Monen mielestä Winona näyttää edelleen hämmentävän paljon samalta kuin 90-luvun hittielokuvissaan. Kuva: Reuters
Monen mielestä Winona näyttää edelleen hämmentävän paljon samalta kuin 90-luvun hittielokuvissaan. Kuva: Reuters

Winona Ryder ihastutti 90-luvun elokuvissa, mutta katosi julkisuudesta seuraavaksi vuosikymmeneksi. Viime vuosien aikana hänet on taas nähty valkokankailla. Hänen uusin tähtiroolinsa on kuitenkin Netflix-sarjassa.

Oletko jo tutustunut Netflixin uusimpaan hittisarjaan Stranger Things? Jos et, kannattaa tarttua tuumasta toimeen.

Kauhua, outoja juttuja ja 80-luvun nostalgiaa vilisevä uutuus on yksi tämän hetken puhuttavimmista ja hehkutetuimmista tv-ilmiöistä. Esimerkiksi Collider-sivusto on nimennyt sarjan vuoden parhaaksi.

Ohjelman mainioutta – ja nostalgia-arvoa – ei vähennä lainkaan se, että yhtenä sen päähenkilöistä nähdään 1990-luvun Hollywoodin suosikkikasvo Winona Ryder, 44. Hänen 30-vuotisen uransa varrelle on mahtunut yhtä ja toista.

Amerikan kullannuppu

Winonan näyttelijänura alkoi jo teini-ikäisenä. Kuuluisuuteen hän ponnisti todella vuonna 1988 julkaistusta Tim Burtonin kauhukomediasta Beetlejuice­­New York Magazinen tuoreessa haastattelussa Winona kertoo, että läpimurtoelokuva aiheutti hänelle vaikeuksia henkilökohtaisessa elämässä.

– Se oli iso elokuva, mutta se ei helpottanut minun kokemustani lukiossa. Se teki siitä kamalamman. Olin kummajainen ja noita, hän sanoo.

”Lääkärini sanoi, että olen liian sairas tekemään töitä.”

Vaikka lukiossa Winonaa ei rakastettu, elokuvantekijät kiljuivat hänen peräänsä. Hän sai valtavasti elokuvatarjouksia, ja vuonna 1990 hänet oli kiinnitetty neljään elokuvaan. Liika työ kuitenkin ajoi Winonan uupumukseen, ja hänen oli luovuttava roolistaan Kummisetä-elokuvasarjassa.

– Olin sairas. Lääkärini sanoi: ”Olet liian sairas tekemään töitä. Mene kotiin”, Winona kertoi vuonna 1990 New York Timesille.

Uupumuksen selätettyään Winona nähtiin 90-luvun alkupuolella monissa suosikkielokuvissa. Hän nappasi Oscar-pystit rooleistaan elokuvissa Pikku naisia ja Viattomuuden aika. Kriitikot ja yleisö rakastivat Winonaa. Pian häntä alettiin kutsua myös nimellä ”Amerikan kullannuppu”.

Winona vuonna 1996. Kuva: Reuters
Winona vuonna 1996. Kuva: Reuters

Ikuista rakkautta – tai ei ehkä sittenkään

Vuonna 1990 Winona näytteli tuolloisen poikaystävänsä Johnny Deppin kanssa elokuvassa Saksikäsi Edward. Nuoren parin rakkaus oli palavaa, ja Johnny tatuoi käsivarteensa sanat ”Winona forever” (suom. Winona ikuisesti).

Pariskunta kihlautui ja oli yhdessä kolme vuotta. Lopulta he kuitenkin erosivat, ja Johnny joutui muokkaamaan tatuointiaan. Nykyään siinä lukee ”Wino forever” (suom. Juoppo ikuisesti).

Johnnyn toinen entinen puoliso Amber Heard on tänä vuonna syyttänyt häntä perheväkivallasta. Kesäkuussa Winona kommentoi tapausta Timelle:

– Voin puhua ainoastaan omasta kokemuksestani, joka on hyvin erilainen kuin puheet, joita häneen on kohdistettu, Winona sanoi.

– Hän ei koskaan ollut väkivaltainen minua kohtaan. Tunnen hänet ainoastaan hyvänä, rakastavana ja välittävänä tyyppinä, joka on todella suojeleva rakastamiaan ihmisiä kohtaan.

