Minulla on ollut liian hyvä ruokahalu, jotta olisin voinut nälkiinnyttää itseäni, Vera Jordanova toteaa mallivuosistaan. Kuva: Jouni Harala
Minulla on ollut liian hyvä ruokahalu, jotta olisin voinut nälkiinnyttää itseäni, Vera Jordanova toteaa mallivuosistaan. Kuva: Jouni Harala

Keittokirjan kirjoittanut Vera Jordanova kertoo olleensa outo yhdistelmä huippumallia ja ruokaharrastajaa.

Vera Jordanova paljastaa tuoreessa Me Naisissa, ettei hän mallivuosinaan istunut aivan samaan muottiin muiden mallityttöjen kanssa. Kun muut panttasivat syömisiään ennen näytöstä, Veran veteli hyvällä ruokahalulla kukkoa viinissä.

– Minua olisi varmasti katsottu vinoon, jos olisin kertonut tämän kuvauksissa. Minulla oli aivan liian hyvä ruokahalu, jotta olisin voinut nälkiinnyttää itseäni, Vera sanoo.

Työt veivät Veraa Pariisiin, Barcelonaan, Los Angelesiin ja New Yorkiin. Niissä hän aloitti kotiutumisen aina keittiöstä: lapsuudenkodista tutut ruuat ja äidin, Lidian, reseptit tekivät olon kotoisaksi.

– Ehkä harrastan ruuanlaittoa, koska se saa oloni turvalliseksi, missä ikinä olenkin.

– Lapsuudessani muutimme koko ajan, ja myöhemminkin arkeni on ollut yhtä laukkujen pakkaamista. Kun sitten pysähdyn johonkin, yritän tehdä kodista turvapaikkani. Ensimmäisenä etsin ison ruokapöydän, jonka äärelle perhe ja ystävät mahtuvat.

Vaikka Vera rakastaa ruuanlaittoa, hän kaipasi mallivuosiaan myös pikaruokaa, suomalaisia eineksiä, broileripyöryköitä, nakkeja, majoneesipohjaisia salaatteja ja Turun Sinappia.

– Niitä kun vetelee suoraan jääkaapista, oijoi!

Kahviplantaasin emännäksi

Syyskuussa Vera julkaisi ensimmäisen keittokirjansa, Don't Miss A Bite – Makuja ja muistoja maailmalta. Kirjaan Vera on tallentanut tärkeimpiä ruokaelämyksiä maailmalta sekä äidin keittiöstä.

Kirjaprojektin jälkeen Vera aikoo keskittyä uuteen bisnekseensä, kahvinviljelyyn. Hän otti miehensä, kolumbialaisen Federicon, kanssa tämän suvun kahviplantaasin vastuulleen. Haaveissa on myydä joku päivä luomupaahtoa omassa kahvilassa New Yorkissa.

Mitkä ovat Jordanovan perheen suosikkireseptit? Miksi Veran lapsuudenperhe muutti paljon, kun tämä oli pieni? Lue koko haastattelu juuri ilmestyneestä Me Naisista 38/2014.

Lue lisää: 

Huippumalli Vera Jordanova suunnittelee häitään: "Tulossa isot ja värikkäät juhlat."

Vera Jordanova kihlautui: "Ennen ajattelin, etten ikinä halua naimisiin."

Vera Jordanova: "Oli vaikea löytää mies, joka ei yritä omistaa minua."

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eron myötä juontaja Tuija Pehkonen oppi matkustamaan yksin.

Tuija Pehkonen palasi vähän aikaa sitten Australiasta, jossa hän reissasi yksin viiden viikon ajan. Juontaja on opetellut lomailemaan viime vuosina tietoisesti yksin.

– Ei ole maailman helpoin prosessi opetella olemaan yksin. Erosin vuonna 2013 vähän alle kolmekymppisenä. Olin elänyt parisuhteessa, jäin yksin ja tuntui kuin puolet minusta olisi repäisty irti. Tein sinä vuonna ensimmäisen matkani yksin Kap Verdelle ja selvisin siitä.

Yksinreissaamisesta haaveilevia hän vinkkaa vain varaamaan rohkeasti matkan. Tai aloittamaan reissaaminen ensin muutaman päivän matkoista kotimaassa.

– Kap Verden reissu oli valmismatka ja mahdollisimman turvallisesti suunniteltu. Minulle suurin nautinto oli itseni voittaminen ja se, että pystyin tekemään reissun yksin. En todellakaan nauttinut lomasta samalla tavalla kuin Australian-matkasta.

”Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä.”

Juontaja varasi Australian matkan loppuvuodesta keskellä työputkea.

– Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä. Olen herkkä ja tottakai kiire vaikuttaa siihen, että nukun ja syön huonosti. Lopulta tulen kipeäksi. Saan jatkuvasti tavata työssäni kiinnostavia ihmisiä ja olla heidän tarinoiden kanssa tekemisissä, mutta vastapainoksi tarvitsen sitä, että olen rauhassa omissa oloissa ja yksin.

Kaikesta selviää

Moni vinkkasi Tuijalle ennen matkalle lähtöä, että australialaisiin on helppo tutustua.

– Jos olisin kaivannut seuraa matkalla, olisin pyytänyt mukaani jonkun läheiseni. Minulle oli nimenomaan helppoa olla menemättä matkalla juttelemaan. Puhuin lähinnä kaupan kassalle ja kun tilasin ravintolassa ruokaa.

”Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa.”

Yksin reissatessa Tuija on huomannut, että kaikesta selviää ja se nostaa itsevarmuutta.

– Ihmiset joka paikassa lopulta aika samanlaisia. Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa. Siinä hiomaa, että kaikesta selviää.

Reissun jälkeen Tuija on puhkunut työintoa. Hän kuvaa parhaillaan Kenen kotona  -ohjelmaa, vetää omaa haastatteluohjelmaa YLE:llä, kirjoittaa blogia ja tekee juontokeikkoja.

Tuija myöntää, että yrittäjälle lomien pitäminen mietityttää aina taloudellisesti.

– Mietin, että entä jos loman aikana tulee joku sairaan hyvä työjuttu. Yrittäjänä alkaa myös helposti laskemaan, mitä otan takkiin tässä. Nyt tunnen, miten hyvää teki olla yksin ja omissa oloissa. Sain kierrokset alas, mikä kaiken keskellä on nykyään vaikeaa.

– Ajattelen, että jos voin olla viisi viikkoa itsekseni reissussa, selviän sen jälkeen itse mistä vain, Tuija kertoi Breyers-proteiinijäätelöiden lanseerauksessa.

Matkaileva

Tuija Pehkonen on opetellut reissaamaan yksin: ”Eron jälkeen tein ensimmäisen matkani yksin ja selvisin siitä”

Olen matkaillut yksin yli 30 vuoden ajan. Ei mitään ongelmia, voi vapaasti valita paikkansa missä käy ja mitä tekee. Riippuen tosin maasta ja kulttuurista. Mutta seurakin on kivasta toisinaan! Ja kaikkia juttuja ei ole kiva tehdä yksin, se on tosiasia, kuten esimerkiksi mennä ravintolaan syömään, - se on paljon hauskempaa porukassa.
Lue kommentti