Vuokko kävelee mielellään paikasta toiseen. ”Silloin voi miettiä hyvin. Käytän myös julkisia paljon. Pidän lentämistä epäekologisena, mutta olen sallinut lennot lomalle ajan säästämisen takia.”
Vuokko kävelee mielellään paikasta toiseen. ”Silloin voi miettiä hyvin. Käytän myös julkisia paljon. Pidän lentämistä epäekologisena, mutta olen sallinut lennot lomalle ajan säästämisen takia.”

Vuokko Hovatan kotitalossa kierrätetään saunavuoroja ja lainataan naapurista sitruunaa. Kauppalaskut ja yhteisen työn Vuokko jakaa muusikkoavomiehensä kanssa.

Vuokko Hovatta istahtaa toiseen olohuoneeseensa, Kallion Karhupuistossa sijaitsevaan Bear Park -kahvilaan, ja nappaa mustan kahvin. Näyttelijä-laulaja tuntuu elävän sillä, kun harjoituskausi Helsingin Kaupunginteatterin ensi kevään musikaaliin Vampyyrien tanssiin on kuumimmillaan. Täällä hän istuu lähes joka päivä, tänäänkin kahteen kertaan.

– Minulla ei ole kahvinkeitintä kotona, sillä tykkään käydä juuri kahviloissa, Vuokko nauraa.

Tämä syksy on tarkoittanut Vuokolle taloudellisia muutoksia. Hän palasi elokuussa Helsingin kaupunginteatteriin kahden virkavapaavuoden jälkeen. Kuukausipalkka tuleekin tilille taas säännöllisesti.

– Ennen virkavapaata jännitin, miten tulen toimeen, mutta töitä oli koko ajan riittävästi. Tunneissa tein paljon vähemmän kuin nyt, mutta tulot olivat suurin piirtein samat, Vuokko laskee.

– Palkat eivät teatterialalla päätä huimaa, eikä iltalisiä tunneta. Teatteria täytyy rakastaa.

Virkavapaansa aikana Vuokko keskittyi musiikkiin ja keikkaili ulkomaillakin. Hän teki myös runo- ja laululevyn yhteistyössä muusikkoavomiehensä Zarkus Poussan ja runoilija Aulikki Oksasen kanssa. Levy perustuu kolmikon yhteisiin konsertteihin, ja Aulikin runoja ovat säveltäneet muun muassa Tuure Kilpeläinen ja Kerkko Koskinen.

Vuokko sai levyn käsiinsä viime viikolla.

– Levymyyntihän on nykyään mitä on. Me halusimme silti tallentaa tekemisemme ja teimme levyn taiteellisten tavoitteidemme täyttämiseksi. Kuulijoissamme on onneksi ikäluokkaa, joka haluaa pitää levyä käsissään eikä kuuntele musiikkia netistä, Vuokko sanoo.

Laskeneen levymyynnin takia keikoista on tullut hänellekin yhä tärkeämpi tulonlähde.

– Latauksista ei saa samanlaisia tuloja kuin konkreettisesta levymyynnistä. Ja vaikka Spotify on muusikolle ristiriitainen laitos, käytän ja maksan siitä itsekin.

 


Vuokko Hovatta juo kahvinsa mieluiten viihtyisässä kuppilassa.


Maanantai

Lounaaksi banaani ja bulgarianjogurtti 1,29 €

Iso kahvi mukaan 2 €

Pikkulahjoja tyttären joulukalenteriin 18 €

Ruokaostoksia 36 €

Suklaata ja glögiä kavereille esitykseen 17 €

Lasi viiniä teatterissa 6 €

Omaisten lippu Kummitusjunaan 0 €

”Menen Vampyyri-treeneihin Linnanmäen Peacock-teatteriin ja nappaan lähikaupasta lounaseväät. En tykkää syödä treeneissä raskaasti, jotta en väsähdä. Syön päivän ainoan lämpimän aterian yleensä kolmen jälkeen kotona. Se on sopivasti päivän ja illan töiden välissä.

