Näyttelijä Vesa Vierikko ja Juice Leskinen tutustuivat toisiinsa 70-luvullla. Kuvassa Juice Linnan juhlissa vuonna 1986. Hän kuoli 56-vuotiaana vuonna 2006. Kuvat: Lehtikuva ja Jonna Öhrnberg
Näyttelijä Vesa Vierikko ja Juice Leskinen tutustuivat toisiinsa 70-luvullla. Kuvassa Juice Linnan juhlissa vuonna 1986. Hän kuoli 56-vuotiaana vuonna 2006. Kuvat: Lehtikuva ja Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Vesa Vierikko muistelee Juice Leskisestä kertovassa kirjassa kohuttua huumetuomiota.

Näyttelijä Vesa Vierikko muistelee vuoden 1974 hasiskohua uudessa Juice Leskisen Risainen elämä -elämäkertakirjassa. Elettiin aikaa, jolloin Juicen Jyrki Boy -kappale oli listahitti ja hänen Coitus Int -bändinsä Suomen suosituin yhtye. Samoihin aikoihin Tampereen poliisi oli saanut vihiä Juicen hasiksen käytöstä ja pienistä hasiskaupoista. 

Juice ja Vesa tutustuivat toisiinsa 70-luvulla, kun Juice asui Vesan kämppisenä tämän äidin omistamassa asunnossa. Vesa Vierikkko kertoo, että Juice oli ostanut "pikkusormen kokoisen klöntin" hasista ja myös Vesa oli sitä polttamassa. 

– No, eräänä päivänä sitten oli kaks huumepoliisia mun oven takana, toinen oli erittäin virkaintonen ja toinen erittäin kyrpä. Siinä ne seiso Juicea kyselemässä, mutta se oli sillon keikalla jossain, ja koska mä olin kotona, yksin, niin ne otti mut mukaansa. Mullekin pidettiin tiukka kuulustelu ja mä sanoin, että missään nimessä en ole polttanut. Ne perkeleet laitto mut häkkiin ja sanoivat, että mieti nyt sanojas, Vesa Vierikko muistelee Antti Heikkisen kirjoittamassa Risainen elämä – Juice Leskinen 1950–2006 -kirjassa.

Seuraavana päivänä Vesa kertoo päässeensä kävelylle Sorin poliisiaseman katolle. Siellä oli häkki, jossa pääsi ulkoilemaan. Häkissä Vesa tapasi miehen, joka kertoi olevansa asemalla tapon takia.

– Se kysy multa, että mitäs sulla takana. Mä sanoin että huumehommia ja tää kaveri siihen, että ai saatana, se on paha. Siinä vaiheessa alko jo vähän tulla paniikki ja iskee pelko perseeseen.

"Huumehommia" puitiin näyttävästi mediassa

Lopulta poliisit hakivat kuulusteluihin myös Juicen ja kaikki hänen Coitus Int -bändinsä jäsenet. Juice myönsi ostaneensa ja polttaneensa hasista, ja lopulta asiaa käsiteltiin raastuvassa suljetuin ovin, koska Vesa Vierikko oli vielä alaikäinen.

Kirjan mukaan Juice ei ottanut kärähtämistään erityisen raskaasti. Mutta poliisin toiminta tympi häntä, ja hänen entuudestaan melko voimakas vastahankaisuutensa virkavaltaa kohtaan kasvoi entisestään. Asia vuoti myös lehdistöön, ja Suomen suosituimman artistin "huumehommia"  puitiin mediassa näyttävästi. Lopulta Juice tuomittiin kuuteenkymmeneen viidentoista markan päiväsakkoon, maksettavaa kertyi yhteensä 900 markkaa.

Kirjan mukaan kukaan ei tuntenut itseään kovin suureksi huumehemmoksi hasiksen käytön takia – olihan pössyttely 70-luvulla tavallista suomalaisissa rockpiireissä. Kirjan mukaan Juicen ja hänen kavereidensa hasiksen käyttö oli myös lievimmästä päästä.

Sen verran suuri kohu hasistuomiosta silti tuli mediassa, että Juicen antamien haastattelujen mukaan se vaikutti Coitus Int -bändin lopettamiseen vuonna 1975.

Coitus Intin kosketinsoittaja Pentti Penninkilampi ei ole asiasta niinkään varma.

– Se oli naurettava juttu koko se huumetuomio. Mutta en mä tiedä, minkä verran se Coitus Intin lopettamiseen vaikutti. Siitä oli päätetty jo hyvissä ajoin, että Kuusrockiin se päättyy. Ei se tehnyt tiukkaa se luopuminen, aika aikaansa kutakin. Se oli hirveen kivaa aikaa ja välillä rahakastakin, mutta kyllä se oli myös helevetin rankkaa työtä, todella rankkaa, Pentti Penninkilampi muistelee kirjassa.

Antti Heikkisen Risainen elämä – Juice Leskinen 1950–2006 -kirja (Siltala) ilmestyi tällä viikolla.


Lue myös:

Seppo Hovi Juicen levyn äänityksistä: Nukuin pianon alla

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!