Kesäkuussa 2008 Veikka Gustafsson lähti Pakistaniin. Tarkoituksena oli kiivetä vielä niille kolmelle yli 8000-metriselle vuorelle, jotka olivat valloittamatta. Kuva: Touko Hujanen
Kesäkuussa 2008 Veikka Gustafsson lähti Pakistaniin. Tarkoituksena oli kiivetä vielä niille kolmelle yli 8000-metriselle vuorelle, jotka olivat valloittamatta. Kuva: Touko Hujanen

Ensi-iltaan tuleva Everest-elokuva kertoo tapahtumista, jotka veivät 8 kiipeilijän hengen. Oli lähellä, ettei vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonkin lähtenyt samalle retkelle.

Oli vain pienestä kiinni, ettei ensi-iltaelokuvassa Everest ole myös suomalaisen vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin roolia. Elokuva toukokuussa 1996 tapahtuneesta lumivyörystä, jossa kuoli kahdeksan kiipeilijää. Yksi kuolonuhreista oli Veikka Gustafssonin hyvä ystävä ja kollega, kiipeilyopas Rob Hallia (elokuvassa näyttelijä Jason Clarke).

Gustafsson aikoi osallistua samalle retkelle ystävänsä rinnalla.

– Oli huippupäivä, ja olin päättänyt kiivetä joka tapauksessa. Risteyskohdassa aioin liittyä Robin ja toisen ryhmänjohtaja Scott Fischerin (elokuvassa Jake Gyllenhaal) porukkaan.

Retki olisi ollut Veikalle toinen 8848 metriä korkealle Everestille. Kova tuuli sai Gustafssonin kuitenkin kääntymään takaisin kesken yrityksen.

– Sitten vasta harmittikin. Juttelin Robin kanssa puhelimessa ja sain hyvältä kuulostavia väliaikatietoja. Kun myrsky iski, unohdin harmini. Pelastustoimet alkoivat, ja makasin radion vieressä ja välitin eteenpäin tietoja kadonneista. Kiipesin myös kolmosleiriin auttamaan köysilaskeutumisissa ja ensiavun jaossa. Se oli epätodellista.

– Kymmenisen päivää myöhemmin kiipesin Mount Everestille. Halusin ehkä näyttää itselleni, todistaa jonkinlaista lojaalisuuttani. Kun retkikuntamme löysi reitiltä Scottin ruumiin, tuli olo, että en sittenkään halua juuri nyt ylemmäs.

Testosteroni roiskuu

Vuorikiipeily maailman korkeimmille huipuille on riski ja uhraus. Everest-retkelle osallistui myös tuolloin paljon noviiseja, jotka maksoivat kiipeämisestään suuria rahoja. Onko vaarojen huipulle päästävä hinnalla millä hyvänsä?

– Vuoristo-oppaan rooli on erittäin vastuullinen. Ennen onnettomuutta olin harkinnut oppaan uraa, mutta tapahtumat muuttivat mieleni. Jos joskus on hankala pitää itsestään huolta, kuinka vielä huolehtisi muista? Oppaalla on paine siitä, että maksaneiden ihmisten unelmia olisi toteutettava.

"Ennen onnettomuutta olin harkinnut oppaan uraa, mutta tapahtumat muuttivat mieleni."

Kiipeilijän vastuu tovereistaan on ristiriitainen. Gustafsson myöntää joutuneensa tilanteisiin, joissa on pitänyt tehdä vaikeita päätöksiä. Jos joku ei kuuntele ja syyttä suotta tahtoo sysätä itsensä riskitilanteisiin, on tehtävä päätös oman turvallisuuden puolesta. Gustafssonilla on leima varovaisena kiipeilijänä.

– Sitä saa, mitä tilaa. Totta kai vastuu pitkäaikaisista kollegoista on aikamoinen. Jos syy vaaratilanteeseen ei johdu suuresta typeryydestä, on ilman muuta autettava niin paljon kuin pystyy. Itselläni ei ole ollut halua ottaa hölmöjä riskejä jäädäkseni suurena valloittajana historian kirjoihin. Tiedän kavereita, jotka ovat niin tehneet ja saaneet nimensä esille – hautausmaalla.

Eikö kiipeily ylipäänsä ole suurta typeryyttä?

– On vaikea sanoa, mitä se on. Nuorempana mukana on näyttämisen halua ja biologista pakotusta. Testosteronia on niin, että se valuu nenästä ulos. On vain tehtävä hurjia juttuja. Sama voi yhtä hyvin koskea naisia. Metsokukot ja metsokanat esittävät metsäpientareella soidinleikkejään. Vanhempana sitä mieluummin keskittyy syömään metsän marjoja...

"Se, jos olen kaukana lasteni luota, on pois minulta itseltäni."

– Kun aloitin 16-17-vuotiaana kiipeämisen, en kiellä, etteikö huomio olisi tuntunut hyvältä. Touhu oli myös yksinkertaisesti hauskaa. Iän mukana saapuu arvomaailman muutos. Kun maileja on tullut mittariin ja on perhe ja pienet lapset, ymmärrän, millaisia uhrauksia kiipeilyreissut voivat olla. Ne eivät ole vain perheen uhrauksia vaan omiani. Se, jos olen kaukana lasteni luota, on pois minulta itseltäni.

Veikan mukaan vuorikiipeilijöiden puolisoiksi ryhtyvät tietävät tavallisesti alan riskit.

Raskas ja hieno kokemus

Elokuvassa Rob Hallin raskaana olevaa vaimoa Jan Arnoldia esittää Keira Knightley. Myös Jan kuuluu Veikka Gustafssonin ystäväpiiriin.

– Kiipesin ensimmäistä kertaa Mount Everestille toukokuussa 1993 kolmistaan Robin ja Janin kanssa. Jan tuli hieman perässä, ja odotin häntä. Käsi kädessä astuimme huipulle. Helen Wiltonin kanssa pidän myös yhteyttä, ja hän käy toisinaan Suomessa.

Baltasar Kormákurin elokuvaa Everestin katastrofista Gustafsson pitää realistisena.

– Elokuva on hienosti tehty ja vaikuttava. Siinä yritetään kertoa tapahtumat mahdollisimman oikein ja sopivalla arvokkuudella. Loppu, jossa oikeiden kiipeilijöiden kuvat näytettiin, herätti toki raskaita muistoja.

Katastrofin syy oli paitsi sääolosuhteet myös usean virheen onneton yhteensattuma.

– Logistiikka petti, happipulloja oli liian vähän. Köysiä ei ollut jostain syystä viritetty. Vuorella rikottiin kello kahden sääntöä, koska aikaa kului liikaa järjestelyihin. Molemmat vuoristo-oppaat Rob ja Scott olivat kuitenkin päteviä kavereita ja loistotyyppejä.

Tapahtumat Everestillä eivät saaneet Veikka Gustafssonia lopettamaan kiipeilyä. Hän jatkoi kohti muita 8000 metrin huippuja ja valloitti 20 vuoden aikana kaikki 14 huippuvuorta. Enää kiipeily ei houkuttele.

– Pidän silti siitä asenteesta, että on tekemisen meininkiä. Hyvä olo tulee, kun saavuttaa päämääränsä, olipa se sitten pestyt ikkunat tai uusi start up. Jos omat lapseni haluavat kiipeilijöiksi, koen, että vanhempien tehtävä on tukea unelmissa.
 

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.