Vuokko kävelee mielellään paikasta toiseen. ”Silloin voi miettiä hyvin. Käytän myös julkisia paljon. Pidän lentämistä epäekologisena, mutta olen sallinut lennot lomalle ajan säästämisen takia.”
Vuokko kävelee mielellään paikasta toiseen. ”Silloin voi miettiä hyvin. Käytän myös julkisia paljon. Pidän lentämistä epäekologisena, mutta olen sallinut lennot lomalle ajan säästämisen takia.”

Vuokko Hovatan kotitalossa kierrätetään saunavuoroja ja lainataan naapurista sitruunaa. Kauppalaskut ja yhteisen työn Vuokko jakaa muusikkoavomiehensä kanssa.

Vuokko Hovatta istahtaa toiseen olohuoneeseensa, Kallion Karhupuistossa sijaitsevaan Bear Park -kahvilaan, ja nappaa mustan kahvin. Näyttelijä-laulaja tuntuu elävän sillä, kun harjoituskausi Helsingin Kaupunginteatterin ensi kevään musikaaliin Vampyyrien tanssiin on kuumimmillaan. Täällä hän istuu lähes joka päivä, tänäänkin kahteen kertaan.

– Minulla ei ole kahvinkeitintä kotona, sillä tykkään käydä juuri kahviloissa, Vuokko nauraa.

Tämä syksy on tarkoittanut Vuokolle taloudellisia muutoksia. Hän palasi elokuussa Helsingin kaupunginteatteriin kahden virkavapaavuoden jälkeen. Kuukausipalkka tuleekin tilille taas säännöllisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ennen virkavapaata jännitin, miten tulen toimeen, mutta töitä oli koko ajan riittävästi. Tunneissa tein paljon vähemmän kuin nyt, mutta tulot olivat suurin piirtein samat, Vuokko laskee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Palkat eivät teatterialalla päätä huimaa, eikä iltalisiä tunneta. Teatteria täytyy rakastaa.

Virkavapaansa aikana Vuokko keskittyi musiikkiin ja keikkaili ulkomaillakin. Hän teki myös runo- ja laululevyn yhteistyössä muusikkoavomiehensä Zarkus Poussan ja runoilija Aulikki Oksasen kanssa. Levy perustuu kolmikon yhteisiin konsertteihin, ja Aulikin runoja ovat säveltäneet muun muassa Tuure Kilpeläinen ja Kerkko Koskinen.

Vuokko sai levyn käsiinsä viime viikolla.

– Levymyyntihän on nykyään mitä on. Me halusimme silti tallentaa tekemisemme ja teimme levyn taiteellisten tavoitteidemme täyttämiseksi. Kuulijoissamme on onneksi ikäluokkaa, joka haluaa pitää levyä käsissään eikä kuuntele musiikkia netistä, Vuokko sanoo.

Laskeneen levymyynnin takia keikoista on tullut hänellekin yhä tärkeämpi tulonlähde.

– Latauksista ei saa samanlaisia tuloja kuin konkreettisesta levymyynnistä. Ja vaikka Spotify on muusikolle ristiriitainen laitos, käytän ja maksan siitä itsekin.

 


Vuokko Hovatta juo kahvinsa mieluiten viihtyisässä kuppilassa.


Maanantai

Lounaaksi banaani ja bulgarianjogurtti 1,29 €

Iso kahvi mukaan 2 €

Pikkulahjoja tyttären joulukalenteriin 18 €

Ruokaostoksia 36 €

Suklaata ja glögiä kavereille esitykseen 17 €

Lasi viiniä teatterissa 6 €

Omaisten lippu Kummitusjunaan 0 €

”Menen Vampyyri-treeneihin Linnanmäen Peacock-teatteriin ja nappaan lähikaupasta lounaseväät. En tykkää syödä treeneissä raskaasti, jotta en väsähdä. Syön päivän ainoan lämpimän aterian yleensä kolmen jälkeen kotona. Se on sopivasti päivän ja illan töiden välissä.

