Angelina Jolie puhui kesäkuussa 2014 Lontoossa järjestetyssä konferenssissa seksuaalisesta väkivallasta konflikteissa. Kuva: Reuters
Angelina Jolie puhui kesäkuussa 2014 Lontoossa järjestetyssä konferenssissa seksuaalisesta väkivallasta konflikteissa. Kuva: Reuters

Damen arvonimen saanut Angelina Jolie on kaiken fanituksen arvoinen.

Näyttelijä ja hyväntekijä Angelina Jolie, 39, vastaanotti perjantaina kuningatar Elisabetilta kunniaritarin titteliä vastaavan Dame-arvonimen edistettyään Britannian ulkopolitiikkaa toimimalla aktiivisesti seksuaalisen väkivallan estämiseksi konfliktialueilla. Moni rakastaa Angelina Jolieta – ja syystä!

1. Hyväntekijä

Jolie on monessa mukana. Hän entinen YK:n pakolaisjärjestön hyväntahdon lähettiläs ja nykyinen erityislähettiläs sekä ollut perustamassa Britanniaan aloitetta, jonka tarkoitus on estää seksuaalista väkivaltaa konfliktialueilla. Vuonna 2011 hän käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan In the Land of Blood and Honey, joka kertoo sodasta entisen Jugoslavian alueella. Jolie on lisäksi osallistunut hyväntekeväisyystyöhön Darfurin konfliktissa ja tukenut rahallisesti pakistanilaista lasten oikeuksien puolustajaa Malala Yousafzaita.

2. Myös aallonpohjia

Jolien näennäisen täydellisen perheonnen taustalla on rankkoja nuoruuden kokemuksia kuten syömishäiriöitä, itsemurha-ajatuksia, viiltelyä, sadomasokismia ja huumeita. Hän on tehnyt kenen tahansa tavoin töitä saavuttaakseeni nykyisen elämänsä, ja vasta aviomies Brad Pittin on kerrottu rauhoittaneen hänet.

Jolien mukana konferenssissa oli myös hänen puolisonsa Brad Pitt. Kuva: Reuters

3. Tasavertaisien oikeuksien ajaja

Brad Pitt ja Angelina Jolie ilmoittivat vuonna 2009, etteivät aio mennä naimisiin ennen kuin homo- ja lesboparien avioliitot sallitaan kaikkialla Yhdysvalloissa. He kuitenkin menivät kihloihin vuonna 2012 seitsemän vuoden seurustelun jälkeen, ja monien ulkomaisten medioiden mukaan he saattoivat mennä naimisiin salaa vuoden 2013 jouluna. Angelina Jolie on biseksuaali, ja hänellä on ollut suhde esimerkiksi entiseen vastanäyttelijäänsä ja Calvin Klein -malliin Jenny Shimizuun.

4. Rohkeita päätöksiä

Vuonna 2013 Angelina Jolie kertoi The New York Timesissa julkaistussa kolumnissaan poistattaneensa rintansa alentaakseen riskiään sairastua rintasyöpään ja aikovansa mennä myös ennaltaehkäisevään munasarjaleikkaukseen. Angelinan oma äiti menehtyi munasarjasyöpään 56-vuotiaana.

5. Äitiys ei ole vain biologista

Jolien ja Pittin kahdeksanhenkiseen perheeseen kuuluvat adoptiolapset Maddox Chivan, 12, Pax Thien, 10, ja Zahara Marley, 9,  ja biologiset lapset Shiloh Nouvel, 8, ja 5-vuotiaat kaksoset Knox Leon Ja Vivienne Marcheline. Pariskunnan on kerrottu harkitsevan neljättä adoptiolasta. Perheen ensimmäinen adoptiolapsi Maddox on adoptoitu Kambodzasta, Zahara Etiopiasta ja Pax Vietnamista.

Lue myös:

Angelina Jolie aikoo jättää näyttelemisen – mitä jäämme kaipaamaan?

Pahatar-elokuvan suomalaismodisti Hannu Viitala hurmasi Angelina Jolien

Angelina Jolie leikkautti rintansa ehkäistäkseen syövän

 

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti