Pitkän uran tehnyt muusikko George Michael kuoli joulupäivänä 2016. Kuva: Reuters
Pitkän uran tehnyt muusikko George Michael kuoli joulupäivänä 2016. Kuva: Reuters

”Tuntui kuin minut olisi kirottu. En voi ymmärtää, miksi Jumala koetteli minua niin”, kertoi George Michael Guardianin haastattelussa alkuvuosistaan.

Seitsemän autokolaria, vankilatuomio huumeista ja kohupidätys siveettömästä käytöksestä. Tähän päälle äidin menehtyminen syöpään sekä ensirakkauden kuolema aidsiin. Sitten vuosien masennuskierre.

Voi George Michaelia. Jos on yliseksuaalinen pössyttelijä ja masennukseen taipuvainen perfektionisti, ei ihme, että elämä tuntuu välillä kasanneen muusikon harteille enemmän kuin hän on jaksanut kantaa.

– Elämästäni katosi 12 vuotta pimeyteen, masennukseen ja pelkoon. Tuntui kuin minut olisi kirottu. En voi ymmärtää, miksi Jumala koetteli minua niin. Kukaan ei voi käsittää, miten paljon kuolemaa ympärilläni oli, tähti on summannut aikuisuutensa alkuvuosia Guardianin haastattelussa.

Mutta jotenkin George Michael on aina noussut syövereistä. Tämä laulaja ja lauluntekijä on popikoni, jonka tähti ei sammu sekoiluihin.

Trendikkäiden silmälasien takaa tuntuu aina tapittavan vilpitön poika, joka myöntää nolona virheensä eikä koskaan lakkaa arvostamasta fanejaan.

Maaliskuussa George Michael julkaisi vuosien tauon jälkeen uuden levyn, konserttisalikiertueella nauhoitetun Symphonican, joka nousi Briteissä albumilistan ykköseksi.

”Elämästäni katosi 12 vuotta pimeyteen, masennukseen ja pelkoon.”

George Michaelin veroista poptähteä ei ole maailmassa monta, kaiken kaikkiaan hänen albumejaan on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta (vuoden 2014 luku).

Ujo ja kokematon seksisymboli

Georgios Kyriakos Panagiotou syntyi vuonna 1963 kreikkalaisen isän ja brittiläisen äidin kuopukseksi. Pohjoislontoolaisessa lähiössä asuvan ravintoloitsijaperheen vanhemmat paiskivat töitä kahdessa vuorossa elättääkseen Georgioksen ja kaksi tytärtään. George Michael on sanonut perineensä itseluottamuksensa sekä halunsa päästä elämässä eteenpäin siirtolaisisältään Jackilta.

George Michael uskoo myös, että kiinnostus musiikkiin heräsi kahdeksanvuotiaana aivotärähdyksen seurauksena. Ennen kuin nuori Georgios kaatui koulun portaissa ja löi päänsä patteriin, hän oli puuhastellut matematiikan, luonnontieteiden ja ötököiden parissa.

Onnettomuuden jälkeen pojan intohimo suuntautui musiikkiin, ja kaksi viikkoa tärähdyksen jälkeen hän sai päähänsä alkaa soittaa viulua.

– Olisinpa valinnut toisen instrumentin, mutta viulu nyt sattui ensimmäisenä vastaan. Aneluistani huolimatta vanhempani eivät antaneet minun lopettaa soittoharrastusta, vaan kävin viulutunneilla seitsemän vuotta.

Kun perhe vaurastui ja muutti paremmalle alueelle Lontoon Hertfordshireen, 12-vuotiaan Georgiosin piti vaihtaa koulua. Uudella luokallaan hän ystävystyi nopeasti Andrew Ridgeleyn kanssa: Andyn räikeä itsevarmuus täydensi ujoa George Michaelia. Musiikista innostuneet kaverukset perustivat bändin ja haaveilivat menestyksestä.

Vuonna 1981 haahuilu muuttui totiseksi tekemiseksi. Wham! tunkeutui popyleisön tietoisuuteen. Nilkoista käärityissä farkuissaan, valkoisissa t-paidoissaan ja pastellineuleissaan keimailevan pojat haluttiin kaikkialle.

George Michaelin suurin rakkaus oli Anselmo Feleppa, johon hän ihastui alle kolmikymppisenä. Siihen asti muusikon kumppaneiksi olivat kelvanneet niin naiset kuin miehetkin: George Michael kertoo heränneensä homoseksuaalisuuteensa varsin myöhään. Hän kyllä harrasti seksiä naisten kanssa, mutta tunsi, ettei koskaan pystyisi parisuhteeseen heidän kanssaan.

– Tunnetasolla olen gay. Lopetin naisten kanssa makaamisen, koska se alkoi tuntua hyväksikäytöltä. Hiv-tietoisuuden lisääntyessä olisi myös ollut reilua kertoa satunnaisille partnereille, että on harrastanut seksiä myös miesten kanssa.

Hivistä tiedettiin vielä melko vähän, kun se jo heitti varjonsa George Michaelin ja Anselmon suhteeseen vain kolme kuukautta miesten tutustumisen jälkeen. Anselmo sai kuulla sairastavansa aidsia, ja seuraavat vuodet George Michael hoiti poikaystäväänsä. Anselmo kuoli aivoverenvuotoon Brasiliassa vuonna 1993.

”Nukuin ja nukuin. Toisina päivinä en saanut jalkaani toisen eteen, toisina tunsin lentäväni, sitten äksyilin kaikille ja tein paskoja bisnespäätöksiä.”

– Hän menehtyi aivan liian varhain, mutta ei siksi myöskään koskaan menettänyt arvokkuuttaan. Uskon, että minäkin säästyin asioilta, jotka muut aids-potilaiden läheiset ovat joutuneet käymään läpi, George Michael on sanonut.

Anselmon kuolemaa seurasi George Michaelin masennuskierre, jota mies yritti lievittää masennuslääkkeillä ja päihteillä.

– Nukuin ja nukuin. Toisina päivinä en saanut jalkaani toisen eteen, toisina tunsin lentäväni, sitten äksyilin kaikille ja tein paskoja bisnespäätöksiä, George Michael kuvaili Guardianissa.

Tähti on epäillyt, että masennus kulkee hänen geeneissään. Hänen enonsa teki itsemurhan, samoin hänen isoisänsä.

– Äitini epäili, että hänen veljensä teki itsemurhan, koska ei pystynyt tunnustamaan homoseksuaalisuuttaan. Siksi minäkään en pitkään aikaan uskaltanut tulla kaapista ulos: äiti olisi kauhistunut.

Eivätkä George Michaelin menetykset siihen päättyneet. Vain muutama vuosi Anselmon kuoleman jälkeen hänen äitinsä menehtyi syöpään. Se oli hirvittävä kolaus George Michaelille, jonka elämän peruspilari äiti oli ollut.

Tähti rakasti ja arvosti äitiään enemmän kuin ketään ja koki voimakkaasti, että hänen parhaat vuotensa olivat ohi vähän päälle kolmikymppisenä.

Pössyttelyä ratissa

Anselmon kuoltua George Michael oli alkanut lievittää ahdistustaan kannabiksella. Pahimpina aikoina mies pössytteli 25 sätkää päivässä. Ei ihme, että viranomaiset ja lakituvat tulivat  tutuiksi vuosien aikana. Joidenkin laskelmien mukaan muusikko on ollut auto-onnettomuudessa ainakin seitsemän kertaa, usein pilvipäissään. Vuonna 2006, kolaroituaan kolmea autoa parkkeeratessaan, George Michael myönsi brittilehdelle olevansa ”hirveän huono kuski”.

– Ihan oma vikani, kuten yleensäkin.

Vuonna 2010 muusikko sai vankilatuomion toistuvasta kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamisesta. Hän on kuvaillut kahdeksan viikon vankilajaksoa elämänsä kauheimmaksi ajaksi, vaikka heti vapauduttuaan vitsailikin sellin tehneen niin hyvää hänen luovuudelleen, että hänet olisi pitänyt sulkea lukkojen taakse vuosia sitten.

Viime aikoina George Michael on hakeutunut vieroitukseen Englannissa sekä Australiassa. Hän on selittänyt sekoilujaan henkilökohtaisilla ongelmillaan ja sillä, että on ollut liian ylpeä hakemaan apua.

Parannuksista huolimatta George Michaelin epäonni liikenteessä on jatkunut. Viime vuonna hän sinkosi autosta englantilaisella moottoritiellä 110 kilometrin tuntivauhdissa. Tähti oli raottanut auton ovea sulkeakseen sen paremmin, mutta tempautuikin ulos kyydistä. Ihme kyllä, helikopterilla sairaalaan lennätetty George Michael selvisi tästäkin muutamalla naarmulla.

Seksin nälkä

Vaikka George Michael olikin arkaillut julkistaa homouttaan, se tapahtui ryminällä vuonna 1998, kun muusikko pidätettiin siveettömästä käytöksestä beverlyhillsiläisen puiston vessassa. Sinne tähteä oli seurannut siviiliasuinen poliisi.

– En tiennyt miehen olevan kyttä, kun hän alkoi leikkiä kanssani leikkiä ”näytän sinulle omani, jos sinä näytät omasi, ja kun näytät omasi, aion pidättää sinut”.

George Michael oli varma, että tapaus oli keltaisen lehdistön ja poliisin yhteinen ansa.

– Olin tullut läheisilleni kaapista ulos jo vuosia aiemmin, mutta toimittajat eivät olisi saaneet minua myöntämään homouttani ilman tätä.

Muusikko, säveltäjä George Michael syntyi Lontoossa vuonna 1963 ja kuoli kotonaan Oxfordshiressa vuonna 2016. Kuva: Reuters
Muusikko, säveltäjä George Michael syntyi Lontoossa vuonna 1963 ja kuoli kotonaan Oxfordshiressa vuonna 2016. Kuva: Reuters

Lopulta George Michaelin onnistui kääntämään vessakohunkin edukseen. Kokemuksesta syntyi hittibiisi ja video Outside, jolla mies pidätetään suurieleisesti. Kun poliisihelikopteri nousee ilmaan, sen alla levittäytyy kaupunki, missä pariskunnat lempivät ulkona julkisesti.

Näin tähti kuittasi tapauksen piikikkäällä huumorillaan.

Tapahtuman jälkeen George Michael on useasti avautunut kyltymättömyydestään. Tosin kruisailun eli satunnaisen seksiseuran etsimisen hän lopetti kohuun.

– On eri asia jäädä kerran kiinni kruisailusta ja vitsailla sillä. Jos se tapahtuisi uudestaan, näyttäisin vain tyhmältä.

”Itse en osaa kokea uudelleen tajunnan räjäyttävää ensikohtaamisen huumaa suhteessa.”

Kohun aikaan George Michael seurusteli galleristi Kenny Gossin kanssa. Miehillä oli avoin suhde, vaikka muusikko kuvailikin heitä henkisesti yksiavioisiksi.

– Jotkut miehet pystyvät elämään yksiavioisina, ja kadehdin heitä. Itse en osaa kokea uudelleen tajunnan räjäyttävää ensikohtaamisen huumaa suhteessa, tähti on puhunut avoimesti.

Kennyn ja George Michaelin kymmenvuotinen suhde päättyi viisi vuotta sitten. Vuonna 2014 muusikko seurusteli libanonilaisen hiusmuotoilijan Fadi Fawazin, 39, kanssa. Se oli Fadi, joka tuki riippuvuuksista kärsivää rakastaan vieroitushoidoissa ja istui sairaalavuoteen reunalla, kun tähteä hoidettiin keuhkokuumeen vuoksi.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 29/2014.

Vierailija

Yhdeksän elämän George Michael: ”Kukaan ei voi käsittää, miten paljon kuolemaa ympärilläni oli”

Tämä ihminen taisi olla enkeli maan päällä. Olen pitänyt musiikista paljon, tuli kuunneltua nuorena. En kyllä ymmärtänyt ennen kuin nyt, että sen lisäksi että oli lahjakas, oli lisäksi hyvä ihminen. Liiankin. Jos nyt oikein ymmärrän, hoiti partnerinsa, jonka oli tuntenut muutaman kuukauden, kun sairaus ilmoitti itsestään. Plus kaikki hyväntekeväisyys, josta ei kuulutellut. Plus helvetinmoinen huumori, kun nauroi kappaleissaan omille vastoinkäymisilleen. Voi hemmetti mikä ihminen. Harmi kun ei...
Lue kommentti

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: