Parikymppisenä ­Winona Ryder oli uransa huipulla. Kolmekymppisenä hän pyöri jatkuvasti kohuotsikoissa. Nyt nelikymppisenä hän luo uutta uraa ja opettelee olemaan sinut menneisyytensä kanssa.
Parikymppisenä ­Winona Ryder oli uransa huipulla. Kolmekymppisenä hän pyöri jatkuvasti kohuotsikoissa. Nyt nelikymppisenä hän luo uutta uraa ja opettelee olemaan sinut menneisyytensä kanssa.

Kun näyttelijä Winona Ryder jäi kiinni myymälävarkaudesta, Hollywood käänsi naiselle selkänsä. Mutta Winona ei murtunut. – Oudolla tavalla tämä oli parasta, mitä minulle on tapahtunut, hän sanoo nyt.

Jos näyttelijä Winona Ryder voisi, hän todennäköisesti muuttaisi elämästään yhden joulukuisen päivän vuonna 2001. Tuolloin hän käveli ­Beverly Hillsin hienostotavaratalon sovituskoppiin, sulloi laukkunsa täyteen vaatteita ja koruja ja lähti maksamatta.

Winona jäi tempauksestaan heti kiinni ja ­hänet pidätettiin. Siitä seurasi valtava media­kohu, ja Winona menetti uskottavuutensa näyttelijänä vuosikausiksi.

Ennen varkausyritystään Winona tunnettiin 1990-luvun superjulkkiksena. Kun hän seurusteli näyttelijä Johnny Deppin kanssa, Winona oli heistä se suurempi nimi. Yksi vuosikymmenen puhutuimmista näyttelijöistä oli aikansa ikoni.

Mikä siis sai menestyneen näyttelijän, joka tienasi miljoonia jokaisesta elokuvastaan, sortumaan myymälävarkauteen? Winonan ­mukaan hänellä meni huonosti jo ennen varkaus­episodia.

Epätavallinen lapsuus

Kun pieni tummahiuksinen juutalaistyttö syntyi 29.10.1971 minnesotalaisessa Winonan kaupungissa, hänet nimettiin syntymäpaikkansa ­mukaan Winona Laura Horowitziksi. Näyttelijän lapsuus oli epätavallinen: hänen perheensä asui suuressa kommuunissa Pohjois-Kaliforniassa. 380 hehtaarin tontti oli täynnä punapuita, eikä sinne tullut lainkaan sähköä. Paikan nimi oli Rainbow, sateenkaari.

Winonan vanhemmat olivat boheemeja älykköjä, jotka tunsivat kirjallisuus- ja runoilijapiirien tärkeitä vaikuttajia. Kun tytär oli seitsemänvuotias, hänen äitinsä alkoi pyörittää elokuvateatteria vanhassa, kommuunin lähellä sijaitsevassa ladossa. Äiti esitti elokuvia ja antoi Winonan lintsata koulusta, jotta tämä pystyi katsomaan leffoja hänen kanssaan.

Aikuisella Winonalla ei ole vanhemmistaan tai lapsuudestaan mitään pahaa sanottavaa. Hänen äitinsä ja isänsä ovat edelleen naimisissa.

– On älytöntä, miten vanhempani ovat yhä täysin rakastuneita toisiinsa. Minun silmissäni he ovat asettaneet riman todella korkealle. Luulen, että sen takia en ole koskaan mennyt naimisiin, hän on kertonut.

Winonan juutalaistaustaan liittyy myös kipeitä asioita, sillä hänen sukulaisiaan on kuollut natsien keskitysleireillä. Winonan isoäiti on säilyttänyt noilta ajoilta muistoina kirjeitä ja kuvia. Winona on kuullut, että eräs sukulainen kuoli samana päivänä, kun leirin vangit vapautettiin. Nainen oli ollut nuori ja kaunis näyttelijä. Winona on kertonut, että hän tuntee naisen opastavan häntä elämässään yliluonnollisella tavalla.

Winona ja Johnny Depp Saksikäsi Edward -elokuvassa.

Tähdeksi ja ikoniksi

Kymmenvuotiaana Winona vanhempineen muutti Kaliforniaan. Muutto hippikommuunista keskelle tavallista yhteisöä oli raju, ja omaperäistä Winonaa kiusattiin koulussa. Hän hakeutui opiskelemaan näyttelemistä ja saikin pieniä rooleja jo 13-vuotiaana.

Läpimurron Winona teki 17-vuotiaana Tim Burtonin Beetlejuicessa. Mainetta ja kunniaa alkoi sadella myös elokuvista Saksikäsi Edward, Reality Bites ja Vuosi nuoruudestani. Tähti on ­ollut Oscar-ehdokkaanakin kahdesti, elokuvista Viattomuuden aika ja Pikku naisia.

Winonan vahvuus näyttelijänä oli se, että hän tarjosi nuorille naisille uudenlaisen roolimallin 1980-luvun blondien cheerleaderien rinnalle. Hänen esittämänsä hahmot olivat tummia, sarkastisia ja haavoittuvaisia, eikä roolihahmojen tärkein saavutus ollut päästä sänkyyn koulun komeimman pojan kanssa. Winonaa onkin ­kuvailtu sukupolvi X:n edustajaksi, niin ­monessa mieleenpainuvassa tuon ajan elokuvassa hänet on nähty.

Parikymppinen Winona haluttiin kaikkialle. Menestys näkyi myös palkkapussissa. Ensimmäinen talo, jonka Winona osti, sijaitsi maineikkailla Hollywood Hillsin kukkuloilla. Boheemi näyttelijä muutti kuitenkin nopeasti pois, koska hän ei tuntenut kuuluvansa joukkoon rikkaiden elitistien keskellä.

Tiukka työtahti johti lopulta uupumukseen, ja vain 20-vuotiaana Winona kuskattiin sairaalaan masennuksen ja paniikkikohtausten takia. Sittemmin Winona on paljastanut myös kärsineensä unettomuudesta, ja hänen kerrotaan soittelevan öisin kohtalotoverilleen Al Pacinolle, jolla on sama vaiva.

Johnny Depp ja Winona seurustelivat kolme vuotta.

Winonan ja Matt Damonin eron huhuttiin johtuvan Penélope Cruzista.

Kihlat Deppin ja Damonin kanssa

Kuuluisien roolien keskellä kiinnostus myös ­Winonan yksityiselämää kohtaan kasvoi. Se suorastaan räjähti käsiin, kun hän löysi kumppanikseen näyttelijä Johnny Deppin. Pari näytteli yhdessä Saksikäsi Edward -elokuvassa.

Winona ja Johnny ehtivät kihloihin ja mies tatuoi iholleen tekstin Winona forever. Kun pari kolme vuotta myöhemmin erosi, Depp muutti tekstin muotoon Wino forever, ikuisesti juoppo.

Depp ei jäänyt Winonan ainoaksi Hollywood-kihlatuksi, sillä vuoden 1997 uudenvuodenaattona nainen ihastui näyttelijä Matt Damoniin näyttelijä Gwyneth Paltrow'n esitellessä parin toisilleen. Winona ja Matt seurustelivat kaksi vuotta ja ehtivät kihlautuakin, mutta vuonna 2000 pari erosi. Huhujen mukaan ero johtui Mattista, jolla oli vispilänkauppaa silloisen ­vastanäyttelijänsä Penélope Cruzin kanssa.

Winona on kertonut sen ­oikean kumppanin tapaamisen olevan vaikeaa julkisuuden takia. 35-vuotiaana hän tapasi potentiaalisen miehen, joka kuitenkin myöhemmin paljasti kiinnostuneensa naisesta vain siksi, että tämä oli kuuluisa.

– Muistan sen murskaavan tunteen, kun mietin, tapaanko koskaan kumppania, joka ei tiedä minusta mitään ja joka ei kuvittele tuntevansa minua sen perusteella, mitä hän on netistä ­lukenut, tähti päivitteli hiljattain Red-lehdelle.

Tällä hetkellä Winona seurustelee muotiyritys Loomstaten johtajan Scott Mackinlay Hahnin kanssa. Pari on ollut yhdessä kolme vuotta, ja Winona on bongattu kumppaninsa eettisen yrityksen Loomstaten vaatteissa. Yksityiselämäänsä varjeleva näyttelijä kuitenkin vaikenee suhteensa tarkemmista käänteistä.

Kassi, pukupussi ja sakset

Juuri ennen myymälävarkautta Winona oli saanut tähtensä Hollywoodin Walk of Famelle, ja hänen elämänsä vaikutti kaikin puolin onnelliselta. Totuus oli toinen. Jälkikäteen Winona on kertonut, että ennen myymälävarkautta hän oli ajautumassa syöksykierteeseen, joka vei elämää väärään suuntaan.

Kenties näiden ongelmien vuoksi Winona sitten asteli Beverly Hillsin Saks Fifth Avenue -tavarataloon mukanaan kasseja, pukupussi ja sakset, joilla hän irrotti vaatteiden turvahälyttimet. Winona tiesi tarkalleen, mitä teki, sillä kesken rupeaman hän haavoitti sormensa ja käveli pokkana pyytämään myyjiltä laastaria.

Winona yritti poistua tavaratalosta mukanaan lähes 7 000 dollarin edestä maksamattomia ostoksia. Kiinni jäätyään hän selitti harjoittelevansa myymälävarkaan käytöstä tulevaa elokuvaroolia varten. Toinen selitys oli, että hän luuli tavaratalon myöhemmin laskuttavan häntä maksamattomista vaatteista.

Tähden laukusta löydettiin myös kahdeksaa erilaista särkylääkettä. Häntä syytettiin huumeiden hallussapidosta, mutta syytökset ­kumottiin myöhemmin.

Kohun myötä Hollywood käänsi selkänsä Winonalle, eikä häntä palkattu rooleihin entiseen tapaan. Näyttelijä ei kuitenkaan lannistunut, vaan osasi pr-pelin. Hän esiintyi oikeudenkäynneissä muotisuunnittelija Marc Jacobsin vaatteissa, jonka puseron oli alun perin yrittänyt varastaa. Sittemmin Winona on esiintynyt merkin mallinakin. Hän myös poseerasi W-lehden kannessa paidassa, jossa luki Free Winona, vapauttakaa Winona.

Näyttelijälle vaadittiin jopa ehdotonta ­vankeusrangaistusta, mutta tuomiota lievensi Winonan ensikertalaisuus. Lopulta hän selvisi varkausyrityksestä ehdonalaisella, 10 000 dollarin sakoilla ja 480 tunnin yhdyskuntapalvelulla.

Vain puhuttelevia rooleja

Valtava kohu oli sen verran kuluttava, että ­Winona vetäytyi julkisuudesta. Hän harrasti ­itsetutkiskelua ja keskusteli läheistensä kanssa. Nyt hän näkee tapahtuneessa jo hyvääkin.

– Elämääni oli tullut ongelmia jo pari vuotta aiemmin. Oudolla tavalla tämä oli parasta, mitä minulle on tapahtunut, sillä en ollut koskaan kysynyt itseltäni, mitä muuta elämässäni on näyttelemisen lisäksi.

Lähes viiden vuoden tauon jälkeen Winona sitten palasi elokuviin. Hän teki vakuuttavia rooleja muun muassa Black Swanin katkerana ex-ballerinana ja The Dilemman petturivaimona.

Comeback onnistui, sillä Hollywood otti siipeensä saaneen Winonan innoissaan vastaan.Punaisella matolla kuvaajat ja toimittajat kuhisivat hänen ympärillään. Näyttelijä itse ei tosin ajattele kadonneensa mihinkään.

– Missä minä muka olin? Haluan vain tehdä hyvää työtä enkä tuntea paluupaineita. Minulla ei ole minkäänlaista hinkua olla elokuvatähti, Winona töksäytti hiljattain The Telegraphille.

Nyt 42-vuotiaana Winona näyttää samalta kuin parikymppisenä: suuret ruskeat silmät, kuulas iho ja tumma tukka ovat edelleen hänen tavaramerkkejään. Se, mikä on muuttunut, on näyttelijän asenne itseään kohtaan. Hän ei tunnu välittävän, onko kuuluisa vai ei. Ja vaikka roolit eivät ole enää yhtä suuria kuin uran huippu­aikoina, Winona  ei kanna huolta huomisesta.

– On vapauttavaa päästä yli nuoruuden ahdistuksesta. Nyt otan vastaan vain rooleja, jotka ­todella puhuttelevat minua. En ajattele strategisia urasiirtoja. Minulla on myös mahtava perhe, jonka luo kääntyä. Työt eivät ole kaikki kaikessa.

Lähteet: MN-arkisto, Imwdb.com, Interview, Mail Online, New York Post, The Telegraph, Red

Winona Ryder

■ Syntyi 29.10.1971 Yhdysvalloissa Minnesotassa.
■ Tunnetaan rooleistaan mm. elokuvissa Saksikäsi Edward, Reality Bites ja Vuosi nuoruudestani. Ollut kahdesti Oscar-ehdokkaana.
■ Kihlautunut kahdesti. Nykyinen miesystävä on toimitusjohtaja Scott Mackinlay Hahn.
■ Uusia merkittäviä rooleja mm. elokuvissa Black Swan (2010) ja Homefront (2013).

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 19.30. 

”Ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa”, sanoo Kristiina Mustakangas, jonka unelmahäät toteutuivat tuntemattomien avulla.

Ensimmäisen kerran Kristiina, 41, ja Jani Mustakangas, 40, sanoivat tahdon maistraatissa. Avioliiton kunniaksi oli ostettu kakkua kaupan pakastealtaasta.

Se avioliitto ei kestänyt. Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen. Kristiina päätti, että jos he vielä menevät uudelleen naimisiin, hän haluaa kunnolliset kirkkohäät ja Jumalan siunauksen liitolle.

Vähitellen heistä alkoi tuntua siltä, että avioliitto voisi tällä kertaa onnistua. Ainoa ongelma oli, että Kristiinalla ja Janilla ei ollut rahaa sellaisiin häihin, joista he haaveilivat. Ei edes pienimuotoisiin, sillä he ovat kumpikin olleet pitkään työttöminä.

Tämän vuoden alussa, eräänä tammikuisena aamuyönä Kristiina kirjoitti haaveestaan Rovaniemen alueen Facebook-kierrätysryhmään. Hän kertoi, että he haluaisivat mennä uudelleen naimisiin ja järjestää pienet kirkkohäät, mutta heille ei jää rahaa säästöön pienistä tuloistaan. Löytyisikö ihmisiltä sympatiaa auttaa tällaisten häiden järjestämisessä?

– Myös kotimme on sisustettu ilmaistavaralla, jota olemme saaneet muun muassa Roskalava Rovaniemi+ympäristökunnat -kierrätysryhmän kautta, Kristiina kertoo.

Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen.

Hän ei kuitenkaan osannut edes odottaa sellaista määrää apua, joka heille tarjoutui.

– Parissa kuukaudessa saimme pikkuhiljaa kaikki tavarat, jotka tarvitsimme: kaikki somisteet, käyttämäni korut ja esimerkiksi uusia meikkejä. Saimme myös valokuvaajan ryhmän kautta.

Unohtumaton kokemus

Kun näytti siltä, että unelmien häät voisivat toteutua, pari uskalsi varata kirkon. Kristiina ja Jani vihittiin vajaat kaksi viikkoa sitten lauantaina.

– Se tunne, kun kirkon ovet aukaistiin ja prinsessa Ruususen häämarssi alkoi soida, oli jotakin unohtumatonta, Kristiina sanoo.

Huikeinta Kristiinan mielestä kuitenkin oli, kun paikallinen elintarvikealan opiskelija tarjoutui tekemään juhliin kakut ja ruuat. Kakkujen lisäksi häissä tarjottiin lohikeittoa. Kristiina ja Jani antoivat hääruokien valmistamiseen sata euroa omasta pussistaan.

– En tiedä, kuinka paljon ruuat valmistanut Maria Pyhäjärvi täydensi budjettia omasta pussistaan. Kun hän laittoi viestiä, ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa. Olen hänelle todella kiitollinen.

”Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.”

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Kristiinan ja Janin kotona.

– Aluksi suunnittelimme vähän suurempia häitä, joita varten olisimme vuokranneet tilan, mutta stressin välttämiseksi ja rahatilanteen vuoksi päädyimme pienimuotoisempiin juhliin, joihin kutsuimme muutamia ystäviä. Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.

Tavarat jatkavat jo matkaansa

Se prinsessapuku, josta Kristiina oli aina unelmoinut, löytyi lainaan kierrätysryhmän kautta.

– Sain yksityisviestin, jossa kerrottiin, että tarjolla olisi hääpuku, joka voisi sopia minulle. Viestin lähettäjä oli käyttänyt sitä omissa häissään. Sovimme puvun sovittamisesta, ja kävi ilmi, että puku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen, siinä oli pitkä laahuskin.

”Hääpuku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen.”

Kristiina arvioi, että häät maksoivat noin 500 euroa. Kristiinalle ja Janille kierrätyshäät olivat pakonkin sanelema ratkaisu, mutta voisi kuvitella, että ekologisempi tapa juhlia kiinnostaisi yhä enemmän muitakin tulevia aviopareja. Useimmat koristeista ja muista tarvikkeista eivät juuri käytöstä kulu, ja sosiaalinen media tekee kierrätyksestä helppoa.

Kristiina ja Jani ovatkin saaneet hyvää palautetta rohkeudestaan. Vaikka häistä on vajaat pari viikkoa, he ovat jo ehtineet laittaa ison osan saamistaan koristeista jatkamaan matkaansa.

– Elokuussa eräille somisteista on jo tiedossa yhdet uudet häät, Kristiina iloitsee.