Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta, 41, elää muutosten vuotta. Suhde puoliso Eero Ahoon päättyi hiljattain. Samalla Vuokko jättäytyi virkavapaalle teatterityöstään. Elämänmuutoksissa on tukenut pitkäaikainen ystävä, runoilija Aulikki Oksanen, 69.

Kun ystävykset Aulikki Oksanen ja Vuokko Hovatta istahtavat viinilasillisen ääreen, puhe polveilee afrikkalaisista naisnyrkkeilijöistä kesämökin saunaan ja sieltä sujuvasti miehiin. Näitä keskusteluja Vuokko kaipasi viime keväänä.

– Olisin halunnut jutella Aulikin kanssa monesta mieltä painaneesta asiasta, mutta aikaa ei yksinkertaisesti ollut. Elämäni on ollut työntäyteistä viimeiset viisitoista vuotta, Vuokko myöntää.

Mietittävää Vuokolla onkin ollut. Hän erosi muutama kuukausi sitten avopuolisostaan, näyttelijä Eero Ahosta ja asuu nyt kaksin yhdeksänvuotiaan Hertta-tyttärensä kanssa. Äskettäin Vuokko jäi myös virkavapaalle Helsingin kaupunginteatterista.

– Olen puhunut tästä paljon Aulikin kanssa. Hän on opettanut minua suhtautumaan rauhallisemmin parisuhde- ja työhuoliin. En enää pingota niin hirveästi.

Muutoksessa myös omanikäisten ystävien vertaistuki on ollut tarpeen.

– Juuri kaverini kanssa laskimme, että meillä on ollut jo yli kaksikymmentä vuotta rakkauselämää. Mitä tässä onkaan vielä edessä, 41-vuotias Vuokko tuumaa.

– Kokemuksesta voin sanoa, että se paranee vain, kommentoi Aulikki. Hän on ollut naimisissa muurarimiehensä Alpo Halosen kanssa yli neljäkymmentä vuotta.

Aulikillakin on kokemusta rakkauden myrskyistä ja huumasta. Vuonna 1966 hän rakastui ohjaaja Mikko Niskaseen, ja näytteli tämän elokuvissakin.

– Olin ihan nuori tyttönen, ja Mikko minua neljätoista vuotta vanhempi. Se oli vaikea suhde, mutta kesti kaikesta huolimatta kolme vuotta.

Nautinnollinen vapaus

Rakkaus on inspiroinut Aulikkia ja Vuokkoa myös taiteilijoina. Tuttu tunne teemoittaa Vuokon kolmatta sooloalbumia, joka kantaa nimeä Minä rakastan ikuisesti. Sen avausraitana on Aulikin koskettava teksti Ateenan rakastavaisista.

– Olen huomannut, että mitä enemmän teksteihin alkaa nivoutua tilanteita ja tunteita omasta elämästä, sitä voimakkaammin se kuuluu myös tulkinnassani, Vuokko kertoo.

Sama avoimmuus on kulkenut mukana myös Aulikin ja Vuokon ystävyydessä, joka sai alkunsa yhteistyökuvioista kahdeksan vuotta sitten. Aulikin mielestä on vain hyvä, ettei ikä nykyään määrittele ihmissuhteita.

– Minusta erilaiset elämänkokemukset ja näkemykset ovat ystävyydessä hyvä asia. En voisi kuvitellakaan seurustelevani vain omanikäisteni kanssa.

Vuokko on samoilla linjoilla.

– Kun tapaamme, juttu jatkuu siitä, mihin on viimeksi jääty. Aulikin kanssa on hirveän helppo olla. Hänestä on tullut minulle varaäiti.

Virkavapaavuodeltaan Vuokko toivoo kiireetöntä haahuilua ja uusia oivalluksia.

– Nautin vapaudesta. Siitä, että voin katsoa rauhassa, syntyykö siitä jotain.

Minkälaisista miehistä Aulikki ja Vuokko pitävät? Lue lisää Me Naisten numerosta 39/2013.