei, ei minulle käy noin, en ole kunnollinen nainen! hän kertoo nauraen.

– 13-vuotiaana ajattelee, että oikeat naiset ovat televisiossa, minä olen ongelma. Minun feministinen viestini on, että sinä olet oikea. Oudot jutut ovat tuolla televisiossa.

Lue lisää:

Menikö seksikkyys jo överiksi tässä farkkumainoksessa?

Videobloggarin huikea vastaisku: lihavatko eivät muka ole seksikkäitä?

Hei, perussuomalaisten puoluesihteeri: tätä feminismi tarkoittaa

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Tilaajille
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen

Marjo Vilkko, 52, rakastui itseään 11 vuotta nuorempaan mieheen ja elää nyt avoimessa liitossa. Koska Marjo ei voi saada enää lapsia, hän antoi miehelleen luvan perustaa perheen toisen naisen kanssa.

Kun kirjailija Marjo Vilkko, 52, oli lapsi, hän ahmi tyttökirjoja ja haaveili rakkaudesta, joka olisi yhtä suuri kuin Vihervaaran Annan rakkaus Gilbertiä kohtaan.

Nuorena aikuisena hän kuunteli postpunkia, kieriskeli melodramaattisten sointukuvioiden syövereissä ja...