Harjoitusten jälkeen vien tyttäreni Hertan sirkustreeneihin mieheni autolla, sillä sää on karmiva. Harrastus maksaa vuodessa noin 300 euroa. Ajan samalla reissulla ruokaostoksille Kalasataman Lidliin. Olemme ristineet sen hipsteri-Lidliksi, koska se on ilmava ja valoisa. Hintataso on sellainen, että sinne menee satanen, jos muualle menisi 130 euroa.

Yritän suunnitella kauppakäynnit niin, että kävisin hakemassa viikon tarpeet kerralla. Otan Lidlistä peruskamat ja vihannekset, koska ne ovat siellä tuoreita. Nappaan mukaan aina munakoisoa, kesäkurpitsaa, porkkanoita, samoja kasviksia kerta toisensa jälkeen. Kalat haemme Hakaniemen hallista.

Ruoka on asia, josta en tingi. Tiedän, että se on etuoikeutettua, sillä einekset ovat halvempia. Kyllä minäkin joskus jotain eineksiä saatan ostaa, vaikkapa valmislihapullia Hertalle. Maksamme mieheni kanssa kauppalaskut suurin piirtein puoliksi. Meillä ei ole kotona yhteisiä tilejä tai talousrahastoja, vaan käymme kaupassa vuorotellen.

Illalla menemme ystäviemme kanssa teatteriin Studio Pasilaan katsomaan Kummitusjunaa. Palaamme sieltä Kallioon julkisilla, ja maksan kaikki neljä bussikortillani, koska muilla ei ole sellaista. On ihan älytöntä ajella Helsingissä ilman matkakorttia ja maksaa kertalipulla!”

Tiistai

Päivän kahvit 3 €

Mekko 38 €

”Kävelen työmatkat aina Lintsille. Kotimatkalla pysähdyn Kalliossa sijaitsevaan käytettyjen vaatteiden liikkeeseen Frida Marinaan. Löydän sieltä mustan kirjaillun mekon. Olen mekko- ja sukkahousuihminen.

Käytän vaatteet aika lailla loppuun. Minulla on rikkinäisiä sukkahousuja, joita häpeän harjoituksissa. Kun tutustuimme Vampyyrien ohjaajan Markku Nenosen kanssa, hän osti minulle ensi-iltalahjaksi sukkahousuja.

Suosin pikkuputiikkeja ja second hand -liikkeitä, kuten Ansaa, Hoochie Mama Janea ja Ocramia. Käytettyjen vaatteiden ostelu on siinä mielessä hankalampaa, että putiikeissa pitää kierrellä ahkerammin, jotta löytää jotain.

Ostan vaatteita myös ulkomailta ja teetätän joskus mekkoja vanhojen hyväksi havaittujen vaatteideni pohjalta. Monet laadukkaat vakiovillatakkini ja päällysvaatteeni olen löytänyt lomamatkoiltani.

Kävin joskus halpavaateketjuissakin, mutten ymmärrä, miksi kaappi pitäisi täyttää vaatteilla, jotka eivät kestä pesua.

Esiintymisten vuoksi joudun ostamaan vaatteita muita enemmän. Yhteen aikaan sain Marimekosta vaatteita lainaan. Käytin niitä keikoilla hetken, kunnes palautin ne. Se oli kätevää ja ekologista!

Illalla täytän äänitetukihakemusta Musiikin edistämissäätiölle. Zarkuksen ja Aulikin kanssa tekemä levymme on omakustanne, johon olemme käyttäneet omasta pussistamme tuhansia euroja. Rahaa on kulunut muun muassa levyn painamiseen, kansiin ja masterointiin. Anomme nyt jälkikäteen tukea työllemme.”

 


Vuokko tekee ostoksia mielellään pikkuputiikeista.


Keskiviikko

Aamiainen 7,50 €

Teatterialan alennuslippu Suureen ja Mahtavaan 10 €

Lasi viiniä teatterissa 6 €

”Lähden aamiaiselle Bear Park Caféhen. Syön paljon ulkona, sillä Kalliossa on loistavia ravintoloita. Ostamme myös kotiin usein noutoruokaa, esimerkiksi thaimaalaista.

