Kuva: John Palmén
Kuva: John Palmén

Ville Niinistön johtama Vihreä liitto päätti tänään lähteä hallituksesta. Toissa vuonna antamassaa haastattelussa Niinistö kertoi kiivastuvansa ajamiensa asioiden puolesta.

Olet ollut vuoden ympäristöministerinä. Mitkä olivat vuoden paras ja huonoin päivä?
Hyviä päiviä on ollut yllättävän monta, sillä olen onnistunut pelastamaan soita ja saanut lisärahaa metsien ja Itämeren suojeluun. Eilen sain kuulla, että Outokummun Viurusuo säästyy turve­tuotannolta. Se on hieno uutinen.

Huono päivä oli, kun Suomen ympäristökeskuksen tutkija pidätettiin Venäjällä Laukaanjoella. Siitä piti keskustella venäläisten kanssa, sillä ministerinä minun oli puolustettava virkamiestäni. Onneksi tilanne ratkesi, ja Laukaanjoen fosforipäästötkin saatiin kuriin.

Onko jotakin, mitä haluaisit tehdä, mutta et ministerinkiireiltäsi ehdi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paljonkin! Juuri nyt on tietenkin tärkeintä viettää aikaa lasten kanssa. Olen myös aina pitänyt luonnossa liikkumisesta. Olen vaeltanut paljon vaaka­suoraan, joten seuraavaksi haluaisin kiivetä ylöspäin tai sukeltaa alaspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esiinnyt julkisuudessa harkitusti ja rauhallisesti. Mikä saa sinut
menettämään malttisi?

Palan niiden asioiden puolesta, joita olen tullut politiikkaan tekemään. Kun kyse on ympäristöstä, ihmisoikeuksista ja oikeudenmukaisuudesta, osaan olla kiivas. Jos minulla on parhaat argumentit, niin silloinhan asioiden pitäisi sujua haluamallani tavalla!

Kiivastun myös jalkapallokentällä, sillä olen pelannut nuorena futista
tosissani. Rakastan yhä nurmikkoa, kenttää ja palloa, ja pelissä on kivaa voittaa. Hankin juuri pojalleni luomupuuvillapehmopallon, jolla voimme
pelata myös sisällä.

Miten vietät lomasi tänä kesänä?
Luonnossa ja saaristossa, tuttavien ja sukulaisten mökeillä. Pääasiassa lomailen lasten kanssa. Minulle on tärkeää, että lomalla saan nukkua aamulla pitkään ja lukea lehteä ilman, että on kiire minnekään.

Mikä oli viimeinen ajatus päässäsi eilen illalla, kun kävit nukkumaan?
Olipa hyvä, että lapset nukahtivat ajoissa, niin pääsin itsekin kohtuullisen ajoissa petiin.

Entä ensimmäinen ajatus, kun heräsit?

Sanotaan näin, että tykkään herätä kesäaamuisin, kun aurinko paistaa
ikkunasta ja sisään kuuluu autojen äänten lisäksi myös lintujen ääniä.
Heräsin hyvillä mielin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla