"Naisten eriarvoinen kohtelu ei kuulu enää tähän päivään", Viivi Huuska sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto/Jonna Yletyinen
"Naisten eriarvoinen kohtelu ei kuulu enää tähän päivään", Viivi Huuska sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto/Jonna Yletyinen

Viivi Huuska ohjasi Me Naisille päräyttävän kampanjavideon, joka rohkaisee kaikkia miettimään, millä sanoilla naisista tulisi puhua. Katso video!

Olet ohjannut Me Naisten uuden kampanjavideon. Voimaannuitko siitä itse?

Kyllä, olen todella ylpeä siitä. Törmään joka päivä ennakkoluuloisiin väittämiin naiseudesta, mutta tässä kampanjassa asetelma on keikautettu päälaelleen. Sen sijaan, että mietimme, mihin emme kykene, voimmekin tuoda esiin meidän naisten voiman ja asenteen. Halusimme näyttää, kuinka upeita naiset ovat ja kuinka itsestään voi olla ylpeä ilman, että asettuu kenenkään muun yläpuolelle.

Kampanjassa näkyvät naiset ovat oikeita ihmisiä oikeine tarinoineen. Miksi?

Haluan tuoda mainoskuvastoon aitoja ihmisiä, jotka kertovat oman, todellisen tarinansa. On herkullista nähdä, kun nainen on omassa elementissään: oikea amerikkalainen jalkapallojoukkue tietää parhaiten, mitä tekee. Se viestii: katsokaa, mihin me pystymme! He muuten voittivat juuri Suomen-mestaruuden.

”On herkullista nähdä, kun nainen on omassa elementissään.”

Miksi naisten asiat ovat sinulle tärkeitä?

Olen kasvanut aikuiseksi seksuaalivähemmistöjen keskuudessa, joiden joukossa oman sukupuolen ilmaisu on ollut vapautunutta. Olen kai imenyt ajatuksen itseeni jo teini-iässä. Ylipäätään olen sitä mieltä, ettei naisten eriarvoinen kohtelu kuulu enää tähän päivään. Miksi lokeroida sitä, mihin kukakin pystyy?

”Miksi lokeroida sitä, mihin kukakin pystyy?”

Oletko itse törmännyt eriarvoiseen kohteluun?

Jatkuvasti. Oma alani on miesvaltainen, ja jos menen ainoana naisena tapaamiseen, minua ei välttämättä katsota silmiin tai kätellä samaan tapaan kuin muita. Se surettaa: minkä takia minä olen muka vähempiarvoinen? Mutta se on heidän häviönsä, tiedän itse, mihin pystyn. Kun pääsen näyttämään taitoni, kohteluni muuttuu ihan erilaiseksi.

Mikä on työssäsi tärkein voimavarasi?

Se, että voin jakaa omia, itse kokemiani tunteita muille työni kautta. Me Naisten kampanja on juuri sitä: se on vähän hyökkäävä, mutta silti voimauttava.

Lue lisää: menaiset.fi/tunnemme.