Syyllisyys ystävän kuolemasta sai Villen Haapasalon juomaan. "Joka kerta, kun näen hänen vanhoja elokuvia, se kirpaisee mun sydämestä", Ville kertoo elämäkerrassaan. Kuva: Panu Pälviä
Syyllisyys ystävän kuolemasta sai Villen Haapasalon juomaan. "Joka kerta, kun näen hänen vanhoja elokuvia, se kirpaisee mun sydämestä", Ville kertoo elämäkerrassaan. Kuva: Panu Pälviä

Näyttelijä Ville Haapasalo kertoo tänään ilmestyneessä elämäkerrassa, kuinka syyllisyys ystävän kuolemasta on saanut hänet juomaan. Ville kuvailee myös, kuinka hän itse on käynyt lähelle kuolemaa.

Näyttelijä Ville Haapasalon, 42, uudessa elämäkerrassa hän puhuu syyllisyydestä ja siitä, kuinka se on ajanut hänet leikkimään hengellään.

– Olen nyt uudella ajalla, eli 2000-luvulla, ollut mukana tilanteissa,
joista on aiheutunut muille ihmisille tolkuttoman paljon pahaa. Sen
takia olen yrittänyt tappaa itseni alkoholilla. Olen tuntenut syyllisyyttä. Syyllisyys on mun asteikolla pahinta mitä voi olla, Ville kertoo kirjassa.

Ville kertoo tuntevansa syyllisyyttä, koska tuntee olevansa vastuussa ystävänsä kuolemasta.

– Hän oli näyttelijä. Joka kerta, kun näen hänen vanhoja elokuvia, se
kirpaisee mun sydämestä.

Elämäkerrassa Ville kertoo, että hän ja menehtynyt ystävä olivat olleet alkuillasta yhdessä ulkona. Aamulla venäläisen keltaisen lehdistön toimittaja oli soittanut Villelle ja pyytänyt kommenttia loppuyön tapahtumiin. Ville ei ollut tiennyt, mitä hänen ystävänsä oli yön aikana tehnyt, vaan päätti heittää vitsin vastaukseksi.

– Mä heitin vitsin, koska en tiennyt, mitä oli tapahtunut yöllä. En
sanonut mitään pahaa enkä väärää, mutta mun lausuntoa pystyttiin käyttämään aseena häntä vastaan. Ystäväni elämä meni pilalle, ja hän joi itsensä hengiltä. Asian todellinen laita selvisi mulle vasta silloin, kun olimme kantamassa häntä hautaan, Ville muistelee.

Villen ystävä oli mokannut yön aikana, mutta kirja ei kerro miten.

Kirjailija Kauko Röyhkä (vas.) ja kuvaaja Juha Metso (kesk.) tekivät jo toisen kirjan näyttelijä Ville Haapasalon elämästä. Ensimmäinen elämäkertakirja oli jättimenestys. Kuva: Juha Metso/Docendo

Lääkkeet aiheuttivat sydämenpysähdyksen

Kirjassa Ville kertoo olleensa itsekin lähellä kuolemaa. Hän osallistui Venäjällä Tanssii tähtien kanssa -ohjelman luisteluversioon, Luistelee tähtien kanssa -viihdeohjelmaan. Ville menestyi parinsa, olympiavoittaja Tatjana Navkan kanssa hyvin, kunnes loukkasi polvensa. Koska kilpailussa oli kyse suurista rahoista, Villen ei annettu lopettaa kilpailua kesken. Finaalin lähestyessä Ville loukkasi vielä lonkkansa.

– Mä pääsin vielä sieltä hallilta himaan, mutta aamulla mä en pystynyt
liikkumaan, en päässyt ylös sängystä. Mä soitin kanavalle ja sanoin, että
mun luistelut oli tässä, ei tuu enää mitään. Kanavalta tuli viesti: Et sä mihinkään lähde, laitetaan sut kuntoon, ambulanssi tulee kohta hakemaan.

Sairaalassa Ville sai omiensa sanojensa mukaan "kaikenlaisia myrkkyjä" ja suoneen "lääkettä", dopingia. Näiden voimin hän jaksoi paahtaa finaaliin, jossa tuli parinsa kanssa toiseksi.

Finaalin jälkeen edessä oli vielä 56 kaupungin mainoskiertue. Tässä vaiheessa Villen sydän alkoi reistailla. Päästyään lopulta eroon luisteluohjelmasta hän lähti Itävaltaan työmatkalle. Siellä hänen sydämensä petti.

– Viimeisenä yönä hotellissa mä herään siihen, että mulla on huono olo. Multa häviää tunto käsistä, sitten jaloista, rintaan koskee. Mä rojahdan lattialle. Elimistössä tapahtuu jotain hämärää. Onneksi mä pystyn vielä huutamaan. Viereisessä huoneessa on kuvausryhmän jäseniä, jotka kuulevat. Ne löytävät mut lattialta, mä en kykene tekemään mitään. Taju menee.

Itävaltalaisessa sairaalassa Villelle kerrotaan, että hänen sydämensä on pysähtynyt hetkellisesti, mutta nyt kaikki on kunnossa.

– Tuloksena on maksan vajaatoiminta ja elinikäinen polvivika. Tää Luistelee tähtien kanssa on projekti, jota mä oon ehkä eniten katunut. Tein virhearvioinnin. Mun ei olis kannattanut mennä siihen ohjelmaan.

Rockmuusikko-kirjailija Kauko Röyhkän ja valokuvaaja Juha Metson tekemä "Et muuten tätäkään usko...Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä" -kirja (Docendo) julkaistiin torstaina 25.9. Kirja on jatkoa viime vuonna julkaistulle "Et kuitenkaan usko... Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä" -kirjalle.

Lue myös:

Ville Haapasalo kertoo kalajutun – uskotko?

Näyttelijä Ville Haapasalo saapui juhliin vaimonsa kanssa – nähty viimeksi julkisesti yhdessä vuosia sitten

Ville Haapasalo haluaa eläkkeelle

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.