”Rakkaus on elämän eliksiiri, tärkeintä maailmassa. Ilman sitä emme pystyisi toimimaan”, Vappu Pimiä kuvailee.
”Rakkaus on elämän eliksiiri, tärkeintä maailmassa. Ilman sitä emme pystyisi toimimaan”, Vappu Pimiä kuvailee.

Juontaja Vappu Pimiä on rakastanut elämässään viittä miestä. – Teemu on rakkauksistani suurin, sillä hänen kanssaan olen saanut lapsia. Lisäksi hän on superkuuma!

Juontaja Vappu Pimiälle, 38, maailmassa on yksi romanttinen paikka ylitse muiden: Hermosa Beach Los Angelesissa, Kaliforniassa. Sinne Vappu muutti nykyisen aviomiehensä Teemu Huuhtasen perässä vain puolen vuoden etäsuhteen jälkeen. Lähipiiri päivitteli Vapun valintaa, mutta hän itse päätti olla stressaamatta liikoja.

– Se oli ihanaa aikaa. Hengasimme rannalla, matkustelimme, emmekä voineet pitää näppejämme erossa toisistamme. Epäilijöille sanoin, että tuleehan niitä lentoja Jenkeistä takaisin Suomeen monta kertaa päivässä, Vappu muistelee.

– Teemun tavatessani olin kolmekymppinen aikuinen nainen ja tiesin, mitä halusin. Teemukin taisi vähän yllättyä, kun hän näki, että olen toiminnan nainen. Mutta meille kävi hyvin.

”Teemun tavatessani olin kolmekymppinen aikuinen nainen ja tiesin, mitä halusin.”

Puolitoista vuotta sitten Vappu teki hieman vastaavanlaisen irtioton myös isojen tv-ohjelmien juontotöistä, sillä hän halusi antaa happea sekä itselleen että katsojille. Hän oli työskennellyt tv-juontajana putkeen melkein kymmenen vuotta. Tv:n sijaan Vappu keskittyi radioon ja erilaisiin ruokaan liittyviin projekteihinsa.

– Olen nauttinut breikistäni vähän liiankin paljon. Onneksi Joonas Hytönen sanoi minulle, että se on terveen ihmisen merkki, Vappu nauraa.

Urasuuntautuneelle naiselle päätös ei ollut silti ihan helppo.

– Kyllä tauko on myös pelottanut. Katsoin uusien juontajien nimiä ohjelmissa, joista kieltäydyin, ja mietin, että se olisin voinut olla minä. Mutta tarvitsin tämän ajan, jotta pystyin antamaan itselleni tilaa unelmoida ja pohtia tulevaa. Nyt minulla on tv-töitä kohtaan taas uudenlainen nälkä.

Keväällä Vappu palaakin juontamaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa. Hänet on myös valittu uudeksi Maajussille morsian -juontajaksi.

– Olen tosi innoissani Maajussille morsiamesta, sillä jos voin auttaa ihmisiä löytämään rakkauden ja yhteisen arjen, mikäs sen parempaa.

Kuka oli ensirakkautesi?

Esitin naispääosaa Perttu Lepän Tyttöjä ja jäätelöä -lyhytelokuvassa vuonna 1995 ja ihastuin sivuosassa näytelleeseen Lauriin. Pussailimme muilta salaa kuvausautossa ja seurustelimme neljä kuukautta. Lauri oli ensimmäinen poikaystävä, jonka esittelin vanhemmilleni. Muistelen häntä yhä lämpimästi.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?

En, mutta uskon voimakkaaseen vetovoimaan. En kuitenkaan koskaan sanoisi toiselle heti ensitapaamisella, että rakastan sinua. Vannon niin vasta, kun oikeasti tarkoitan sitä.

Millainen olet rakastuneena?

Onnellinen. Täytyy silti erottaa ensihuuma ja rakastaminen toisistaan. Ensihuumassa sitä kulkee ihmeellisessä euforisessa pilvessä ja tähtipölyssä, eikä mikään ärsytä. Rakastaminen taas on sitä, että tuntuu hyvältä röhnöttää yhdessä tiistai-iltana sohvalla ja tehdä ruuaksi makaronilaatikkoa.

Kuka on elämäsi rakkaus?

Romanttisessa mielessä mieheni Teemu, muuten lapseni. Olen hirveän kiinni lapsissani ja tunnen fyysistä ikävää, jos olen heistä kaksikin yötä erossa.

”Olen rakastanut viittä miestä elämäni aikana.”

Montako kertaa olet ollut rakastunut?

Olen rakastanut viittä miestä elämäni aikana. Teemu on rakkauksistani suurin, koska olen saanut hänen kanssaan lapsia. Hän on äärimmäisen hyvä ja älykäs ihminen, joka uskaltaa tehdä rohkeita ratkaisuja – ja superkuuma.

Oletko väleissä eksiesi kanssa?

Kyllä, asiallisissa väleissä. Jokainen eksistäni on omalla tavallaan ihana. En tunne ketään kohtaan katkeruutta tai vihaa vaan toivon heille kaikille hyvää.

"Miehen pitää olla kunnianhimoinen, itsevarma ja saada minut nauramaan", Vappu sanoo.
"Miehen pitää olla kunnianhimoinen, itsevarma ja saada minut nauramaan", Vappu sanoo.

Millainen puoliso olet?

Toivottavasti rakastava, kannustava ja hauska. Ystäväni ja kollegani Aki Linnanahde antoi suuren kohteliaisuuden sanoessaan, että olisin todella hyvä vaimo, koska olen täpäkkä mutta lempeä. Meillä on kotona tasa-arvoista, mutta minä olen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja pidän huolta, ettei laiva aja karille.

Miten kahden urakeskeisen ihmisen suhde toimii?

Hyvin, koska ymmärrämme toisiamme: kun lapset ovat menneet nukkumaan, istahdamme molemmat tietokoneidemme ääreen tekemään töitä. Välillä myös jarruttelemme toisiamme. Mieheni ei ole pitänyt kunnon lomia ikuisuuksiin, itse pidin kesällä kahden kuukauden irtioton töistä. Se teki hyvää.

Millaisiin miehiin rakastut?

Ennen pahoihin poikiin, nykyään kiltimpiin. Silti mies ei saa olla vässykkä, vaan hänessä pitää olla vähän nakkikioskitappelijaa mukana. Ennen ajattelin, että vastakohdat täydentävät toisiaan, nykyään arvostan samankaltaisuutta.

”Seksi voi tulla suhteeseen ennen rakkautta.”

Voiko seksiä olla ilman rakkautta?

Helposti. Eri elämäntilanteissa sitäkin on tullut kokeiltua. Mielestäni seksi voi tulla suhteeseen ennen rakkautta. Se on toki ihan erilaista, kun ei ole rakastunut. Siinä on erilainen klangi.

Rakkautta voi olla ilman seksiä, jos puhutaan esimerkiksi ystävistä. Romanttisessa rakkaudessakin sitä varmaan voi olla, mutta itse en sellaista haluaisi.

Voiko rakkautta hoitaa?

Sitä täytyy hoitaa. Kiireiden ja lastenhoidon keskelläkin pidän kiinni siitä, että vietämme mieheni kanssa pussailulomia kahden kesken. Silloin lennämme pariksi yöksi jonnekin päin Eurooppaa. Barcelonassa olemme käyneet neljästi, Roomassa kerran. Kipinän säilyttämiseksi täytyy pussailla ja tehdä vähän jotain muutakin.

Arjessa näytän rakkauttani pussailemalla ja halailemalla joka ikinen päivä. Teen myös hyvää ruokaa ja lähettelen miehelleni rakkaustekstareita. Niiden sisältö on monisyistä.

Oletko romantikko vai realisti?

Olen romantikko ja rakkausfani, mutta toki ymmärrän myös arjen realiteetteja. Joskus olen maalaillut ihania pilvilinnoja, jotka ovat lopulta sortuneet. Jälkikäteen olen silti ymmärtänyt niistä paljon.

”On omituista, kun sädekehä häviää toisen ympäriltä.”

Mistä tunnistaa rakkauden loppumisen?

Kumppani näyttäytyy erilaisena, ikään kuin kutistuu omissa silmissä. Olen kokenut sen ihan konkreettisesti. On omituista, kun sädekehä häviää toisen ympäriltä.

Pahin pettymyksesi rakkaudessa?

Se, että minulle luvattiin jotain, eikä sitä lupausta pidetty. Olen iso tyttö ja kestän asioita, mutta turhan toivon antaminen on ollut kova pettymys.

Pahin virheesi rakkaudessa?

Lasken sekä virheeksi että vahvuudekseni sen, että katson suhteen loppuun asti. En luovuta vaan taistelen suhteen puolesta niin pitkään kuin ikinä mahdollista. Joskus sitä voisi päästää irti aiemminkin.

Onko sydämesi joskus särkynyt?

On. Sydämen särkyminen on ihan kauheaa. Tuntuu, ettei saa henkeä ja että itsestä puuttuu palanen. On raadollista, ettei kelpaakaan omana itsenään toiselle. Sydänsuruissa ja rakastumisessa on oikeastaan paljon samaa: kummankaan aikana ei saa syötyä, nukuttua eikä ajateltua mitään muuta.

Voiko pettämisen antaa anteeksi?

Jos mieheni lukee tämän, niin ei! Mutta se riippuu tilanteesta. Jos toinen pettää jo suhteen alkuhuumassa, tuskin sitä kannattaa jatkaa. Mutta jos on ollut yhdessä 50 vuotta ja viimeiset 10 vuotta ilman seksiä, ei asia ole niin mustavalkoinen.

”Sinkkuaikana kävin ennustajalla kysymässä rakkausasioistani.”

Oletko käyttänyt rakkauspulmaan ammattiapua?

Sinkkuaikana kävin ennustajalla kysymässä rakkausasioistani ja siitä, mihin suuntaan minun pitäisi mennä. Hänen vastauksensa piti osittain paikkansa, osittain ei. Terapiassa en ole rakkauden vuoksi käynyt.

Typerintä mitä olet tehnyt rakastuneena?

Ihan helkkaristi kaikkea. Nuoruudessani tapasin Torremolinoksessa portugalilaispojan ja sanoin, että tulen sinun vuoksesi tänne pian takaisin. Siivosin kaksi kuukautta laivoja, että sain rahat kasaan lentolippuja varten. Viikon päästä tapaamisestamme erosimme.

Kauneinta mitä rakkaasi on sinulle tehnyt?

Kosinut minua. Se tuli aivan puun takaa. Tulin Korkojen kera -ohjelman kuvauksista kotiin vihaisena ja nälissäni. Teemun oli ollut tarkoitus kosia minua kotona, mutta lähdimmekin ärtymykseni takia suoraan ravintolaan, jossa odotti ystäväni Susanna Laine. Hän oli auttanut oikeankokoisen sormuksen hankkimisessa ja supatteli Teemun kanssa koko illan. Vasta uudelleen kotona Teemu pääsi lopulta toteuttamaan suunnitelmansa. Yllätyin täysin, sillä emme olleet ikinä puhuneet naimisiinmenosta.

Mitä vanhempasi opettivat rakkaudesta?

He ovat olleet yli 40 vuotta naimisissa. Äiti on opettanut, että on erikseen yhteinen aika ja oma aika, yhteiset harrastukset ja omat harrastukset. Erityisesti hän on korostanut omien ystävien tärkeyttä.

Miten ajatuksesi rakkaudesta ovat muuttuneet iän myötä?

Olen tullut suvaitsevaisemmaksi ja ymmärrän, että yhdessä olemisen malleja on monenlaisia. En esimerkiksi itse voisi ikinä elää kulissiliitossa tai olla toisen kanssa yhdessä vain rahan vuoksi. Mutta jotkut voivat, eikä se kuulu minulle.

Vappu Pimiä

Juontaja, radiotoimittaja ja ruokakirjailija syntyi 16.5.1978

Helsingissä.

Naimisissa Teemu Huuhtasen kanssa. Lapset Viola, 4, ja Selma, 1.

Julkaissut kaksi ruokakirjaa. Juontaa Radio Novalla Vapun valtakunta -ohjelmaa.

Tanssii tähtien kanssa jatkuu MTV3:lla helmikuussa. Maajussille morsian alkaa MTV3:lla ensi syksynä.

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä:

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.