Wallu Valpio. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio
Wallu Valpio. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio

Wallu Valpiolle viikko ilman alkoholia oli koettelemus.

Kulttuurituottaja ja monista tv-ohjelmista tuttu Wallu Valpio, 41, haastettiin sadaksi päiväksi tipattomalle Ylen 100 päivää ilman alkoholia -ohjelmassa. Wallu kieltäytyi haasteesta, mutta suostui kokeilemaan seitsemän päivän tipatonta.

Viikko voi olla monille lyhyt aika, mutta Wallulle ei, sillä hän on kertonut olleensa pisimmillään vain viisi päivää ilman alkoholia. Wallu päivitti tuntemuksiaan tipattomasta ohjelman Youtube-kanavalla.

– Olen rehellinen mies, ja minun on tunnustettava yksi asia. Helatorstai-klubini, torstaina 1. päivä ensimmäistä, jouduin repsahtamaan kolmeksi tunniksi klo 21–24. Vetäydyin kyllä sen jälkeen välittömästä taksiin ja poistuin paikalta, Wallu tunnusti viime viikolla.

Hän lupasi pidentää tipatonta kolmella tunnilla, ja olla ne tunnit selvin päin samaisella klubilla – vaikka se on kuulemma siellä lähes mahdotonta.

Wallun tipaton päättyi torstaiyönä. Uusimmalla videolla hän kertoo, että lukittautui viikoksi lähes kokonaan kotiinsa, jotta välttäisi houkutukset.

– Viikko oli mulle henkilökohtainen Via Dolorosa. Pysyttelin aika paljon sisätiloissa. Testasin jopa alkoholitonta olutta, jonka totesin äärettömän huonoksi vaihtoehdoksi. Se maistuu pahalta eikä tuota edes placebo-vaikutusta, Wallu kertoi.

Selvin päin Wallu kertoo huomanneensa myös, miten paljon Helsingissä on ravintoloita. Kerran hän ehti jo miettiä, livahtaisiko jonkin kapakan nurkkaan juomaan salaa, mutta onnistui kuitenkin välttämään houkutuksen.

– Kun lakko loppui, oli aika hämmästyttävää huomata, kuinka paljon shotteja oli pöydässä minuuttia yli kaksitoista. Ja miten paljon oli selkääntaputtelijoita, jotka kannustivat tähän ei niin kohtuukäyttöön ja toivotettiin tervetulleeksi takaisin. Tämä pani miettimään meidän alkoholinkulutusta ja -kulttuuria.

Ylellä on tällä hetkellä kaksi tipattomaan liittyvää ohjelmaa: 100 päivää ilman alkoholia ja Korkki kiinni. Ensimmäisessä ovat mukana ex-mäkihyppääjä Matti Nykänen, kuuluttaja Maria Jungner, toimittaja Arto Nyberg ja muusikko Samae Koskinen. Korkki kiinni -ohjelmassa seurataan muotitoimittaja Jaakko Selinin, näyttelijä Susanna Indrénin, Freud Marx Engels & Jungin laulajan Pekka Myllykosken, Lapinlahden linnut -yhtyeen Timo Erängön ja yrittäjäpariskunta Heidi Ekholm-Talaksen ja Jonni Talaksen tipatonta vuotta.

Lue myös:

Suomalaismuusikko sitoutui vuodeksi tipattomalle – ratkesi ryyppäämään

Alkoholin jättänyt Susanna Indrén: ”Samppanjaa kului pullo illassa”