"Sinkkuvuosista opin, että tapahtuipa mitä tahansa, selviän siitä yksin", Vappu Pimiä sanoo. Kuva: Jouni Harala
"Sinkkuvuosista opin, että tapahtuipa mitä tahansa, selviän siitä yksin", Vappu Pimiä sanoo. Kuva: Jouni Harala

Juontaja-toimittaja Vappu Pimiästä, 35, lähtee naurua kuin tivolista. Harva tietää, että television ilopilleri on potenut epävarmuutta ja pelännyt yksinoloa.

Vappu Pimiä vitsailee täyttävänsä nykyään kaikki keski-ikäisyyden kriteetit. Viimeisen vuoden aikana hän ostanut kesämökin, tullut äidiksi ja mennyt naimisiin. Vapun ja liikemies Teemu Huuhtasen häitä juhlittiin keväällä kahden sadan vieraan voimin.

– Muistan, miten vielä pari viikkoa ennen h-hetkeä toivoin, että kaikki olisi mahdollisimman nopeasti ohi. Olin niin väsynyt ja stressaantunut juhlien järjestämisestä. Kun häät oli pidetty, minuun iski hirveä festarimasennus. Olisin voinut jatkaa bileitä vielä viikon, Vappu nauraa.

Kuluneen kesän Vappu vietti miehensä ja 11-kuisen Viola-tyttären kanssa tiiviisti mökillä Salossa, josta on tullut nuorelle perheelle tärkeä tukikohta. Piilopaikka, jonne on kiva karata raskaan työviikon jälkeen.

Vapaa-ajan merkitys on iän myötä vain kasvanut.

– Enää en ahnehdi jokaista keikkaa, vaikka yrittäjänä arki onkin jatkuvaa tasapainoilua talouden kanssa. Rakastan yhä työtäni, mutta se ei saa olla elämän ainoa sisältö. Muistutamme mieheni kanssa siitä vähän väliä toisiamme.

Sinkkuaikojen sutinat

Mielessä on vielä toisenlainenkin aika. Kun Vappu erosi runsas neljä vuotta sitten pitkästä nuoruudensuhteestaan, työpäivät venyivät jopa 18-tuntisiksi. Suurempi mullistus oli kuitenkin yksi jääminen. Vappu oli tottunut asumaan kolmekymppiseksi asti aina jonkun toisen kanssa.

– Vaikutan ulospäin sosiaaliselta, mutta olen ollut sisimmässäni arkajalka ja säikky. Tietyllä tavalla olen varmaan hakenut turvaa muista. En ole ollut luonteeltani mikään yksinnukkuja, Vappu tunnustaa.

Vapun onneksi moni ystävä oli tuolloin samassa elämäntilanteessa. Siitä ilosta Hämeentien pienessä kaksiossa juhlittiin usein. Naisteniltoihin kuului hyvää ruokaa, kuohuviiniä, naurua ja herkullisia juoruja.

– Jos sinkkukotini seinät osaisivat puhua, niillä olisi huimia juttuja kerrottavanaan. Niihin vuosiin mahtui ihania kokemuksia ystävien kanssa ja välillä myös sutinaa miesten kanssa. Enää en haluaisi olla samassa elämäntilanteessa, mutta olen onnellinen, että koin senkin vaiheen. Opin olemaan itseni kanssa.

Vappu osallistui Me Naisten Mielikuvaleikkiin: Mitä ilopillerille tulee mieleen sanasta kalori? Katso video!

Vapulla on jo suunnitelma tulevaisuuden varalle. Lue Me Naisten numerosta 37/2013, missä hän aikoo viettää eläkepäivänsä.

Vappu Pimiä

Juontaja-toimittaja syntyi 16.5.1978 Helsingissä.

Asuu Helsingin Punavuoressa miehensä Teemu Huuhtasen ja vajaan vuoden ikäisen Viola-tyttären kanssa.

Työskentelee nykyään Radio Novalla. Juontaa myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.