Näyttelijä-laulaja Vuokko Hovatta oli nuorena kärsimättömämpi. Nyt kelpaa mummo-Soliferin kyyti. – Nuorena kaikki oli niin sekavaa.

Kuva Jouni Harala

Koko kesän ajan näyttelijä-laulaja Vuokko Hovatta, 40, on puolisonsa, näyttelijä Eero Ahon, 44, kanssa kunnostanut mökkiä ja sen neljäsataaneliöistä tonttia Pakilan siirtolapuutarhassa Helsingissä. On kaadettu seiniä, maalattu, kuokittu ja kaivettu. Kunnostettu yläkertaan oma valtakunta Vuokon tyttärelle Hertalle, 8.

Vuokko täytti viime viikolla 40 vuotta. Merkkipäivään ei ole liittynyt suurempia kriisejä. Pikemminkin hän on odottanut tätä ikää.

– Olisi kauheaa olla edelleen 25-vuotias. Silloin kaikki oli niin sekavaa. Minusta on kiva vanhentua.

Vuokon mielestä mökin ostoa voi pitää merkkinä aikuistumisesta ja asettumisesta, mutta toisaalta mökkeily on myös tuttu tapa ja harrastus jo lapsuudenkodista.

Kun Vuokko sitten sai vinkin kaupan olevasta siirtolapuutarhamökistä, hän oli välittömästi myytyä naista. Sieltä käsin ehtisi vaikka käydä töissä.

– Vaikka kotoa Helsingin Kalliosta on tänne vain lyhyt matka, tunnelman muutos on tuntuva. Parhaimmillaan mökillä on niin hiljaista, että tunnen olevani kaukana maalla.

Ehkä sekin on nelikymppistymisen merkkejä, että Vuokko on alkanut nauttia hiljaisuudesta ja verkkaisuudesta.

– Nuorena olin kaikessa kärsimättömämpi. Liikkuakin piti hirmuisella vauhdilla. Nyt minulle sopii mennä hissun kissun. Ajella mopolla muina mummoina, Vuokko heilauttaa tuliterän Solifer Retronsa suuntaan.

Mustavalkoinen skootteri on näppärä peli kaupungissa, ja hyvin sillä jaksaa huristella mökillekin. Vuokko hankki pelin hetken mielijohteesta: näki sellaisen ystävällään ja osti omansa vielä samana iltana. Rekisterikilvessä komeilee numero 40.

Omaa kolmosta luomassa

Tänä kesänä Vuokon oli tarkoitus tehdä myös omaa albumiaan, mutta sen syntymä on vielä materiaalinkasausvaiheessa, studioaika suunniteltu joulukuuhun ja ilmestyminen ensi kevääseen. Hän ei lähtenyt pusertamaan kolmatta levyään väkisin, kun oli sellainen olo, että välillä tarttis tehdä vähän muutakin.

– Luovassa työssä on tärkeää kuunnella sisintään ja pitää taukoa kaikesta, jos siltä tuntuu.

Nyt Vuokko on alkanut kuunnella tarjolla olevia kappaleita ja hahmotella, millainen kolmosesta tulisi. Osa teksteistä tulee tutuilta runoilijoilta kuten Aulikki Oksaselta, osa taas on löytöjä vanhoista venäläishelmistä.

Aiemmin Vuokko kirjoitti ja sävelsi itsekin, mutta nyt hän on jättänyt ne hommat muille.

– Tajusin, että muut tekevät sen paremmin. Tekstittäminen ja sävellys vaativat perehtymistä ja paneutumista, ja niihin minulla ei ole aikaa. Lähipiirissäni on siihen minua taitavampia, ja olen iloinen, että saan nauttia heidän lahjakkuudestaan ja keskittyä tulkitsemiseen.

Vuokko jää miettimään, mistä hän enää unelmoisi. Vielä keväällä mökki oli haaveen asteella, mutta nyt siitäkin on tullut totta. Puolison kanssa on pyöritelty ideaa yhteisestä esityksestä, mutta näyttelijänä Vuokko ei ole koskaan kaivannut jotain tiettyä yhtä suurta roolia.

– Ehkä haaveet liittyvät tasapainon säilyttämiseen. Että työtä tekisi intohimoisesti mutta itseään liikaa kuluttamatta. Ja että lapsella asiat jatkuisivat hyvin, ja osaisin tukea ja auttaa häntä kasvussa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.