Veeti Kallio, 46, ja hänen kymmenen vuotta nuorempi avopuolisonsa saivat pääsiäisenä tyttövauvan. Veetille vauvauutinen oli mieluinen, mutta sai miehen myös pohdiskelemaan.

Kuva Nana Simelius

Kaikki sai alkunsa sirkkelionnettomuudesta. Kaksi vuotta sitten laulaja-näyttelijä Veeti Kallio puuhasteli kotona puutöiden
parissa, kun hän yhtäkkiä nirhasi sormestaan palan pois. Sen sijaan että mies olisi lähtenyt ensiapuun, hän otti verisestä sormesta kuvan ja latasi sen Facebookiin.

Naamakirjassa kuvan näki muuan Jenni Teräväinen. Hän kommentoi kuvaa: "Voi Veeti, Veeti... Kiireessä ei tuu kuin kusipäisiä kakaroita. Parempi jättää noi sirkkelöinnit ammattilaisille! Terveisin Puuseppä".

Veetillä on melkein viisi tuhatta Facebook-kaveria, joten hän joutui hetken miettimään, että kuka se tämmöinen mimmi olikaan. Pian hän muisti, että Jenni työskenteli turkulaisessa yökerhossa, jossa Veeti oli joskus esiintynyt. Mies oli pistänyt merkille viehättävän ravintolapäällikön, mutta siinä kaikki vielä sillä kertaa.

Kommentti kuitenkin herätti Veetin kiinnostuksen, ja hän päätti pyytää naista treffeille.

Jenni vastasi "ihan sama".

– Kun kysyin milloin voisimme nähdä, vastaus oli taas viileä "ihan sama". Ajattelin, että tästä naisesta pitää ottaa selvää, Veeti kertoo.

Kiirastorstaina Veeti ja Jenni saivat tyttövauvan.

Ikisinkku ja kyyninen poikamies

Pariskunnan piti alun perin viettää häitä tänä keväänä, mutta vauvauutinen muutti suunnitelmat. Veeti on ollut kerran aiemmin naimisissa, ja hänellä on 12-vuotias poika. Jennille huhtikuussa syntyvä lapsi on esikoinen.

Kun pari alkoi kaksi vuotta sitten tapailla, Veetin erosta oli jo aikaa ja hän oli kyllästynyt elämään poikamiehenä. Naispuolisia ihailijoita riitti, mutta sielunkumppania ei tahtonut löytyä.

– Olin jo vähän alkanut muuttua kyyniseksi naisten suhteen. Huomasin sortuvani yleistyksiin: kun joku nainen teki jotain ärsyttävää, ajattelin, että naiset on just tuommoisia. Silloin kun emme vielä tunteneet Jennin kanssa kunnolla, pidin häntäkin vähän tiukkiksena, Veeti kertoo.

Ennen Veetin tapaamista Jenni oli työlleen omistautunut ikisinkku. Kaverit olivat jo ajatelleet, että yksin elämiseen tottuneen Jennin olisi jo mahdotonta sovittaa rutiineihinsa miestä tai lasta.

– Mutta ei se niin mahdotonta ollutkaan, kun kohdalle osui oikea ihminen, Jenni tuumii.

Raamikas ja tatuoitu Veeti on monen naisen päiväuni, mutta Jenni suhtautuu puolison ihailijoihin rauhallisesti. 

– Fanit kuuluvat Veetin työnkuvaan. Ravintolassa työskennelleenä olen todellakin nähnyt kaikenlaista, mutta en ole kovin mustasukkainen ihminen. Luotan kunnes toisin todistetaan.

Veeti katsoo ihailevasti Jenniä ja lisää:

– Minun kanssani nainen tarvitsee terveen itsetunnon: Jennillä se on järkähtämätön. Luulen, että helpommin minulle tulee fiilis, että perkele, tää on mun muija, pysykää jätkät kaukana!

Liian vanha isäksi?

Veetillä ja Jennillä on ikäeroa kymmenen vuotta, mutta parin mielestä se ei näy missään. Silti Veeti arasteli ottaa puheeksi perheen perustamisen.

– Jouduin kysymään Jenniltä, olenko hänen mielestään jo liian vanha isäksi. Ajattelin, että mitä jos polveni eivät enää kestä lattialla konttaamista tai mitä jos lasta hävettää, kun tällainen vanha iskä hakee hänet tarhasta.

Vastaus ei ollut Jennille vaikea. Olihan hän jo nähnyt, miten Veeti hyvin hoiti homman esikoisensa kanssa. Jennistä Veeti on ihana isä: huumorintajuinen ja reilu. Myös Veeti on vakuuttunut siitä, että Jennistä tulee loistava äiti.

Vauva ilmoitti lopulta tulostaan nopeammin kuin Veeti ja Jenni olisivat uskoneet. 

– Niin mieluinen kuin vauvauutinen olikin, se aiheutti minulle kriisin, sen meille ensimmäisen. Minun piti käydä läpi asioita menneisyydestäni ennen kuin olin valmis elämänmuutokseen.
Vetäydyin moneksi päiväksi yksin mökille funtsimaan, Veeti kertoo.

Ajatuksista syntyi biisikin: Arvet kertoo eilisen. Veeti kiittää Jenniä siitä, että tämä antoi hänelle tilaa, vaikka se ei varmasti ollut helppoa.

– Nyt olen ensimmäistä kertaa suhteessa, jossa uskallan rehellisesti kertoa, miltä minusta tuntuu ja mitä tarvitsen.

Veeti kertoo, että aiemmissa suhteissaan hänellä on ollut aina ikään kuin B-suunnitelma siltä varalta, ettei homma toimikaan.

– Nyt sellaista ei ole. En pärjäisi enää ilman Jenniä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla