Vappu Pimiä on huomannut, että uudessa elämäntilanteessa ystävien merkitys korostuu.
Vappu Pimiä on huomannut, että uudessa elämäntilanteessa ystävien merkitys korostuu.

Viime vuosi oli suosikkijuontajalle mukavan työntäyteinen, mutta hektisellä elämäntyylillä oli osansa päättyneessä avioliitossa.

Paljon aurinkoa, bikinit, kirjoja, iPod ja punaviinipänikkä. Siinä ainekset Vappu Pimiän, 30, onnistuneeseen aurinkolomaan. Juuri päättynyt kahden viikon löhötauko Thaimaan Khao Lakissa on palauttanut Vapun akun täyteen latinkiinsa.

Jos vuoden loppu sujuikin viimeisillä voimilla, Vappu ei antanut väsymyksen näkyä julkisuudessa tai työssään radiokanava Voicella.

– Väsymys näkyy minussa huonotuulisuutena, eikä sellainen kiukutteleva ämmä ole kiva kenellekään. Äidillä on tapana kirjoittaa minulle kirjeitä, joissa hän muistuttaa, ettei itseään pidä työllä tappaa. Mutta lomalla osaan kyllä irrottautua arjesta täydellisesti, Vappu kuittaa.

Kaikki etelässä imetty energia tulee tarpeeseen, kun Vappu tänä keväänä aloittaa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman juontajana. Rinnalla jatkaa ohjelman aiemmista kausista tuttu Marco Bjurström.

Sub-kanavan Big Brother -ohjelmissa aiemmin nähdylle Vapulle Tanssii tähtien kanssa on toistaiseksi juontajauran näkyvin haaste. Maaliskuussa käynnistyvä sarja nakkaa hänet parhaimmillaan lähes kahteen miljoonaan suomalaiskotiin.

Edelliskaudella hän esiintyi ohjelmassa kilpailijana tanssiparinsa Jani Rasimuksen kanssa, ja nousi sarjan seuratuimmaksi tähdeksi Antti ”Kanki” Kaikkosen rinnalla.

– Suosio yllätti minut täysin. Luulin jo saaneeni paljon kokemusta julkisuudesta ja osaavani varautua siihen, mutta ei sellaiseen pyöritykseen kukaan pysty valmistautumaan. Hurjimmillaan vastasin kymmeneen haastattelupyyntöön päivässä. Välillä tuntui, että vessassa käyntini ylitti uutiskynnyksen, Vappu virnistää.

Vappu on seurannut sarjaa sen ensimmäisestä kaudesta alkaen. Häntä viehättävät yhä samat seikat kuin alussakin: positiivinen, tunteita herättävä ja kannustava henki.

– Muistan, kuinka isäni aikoinaan kysyi, lähtisinkö mukaan, jos saisin kutsun ohjelmaan. Sanoin lähteväni riemusta kiljuen, mutta ettei minua ikinä pyydettäisi siihen. Vähänkö olen innoissani, kun nyt pääsen jo toistamiseen mukaan.

Asenteella selviää

Suosikkijuontaja on palannut lomamatkaltaan keskelle uuden kotinsa sisustuskiireitä. Ovesta kiikutetaan kodinkoneita, kun uutta sänkyä sovitetaan makuuhuoneeseen. Tilava keittiö odottaa, milloin Vappu ehtii kokata siellä ensimmäisille vierailleen.

Alkaneesta vuodesta tulee Vapulle hyvin erilainen. Hänen avioliittonsa päättyi joulukuussa, kun parisuhdetta oli kestänyt yli 12 vuotta, ja avioliittoa reilut kaksi. Parin yhteiseen kotiin hän oli muuttanut suoraan vanhempiensa huomasta. Nyt 30-vuotiaana sinkkuna Vappu muuttaa ensimmäistä kertaa elämässään omilleen.

– Ihminen oppii joka päivä jotain uutta. Minä ajattelin nyt opetella asumaan yksin. Mietin, miten on parasta kiinnittää taulut seinälle tai lamput kattoon.

Vappu tunnetaan ystäväkeskeisenä ihmisenä, jolle kaverit muodostavat toisen, laajennetun perheen. Uudessa elämäntilanteessa ystävien merkitys vain korostuu. He ovat Vapulle turvaverkosto, jolta voi pyytää neuvoja ja tukea vaikka keskellä yötä.

Vastoinkäymisistä huolimatta Vappu näkee elämänmuutoksensa uutena alkuna. Viime vuoden alakuloiset tunnelmat hän on päättänyt vaihtaa rutkasti positiivisempiin.

– Eteeni tulee nyt paljon uusia asioita. Suhtaudun tulevaan jännittynein, vähän pelokkainkin mutta ehdottoman odottavin mielin. Ystävät lupailevat, että yksin ollessa oppii paljon itsestä. Saas nähdä.

Vappu uskoo, että oma asenne ratkaisee, miten elämänmuutoksista ja koettelemuksista selviää. Hänen mukaansa voi itse valita, jääkö vastoinkäymisiin rypemään.

– Aiemmin käsittelin pettymyksiä syyllistämällä ja rankaisemalla itseäni. Miettimällä, mitä tein väärin. Mutta helkkari, olen ollut elämässä niin monella tapaa onnekas, että kai sekaan on heitettävä esteitäkin ylitettäviksi. Ne vain taitavat kuulua pakettiin.

Vappu sanoo, että ikä on muuttanut hänen asennoitumistaan valoisammaksi. Ennen ehdoton ja jyrkkä joko-tai-nainen on alkanut nähdä sävyjä mustavalkoisessa maailmassaan. Kolmekymppisyys on lisännyt rentoutta ja varmuutta.

– Olen alkanut luottaa, että kyllä elämä kantaa. Se on hirmu kannustava ajatus vaikeina aikoina.

Vappu Pimiä

-16.5.1978 syntynyt juontaja ja radiotoimittaja. Asuu yksin Helsingin Kalliossa erottuaan aviomiehestään joulukuussa.

- Ura kulkenut MTV3:n chatista Kiss FM -radioon ja Voice-kanavalle.

- Juontanut muun muassa Big Brother -ohjelmia, aloittaa keväällä Tanssii tähtien kanssa -ohjelman juontajana.

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.