”Omaan intuitioon pitää luottaa. Jos tuntuu, että joku kohtelee väärin, sitä ei tarvitse niellä”, Maryam neuvoo. Kuvat: Jouni Harala
”Omaan intuitioon pitää luottaa. Jos tuntuu, että joku kohtelee väärin, sitä ei tarvitse niellä”, Maryam neuvoo. Kuvat: Jouni Harala

Malli-juontaja Maryam Razavia kiusattiin koulussa viiden vuoden ajan. Häntä vähäteltiin, nimiteltiin ja suljettiin porukan ulkopuolelle. – Teininä mietin, että tulen vielä pärjäämään!

Sen häkeltyneen torjunnan tunteen Suomen huippumalli haussa -ohjelman juontaja, malli Maryam Razavi, 34, muistaa vieläkin. Oli vanhojen tanssien aika. Maryam oli lukion toisella luokalla, ja hän oli haaveillut pukeutuvansa tansseihin Tuulen viemää -henkiseen hulmuavahelmaiseen mekkoon. Kukaan ei vain ollut pyytänyt häntä tanssipariksi.

Lopulta Maryam rohkaistui kysymään erästä luokkatoveriaan itse. Poika kuitenkin kieltäytyi, koska Maryam oli luokan hylkiö eikä hänen kanssaan kuulunut hengailla. Maryamin vanhojentanssit jäivät lopulta kokonaan väliin.

Maryamia kiusattiin kuudennen luokan lopusta lukion toiselle luokalle, yhteensä viisi vuotta. Koulukiusaaminen oli henkistä: Maryamia nimiteltiin, vähäteltiin ja hänet suljettiin ulkopuolelle. Maryam seurasi vierestä, kun muut saivat kutsuja synttärijuhliin ja kotibileisiin, mutta hän jäi aina ilman.

Kiusaaminen alkoi, kun yksi luokan suosituimmista tytöistä otti Maryamin silmätikukseen ja alkoi arvostella häntä muiden edessä. Pian muut oppilaat seurasivat perässä.

– Minua haukuttiin milloin mistäkin: pituudestani, ihonväristäni ja siitä, että olin liian hyvä koulussa. Jos joku alkoi viettää aikaa kanssani, häntä rupesi nopeasti pelottamaan, että häntäkin aletaan kiusata. Vaikka muut oppilaat näkivät, että minua kohdeltiin väärin, he eivät uskaltaneet nousta vastaan ja puolustaa minua. Jäin ihan yksin.

”Tunsin itseni todella, todella yksinäiseksi.”

Maryamin perhe asui tuolloin Turussa. Maryam opiskeli kaupungin parhaassa koulussa. Hän halusi opiskella juuri siellä, koska hän suhtautui opintoihinsa kunnianhimoisesti. Koulu pysyi koko ajan samana, joten kiusaaminen jatkui vuodesta toiseen.

– Tunsin itseni todella, todella yksinäiseksi. Kiusaaminen tuntui kauhealta, mutta se alkoi niin aikaisin, että siihen turtui ja tottui.

Koulu kielsi tapahtuneen

Maryamiin kohdistunut kiusaaminen oli koulussa julkinen salaisuus. Siitä tiedettiin, mutta siihen ei puututtu. Koulukiusaamisesta ei tuohon aikaan puhuttu yhtä paljon kuin nykyään.

Maryam on aina ollut hyvin läheinen oman perheensä kanssa. Hänellä on iranilainen isä, suomalainen äiti ja neljä vuotta nuorempi pikkusisko Shadi. Äiti oli ensimmäinen aikuinen, jonka kanssa Maryam otti koulukiusaamisen puheeksi.

– Hän tietysti huolestui kovasti. Äiti halusi auttaa, mutta olin itse sen verran jääräpäinen, että päätin kokeilla asian hoitamista itse.

Erään oppitunnin jälkeen Maryam keräsi rohkeutensa ja meni kertomaan lempiopettajalleen tilanteesta. Hän pyysi opettajaa auttamaan, mutta tämä valahtikin kalpeaksi eikä pystynyt kohtaamaan asiaa.

”Tuntui kauhealta huomata, ettei avunpyynnölläni ollutkaan mitään merkitystä.”

– Siitä tuli todella tyhjä olo. Vaikka olin juuri kertonut aikuiselle tilanteestani ja pyytänyt apua, en yhtäkkiä saanut häneen enää mitään kontaktia. Minulle oli iso asia myöntää kiusatuksi tuleminen ääneen. Tuntui kauhealta huomata, ettei avunpyynnölläni ollutkaan mitään merkitystä.

Maryamin äiti teki kaikkensa auttaakseen tytärtään, mutta häntäkään ei uskottu koulussa. Kun äiti puhui tilanteesta rehtorille, tämä ehdotti, että Maryamin kannattaisi varmaan vaihtaa koulua.

– Äiti vastasi, että Maryam ei todellakaan lähde täältä mihinkään. Äiti puolusti minua, soitteli kouluun jatkuvasti ja vaati muutosta, mutta mitään ei silti tapahtunut.

Maryam kuvailee olleensa lapsena ujo lukutoukka.
Maryam kuvailee olleensa lapsena ujo lukutoukka.

Selviytymiskeinoja

Maryam jaksoi lähes päivittäisen kiusaamisen tukeutumalla omaan perheeseensä ja sukulaisiinsa. Vapaa-ajallaan hän vietti aikaa Shadin ja kotipihansa muiden lasten kanssa. Koulussa Maryam keskitti kaiken huomionsa opiskeluun.

– Minun tapani selviytyä kiusaamisesta oli sulkea se kokonaan pois mielestäni, blokata se. Siksi monet muistikuvani noista ajoista ovat hataria. Kehoni tuntuu muistavan kiusaamisen mieltäni paremmin. Jos nykyään sovin tapaamisen entuudestaan tuntemattoman ihmisen kanssa, saatan hetkeä ennen tapaamista tuntea vatsanpohjassani pelon kouraisun, ettei hän ehkä tulekaan.

Maryamin menestymisen halua koulukiusaaminen ei vienyt.

– Teininä mietin, että olen minäkin arvokas ja tulen vielä pärjäämään! Alkuun halusin todistaa sen kiusaajilleni, mutta jo ensimmäisten mallikeikkojen jälkeen totesin, ettei minun oikeastaan tarvitse. Nykyään kilpailen vain itseni kanssa.

”Nykyään kilpailen vain itseni kanssa.”

Työurallaan Maryam on kokeillut ennakkoluulottomasti erilaisia asioita. Pitkän kansainvälisen mallinuran lisäksi hän on muun muassa stailannut Suomen eturivin artisteja ja näyttelijöitä, ohjannut dokumentin taiteilijaperheen sometähti-tyttärestä Olivia Oraksesta ja kirjoittanut tyylikirjan.

Nyt Maryam tunnetaan myös Suomen Huippumalli haussa -ohjelman uutena juontajana. Koulukiusaaminen tuli puheeksi Huippiksen mallikokelaiden casting-tilaisuudessa. Sarjan ensimmäisessä jaksossa kuultiin ohjelmassa kilpailevan Henrikin kertomus omista koulukiusaamiskokemuksistaan.

– Kuvauksissa selvisi, että monella muullakin mallikokelaalla oli vastaavanlaisia kokemuksia. Tuli tunne, että haluan lohduttaa ja rohkaista heitä. Nykyään tunnen paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi saman kuin minä. Kun uskaltaa puhua asiasta, vertaistukea löytyy. Kyllä kiusaamisesta voi selvitä.

Yhtäkkiä hyväksytty

Maryamiin kohdistunut kiusaaminen laantui vasta, kun eräs opettaja omin silmin todisti kiusaamistilanteen. Tuolloin Maryam seisoi tietokoneluokan oven edessä ja joukko oppilaita oli kerääntynyt piiriin hänen ympärilleen. Opettaja meni väliin, soitti Maryamin vanhemmille ja kertoi rehtorille. Se helpotti tilannetta jonkin verran, mutta ei kokonaan.

”Kun minua ensimmäisen kerran pyydettiin kotibileisiin, olin silmät pyöreinä, että ai minä vai?”

Lukion toisen luokan puolivälissä Maryamin äiti sai hyvän työpaikan Helsingistä ja koko perhe muutti Espooseen. Muutto jännitti Maryamia paljon.

– Pelkäsin, että kaikki jatkuu uudessakin koulussa ennallaan. Mutta niin ei käynytkään. Kun minua ensimmäisen kerran pyydettiin kotibileisiin, olin silmät pyöreinä, että ai minä vai? Olin aivan ihmeissäni ja innoissani: yhtäkkiä minulla olikin ystäviä! Muutto oli yksi parhaista asioista, joita minulle on tapahtunut.

19-vuotiaana Maryam päätti hakeutua mallitoimistoon näytille, koska ei ollut saanut kesätöitä ja häntä oli kannustettu kokeilemaan mallinuraa. Modelbloom-mallitoimiston pomo Jaana Ukkola pomppasi heti Maryamin nähdessään pystyyn työpöytänsä takaa ja kysyi: kai tulet meille malliksi?

– En antanut koulukiusaamisen estää mallinuraani. En suostu katoamaan maailmasta, vaikka minua kiusattiin. Miksi minun pitäisi rajoittaa itseäni asioilla, jotka ovat tapahtuneet joskus aiemmin? Olen saman arvoinen ihminen kuin muutkin. Ja niin ovat kiusaajanikin.

”En antanut koulukiusaamisen estää mallinuraani”, Maryam sanoo.
”En antanut koulukiusaamisen estää mallinuraani”, Maryam sanoo.

#kannustusryhmä

Juuri nyt koulukiusaaminen on pinnalla valtionjohtotasoa myöten, sillä viime viikolla presidentti Sauli Niinistö sekä laulajat Diandra ja Robin lanseerasivat yhdessä #kannustusryhmä-kampanjan. Sen idea on jakaa somessa positiivisia ja kannustavia tarinoita siitä, miten kiusaaminen on saatu loppumaan.

– Riemastuin kampanjasta. On hienoa, että koulukiusaamisesta selviytymisestä puhutaan kannustavaan sävyyn, Maryam sanoo.

Maryam on ottanut kannustuslinjan myös Huippiksen tuomaroinnissa. Ulkomailla mallina työskennellessään hän tottui kuulemaan ulkonäöstään kovaakin kritiikkiä. Joskus se meinasi lannistaa.

– Meno oli välillä tosi raakaa. Ei ollut helppoa kuulla, mikä kaikki minussa on vikana ja väärin.

Maryamin koulukiusaamiskokemuksista oli hieman erikoisella tavalla apua näissä tilanteissa.

– Kiusaamisessa ei ollut lopulta kyse minusta, vaan siitä, että kiusaajalla itsellään oli paha olla. Siksi olen pystynyt mallinakin ymmärtämään, ettei kritiikki ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi loukkaukseksi, Maryam pohtii.

”Kuulin vasta jälkikäteen, että pääkiusaajallani oli omassa elämässään paljon ongelmia.”

– Kuulin vasta jälkikäteen, että pääkiusaajallani oli omassa elämässään paljon ongelmia. Jos olisin aikanaan tiennyt sen, olisin mennyt halaamaan häntä ja kysymään, miten voisin auttaa.

Maryam ei ole tavannut kiusaajiaan kasvokkain sitten kouluaikojen. Hän ei ole varma, mieltävätkö nämä edes itseään kiusaajiksi.

– Jotkut julkisuudessa olevat ihmiset ovat myöntäneet ääneen, että ovat olleet koulukiusaajia ja sanoneet katuvansa sitä. Se on rohkeaa. Minulle tulee siitä olo, että ehkä nekin, jotka kiusasivat minua, ajattelevat noin.

Positiivisen kautta

Koulukiusaamistausta ja torjunnan kokemukset mallina ovat Maryamilla vielä sen verran tuoreessa muistissa, että uusia mallikokelaita tuomaroidessaan hän haluaa toimia toisin. Hän pyrkii lähestymään jokaista kokelasta positiivisen kautta.

– Olen itse joutunut niin monen negatiivisen kommentin kohteeksi, etten halua jatkaa sillä linjalla. Olen varmasti tiukka, mutta se ei tarkoita, että olen ilkeä. Kritiikkiä voi antaa asiallisesti sanomalla, että tämä juttu meni hyvin, tämä vaatii vielä harjoitusta.

”Ei kannata arvostella toisia tietämättä, mitä he oikeasti käyvät läpi.”

Maryam kertoo koulukiusaamisen näkyvän hänessä edelleen tietynlaisena herkkyytenä ja ylivarautumisena. Mutta myös kasvattavana elämänkokemuksena.

– Kiusaaminen on jättänyt minuun jälkiä. Olen hieman varautunut uusia ihmisiä tavatessani. Aistin hirveän tarkasti ilmapiirin ja sen muutokset. Mutta olen myös oppinut sen, että kaikilla on ihmisarvo ja kaikki pitää kohdata ihmisinä. Ei kannata arvostella toisia tietämättä, mitä he oikeasti käyvät läpi.

Maryamilla on rohkaisevia terveisiä kaikille kiusatuille.

– Vaikka sinua on kiusattu, se ei tarkoita, että olet sellainen kuin sinulle sanotaan. Puhu asioista vanhemmillesi, sukulaisille, tuttavaperheelle tai kenelle tahansa. Älä kanna yksin sitä tuskaa ja pahaa oloa. Sinä pystyt rikkomaan koulukiusaamismuotin, se ei määritä sinua. Sinulla on oma valosi sisälläsi, anna sen loistaa.

Maryam Razavi

Syntyi 4.9.1982 Turussa, asuu Helsingissä avomiehensä Mikko Leppilammen kanssa.

Asui ulkomailla 10 vuotta mallintöitä tehden. Asiakkaita muun muassa Pantene ja Max Factor.

Tehnyt myös ohjaajan ja stylistin töitä.

Nähdään nyt Suomen Huippumalli haussa -ohjelmassa Livillä.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...