Leonardo DiCaprio ehtii näyttelijäntyönsä ohessa myös harrastamaan ympäristönsuojelua
Leonardo DiCaprio ehtii näyttelijäntyönsä ohessa myös harrastamaan ympäristönsuojelua

Näyttelijä on karistanut leimansa Hollywoodin babyfacena ja esittää nyt ensi kertaa isää ja aviomiestä.

”Onkse täällä? Hmh. Entäs täällä?” Leonaro DiCaprion ääni lähestyy hotellin käytävää pitkin. Paksulla matolla vuorattu lautalattia narahtelee kiireisten askelten alla. ”No, täälläkö sitten?” näyttelijä kysyy jokaisen huoneenoven kohdalla.

”Ei ole. Pari huonetta vielä”, vierellä seuraava naisääni tyynnyttelee.

Leonardo DiCaprio voi hyvinkin olla Hollywood-koneiston loistavimpia kasvatteja, mutta tänään hänen sisääntulossaan on jotain nukkavierua.

Parin päivän ajan DiCaprio juoksentelee lontoolaishotellin sviiteissä jakaen ajatuksiaan uudesta elokuvastaan Revolutionary Road. Siinä hän tekee vakuuttavan miespääosan, mutta filmin todellinen tähti on brittinäyttelijä Kate Winslet.

Brittikaunotar varasti huomion pökerryttävillä kiitospuheillaan kahden Golden Globe -voiton jälkeen sekä Oscar-ehdokkuudellaan. Leon saldoksi jäi ehdokkuus Kultaisissa maapalloissa.

Titanicin tähtipari

Uusi leffa tuo Leon ja Katen yhdessä valkokankaalle ensimmäistä kertaa sitten Titanicin. Reilun kymmenen vuoden takainen superhitti teki näyttelijöistä paitsi työkavereita myös läheisiä ystävyksiä. Nuorista näyttelijöistä tuli toistensa tukijoita ja ymmärtäjiä, kun arki mullistui supersuosion keskellä.

Seuraavaa yhteistä työtään Leo ja Kate harkitsivat tarkkaan ja hartaasti, mitään vanhan lämmittelyä ei haluttu tehdä. Vaikka Revolutionary Roadissakin he näyttelevät rakastavaisia, nyt roolihenkilöt ovat täysin toisenlaisessa elämäntilanteessa.

Tällä kertaa Leo ja Kate ovat kolkytplus-aviopari, jolla on 1950-luvun amerikkalaislähiössä kaksi lasta ja sievä talo, mutta erilaiset unelmat.

Leon esittämä Frank ei ole mikään itsestään selvä sankari. Se häntä kiehtoikin.

– Frank on itsekäs kaveri, joka muun muassa pettää vaimoaan. Heitä molempia voi sympata ja inhota.

Tarina muokattiin elokuvaksi Richard Yatesin vuonna 1961 ilmestyneestä romaanista. Pariskunnan yhteinen tie päättyy traagisesti molempien jahdatessa unelmiaan.

– Tuohon aikaan ihmisillä oli vahva käsitys, millainen perheen tai hyvän avioliiton piti olla. Miehen kuului käydä töissä, vaimon hoitaa lapsia, eikä tunteista sopinut puhua avoimesti. Monissa parisuhteissa kamppaillaan samojen ongelmien kanssa nyt meidänkin aikanamme, Leo pohtii.

Naisia ja ystäviä

Niin, ne parisuhteet. Leo saisi kertoa vähän tosielämän parisuhteistaan.

Siitä, joka kesti kolmisen vuotta huippumalli Gisele Bündchenin kanssa tai siitä, joka on vuoroin katkolla ja vuoroin voimissaan toisen huippumallin, israelilaisen Bar Refaelin kanssa. Tällä hetkellä romanssi on taas vauhdissa, ja tyttö­ystävä odottaa parhaillaan hotellin yläkerroksissa.

Ainoa nainen, jota Leonardo suostuu tänään hehkuttamaan, on hänen vastanäyttelijänsä Kate Winslet. Kiitosta saavat Katen lahjakkuus, ammattitaito, pilkuntarkka rooliin valmistautuminen ja syvä ystävyys.

Uudessa elokuvassaan Leo ja Kate ovat Katen aviomiehen Sam Mendesin ohjauksessa. Leon mukaan kohtausten intiimiys ei kärsinyt aviomiehen valvovasta silmästä eikä rakkauskohtaustenkaan tekeminen tuntunut tavallista tukalammalta.

– Niinä päivinä, joina teimme rohkeita kohtauksia, Sam pysytteli enemmän taustalla. Minulle kaikki tuntui helpolta ja simppeliltä, minä sanon sitä bed&breakfast -fiilikseksi.

Maailman ja Obaman puolesta

Nyt 34-vuotiaana Leo näyttelee ensimmäistä kertaa isää ja aviomiestä. Se on merkittävä loikka ulos pojankloppien karsinasta äijäisempien roolien kategoriaan.

– Ikä tekee toki osansa, mutta jo Titanicin jälkeen olen voinut aika vapaasti valita roolini. Sen menestys mahdollisti, että voin ohjata uraani haluamaani suuntaan.

Leon valitsemasta suunnasta löytyy palkittuja rooleja, kolme Oscar-ehdokkuutta ja kuuluisia ohjaajia. Hän rakentaa uraansa tarkoin valituista palikoista.

Viime aikoina Leo on lahjoittanut rahaa luonnonsuojelujärjestöille ja perustanut oman ympäristötekoja tukevan rahaston, jota hänen äitinsä johtaa. Vuonna 2007 Leo tuotti ja käsikirjoitti maapallon suojelua käsitelleen dokumentin 11th Hour. Los Angelesin -kotinsa hän on varustanut aurinkopaneeleilla ja autokseen valinnut hybridi-Priuksen.

Leo on aktiivinen myös politiikassa. Juuri nyt hänellä on kiire tuoreen presidentin Barack Obaman juhliin, sillä hän haluaa olla mukana ”historiallisissa hetkissä”.

– Uusi presidenttimme edustaa kokonaan uutta sukupolvea. Kansa sai vihdoin haluamansa muutoksen ja on valmis täyskäännökseen. Obamalla on huikeita haasteita edessään, ja meidän kuuluu tukea häntä niissä.

Leonardo DiCaprio

- 11.11.1974 Kaliforniassa syntynyt näyttelijä. Äiti saksalainen lainopillinen sihteeri Irmalin, isä italialais-saksalainen kirjailija-kustannustoimittaja-kustantaja George. Vanhemmat erosivat, kun Leo oli alle vuoden.

- Seurustelee israelilaisen huippumallin Bar Refaelin kanssa. Entisiä morsmaikkuja huippumallit Gisele Bündchen, Kristen Zang, Kate Moss, Helena Christensen ja Vanessa Hayden.

- Kuuluu Hollywoodin kovapalkkaisimpien kastiin, nousi 20 miljoonan dollarin palkkiokerhoon jo vuonna 2000 elokuvallaan The Beach. Ollut Oscar-ehdokkaana elokuvista Blood Diamond (2006), Lentäjä (2004) ja Gilbert Grape (1993). Ensimmäinen elokuvarooli Critters 3 (1991). Aloitti tv:n lapsinäyttelijänä viisivuotiaana.