Johnny Depp ei ole Winonan ainoa kuuluisa poikaystävä. Vuosina 1998–2000 hän seurusteli Matt Damonin kanssa. Kuva: Reuters
Johnny Depp ei ole Winonan ainoa kuuluisa poikaystävä. Vuosina 1998–2000 hän seurusteli Matt Damonin kanssa. Kuva: Reuters

Winona on kertonut ­oikean kumppanin tapaamisen olevan vaikeaa julkisuuden takia. 35-vuotiaana hän tapasi potentiaalisen miehen, joka kuitenkin myöhemmin paljasti kiinnostuneensa naisesta vain siksi, että tämä oli kuuluisa.

– Muistan sen murskaavan tunteen, kun mietin, tapaanko koskaan kumppania, joka ei tiedä minusta mitään ja joka ei kuvittele tuntevansa minua sen perusteella, mitä hän on netistä ­lukenut, tähti päivitteli pari vuotti sitten Red-lehdelle.

Winona seurustelee muotiyritys Loomstaten johtajan Scott Mackinlay Hahnin kanssa. Pari on ollut yhdessä vuodesta 2011. Yksityiselämäänsä varjeleva näyttelijä kuitenkin vaikenee suhteensa tarkemmista käänteistä. Taannoin hän kuitenkin paljasti US Weeklylle, ettei haaveile avioliitosta.

– Avioliitto? En tiedä. Mieluummin näin, että en ole koskaan ollut naimisissa kuin että olisin eronnut pariinkin kertaa. Ei sillä, että siinä on jotain vikaa, mutta en usko että pystyisin siihen, vaikka se olisi vaihtoehto, hän kertoi lehdelle.

Varastelua ja katoamistemppu

Vuonna 2001 Winona pidätettiin joulukuussa Beverly Hillsissä sen jälkeen, kun hän oli varastanut Saks Fifth Avenue -tavaratalosta vaatteita 6 000 dollarin arvosta. Oikeudessa häntä syytettiin myös reseptittömien lääkkeiden hallussapidosta.

Lääkesyytteet hylättiin, mutta varkaudesta hänelle määrättiin sakkoja ja yhdyskuntapalvelua.

Winona selitti varasteluaan lääkeriippuvuudella. Omituisesta episodista huolimatta fanit eivät Winonaa hylänneet. Hänen oikeudenkäyntinsä aikana he seisoivat oikeustalon ulkopuolella pukeutuneena Vapauttakaa Winona -paitoihin.

Winona kuitenkin halusi itse pois julkisuudesta. Hän katosi useiksi vuosiksi tapahtuneen jälkeen. Tuon ajan hän asui San Franciscossa perheensä luona.

Vuonna 2011 hän kertoi Me Naisille, että päätös vetäytyä julkisuudesta oli hyvin tietoinen.

– Olin työskennellyt nuorena niin, etten ollut ehtinyt rakentaa muuta elämää. En halunnut jonain päivänä katsoa taakseni ja huomata, että minulla olisi vain urani. Otin vapaata rakentaakseni itselleni elämän, hoitaakseni ystävyyssuhteita ja ollakseni perheeni kanssa, hän kertoi.

Oikeudessa vuonna 2002. Kuva: Reuters
Oikeudessa vuonna 2002. Kuva: Reuters

Ikuinen tyttönen

2010-luvulla Winona palasi pikku hiljaa takaisin julkisuuteen. Vuonna 2011 hänet nähtiin psykologisessa trillerissä Black Swan sekä suhdekomediassa Paha paikka.

Nousu ei kuitenkaan ollut ihan yksinkertainen.

– Vaati muutaman vuoden, että tajusin miten vaarallinen irtiotto oli uralleni. Minulle sanottiin jatkuvasti, että minun on palattava töihin, jotta pysyn pinnalla. Kun halusin palata, sain yhtäkkiä miettiä, että mihin kaikki katosivat, Winona kertoi Timelle.

90-luvulla Winona oli näytellyt ikonisia nuoren naisen rooleja. Nyt hän oli yli 30-vuotias.

– Kolmekymppiseni olivat monesta syystä vaikeita aikoja. Mutta työmielessä minut nähtiin edelleen nuorena tyttönä, vaikka olin siihen jo liian vanha, Winona kertoo.

Nyt 44-vuotiaana Winona näyttää samalta kuin parikymppisenä: suuret, ruskeat silmät, kuulas iho ja tumma tukka ovat edelleen hänen tavaramerkkejään. Se, mikä on muuttunut, on näyttelijän asenne itseään kohtaan. Hän ei tunnu välittävän, onko kuuluisa vai ei. Ja vaikka roolit eivät ole enää yhtä suuria kuin uran huippu­aikoina, Winona ei kanna huolta huomisesta.