Päivällä hoidan levymme markkinointia. Olen sekä triomme tiedottaja että keikkamyyjä. En saa siitä lisäpalkkiota, vaan jaamme keikkatulot tasaisesti keskenämme. Olen aika järjestelmällinen ja ajattelen, että siinä ajassa, kun selittäisin asian jollekin toiselle, voin tehdä sen itsekin. Nyt kirjoitan tiedotetta ja kasaan sähköpostilistaa. Se on ihan tuhottoman hidasta ja työlästä!

Yhteistyömme Zarkuksen kanssa on ollut studiossa luontevaa, vaikka olemme myös avopari. Meillä molemmilla on omat tonttimme: hän on tuotantovastuussa, minä esiinnyn. Tuottajuuden lisäksi Zarkus myös soittaa ja laulaa, minä kuuntelen ja kommentoin. Koska meillä on taiteellisesti rima yhtä korkealla, ei ole syytä kiistellä. Luotan Zarkukseen täysin.

Meillä on studio kerrostalomme kellarissa, ja on kätevää, kun voi vain mennä hissillä töihin. Joskus Hertta on nukahtanutkin studioon miksatessamme jotain.

Illalla pääsen jo toistamiseen tällä viikolla teatteriin. Käyn katsomassa Kapsäkin Suuren ja mahtavan. Yleensä saamme liput toisten näytöksiin kympillä. Menen teatteriin hurmaantumaan.”

Torstai

Aamiainen ulkona 10 €

”Ulkoistan taas aamiaisen ennen työpäivää. Ylitän harvoin Pitkääsiltaa, mutta nyt käyn saksalaisella aamiaisella DaJassa Kruununhaassa, koska olen menossa Vampyyrien vuoksi studioon Mariankadulle. Teemme kuorokohtauksia ja huhuiluja, jotka tulevat musikaalissa nauhalta.

Päivällä laitan salaattia ja kalapestopastaa Hertalle ja hänen ystävälleen. 11-vuotias Hertta haaveilee ilmaisutaidon lukiosta. En missään nimessä ole kannustanut häntä tälle alalle, vaan olen tyytyväinen, että hän on innostunut myös tieteestä. Häntä kiinnostaa erityisesti avaruus, ja hän on Ursan jäsen. Hertan juhlahetki on, kun postiluukusta tulee Tähdet ja avaruus -lehti.

Olen opettanut Hertalle arvoja, joita pidän itse tärkeinä. Olen ylpeä, ettei hän ole kiinnostunut kerskakulutuksesta. Kerran hän kysyi innostuneena, että äiti, oletko kuullut, että on olemassa liike nimeltä UFF. Hän oli käynyt siellä ja laskenut, että saisi sieltä pari vaatetta 12 eurolla.

lllalla saan Lillanin revyyssä ylimääräisen laulutehtävän, sillä kollega on äänetön. On haastavaa näytellä ruotsiksi. Se on minulle uusi aluevaltaus, sillä minulla ei ollut ennen kovinkaan laaja sanavarasto ruotsiksi. Näytteleminenkin on erilaista, sillä ruotsin kieli muodostuu suussa fyysisesti eri tavalla.

Olen ottanut ruotsin opettelun myönteisenä haasteena, vaikka välillä on ollut sellainen olo, että suuri huijaukseni paljastuu. Tässä iässä voi opetella uutta. Ruotsiksi näytteleminen on ollut minulle yksi vuoden parhaita asioita.”

Perjantai

Parit kahvit kahviloissa 4,50 €

”Käyn aamulla taas studiossa ja soitan päivällä Aulikille. Suunnittelemme levymme radiomainosta. Tutustuin Aulikkiin kymmenen vuotta sitten, kun soitin hänelle ja pyysin tekstiä musiikkiteatteriesitykseen.

Nykyään olemme niin hyviä ystäviä, että vietämme juhannuksetkin yhdessä. Aulikki on liikkuva juhla. Hänessä on sellainen taika, että hän saa tilanteen säkenöimään.

Illalla menen taas Lillaniin. Teatteriala on haastava lastenhoidon kannalta. Pitää etsiä hoitaja illaksi tai ottaa joskus lapset mukaan. Herttaa käy usein katsomassa alakerrassa asuvan ystäväni 17-vuotias poika. Hän hipsii meille sukkasillaan ja pääsee pois, kun tulen kotiin vähän ennen kymmentä.

Huomaan, että kun teen hektisesti töitä, rahaa ei kulu oikein mihinkään. Ei ole aikaa kierrellä kaupungilla.

En ota joululahjoista stressiä. Yleensä ostan kaikille musiikkia tai kirjoja. Hienoa on, että aineettomia lahjamahdollisuuksia on koko ajan lisää. Museokortti on sellaisesta loistava esimerkki.”

Lauantai

Ruokaostoksia 68 €

Pullo samppanjaa 29,90 €

”Teen ison kauppareissun Arabiaan huomisten itsenäisyyspäivän juhlien vuoksi. Ostan mätiä, sienisalaattia ja smetanaa, sillä meidät on kutsuttu ystäviemme luo Ullanlinnaan venäläiseen iltaan. Ostan myös pullon samppanjaa.

Päivällä kahvittelen ystäväni Anna Tuluston luona. Asumme samassa talossa. Kerrostalossa asuu muitakin tuttujamme. Se on hienoa, sillä meillä on sellaista nykyajan jakamistaloutta: aina joku kyselee, haluaisiko joku kierrättää saunavuoroa tai lainata sitruunoita tai mausteita.

Nyt suunnittelemme Annan kanssa yhteistä pikkujoulua. Lupaan tehdä uunilohta.”

Sunnuntai

Kahvi 2,40 €

Taksi kotiin 15,90 €

”Venäläinen iltamme onnistuu hyvin! Meitä on neljä pariskuntaa, joilla kaikilla on siirtolapuutarhamökki Pakilassa. Syömme blinejä ja borssia.

Sivusilmällä katsomme Linnan juhlia ja pohdimme jatkuvan talouskasvun aiheuttamaa moraalista päänvaivaa. Pidän tärkeänä, että maapallo säilyisi elinkelpoisena tulevillekin sukupolville. Tähän voi vaikuttaa kuluttamalla eettisesti.

Uusia energiantuotantotapoja voidaan löytää vain tukemalla tieteitä. Tämä koskettaa perhettänikin, sillä äiti ja siskoni ovat tutkijoita. Olen nähnyt heidän ponnistelunsa rahoituksen haalimiseksi.

Emme silti vaivu illan aikana synkkyyteen vaan olemme toiveikkaita. Arvostelemme myös Linnan pukuja.”

Vuokon viikon menot

275,49 €

Vuokko Hovatta

  • Syntyi 2.9.1972 Espoossa.
  • Asuu Helsingin Kalliossa avomiehensä, muusikko Zarkus Poussan kanssa. Tytär Hertta, 11, edellisestä liitosta.
  • Näyttelijä-laulaja, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta 1999. Tuttu Ultra Bra -yhtyeestä.
  • Kiinnitetty Helsingin Kaupunginteatteriin.
  • Voi kuinka myrsky rauhoittaa -levy Zarkuksen ja Aulikki Oksasen kanssa ilmestyi juuri.
tuohtunut

Voi että näitä maailman murheiden kantajia ja muka-vastuullisia eko-ihmisiä, jotka pyöräilemällä, ja uffilla asioimalla luulevat pelastavansa maailmaa. Joidenkin ihmisten on PAKKO ostaa muiden käytettyjä riepuja, joten näiden eko-juppien elvistely asialla on todella loukkaavaa. Ollaan niin sivistynyttä planeetan pelastajaa että. 

Tytti Tättäläinen

tuohtunut kirjoitti:
Voi että näitä maailman murheiden kantajia ja muka-vastuullisia eko-ihmisiä, jotka pyöräilemällä, ja uffilla asioimalla luulevat pelastavansa maailmaa. Joidenkin ihmisten on PAKKO ostaa muiden käytettyjä riepuja, joten näiden eko-juppien elvistely asialla on todella loukkaavaa. Ollaan niin sivistynyttä planeetan pelastajaa että. 

Elvistelyä ja ylvästelyä nuo puheet minunkin mielestäni ovat. Köyhäily on kiva harrastus, silloin kuin ei ole oikeasti köyhä. Kirpparivaatteet yllä käydään ulkona syömässä ja kalliita erikoiskahveja juomassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla