Jonna Nygrén sai päihteidenhuuruisesta elämästä tarpeekseen tasan seitsemän vuotta sitten. ”Moni oli yrittänyt auttaa, mutta jokaisen on kuljettava oma kaarensa loppuun”, hän sanoo.
Jonna Nygrén sai päihteidenhuuruisesta elämästä tarpeekseen tasan seitsemän vuotta sitten. ”Moni oli yrittänyt auttaa, mutta jokaisen on kuljettava oma kaarensa loppuun”, hän sanoo.

Päihdevuosista selvinnyt Jonna Nygrén kävi raitistuessaan läpi häpeää, syyllisyyttä ja katkeruuden tunteita. Siitä lähti liikkeelle iso elämänmuutos. – Fitnessistä tulee vahva olo, mutta se ei ole uusi riippuvuuteni, Jonna sanoo.

Mitäs nyt on käynyt?

Iltapäivälehtien kuvissa on tuttu nainen vuosien takaa, mutta ruskettuneena, erittäin timminä fitness-kilpailijana.

Sehän on Jonna Nygrén, entinen kuuluisa bilettäjä, malli, tv-juontaja ja tyttöystävä. ”Katsokaa, mikä muutos!” otsikko huomauttaa.

Kisakunto on vaatinut Jonnalta vuoden ajan tavoitteellista treeniä, mutta se varsinainen muutos kävi jo aikaisemmin. Fitness-harrastus on tässä kuviossa aika pieni juttu.

– Maanantaina tuli seitsemän vuotta täyteen siitä, kun elämäni suunta muuttui, Jonna, 35, kertoo.

Pitkä biletysputki

Seitsemän vuotta ja kolme päivää sitten ei tapahtunut näennäisesti mitään mullistavaa. Se oli aika tavallinen aamu Jonnan elämässä: vähän tuhnuinen ja krapulainen. Poikkeuksellista oli vain vahva tunne siitä, että biletys loppuu nyt.

Oli sitä jo ehtinyt jatkuakin. Jonna oli muuttanut kotoa Jyväskylästä Helsinkiin 17-vuotiaana ja juhlinut suunnilleen siitä asti.

– Aluksi se oli kivaa. Muutin asumaan kavereiden kanssa ja aloitin iltalukion, joka jäi pian kesken. Minulla oli nuorena tosi paljon hakemista sen kanssa, mitä haluan isona. Olen oppinut vastuunottoa vasta nyt.

Jonna työskenteli vaatekaupassa, ravintoloissa ja mallina. 2000-luvulla hän juonsi tv-ohjelmia Moon TV:llä ja MTV:llä. Otsikoissa tykättiin seurata kauniin juontajan ja tarjoilijan tempoiluja jo siksikin, että hän seurusteli HIMin Ville Valon kanssa, sopivan myrskyisästi. Päihteitä kului.


Vuonna 2006 Jonna juhli Suomen MTV:n 1-vuotissynttäreitä silloisen miesystävänsä Ville Valon kanssa.

Vuoden 2015 Jonnaa ei oikein huvita muistella niitä aikoja. Vuonna 2008, kun hän alkoi olla elämäänsä kypsä, Jonna oli jo kadonnut julkisuudesta.

– Olin jo pitkään miettinyt, että nyt tämän pitää loppua. Voin niin huonosti itseni kanssa, ja läheiseni voivat huonosti. Moni oli yrittänyt auttaa, olin käynyt katkolla – mutta lopputulos oli aina sama. Riippuvuuksissa toisten apu ei auta, jos ei itse ole valmis muuttumaan. Jokaisen on kuljettava oma kaarensa loppuun.

Pahat pari vuotta

Jonna tiesi ennestään, mistä apua saa. Äiti oli päihdetyötä tekevä psykiatri ja osasi ohjata ammattilaisten luokse. Vertaistukiryhmä oli Jonnan mielestä se juttu, joka ratkaisi hänen raitistumisensa. Ensimmäinen raitis vuosi oli silti aikamoista tunnemyllerrystä, toinenkin vielä hakemista. Hän kävi läpi häpeää, syyllisyyttä ja vanhoja katkeruuden tunteita.

– Oli alettava tehdä kaikki päinvastoin kuin mihin olin tottunut. Olin syönyt kerran päivässä, nyt aloin syödä viisi kertaa. Opettelin käyttäytymään ihmisiksi: olen aikuinen, en siis voi haistatella kenellekään.

Elämä alkoi tasaantua, ja päätös piti. Onnekseen Jonna ei ollut saanut päihteillä aikaan mitään pysyviä fyysisiä ongelmia. Mielen kanssa oli enemmän tekemistä, ja levottomana asiasta toiseen hötkyilevä nainen joutui ensimmäistä kertaa tekemään työtä oman päänsä kanssa.

– Addikti on kuin itsekeskeinen lapsi, joka haluaa aina saada oman tahtonsa läpi. Siitä asenteesta luovuttaminen on iso juttu. Läheisten on hyvä ymmärtää, miten itsekäs sairaus päihderiippuvuus on – että eivät ota henkilökohtaisesti.

Jonna toteaa, että häneltä on turha odottaa saarnaamista päihteiden vaaroista. Mutta jos joku haluaa tukea ja neuvoja raitistumiseen, niitä on tarjolla.

– Yksin kukaan ei siinä onnistu, ja vertaistukea minä toitotan. Sieltä saa apua ja ystäviä.


Nykyinen elämänkumppani, Lama-yhtyeestäkin tuttu Rane Raitsikka otti yhteyttä, kun tiesi Jonnan raitistuneen.

Rakkaus puun takaa

Kun Jonnan uusi elämä oli kestänyt pari vuotta, vanha tuttu otti yhteyttä. Harri Jäntti, paremmin Rane Raitsikkana tunnettu muusikko, pyysi treffeille. Jonna tunsi Ranen siskon, ja Ranen hän oli tavannut ensimmäisen kerran vuonna 2000 New Yorkissa.

– Tarkkaan ottaen pilvenpiirtäjän katolla, suomalaisissa saunabileissä. Rane oli juuri raitistunut. Hän mietti kuulemma silloin, että tuolla tytöllä on vielä pitkä matka edessään. Sillä hän soittikin – kuultuaan, että minäkin olin nykyään raitis.

Rakastuminen tuli puskista, mutta minkäs teet. Rane päätti muuttaa Los Angelesista Suomeen, ja Jonnalle oli selvää, että hän oli tavannut lastensa isän. Lähipiirin mielessä oli sitten sitäkin enemmän epäilyksiä, kun Jonna ilmoitti uudesta parisuhteestaan.

– Kaikki ajattelivat, että nyt se alkaa taas sekoilla. Mutta ei siinä ollut sellaista riskiä, vaikka onhan rakastuminenkin aika mielenvikainen tila. Se kortti oli vain pakko kääntää!

Kotona Jonnan on helppo olla oma itsensä, kun taustat ovat miehen kanssa samanlaiset.

– Enää ei ole kyse siitä, että alkaisin juoda. En osaa edes kuvitella, että tilaisin oluen. Mutta mieli voi muuten tehdä tepposia. Sitä haluaisi taivuttaa asioita oman tahtonsa mukaisiksi kuten ennen vanhaan. Niissä kohdissa auttaa, kun toinen ymmärtää.


Jonna kilpaili Bikini fitness SM 35 Masters -kipailussa Helsingissä huhtikuussa.

Ei uutta riippuvuutta

”Muistatteko Jonna Nygrénin, joka oli kovasti pinnalla 2000-luvun alussa. Tän päivän Ilta-Sanomissa on uudenlaista tietoa hänestä. Hienoa, että nainen on saanut asiansa kuntoon!”

”Ai asiat kuntoon, kun on vetänyt kropan äärimmilleen ja elämänsä pyörimään ruuan mittaamisen ympärillä? Riippuvuudesta toiseen.”

Vauva-lehden keskustelupalstallakin ruoditaan Jonnan uutta fitness-harrastusta. Jonna kertoo törmänneensä samanlaisiin epäilijöihin livenä.

– Tämä ei ole uusi riippuvuus. Lähden kyllä aina asioihin täysillä, eikä fitnessiä voi harrastaa puolivaloilla. Mutta ei tähän saa hurahtaa liikaa, Jonna sanoo ja syö vakuudeksi korvapuustin loput lautaseltaan.

Valmentaja neuvoi Jonnaa kuuntelemaan itseään ja ottamaan rennosti, ja yllätyksekseen Jonna on huomannut oppineensa juuri fitness-harrastuksen myötä rauhoittumaan.

– Treenaan viisi kertaa viikossa, en sen enempää. Jätän salitreenit suosiolla väliin, jos en ole saanut vaikka nukuttua kunnolla. Perhe menee aina edelle. Sekin pitää tässä touhussa järjen mukana, että on pakko ehtiä myös tehdä makaronilaatikko illaksi.

Jonnan ja Harrin perheeseen kuuluu nykyään kaksi lasta, 3,5-vuotias Leevi ja puolitoistavuotias Lila.

– Olen tiennyt aina, että haluan äidiksi. Lapsilla on tarkoituksella pieni ikäero. Mies täyttää jo viisikymmentä, ja ajattelimme, ettei ole ehkä kiva hakea lapsia tarhasta rollaattorilla.

Kun kuopus oli muutaman kuukauden ikäinen, Jonna alkoi googlettaa urheiluharrastuksia. Fitnessiä harrastavan ystävän fb-profiilissa näkyi miellyttävän näköinen vartalo, ja Jonnakin päätti aloittaa salitreenin fitness-tavoite mielessään. Salilla hän huomasi, että samaan aikaan, kun hän oli ollut vuorotellen raskaana ja imettänyt, koko muu Suomi oli hurahtanut fitnessiin. Jonnakin päätti hankkia valmentajan.

– Olen pohjimmiltani mukavuudenhaluinen, oikea himahiiri. Siksikin fitness sopii minulle: tarvitsen opastajan, joka patistaa tekemään vielä sen yhden toiston. Tästä lajista tulee vahva olo, kokonaisvaltaisesti. Tämä on minun juttuni, Jonna miettii.

Normaalin terveellistä

Onko fitnessin harrastaja sitten sinut kroppansa kanssa vai tekeekö jatkuva peiliin tuijottaminen tyytymättömäksi? Jonnan mielestä vartalo on kuin vaate – sille voi tehdä jotain, jos ei ole tyytyväinen. Itsetunto taas lähtee sisältä päin. Jonnasta kuitenkin tuntuu, että treenaaminen on myös lisännyt hyvää sisäistä oloa ja kasvattanut itsetuntoa.

– Olen aina ollut mielestäni liian laiha. Muistan, että nautin raskausajasta, kun olin kerrankin muodokas. Nyt tykkään taas itsestäni enemmän, kun lihakset ovat kasvaneet – mutta töitä on vielä paljon. Jalkoihin tarvitaan lisää voimaa...

Jonnan mukaan naiset pelkäävät turhaan muuttuvansa hurjiksi lihaskimpuiksi heti, kun vähän nostavat painoja. Sitä ei kuulemma tapahdu helposti, vaikka kuinka yrittäisi. Vaikeinta koko fitness-touhussa on Jonnalle silti ollut syöminen – tai lähinnä se, miten paljon täytyy määrällisesti syödä: riisiä, puuroa, kanaa, banaania, kalaa, lihaa ja muita puhtaita raaka-aineita. Ravintoneuvojaksi kouluttautuneelle naiselle terveellisen ruuan valmistus on luontevaa, ja koko perhe syö samaa ruokaa. Moni on kysynyt, alkaako Jonna syödä normaalisti, kun kisat ovat ohi.

– Mutta mikä on normaali? Minulle terveellinen ruoka on normaali elämäntapa. Kisojen jälkeen söimme yhden päivän pizzaa, mutta seuraavana päivänä mies pyysi tekemään salaattia.

