”Olen alkanut arvostaa vapaa-ajan merkitystä”, Minna Kauppi sanoo työntäyteisen syksyn alkaessa. Kuva Jouni Harala.
”Olen alkanut arvostaa vapaa-ajan merkitystä”, Minna Kauppi sanoo työntäyteisen syksyn alkaessa. Kuva Jouni Harala.

Ex-suunnistaja Minna Kaupilla ja muusikkoavopuoliso Sipe Santapukilla on kiireinen syksy. – Ehkä elämä ei jatku aina tällaisena, Minna sanoo.

Suunnistajaurallaan Minna Kauppi, 33, tunnettiin nopeana ja terävänä urheilijana. Samoilla sanoilla voi kuvailla entisen huippu-urheilijan suulautta: Minna ei ole niitä, jotka jäävät porukassa tuppisuiksi.

Nyt suulaus vie Minnan televisioon, kun ex-suunnistaja aloittaa urheilun ja huumorin yhdistävässä Villi kortti -ohjelmassa panelistina.

– Ihan tarkkaan en vielä tiedä, mitä ohjelmaa tehdessä tapahtuu, mutta ainakaan minua ei valittu sinne olemaan hiljaa, Minna sanoo ensimmäisen ohjelmansa lähetessä.

– Valitettavasti ja onneksi minulle on suotu nopean kettuilun taito ja tapa tarttua yksityiskohtiin. Saa nähdä, millaisia sammakoita suusta pääsee. Nuiva ja virallinen eivät oikein kuulu tyyliini. Toivottavasti osaan olla rento kameroidenkin edessä.

Villin kortin uusi kausi alkaa Yle TV2:lla tiistaina 20. syyskuuta. Minnan aiempi kokemus tv-työstä on ollut lähinnä ohjelmien tähtivieraana.

– Kerran tein ohjelmaa Jukolan viestin viihdetoimittajana. Se tarkoitti, että juostuani oman kisan pyörin yön läpi haastattelemassa muita. Silmäpussit olivat mustina ja väsymys sitä luokkaa, että olin kuin humalassa, Minna kertaa.

– Mutta aina pitää uskaltautua eikä olla tylsä ja harmaa!

Toisen elämän alku

Minna jätti ammattiurheilun likimain vuosi sitten. Rakkaus urheiluun on tallessa, mutta palo kilpailemiseen hellittänyt. Telkkarista on tullut seurattua olympialaisia sekä suunnistuksen MM-kisat elokuussa.

”Urheilijana kaikki tapahtui minun ehdoillani, nyt asetelma on toinen.”

– Lajiin liittyy minulla yhä isoja tunteita, ja sen seuraaminen sohvaperunana on ollut parasta viihdettä. Voin eläytyä kilpailuun, mutta en tunne, että minun pitäisi olla siellä mukana, Minna sanoo.

– Ja jos olisin mukana, haluaisin olla paras ja ehkä se aika on jo taputeltu pakettiin.

Kilpauran jätettyään Minna on työskennellyt loma-asuntoja välittävässä Novasolissa. Vaikka työaika on joustava ja työ liikkuvaista, Minnalla on ollut totuttelemista.

Minna ja Sipe Teit meistä kauniin -elokuvan ensi-illassa. Kuva Jonna Öhrnberg.
Minna ja Sipe Teit meistä kauniin -elokuvan ensi-illassa. Kuva Jonna Öhrnberg.

– Olen huomannut, miten aikaa vievää tällainen ”normaalityö” on. Urheilijana kaikki tapahtui minun ehdoillani, nyt asetelma on toinen. Välillä myös kaipaan urheiluun kuuluvaa suurta tunteikkuutta, Minna luonnehtii.

– On silti loistavaa, että olen näin päässyt kiinni työelämään. Tämä on kuin alku toiselle elämälleni.

Kodinrakennusta

Uuden tv-työn alkaessa Minnan piti neuvotella päivätyönsä aikataulut uusiksi. Lisäksi Minna on kulkenut avopuolisonsa, rumpali Sipe Santapukin rinnalla tämän bändikiireissä. 25-vuotista uraansa juhlivasta Apulanta-yhtyeestä julkaistiin juuri elokuva Teit meistä kauniin, ja bändi avasi oman museon ja näyttelytilan Heinolassa. Tammikuussa vuorossa on kaksi jäähallikonserttia Helsingissä.

– Viime viikkoina on mennyt aika kovaa. Ehkä elämä ei aina jatku tällaisena, Minna naureskelee pariskunnan kiireitä.

Ensi keväänä Sipe ja Minna käärivät hihansa ja aloittavat uuden talon rakentamisen Heinolassa. Tontilla nyt sijaitsevasta mökistä tulee vierastalo ja viereen nousee saman arkkitehdin, Eric Lloyd Wrightin, suunnittelema päärakennus pariskunnan kodiksi.

– Rakennus on Simon sydämenprojekti, mutta olen täysillä mukana auttamassa. Olemme jo remontoineet yhden asunnon yhdessä, ja välillä into oli sitä luokkaa, etten malttanut lopettaa, Minna kertoo.

– Nautin käsillä tekemisestä, kun oman työn jäljen näkee heti ja voi ylpeillä, että itsepä teimme.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Minna Kauppi

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982. Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Simo ”Sipe” Santapukin kanssa.

Aloitti Novasol-yrityksen markkinointipäällikkönä joulukuussa 2015.

Mukana Villi kortti -ohjelman uudella kaudella, joka alkaa 20.9. Yle TV2:lla. Sen muut panelistit ovat Pilvi Hämäläinen, Tommy Lindgren, Ville Myllyrinne, Kalle Palander, Juuso Mäkilähde, Aki Riihilahti sekä Paula Noronen. Sarjaa juontaa Riku Riihilahti.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...