Anne Mattila harkitsi hetken ennen kuin suostui The Voice of Finlandin valmentajaksi. "Kunnostelin saunamökkiä, kun minulle soitettiin. Pohdin tarjousta viikon, sillä ohjelma tuo niin paljon julkisuutta, ja olen itse yrittänyt säännöllisestä sitä. Onneksi päätin kuitenkin lähteä mukaan!" Vasemmalla toinen uusi tähtivalmentaja Mira Luoti. Kuva Jonna Öhrnberg
Anne Mattila harkitsi hetken ennen kuin suostui The Voice of Finlandin valmentajaksi. "Kunnostelin saunamökkiä, kun minulle soitettiin. Pohdin tarjousta viikon, sillä ohjelma tuo niin paljon julkisuutta, ja olen itse yrittänyt säännöllisestä sitä. Onneksi päätin kuitenkin lähteä mukaan!" Vasemmalla toinen uusi tähtivalmentaja Mira Luoti. Kuva Jonna Öhrnberg

The Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Anne Mattila aikoo houkutella kilpailijat tiimiinsä iskelmän lisäksi myös räpillä.

Laulaja Anne Mattila, 29, on tänään perjantaina alkavan The Voice of Finland -ohjelman uusi tähtivalmentaja. Anne edustaa valmentajanelikössä iskelmätähteä, Elastinen räppäriä, Michael Monroe rokkaria ja Mira Luoti popparia.

Aikaisemmilla kausilla valtaosa laulajista on jo etukäteen päättänyt rynnätä Elastisen tiimiin, mikäli räppäri on halunnut heidät valmennettavikseen. Miten Anne meinaa haalia laulajat itselleen?

– Ensimmäisessä jaksossa on tilanne, jossa me kaikki haluamme saman laulajan. Heitän kilpailijalle: "Kyllä mäkin osaan räpätä, jou", Anne kertoo nauhoitetusta jaksosta, joka nähdään televisiossa perjantai-iltana.

Täysin omana itsenään

Vaikka Voice of Finland on Annelle ensimmäinen iso viihdeohjelma, hän ei  ole harjoitellut sitä varten esiintymistä tai mitään tiettyä roolia. Annen periaatteena on olla kannustava valmentaja, joka ei halua – eikä edes pystyisi – loukkaamaan ketään näpäytyksillä.

– En suostunut ottamaan ohjelmaa varten mitään roolia, vaikka kyse onkin viihdeohjelmasta. Olen ohjelmassa täysin omana itsenäni.

Samaa hän yrittää opettaa myös valmennettavilleen. Sen luulisi olevan lähes mahdoton tehtävä, sillä kotikatsomoihin purevat yleensä parhaiten juuri räväkät persoonat siinä missä hajuttomien ja mauttomien toivoo pääsevän maitojunalla mahdollisimman pian kotiin.

– Kyllä se rohkeutta vaatii olla oma itsensä. Siinä saa olla joskus aika jämäkkä! Itse kannatan luonnollisuutta, nöyryyttä ja sitä, että muistaa aina, mistä on lähtöisin. Muotivillitysten sijaan kannattaa etsiä omaa juttua.

Anne on seurannut tiiviisti ohjelman kahta edellistä kautta. Viime kauden suosikeikseen hän mainitsee Antti Railion ja Osku Ketolan. Hän piti myös käheä-äänisestä Tea Tähtisestä, joka putosi kilpailusta kaksintaisteluvaiheessa "aivan liian aikaisin".

– Jos olisin itse ollut kilpailemassa, olisin ehdottomasti mennyt Paula Koivuniemen tiimiin. Olen kuunnellut Paulaa pikkutytöstä asti.

Voittajat eivät menesty

Aikaisempien Voice of Finland -voittajien Mikko Sipolan ja Antti Railion suosio ei ole ollut kaksista, ja Antin esikoisalbumikin ilmestyy vasta helmikuussa. Anne on silti sitä mieltä, että kilpailussa kannattaa aina tavoitella voittoa, vaikkei se mitään takaakaan.

– Kukaan ei tule tv-ohjelmasta suoraan tähdeksi. Varsinainen työ tehdään vasta keikoilla, ja menestys voi vaatia vuosien puurtamista. Laulukilpailusta saa maalauspensselin, väripaletin ja valkoisen kankaan, ja on itsestä kiinni, miten sen värittää, Anne kiteyttää laulukilpailun hengen maalausharrastuksensa termeillä.

Parhaitan Voice of Finlandin aikaisemmista kilpailijoista on menestynyt vuoden 2012 kolmonen Jesse Kaikuranta, jonka Vie mut kotiin -albumi oli 6. myydyin kotimainen levy vuonna 2012.

– Menestys on osittain kiinni myös tuurista, eikä ilman hittibiisejä pärjää. Jesse on löytänyt biisejä, jotka purevat suureen yleisöön. Uskon myös, että hänen aitoutensa ja herkkyytensä on vedonnut kansaan.

The Voice of Finland alkaa Nelosella pe 3.1. klo 20.

Lue myös:

Milloin viimeksi, Anne Mattila?

Näin syntyy Voice of Finlandin kaksintaistelujakso

Elastinen: "En ota paineita seurustelusta tai jälkikasvusta"

Voice-voittaja Mikko Sipola: "Vaipanvaihto pitää jalat maassa"

Paula Koivuniemellä on uusi petikaveri

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.