”Näihin kahteen tyyppiin pystyy luottamaan tiukan paikan tullen”, sanoo keskimmäisenä poseeraava Mikko.
”Näihin kahteen tyyppiin pystyy luottamaan tiukan paikan tullen”, sanoo keskimmäisenä poseeraava Mikko.

Von Hertzenin veljekset Jonne, Mikko ja Kie tekevät töitä yhdessä tiiviimmin kuin koskaan. He eivät jaksa enää tapella eivätkä hengailla toistensa kanssa vapaa-ajalla.

Kun von Hertzenin veljessarjasta nuorimmainen Jonne von Hertzen kärrättiin synnytyslaitokselta kotiin, oli isoveljillä jo rokkijulisteet seinillä. Kuusivuotias Kie fanitti Hurriganesia ja nelivuotias Mikko Kissiä.

Melkein samanikäiset Kie ja Mikko kulkivat 1970-luvulla pitkin Helsingin Etelä-Haagaa ja kiipeilivät punatiilisten kerrostalojen parvekkeille räystäitä pitkin.

– Kie ei käyttänyt portaita, vaan liukui alas rappukäytävän metallikaiteita. Ihan apinana se siellä meni, Mikko muistelee.

Omapäinen Kie oli paitsi kahden muun isoveli myös Mikon paras kaveri. Jonne oli vielä aivan liian pieni rääpäle isoveljien touhuihin.

Nyt kolme veljestä on samalla viivalla.

Kie, 44, ja Mikko, 42, sekä Jonne, 37, ovat soittaneet 2000-luvun alusta Von Hertzen Brothers -yhtyeessä, johon kuuluvat myös ei-sukulaiset jäsenet Mikko Kaakkuriniemi ja Juha Kuoppala.

Esikoisalbumi Experience ilmestyi vuonna 2001. Keväällä 2006 julkaistu Approach voitti Emma-palkinnon ja myi kultaa. Se sisälsi hitit Kiss a Wish ja Disciple of the Sun. Kultaa myivät niin ikään vuonna 2008 julkaistu Love Remains the Same sekä 2011 ilmestynyt albumi Stars Aligned, jonka jälkeen yhtye kiersi Eurooppaa hevijätti Opethin kanssa.

Maaliskuussa tulee ulos uusi studioalbumi New Day Rising, jonka kiertue alkaa Amerikasta. Veljekset ovat yhdessä tiiviimmin kuin koskaan. Ympäri vuoden, lähes seitsemän päivää viikossa.

Ennen bändiä kolmikko saattoi lomailla yhdessä ja käydä vaeltamassa Lapissa. Nykyään he tekevät yhdessä enimmäkseen töitä.

– Vapaa-ajalla näemme lähinnä vanhempiemme aloitteesta. Juhlapäivinä käymme siellä syömässä, Kie kertoo.

Vaikka nuoremmat veljet ovat Kien 4- ja 6-vuotiaiden lasten kummeja, on myös tämän kunniatehtävän hoitaminen jäänyt työn jalkoihin.

Karismaattinen keulakuva

Itämaiset kankaat koristavat Helsingin keskustassa sijaitsevaa treenikämppää, jonka veljekset jakavat Michael Monroen kanssa. Täältä on turha etsiä pizzalaatikoita, oluttölkkejä tai tupakantumppeja. Suhde työhön on kurinalainen.

Mikko istuu rennosti vaaleanpunaisessa säkkituolissa. Juuri nyt hänen ei tarvitse poseerata.


Mikko von Hertzen

Bändin lehtikuvissa vilahtaa vatsalihas ja tuulikone hurisee taustalla. Keskimmäisenä hymyilee lähes poikkeuksetta Mikko. Hän on kolmikon keskipiste, eikä vain syntymäjärjestyksessä. Bändin keulakuvana hän antaa eniten haastatteluja. Mikko myös tekee suuren osan yhtyeen kappaleista, soittaa kitaraa ja laulaa.

Kun Mikko tarttuu keikoilla mikkiin, naiset menevät vähän sekaisin.

– Kaikki haltioituvat Mikon aurasta. Hän ottaa jengin haltuun vakuuttavasti ja vetelee oikeista naruista. Me olemme Jonnen kanssa varauksellisempia ja lämpenemme hitaammin, Kie kertoo.