Seuraava tavoite on ensi vuoden puolella, ja mukana on uusi valmentaja, alan huippunimi Aki Mähönen. Sitä ennen kasvatetaan ensin lihaksia ja pidetään lopuksi ruuan kanssa kurinalainen kausi. Juuri ennen kisoja imetään kehosta nesteet pois, jotta lihakset tulisivat esiin paremmin. Kroppa viimeistellään rusketuksella, ja sitten astutaan lavalle poseeraamaan. Lopputuloksesta ollaan monta mieltä: hullun hommaa, sanovat toiset. Kauniita vartaloita ja ihailtavaa kehon kontrollointia, tykkäävät toiset.


Perusarki onkin hyvä

Jonnalla on nyt kasassa koko se perussetti, jota hän yritti entisessä elämässään kiertää kaukaa: tasainen arki, rutiinit ja perhe-elämä. Omaa aikaa on lähinnä salitreenien ajan, mutta se tuntuukin sitten sitä paremmalta ja intensiivisemmältä.

– Jotenkin uskomaton tämä koko juttu on, Jonna naurahtaa.

– Jos joku olisi siellä pilvenpiirtäjän katolla vuonna 2000 sanonut, että vietät tuon miehen ja kahden lapsen kanssa vielä perhe-elämää, olisin nauranut. Kai minusta on sitten tullut tylsä: en kaipaa biletystä tai shoppailua ja näen ystäviäkin perheen kanssa.

Elämä muuttui Jonnan mukaan helpommaksi, kun kuopus täytti vuoden. Sitä edeltävät pari vuotta olivat raskaita, vaikka:

– Ei lapsiperhearki niin kauhean rankalta tuntunut siihen verrattuna, mitä olin kokenut aikaisemmin.

Jonna haluaisi kasvattaa lapsistaan suvaitsevaisia ja kohteliaita ihmisiä. Hän kuvailee olevansa perheessään se ikävä tyyppi, joka imuroi ja patistaa korjaamaan leluja. Mies tykkää enemmän leikkimisestä. Vastuunjaossa on ollut alusta asti selvä peli: Ranella on viikonloppuisin keikkoja, ja Jonna on silloin lasten kanssa. Rane puolestaan joustaa ja tukee, kun Jonna tarvitsee omaa aikaa. Sellainen kausi koittaakin syksyllä, kun Jonna aloittaa vuoden mittaiset liikunta- ja terveystieteen opinnot.

Tulevaisuuden haaveena Jonnalla on oma hyvinvointialan yritys. Hän haluaisi yhdistää ravintoneuvojan ja liikunta-alan osaamisensa samaan pakettiin. Mitä muita haaveita on vielä toteutumatta?

– Jaa-a, vaikea nähdä eteenpäin, elämä on yllättänyt ennenkin. Muutaman vuoden päästä vien lapsia harrastuksiin, ja siihen kai loppuukin oma harrastaminen jo rahan takia. Mutta kesämökki, se olisi aika ihana!

Lue lisää:

Ville Valon ex Jonna Nygrén on kuin eri ihminen – tunnistatko tuoreesta bikinikuvasta?

Suomalainen punklegenda huumevuosistaan Hollywoodissa: "Kaman vetäminen meni kaiken edelle"

Huumeet erottivat rocksisarukset vuosiksi

Jonna Nygrén

Syntyi 27. syyskuuta 1979 Jyväskylässä.

Tuli tunnetuksi 2000-luvun alussa juontajana (Moon TV:llä ja MTV:n Headbangers’ Ball -ohjelmassa) sekä HIM-yhtyeen Ville Valon tyttöystävänä, teki myös mallin ja tarjoilijan töitä.

Työskentelee nykyään ravintoneuvojana ja harrastaa bikini fitnessiä.

Asuu puoliso Harri Jäntin (kitaristi Rane Raitsikka) ja yhteisten lasten (3,5-vuotias Leevi ja 1,5-vuotias Lila) kanssa Helsingin Jätkäsaaressa.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Teemu Laajasalo

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.