Harjoitusten jälkeen vien tyttäreni Hertan sirkustreeneihin mieheni autolla, sillä sää on karmiva. Harrastus maksaa vuodessa noin 300 euroa. Ajan samalla reissulla ruokaostoksille Kalasataman Lidliin. Olemme ristineet sen hipsteri-Lidliksi, koska se on ilmava ja valoisa. Hintataso on sellainen, että sinne menee satanen, jos muualle menisi 130 euroa.

Yritän suunnitella kauppakäynnit niin, että kävisin hakemassa viikon tarpeet kerralla. Otan Lidlistä peruskamat ja vihannekset, koska ne ovat siellä tuoreita. Nappaan mukaan aina munakoisoa, kesäkurpitsaa, porkkanoita, samoja kasviksia kerta toisensa jälkeen. Kalat haemme Hakaniemen hallista.

Ruoka on asia, josta en tingi. Tiedän, että se on etuoikeutettua, sillä einekset ovat halvempia. Kyllä minäkin joskus jotain eineksiä saatan ostaa, vaikkapa valmislihapullia Hertalle. Maksamme mieheni kanssa kauppalaskut suurin piirtein puoliksi. Meillä ei ole kotona yhteisiä tilejä tai talousrahastoja, vaan käymme kaupassa vuorotellen.

Illalla menemme ystäviemme kanssa teatteriin Studio Pasilaan katsomaan Kummitusjunaa. Palaamme sieltä Kallioon julkisilla, ja maksan kaikki neljä bussikortillani, koska muilla ei ole sellaista. On ihan älytöntä ajella Helsingissä ilman matkakorttia ja maksaa kertalipulla!”

Tiistai

Päivän kahvit 3 €

Mekko 38 €

”Kävelen työmatkat aina Lintsille. Kotimatkalla pysähdyn Kalliossa sijaitsevaan käytettyjen vaatteiden liikkeeseen Frida Marinaan. Löydän sieltä mustan kirjaillun mekon. Olen mekko- ja sukkahousuihminen.

Käytän vaatteet aika lailla loppuun. Minulla on rikkinäisiä sukkahousuja, joita häpeän harjoituksissa. Kun tutustuimme Vampyyrien ohjaajan Markku Nenosen kanssa, hän osti minulle ensi-iltalahjaksi sukkahousuja.

Suosin pikkuputiikkeja ja second hand -liikkeitä, kuten Ansaa, Hoochie Mama Janea ja Ocramia. Käytettyjen vaatteiden ostelu on siinä mielessä hankalampaa, että putiikeissa pitää kierrellä ahkerammin, jotta löytää jotain.

Ostan vaatteita myös ulkomailta ja teetätän joskus mekkoja vanhojen hyväksi havaittujen vaatteideni pohjalta. Monet laadukkaat vakiovillatakkini ja päällysvaatteeni olen löytänyt lomamatkoiltani.

Kävin joskus halpavaateketjuissakin, mutten ymmärrä, miksi kaappi pitäisi täyttää vaatteilla, jotka eivät kestä pesua.

Esiintymisten vuoksi joudun ostamaan vaatteita muita enemmän. Yhteen aikaan sain Marimekosta vaatteita lainaan. Käytin niitä keikoilla hetken, kunnes palautin ne. Se oli kätevää ja ekologista!

Illalla täytän äänitetukihakemusta Musiikin edistämissäätiölle. Zarkuksen ja Aulikin kanssa tekemä levymme on omakustanne, johon olemme käyttäneet omasta pussistamme tuhansia euroja. Rahaa on kulunut muun muassa levyn painamiseen, kansiin ja masterointiin. Anomme nyt jälkikäteen tukea työllemme.”

 


Vuokko tekee ostoksia mielellään pikkuputiikeista.


Keskiviikko

Aamiainen 7,50 €

Teatterialan alennuslippu Suureen ja Mahtavaan 10 €

Lasi viiniä teatterissa 6 €

”Lähden aamiaiselle Bear Park Caféhen. Syön paljon ulkona, sillä Kalliossa on loistavia ravintoloita. Ostamme myös kotiin usein noutoruokaa, esimerkiksi thaimaalaista.

Päivällä hoidan levymme markkinointia. Olen sekä triomme tiedottaja että keikkamyyjä. En saa siitä lisäpalkkiota, vaan jaamme keikkatulot tasaisesti keskenämme. Olen aika järjestelmällinen ja ajattelen, että siinä ajassa, kun selittäisin asian jollekin toiselle, voin tehdä sen itsekin. Nyt kirjoitan tiedotetta ja kasaan sähköpostilistaa. Se on ihan tuhottoman hidasta ja työlästä!

Yhteistyömme Zarkuksen kanssa on ollut studiossa luontevaa, vaikka olemme myös avopari. Meillä molemmilla on omat tonttimme: hän on tuotantovastuussa, minä esiinnyn. Tuottajuuden lisäksi Zarkus myös soittaa ja laulaa, minä kuuntelen ja kommentoin. Koska meillä on taiteellisesti rima yhtä korkealla, ei ole syytä kiistellä. Luotan Zarkukseen täysin.

Meillä on studio kerrostalomme kellarissa, ja on kätevää, kun voi vain mennä hissillä töihin. Joskus Hertta on nukahtanutkin studioon miksatessamme jotain.

Illalla pääsen jo toistamiseen tällä viikolla teatteriin. Käyn katsomassa Kapsäkin Suuren ja mahtavan. Yleensä saamme liput toisten näytöksiin kympillä. Menen teatteriin hurmaantumaan.”

Torstai

Aamiainen ulkona 10 €

”Ulkoistan taas aamiaisen ennen työpäivää. Ylitän harvoin Pitkääsiltaa, mutta nyt käyn saksalaisella aamiaisella DaJassa Kruununhaassa, koska olen menossa Vampyyrien vuoksi studioon Mariankadulle. Teemme kuorokohtauksia ja huhuiluja, jotka tulevat musikaalissa nauhalta.

Päivällä laitan salaattia ja kalapestopastaa Hertalle ja hänen ystävälleen. 11-vuotias Hertta haaveilee ilmaisutaidon lukiosta. En missään nimessä ole kannustanut häntä tälle alalle, vaan olen tyytyväinen, että hän on innostunut myös tieteestä. Häntä kiinnostaa erityisesti avaruus, ja hän on Ursan jäsen. Hertan juhlahetki on, kun postiluukusta tulee Tähdet ja avaruus -lehti.

Olen opettanut Hertalle arvoja, joita pidän itse tärkeinä. Olen ylpeä, ettei hän ole kiinnostunut kerskakulutuksesta. Kerran hän kysyi innostuneena, että äiti, oletko kuullut, että on olemassa liike nimeltä UFF. Hän oli käynyt siellä ja laskenut, että saisi sieltä pari vaatetta 12 eurolla.

lllalla saan Lillanin revyyssä ylimääräisen laulutehtävän, sillä kollega on äänetön. On haastavaa näytellä ruotsiksi. Se on minulle uusi aluevaltaus, sillä minulla ei ollut ennen kovinkaan laaja sanavarasto ruotsiksi. Näytteleminenkin on erilaista, sillä ruotsin kieli muodostuu suussa fyysisesti eri tavalla.

Olen ottanut ruotsin opettelun myönteisenä haasteena, vaikka välillä on ollut sellainen olo, että suuri huijaukseni paljastuu. Tässä iässä voi opetella uutta. Ruotsiksi näytteleminen on ollut minulle yksi vuoden parhaita asioita.”

Perjantai

Parit kahvit kahviloissa 4,50 €

”Käyn aamulla taas studiossa ja soitan päivällä Aulikille. Suunnittelemme levymme radiomainosta. Tutustuin Aulikkiin kymmenen vuotta sitten, kun soitin hänelle ja pyysin tekstiä musiikkiteatteriesitykseen.

Nykyään olemme niin hyviä ystäviä, että vietämme juhannuksetkin yhdessä. Aulikki on liikkuva juhla. Hänessä on sellainen taika, että hän saa tilanteen säkenöimään.

Illalla menen taas Lillaniin. Teatteriala on haastava lastenhoidon kannalta. Pitää etsiä hoitaja illaksi tai ottaa joskus lapset mukaan. Herttaa käy usein katsomassa alakerrassa asuvan ystäväni 17-vuotias poika. Hän hipsii meille sukkasillaan ja pääsee pois, kun tulen kotiin vähän ennen kymmentä.

Huomaan, että kun teen hektisesti töitä, rahaa ei kulu oikein mihinkään. Ei ole aikaa kierrellä kaupungilla.

En ota joululahjoista stressiä. Yleensä ostan kaikille musiikkia tai kirjoja. Hienoa on, että aineettomia lahjamahdollisuuksia on koko ajan lisää. Museokortti on sellaisesta loistava esimerkki.”

Lauantai

Ruokaostoksia 68 €

Pullo samppanjaa 29,90 €

”Teen ison kauppareissun Arabiaan huomisten itsenäisyyspäivän juhlien vuoksi. Ostan mätiä, sienisalaattia ja smetanaa, sillä meidät on kutsuttu ystäviemme luo Ullanlinnaan venäläiseen iltaan. Ostan myös pullon samppanjaa.

Päivällä kahvittelen ystäväni Anna Tuluston luona. Asumme samassa talossa. Kerrostalossa asuu muitakin tuttujamme. Se on hienoa, sillä meillä on sellaista nykyajan jakamistaloutta: aina joku kyselee, haluaisiko joku kierrättää saunavuoroa tai lainata sitruunoita tai mausteita.

Nyt suunnittelemme Annan kanssa yhteistä pikkujoulua. Lupaan tehdä uunilohta.”

Sunnuntai

Kahvi 2,40 €

Taksi kotiin 15,90 €

”Venäläinen iltamme onnistuu hyvin! Meitä on neljä pariskuntaa, joilla kaikilla on siirtolapuutarhamökki Pakilassa. Syömme blinejä ja borssia.

Sivusilmällä katsomme Linnan juhlia ja pohdimme jatkuvan talouskasvun aiheuttamaa moraalista päänvaivaa. Pidän tärkeänä, että maapallo säilyisi elinkelpoisena tulevillekin sukupolville. Tähän voi vaikuttaa kuluttamalla eettisesti.

Uusia energiantuotantotapoja voidaan löytää vain tukemalla tieteitä. Tämä koskettaa perhettänikin, sillä äiti ja siskoni ovat tutkijoita. Olen nähnyt heidän ponnistelunsa rahoituksen haalimiseksi.

Emme silti vaivu illan aikana synkkyyteen vaan olemme toiveikkaita. Arvostelemme myös Linnan pukuja.”

Vuokon viikon menot

275,49 €

Vuokko Hovatta

  • Syntyi 2.9.1972 Espoossa.
  • Asuu Helsingin Kalliossa avomiehensä, muusikko Zarkus Poussan kanssa. Tytär Hertta, 11, edellisestä liitosta.
  • Näyttelijä-laulaja, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta 1999. Tuttu Ultra Bra -yhtyeestä.
  • Kiinnitetty Helsingin Kaupunginteatteriin.
  • Voi kuinka myrsky rauhoittaa -levy Zarkuksen ja Aulikki Oksasen kanssa ilmestyi juuri.
tuohtunut

Vuokko Hovatta: ”Olen ylpeä, ettei kerskakulutus kiinnosta tytärtäni”

Voi että näitä maailman murheiden kantajia ja muka-vastuullisia eko-ihmisiä, jotka pyöräilemällä, ja uffilla asioimalla luulevat pelastavansa maailmaa. Joidenkin ihmisten on PAKKO ostaa muiden käytettyjä riepuja, joten näiden eko-juppien elvistely asialla on todella loukkaavaa. Ollaan niin sivistynyttä planeetan pelastajaa että.
Lue kommentti
Tytti Tättäläinen

Vuokko Hovatta: ”Olen ylpeä, ettei kerskakulutus kiinnosta tytärtäni”

tuohtunut kirjoitti: Voi että näitä maailman murheiden kantajia ja muka-vastuullisia eko-ihmisiä, jotka pyöräilemällä, ja uffilla asioimalla luulevat pelastavansa maailmaa. Joidenkin ihmisten on PAKKO ostaa muiden käytettyjä riepuja, joten näiden eko-juppien elvistely asialla on todella loukkaavaa. Ollaan niin sivistynyttä planeetan pelastajaa että. Elvistelyä ja ylvästelyä nuo puheet minunkin mielestäni ovat. Köyhäily on kiva harrastus, silloin kuin ei ole oikeasti köyhä. Kirpparivaatteet yllä...
Lue kommentti

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.