Elämän kriiseissä ei ole ikinä vain yhtä syyllistä, vuoden vapaahetoinen Matti Itkonen uskoo. Kuva: Rami Marjamäki
Elämän kriiseissä ei ole ikinä vain yhtä syyllistä, vuoden vapaahetoinen Matti Itkonen uskoo. Kuva: Rami Marjamäki

– Jos minä olen selvinnyt, mikseivät muutkin. Näin ajattelee vuoden vapaaehtoiseksi valittu ex-alkoholisti Matti Itkonen.

Entinen palomies Matti Itkonen, 57, sinut valittiin joulukuun alussa vuoden vapaaehtoiseksi. Autat talous- ja velkaongelmiin joutuneita ja päihdekuntoutujia muun muassa Takuu-Säätiön Omille jaloille -tukihenkilönä. Miksi autat?

Kyllä se lähti siitä, että minua oli autettu. Minulla oli monia vaikeuksia, joista suurin oli päihdeongelma. Hain siihen apua vuonna 2006, josta lähtien olen ollut täysraitis. Kävin elämänhallintakurssin ja pääsin velkajärjestelyyn. Vuodesta 2007 olen ollut tukihenkilö. Aluksi se auttoi minua oman asiani selvittämisessä.

Miksi tarvitsit apua?

Pahan päihdeongelman lisäksi sairastuin ja jouduin vaihtamaan työhön, jossa menetin 40 prosenttia tuloistani. En osannut enää elää kulujeni mukaisesti. Tämä paine sai alkoholistin hukuttamaan murheensa viinaan. Ajattelen, että päihdeongelma on pitkäaikaissairaus, jota hoidetaan lääkkeiden sijaan itse, vertaistuen avulla. 2000-luvun alusta ajat ovat vain pahentuneet. Tukitoimintaa tarvitaan entistä enemmän.

Onko mikä tahansa mahdollista, jos vain ”ottaa itseään niskasta kiinni”?

Uskon niin. Ajattelen vähän itsekkäästi, että jos minä olen selvinnyt, mikseivät muutkin. Pitää olla halu selvittää asioitaan, mutta ei elämän kriiseissä ole ikinä vain yhtä syyllistä. Ylivelkaantumisongelmissa yksi syy on se, että rahaa saa liian helposti. Vaikeassa elämäntilanteessa oleva tekee hätäpäissään päättömiä ratkaisuja.

Mitä muuta teet kuin autat?

Riimittely on suvussa kulkeva ominaisuus, jonka sanotaan lähteneen Uuno Kailaasta. Vapaaehtoistyössä ei ole tarkoitus palaa loppuun, eikä sellaisesta tukihenkilöstä olisi apua tuettavalle. Meillä on oikeus jäädä tauolle sekä saada toiminnanohjausta. Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä myös tukihenkilölle, ne auttavat jaksamaan.

Lue myös:

Kysy itseltäsi nämä kysymykset ennen kuin ryhdyt vapaaehtoiseksi

19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan