Sarin ja Antin lapsen laskettu aika on keväällä. Kuva: Ava.
Sarin ja Antin lapsen laskettu aika on keväällä. Kuva: Ava.

Vajaa puoli vuotta naimisissa olleet Sari ja Antti ovat onnellisia tulevasta perheenlisäyksestä. 

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa avioituneiden Sarin ja Antin elämä on mullistunut puolessa vuodessa täysin. Pari avioitui ensi näkemältä, ja yhteisen lapsen laskettu aika on keväällä.

Odotusaika on mennyt hyvin.

– On kiitollinen olo, Sari kertoo Me Naisille.

Sarista on mahtavaa, että Antti on vauvauutisesta yhtä innoissaan kuin hän.

– On ihanaa, kun Antti on joka hetkessä niin mukana. Olen ihmeissäni, voiko mies olla noin innoissaan, läsnä ja mukana odotuksessa.

Parin kesäkuussa juhlituista häistä on monen mielestä vasta hujaus, mutta Sarista ja Antista lapsen saaminen tuntuu pelkästään luonnolliselta.

– Elämässä ei ole tilaustuotteita. On vaikea rakentaa elämää kronologiseen järjestykseen. Lapsen saaminen on jotain, mikä meille annetaan, Antti sanoo.

– Olen joskus pitänyt käsiä ristissä ja toivonut, että tapahtuisi sellaisia asioita kuin nyt on tapahtumassa. Kaikki se, mitä halusimme saavuttaa, annettiin lähes kerralla.

Ei somevanhemmiksi

Unelmat perheen perustamisesta tulivat puheeksi jo pian parin ensitapaamisen jälkeen. Kun ohjelmaa varten tehdyissä taustahaastatteluissa kysyttiin lapsihaaveista, molemmat vastasivat haluavansa perheen lähitulevaisuudessa.

– Olemme molemmat hyvin perhekeskeisiä, Antti sanoo.

– Antti reagoi lapsen saamisen tosi luontevasti. Hän halusi sitä niin paljon. Olimme siihen valmiita, Sari miettii.

Vaikka pari on avioitunut tv-ohjelmassa, tulevaa lastaan he haluavat suojella julkisuudelta.

– Emme haluaisi olla vauvan kanssa julkisuuden valokeilassa. Juuri nyt tuntuu siltä, että meistä ei tule vanhempia, jotka laittavat kaiken someen, Antti sanoo.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman kuvaukset päättyivät neljä kuukautta sitten, ja nyt pari haluaa keskittyä tavalliseen arkeen.

– Tämä oli tosi rankka prosessi, myös positiivisesti. Tässä testattiin oikeasti, olemmeko me pari. Se on vain vahvistanut meitä, Sari sanoo.

Vierailija

Vauvaa odottava Ensitreffit alttarilla -pari: "Antti halusi isäksi niin paljon"

Olen aina ollut harkitseva kaikessa mitä teen. Hidas syttymään ja arvioin monta kertaa etukäteen. Parisuhteeseen menin kuitenkin nopeasti. Tutustumisesta kolmen kuukauden jälkeen yhteen muutto ja kihlat. Samalla ostettiin saman sarjan vihkisormus minulle. Nyt naimisissa yli 20 vuotta ja edelleen olemme rakastuneita. Kaksi lasta. Tämän jälkeen en ole muita katsonut voivani neuvoa (en kyllä ennenkään pitänyt itseäni ennustajana) miten pian suhteeseen mennä ja esimerkiksi lapsia hankkia.
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...