– On vapauttavaa päästä yli nuoruuden ahdistuksesta. Nyt otan vastaan vain rooleja, jotka ­todella puhuttelevat minua. En ajattele strategisia urasiirtoja. Minulla on myös mahtava perhe, jonka puoleen kääntyä. Työt eivät ole kaikki kaikessa, hän kertoi vuonna 2014.

Winona yhdessä ohjaaja Tim Burtonin kanssa. Parivaljakko on tehnyt yhdessä paljon töitä. Viimeisimpänä Winona teki ääniroolin Timin animaatiossa Frankenweenie vuonna 2012. Kuva: Reuters
Winona yhdessä ohjaaja Tim Burtonin kanssa. Parivaljakko on tehnyt yhdessä paljon töitä. Viimeisimpänä Winona teki ääniroolin Timin animaatiossa Frankenweenie vuonna 2012. Kuva: Reuters

Vieraita ja tuttuja tunteita

Stranger Things -sarjassa Winona ei ole enää mikään tyttönen. Nyt hän näyttelee Joyce Byers -nimistä kahden lapsen yksinhuoltajaa.

– Minulta kysytään usein, miten lapseton voi tietää, kuinka äitiä näytellään. Minulla ei ole kokemusta äitiydestä, mutta kun sisarentyttöni syntyi, tunsin jotain samanlaista. Olin valmis hyppäämään auton eteen ja kuolemaan tämän pienen ihmisen vuoksi.

Joycella on sarjassa takanaan raskas ero, ja sarjassa viitataan useaan otteeseen siihen, kuinka hän on menneisyydessään kärsinyt ahdistuneisuudesta. Menneiden takia Joycea ja hänen huoltaan ei oteta tosissaan. Myös Winonalla on kokemusta samasta.

– En haluaisi tietää, että monella on ennakkoluulo siitä, kuinka olen superherkkä ja särkyvä. Minä olen superherkkä, mutta mielestäni se ei ole huono asia, hän kertoi New York Magazinelle.

Winona kertoo myös kyllästyneensä siihen, että ihmiset pitävät häntä menneiden vaikeuksien takia viallisena. Vuonna 1999 aiemmin julkisuudessa henkilökohtaisesta elämästään vaitonainen Winona näytteli elokuvassa Vuosi nuoruudestani. Elokuva on kuvaus nuoren naisen mielenterveysongelmista. Tuolloin Winona avautui myös omasta menneisyydestään, johon kuului paljon ahdistusta ja masennusta.

– Omat kokemukseni johdattivat minut näyttelemään elokuvassa, hän kertoo Timelle.

Sen jälkeen kun hän kertoi omasta masennuksestaan, Winona on omasta mielestään tullut leimatuksi hulluksi ja hermoheikoksi.

– Viime vuosina olen huomannut, että sen tarinan muuttaminen on kirjaimellisesti mahdotonta, Winona kertoo.

– Mutta en kadu avautumistani siitä, mitä kävin läpi. Vaikka se kuulostaa kliseeltä, moni nainen on kertonut minulle, että se auttoi heitä.

Winona viime vuonna ilmestyneen Experimenter-elokuvan kutsuvierasnäytöksessä. Kuva: Reuters
Winona viime vuonna ilmestyneen Experimenter-elokuvan kutsuvierasnäytöksessä. Kuva: Reuters

Omituinen some – omituiset fanit

Julkisuus on muuttunut paljon Winonan 30-vuotisen uran aikana. Erityisen isoja muutoksia siihen on tuonutt some. Instagramille, Facebookille ja Twitterille Winona sanoo jyrkästi ei.

– En ole sosiaalisessa mediassa. En osaa käyttää sitä. Ja olen kuullut että kamalat ihmiset voivat siellä… en edes halua sanoa mitä, koska se saisi minut kuulostamaan liian herkältä, Winona kertoi New York Magazinelle.

Erikoisia kohtaamisia ihmisten kanssa Winona on kuitenkin saanut urallaan kohdata ilman someakin. Ennen nettiaikaa epämääräiset haukkuja olivat reaalimaailmassa, eivät ruutujen takana. Winonallakin on ollut useampi vainoaja vuosien varrella.

Ja kyllä niitä haukkuja on päin naamaakin yllättävän helppo heittää.

– Kerran eräs fanikseni esittäytynyt kutsui minua suoraan kusipääksi. Olin vanhempieni kanssa illallisella. Se oli melko järkyttävää, koska sanat järkyttivät vanhempiani ja minä järkytyin siitä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.