– Tunnen helpotusta, että Mikko hoitaa tämän puolen. En pidä siitä puolesta tässä ammatissa, Jonne myöntää.

Kie nyökkäilee vieressä.

– Saatte koska tahansa ottaa sen paikan! Mikko huikkaa väliin.

Tällaista veljesten kanssa keskustelu on. Sinkoilua, suunnanvaihtoa.

Orastavat kiistat kuivuvat nykyään kokoon nopeasti. Veljet ovat katselleet toisiaan vuosikymmeniä eivätkä yksinkertaisesti jaksa enää tapella. Jokaisella on sananvaltaa, ja tarpeen tullen äänestetään demokraattisesti.

Eroottista pullistelua?

Kun Von Hertzen Brothers soi, kaiuttimista kuuluvat progressiivisen rockin vivahteet. Biisit ovat melodisia, joskus lähes kymmenminuuttisia, ja vievät 1970-luvulle. Musiikki on kolmikon kutsumus.

– Keskustelu ulkonäöstämme on ärsyttänyt eniten minua, Jonne myöntää.

Kysymykset Mikon seksisymbolin statuksesta veljet kuittaavat huumorilla.

– Joo, aamusta iltaan tarkastelen häntä juuri siitä näkökulmasta, Kie hirnuu, ja kaksi nuorempaa repeää perässä.

– Sellainen maine on pakko ottaa huumorilla, kun näkee peilistä oman psoriasis-ihottumansa ja kaljamahansa, Mikko vakavoituu.

Arki on jotain ihan muuta kuin eroottista pullistelua.

Aamuisin Mikko herää seitsemältä, ruokkii kissan ja lähtee töihin treenikämpälle. Illalla kahdeksan maissa hän palaa kotiin, syö kevyttä illallista: kalaa, juustoa, salaattia. Jos ihan villiksi heittäytyy, vähän sipsejä, sillä niitä hän rakastaa.

Ennen nukkumaanmenoa hän ottaa käteen kirjan. Nyt luvussa on Nobel-voittaja Kenzaburo Oen teos Silent Cry.

Ettekö tiedä, kuka olen?

Voiko menestyksen keskellä välttyä siltä, ettei se nouse päähän? Jotain kertonee se, että jossain vaiheessa äidin siivouskaappi mökillä täyttyi sinne piilotetuista Emma-patsaista.

– Tuollaisia palkintoja ei silloin halunnut edes katsoa. Oli pelko, että jäisi toistamaan jotain menestyskaavaa ja korostaisi itseään jotenkin väärällä tavalla, Kie kertoo.

Nuoruuden piikkiin voi panna senkin, kun Mikko yrtti pyrkiä sisään Helsingin maineikkaalle rokkiklubille Tavastialle sanomalla klassikkorepliikin: ”Ettekö tiedä, kuka minä olen?”

Kahden muun veljeksen yllätykseksi Mikon suurin pelko nykyään ei liity jämähtämiseen tai epämukaviin tilanteisiin, vaan hänen asemaansa keskellä.

– Kaikki on niin paljon minun käsissäni ja kiinni siitä, että minä jaksan. Pelkään, että masennun tai romahdan niin, etten suoriudu tästä enää. Että vuosia rakennettu korttitalo romahtaa, hän sanoo.

Kahdeksan Intiassa vietettyä vuotta opetti kuitenkin Mikolle luottamusta.

– Kaikki me olemme vain ihmisiä. Ketään tai mitään ei tarvitse pelätä, hän sanoo.

Intiassa Mikko vietti aikaa äiti Amman keskuksessa, ashramissa, joogasi ja teki vapaaehtoistyötä. Hän opetteli laulamaan satoja hindin- ja malayalaminkielisiä hengellisiä lauluja.

Ikimuistoisten kokemusten joukkoon yltää myös yksi tietty hetki Kien ja Mikon yhteiseltä vaellukselta.


Kie von Hertzen

– Olimme ajaneet Pohjois-Norjaan Jäämeren rantaan. Oli törkeä sumu ja aivan tyyntä. Kävelimme kivikkoisessa rannassa ja kiipesimme repaleiselle niemekkeelle, Kie kertoo.

Yhtäkkiä tuhannet merilinnut ilmestyivät sumusta ja lensivät valtavana massana heidän ohitseen vain muutaman metrin päästä – oikealta, vasemmalta, ylhäältä. Keskellä myräkkää seisoi kaksi veljestä.

Bändibisnes koettelee

Kello yhdeksältä aamulla päiväkodin edessä on parkissa auto ja sisällä pipopäinen mies, joka huokaa helpotuksesta. Kori vaimentaa ulkoa kantautuvat lasten äänet ihanasti.

Kie herää joka arkiaamu kello 7.40, syö aamupalan yhdessä perheensä kanssa ja vie lapset päiväkotiin. Hän myös hakee heidät neljältä. Siinä välissä ehtii tehdä töitä. Kun pienet nukahtavat yhdeksältä illalla, alkaa Kien toinen työpäivä.

– Elämä uhmaikäisten kanssa on tällä hetkellä aikamoista kaaosta, Kie kuvailee.

– Olen Kielle kateellinen hänen jaksamisestaan. Kun itsellä bensa hyytyy, Kiellä on vielä 20 litraa jäljellä, Jonne sanoo.

Veljessarjan vanhin soittaa yhtyeessä kitaraa ja vastaa visuaalisesta ilmeestä. Perheellistä bändibisnes koettelee erityisesti, ovathan sekä perhe että bändi tärkeitä. Yhtye oli juuri kuusi viikkoa Kanadassa levyttämässä.

– Bändin ja perheen välillä on velvollisuudentunnon ja huonon omantunnon yhtälö. Pitäisi pystyä antamaan enemmän kumpaankin suuntaan. Ärsyttää, ettei riitä joka paikkaan, Kie sanoo.

Kaksi muuta veljestä ei kadehdi sitä, että Kiellä on lapsia ja heillä ei.

– Toki joskus mietin, täyttäisikö perhe elämässä jotain, joka jää nyt kokematta. Mutta en ole vielä tuntenut, että se olisi tulevaisuuteni, Mikko sanoo.

Hän kehuu isoveljeään kärsivälliseksi isäksi.

– Mutta työasioissa hän on välillä aika kärsimätön, Mikko jatkaa.

Kie ja Jonne myöntävät joskus nuorina rockmuusikkopäissään rikkoneensa soittimia seinään, kun taas Mikko ei ole sortunut sellaiseen.

– Taipumus turhautua on piirre, josta emme tykkää, mutta onneksi olemme päässeet siitä paljon eteenpäin, Jonne sanoo.

Kiellä kärsimättömyys ilmenee toisinaan tinkimättömyytenä, mistä hän saa kahdelta muulta veljeltä kiitosta.

– Kie tarttuu kärkkäästi mitäänsanomattomuuksiin ja keskinkertaisuuteen, Mikko kertoo.

Hän äityy kehumaan veljeään huikeaksi visionääriksi, ja veljistä nuorin komppaa.

– Kie on ehtymätön ideapankki, mutta joskus hän menee itsekin sekaisin ideoiden määrässä, Jonne sanoo.

Kun Kie alkaa väittää vastaan, Jonne katsoo veljeään ilkikurisesti silmiin ja lausuu hyvin hitaasti ja selkeästi:

– Kien kanssa on haastavaa mutta palkitsevaa työskennellä.

Ei mikään tuuliviiri

Kun Jonne vasta aloitteli basson soittoa, muut veljet olivat jo ehtineet luoda muusikonuraa, Kie Don Huonoissa ja Mikko Egotrippi-yhtyeessä. Veljiensä esimerkistä Jonne paineli musiikkipainotteiseen Sibelius-lukioonkin.

Perheen kuopus hurmasi heti syntyessään.

– Ultrasöpö, niin söpö. Kaikki, jotka Jonnen näkivät, huusivat ’Oo, vad söte lite pojcken!’ Mikko kertoo.


Jonne von Hertzen

Äiti Annukka hoiti kolmea poikaa kotona. Isä Hasse oli iltaisin harrastelijamuusikko, päivisin vakuutustyöntekijä.

Vanhemmat tapasivat 15-vuotiaina, kun Hasse alkoi tarkoitushakuisesti hengailla Annukan pihalla Kulosaaressa. Lopulta hän jopa liittyi Annukan kanssa samaan kuoroon saadakseen viettää enemmän aikaa hänen kanssaan. Yhdessä on oltu siitä asti. Nyt vanhemmat ovat eläkkeellä ja asuvat Kauniaisissa.

Vuodenvaihteessa Jonne muutti avovaimonsa kanssa uuteen kotiin Helsingin keskustaan.

– Juuri nyt pohdimme, kuinka sen saisi sisustettua kivasti, Jonne kertoo.

Rooliaan bändissä Jonne itse luonnehtii vaatimattomasti.

– Jos mä lopettaisin, niin kuulija ei huomaisi sitä, hän toteaa.

Isoveljille Jonne on tietenkin tärkeä osa bändiä.

– Hän on meidän yhtälössä se järjen ääni. Erittäin lojaali, ei mikään tuuliviiri. Mikko kuvailee.

Lapsuudessa kolmikon yhteiset retket suuntautuivat usein luontoon. Keväällä heti koulujen loputtua perhe pakkautui autoon ja ajoi Tammisaareen mökille. Takaisin tultiin vasta, kun koulut alkoivat. Isoveli Mikko opetti Jonnen muun muassa kalastamaan pikkuhaavilla.

– Sait ensimmäisen sinttisi ikinä, ja laitoimme sen ämpäriin. Olit noin kolmevuotias ja ihan fiiliksissä, Mikko muistelee.

Aikuisena kiinnostus luontoon on jatkunut. Jonne on opiskellut biologiaa yliopistossa ja nuohonnut tutkimusapulaisena rantavesiä näytteiden perässä. Kiksejä hän saa lintujen kevätmuuton katselusta. Se on hänelle melkein pyhä asia.

Sisarusten kanssa kaikki ei ole aina harmonista, mutta tiukan paikan tullen heihin voi luottaa.

– Kosmisessa mittakaavassahan me kaikki olemme yksin, mutta veljeys tuo jonkinlaista perusturvallisuutta. Että on tyyppejä, jotka tulevat samoista lähtökohdista ja ymmärtävät, Kie kuvailee.

– Jos Jonne ei olisi veljeni, hän olisi juuri sellainen sydänystävä, jonka haluaisin, sanoo puolestaan Mikko ja katsoo suoraan silmiin.

– Jos Jonne ei olisi jo lapseni kummi, voisin kuvitella, että hän olisi lapseni kummi, Kie jatkaa analyysia muka-tosissaan.

Rebecca Viitala ja Jonne von Hertzen yhdessä taidenäyttelyssä: "Meille kuuluu hyvää".

Jonne von Hertzen on vuoden mutturamies: "En itsekään näe, miten kampaukseni väsään"

Kie von Hertzen

Syntyi 18.12.1970 Helsingissä ja asuu siellä yhä.

Avoliitossa, 4- ja 6-vuotiaat lapset.

Aloitti kitaran soiton 11-vuotiaana. Soittanut aiemmin muun muassa yhtyeissä Don Huonot ja The Mama King.

Harrastaa sukeltamista ja merimelontaa minkä lastenhoidolta, remontilta ja bändiltä ehtii. Kunnosti viime kesänä tandemkajakin.

Mikko von Hertzen

Syntyi 21.8.1972 Helsingissä. Asuu Espoossa.

Avoliitossa, ei lapsia.

Soittanut aiemmin muun muassa yhtyeissä Egotrippi ja Lemonator. Ollut Talent Suomi -tv-ohjelman tuomaristossa vuonna 2012.

Harrastaa lukemista, ulkoilua, joogaa, meditaatiota, sukeltamista ja haahuilua.

Jonne von Hertzen

Syntyi 21.4.1977 Helsingissä ja asuu siellä yhä.

Avoliitossa. Ei lapsia.

Opiskellut biologiaa Helsingin yliopistossa.

Harrastaa kokkaamista ja lintujen tarkkailua.

Soittanut Cosmos Tangossa ja Jonna Tervomaan bändissä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.