Caitlin Moran tuli tunnetuksi kirjastaan Naisena olemisen taito, jota on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Kuva: Conor O’Leary
Caitlin Moran tuli tunnetuksi kirjastaan Naisena olemisen taito, jota on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Kuva: Conor O’Leary

Miten esimerkiksi Rihannan videoihin oikein tulisi suhtautua? Brittikolumnisti Caitilin Moran naisista opastaa.

Twerkkausta ja paljasta pintaa – sitähän musiikkivideoista löytyy. Feministikirjailija, brittikolumnisti Caitlin Moran kehottaa ottamaan uuden asenteen koko MTV-kulttuuria kohtaan.

– Monet feministiäidit eivät halua, että heidän tyttärensä katsovat MTV:tä, sillä naiset ovat siellä seksiobjekteja. En usko siihen ollenkaan, sillä lapset voivat katsoa musiikkivideoita kaverillaankin, Caitlin sanoo.

Caitlinin osittain omaelämäkerrallinen romaani Näin minusta tuli tyttö ilmestyi maaliskuussa. Hänen aiemmin ilmestynyt kirjansa Naisena olemisen taito on myynyt maailmanlaajuisesti yli puoli miljoonaa kappaletta.

– Minusta feminismi on mieluummin työkalu kuin sääntö. Televisiota kannattaa katsoa murrosikäisen kanssa yhdessä – ja vitsailla siitä. Mitä tässä videossa tapahtuu? Oletko nähnyt tämän näköisiä naisia tuolla pihalla? Caitlin jatkaa.

– Tässä meillä on Rihanna 37:nnessä videossaan, jossa hänellä ei ole vaatteita yllään. Kyllä hänellä kaiken sattuman mukaan olisi kuulunut olla yhden videon tekemisen aikana kuukautiset tai karsea flunssa. Ja silti hän on rintsikoissaan ja pöksyissään piehtaroimassa heinäkasassa ja esittää olevansa seksuaalisuutensa huipulla. Rihanna-parka! Haluaisin kietoa ympärillesi lämpimän takin ja tarjota kuumaa teetä. Eikö hän voisi jokin päivä esiintyä videollaan t-paidassa ja housuissa?

Caitlin näkee, että terve, ääneen lausuttu kritiikki on tärkeää. Muuten nuoret ihmiset voivat kuvitella vaikka mitä – niin kuin hän teki teinityttönä itsekin.

– Seurasin naisia televisiossa 80-luvulla ja kuvittelin, että hiukset kasvavat luonnostaan suoraan ylöspäin. Ajattelin, että voi ei, ei minulle käy noin, en ole kunnollinen nainen! hän kertoo nauraen.

– 13-vuotiaana ajattelee, että oikeat naiset ovat televisiossa, minä olen ongelma. Minun feministinen viestini on, että sinä olet oikea. Oudot jutut ovat tuolla televisiossa.

Lue lisää:

Menikö seksikkyys jo överiksi tässä farkkumainoksessa?

Videobloggarin huikea vastaisku: lihavatko eivät muka ole seksikkäitä?

Hei, perussuomalaisten puoluesihteeri: tätä feminismi tarkoittaa