Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta, 41, elää muutosten vuotta. Suhde puoliso Eero Ahoon päättyi hiljattain. Samalla Vuokko jättäytyi virkavapaalle teatterityöstään. Elämänmuutoksissa on tukenut pitkäaikainen ystävä, runoilija Aulikki Oksanen, 69.

Kun ystävykset Aulikki Oksanen ja Vuokko Hovatta istahtavat viinilasillisen ääreen, puhe polveilee afrikkalaisista naisnyrkkeilijöistä kesämökin saunaan ja sieltä sujuvasti miehiin. Näitä keskusteluja Vuokko kaipasi viime keväänä.

– Olisin halunnut jutella Aulikin kanssa monesta mieltä painaneesta asiasta, mutta aikaa ei yksinkertaisesti ollut. Elämäni on ollut työntäyteistä viimeiset viisitoista vuotta, Vuokko myöntää.

Mietittävää Vuokolla onkin ollut. Hän erosi muutama kuukausi sitten avopuolisostaan, näyttelijä Eero Ahosta ja asuu nyt kaksin yhdeksänvuotiaan Hertta-tyttärensä kanssa. Äskettäin Vuokko jäi myös virkavapaalle Helsingin kaupunginteatterista.

– Olen puhunut tästä paljon Aulikin kanssa. Hän on opettanut minua suhtautumaan rauhallisemmin parisuhde- ja työhuoliin. En enää pingota niin hirveästi.

Muutoksessa myös omanikäisten ystävien vertaistuki on ollut tarpeen.

– Juuri kaverini kanssa laskimme, että meillä on ollut jo yli kaksikymmentä vuotta rakkauselämää. Mitä tässä onkaan vielä edessä, 41-vuotias Vuokko tuumaa.

– Kokemuksesta voin sanoa, että se paranee vain, kommentoi Aulikki. Hän on ollut naimisissa muurarimiehensä Alpo Halosen kanssa yli neljäkymmentä vuotta.

Aulikillakin on kokemusta rakkauden myrskyistä ja huumasta. Vuonna 1966 hän rakastui ohjaaja Mikko Niskaseen, ja näytteli tämän elokuvissakin.

– Olin ihan nuori tyttönen, ja Mikko minua neljätoista vuotta vanhempi. Se oli vaikea suhde, mutta kesti kaikesta huolimatta kolme vuotta.

Nautinnollinen vapaus

Rakkaus on inspiroinut Aulikkia ja Vuokkoa myös taiteilijoina. Tuttu tunne teemoittaa Vuokon kolmatta sooloalbumia, joka kantaa nimeä Minä rakastan ikuisesti. Sen avausraitana on Aulikin koskettava teksti Ateenan rakastavaisista.

– Olen huomannut, että mitä enemmän teksteihin alkaa nivoutua tilanteita ja tunteita omasta elämästä, sitä voimakkaammin se kuuluu myös tulkinnassani, Vuokko kertoo.

Sama avoimmuus on kulkenut mukana myös Aulikin ja Vuokon ystävyydessä, joka sai alkunsa yhteistyökuvioista kahdeksan vuotta sitten. Aulikin mielestä on vain hyvä, ettei ikä nykyään määrittele ihmissuhteita.

– Minusta erilaiset elämänkokemukset ja näkemykset ovat ystävyydessä hyvä asia. En voisi kuvitellakaan seurustelevani vain omanikäisteni kanssa.

Vuokko on samoilla linjoilla.

– Kun tapaamme, juttu jatkuu siitä, mihin on viimeksi jääty. Aulikin kanssa on hirveän helppo olla. Hänestä on tullut minulle varaäiti.

Virkavapaavuodeltaan Vuokko toivoo kiireetöntä haahuilua ja uusia oivalluksia.

– Nautin vapaudesta. Siitä, että voin katsoa rauhassa, syntyykö siitä jotain.

Minkälaisista miehistä Aulikki ja Vuokko pitävät? Lue lisää Me Naisten numerosta 39/2013.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.