Pekka Hyysalo ja Viivia Takaoja ovat pitäneet yhtä reilun vuoden. ”Pekan loukkaantuminen ei ole vaikuttanut suhteeseemme mitenkään.", Viivia sanoo. Kuvat Panu Pälviä
Pekka Hyysalo ja Viivia Takaoja ovat pitäneet yhtä reilun vuoden. ”Pekan loukkaantuminen ei ole vaikuttanut suhteeseemme mitenkään.", Viivia sanoo. Kuvat Panu Pälviä
"Kolme pikkuveljeä ovat olleet Pekan kuntoutumisessa tärkeä apu", äiti Anja Hyysalo kertoo.
"Kolme pikkuveljeä ovat olleet Pekan kuntoutumisessa tärkeä apu", äiti Anja Hyysalo kertoo.

Yksi hyppy teki lupaavasta free­stylelaskijasta Pekka Hyysalosta aivovamma­potilaan. Lääkäreiden ennusteet olivat synkät. – Erittäin hyvä keino selvitä on, että opettelee nauramaan itselleen, Pekka sanoo.

Pekka Hyysalo, 23, oli lupaava freestylelaskija, mutta kolme ja puoli vuotta sitten yksi hyppy oli viedä häneltä hengen.

Kuusamossa Rukan alppilukiossa opiskellut nuorimies oli matkustanut Ylläkselle kuvaamaan lasket­teluelokuvaa. Laskukausi oli lopuillaan, ja leffa oli viimeistä kuvauspäivää vaille purkissa.

Sää oli huonontunut päivän mittaan, joten kaikki olivat valmiita lopettamaan kuvaukset. Pekka halusi kuitenkin hypätä vielä kerran ja hioa suoritustaan. Mäen laella hän huusi kuvausryhmälle: "Tää on viimeinen hyppy, nyt mä naulaan sen!" ja lähti laskemaan vauhdilla kohti hyppyriä.

Pekan muistikuvat tuosta päivästä ovat pyyhkiytyneet pois, mutta paikalla olleiden ystävien mukaan raju tuulenpuuska tarttui Pekkaan juuri, kun hän oli hypännyt ilmaan.

Pekka lensi hyppyrin alastulon ohi, kaatui ja löi päänsä rinteeseen. Vaikka kypärä pelasti hänen henkensä, oli ihme, että Pekka selvisi ambulanssikuljetuksesta Ylläkseltä Rovaniemen keskussairaalaan. Se on todennäköisesti hänen hyvän urheilijankuntonsa ansiota.

Rovaniemeltä hänet vietiin Ouluun teho-osastolle ja suoraan leikkaussaliin. Pekkaa pidettiin koomassa lähes kolme viikkoa. Pekka oli niin huonossa kunnossa, että magneettikuvat hänen aivoistaan voitiin ottaa vasta kolme viikkoa tapahtuneen jälkeen. Kuvien viesti oli musertava: vammoja oli eri puolilla aivoja ja keskeisiä hermoratoja poikki.

Ammattilaishaaveet romuttuivat

Pekka selvisi hengissä, mutta onnettomuus johti vakavaan aivovammaan ja neliraajahalvaukseen. Ennusteet hänen toipumisestaan olivat synkät.

Aluksi läheisille kerrottiin, että Pekkaan ei välttämättä saada enää merkityksellistä yhteyttä, ja hän voi jäädä vuode­potilaaksi. Kun toipuminen lähti käyntiin, ennustettiin, että menee kaksi vuotta ennen kuin Pekka kävelee jälleen.

Pekka pääsi kuitenkin jaloilleen reilussa puolessa vuodessa, ja 11 kuukauden kuntoutuksen jälkeen hän nousi takaisin suksille.

Onnettomuus näkyy vielä kömpelöytenä liikkeissä ja kuuluu Pekan puheessa, joka on normaalia hitaampaa ja monotonisempaa. Vaikka Pekka on toipunut paljon odotettua paremmin, ammattilaislaskijaa hänestä ei enää koskaan tule. Asian ajatteleminen tuo hänen verkkaiseen puheeseensa tavallista pidempiä tuumaustaukoja.

– Oli tosi kova paikka tajuta, että en enää ikinä laske ammatikseni. Jos vielä kaadun hypyssä ja lyön pääni, niin kuolen.

Aluksi kuntoutumismotivaation löytäminen oli vaikeaa, mutta nopeat edistysaskeleet kannustivat jatkamaan.

– Mietin silloin, pitäisikö vain takertua itsesääliin. Samalla kuitenkin ajattelin, että jos jään luuseriksi, en ole mitään.

Pekka päätti taistella.

Ei vaikuta suhteeseen

Turkulaisasunnossa kaikuvat vitsit ja kikatus. On tekemistä pysyä perillä siitä, mikä Pekka Hyysalon, 23, puheessa on totta ja mikä vitsiä. 

– Se johtuu varmaan siitä, että tämä konkurssi, jonka elämäni on kokenut, on ollut niin syvä, että sitä vain on lopettanut pikkujuttujen murehtimisen. Erittäin hyvä keino selvitä on, että opettelee nauramaan itselleen, Pekka pohtii.

– Ja kato nyt mimmosen tyttöystävänkin mä oon hankkinut! Pekka kehuu Viiviaa, 23, jonka kanssa hän on pitänyt yhtä vuoden verran.

Pekan tarinasta ja taistelutahdosta on tullut nettihitti, ja hän kertoo elämästään aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Pekka haluaa näyttää esimerkkiä.

– Nykyään ihmiset antavat liian helposti periksi.

Viiviaa Pekka piiritti kolmisen kuukautta ennen kuin tuttavuus alkoi muuttua suhteeksi. Lopulta Pekan päättäväisyys teki Viiviaan vaikutuksen.

– Onnettomuus ei ole vaikuttanut suhteeseemme millään tavalla. Pekan fyysinen erilaisuus on ihan kiehtovaakin, Viivia kertoo.

Nyt, kolmen vuoden kuntoutuksen jälkeen, Pekka opettelee juoksemaan. Kesällä hän otti ensimmäiset, haparoivat juoksuaskeleensa. Juokseminen on vaikeaa, koska hänen kehonsa vasen puoli on onnettomuuden jäljiltä vielä halvaantunut ja hidas, eikä tasapainoaisti ole täysin kunnossa. Pekka on kuitenkin päättänyt osallistua New Yorkin maratonille seuraavien seitsemän vuoden aikana.

Eikä hän laskemista ole kokonaan unohtanut. Siihen liittyy yksi hänen suurista haaveistaan.

– Pääsisinpä vielä laskemaan oikein pehmeää puuteria.

Lue Pekan koko tarina sekä hänen äitinsä ja tyttöystävänsä haastattelut Me Naisten numerosta 49/2013. Joka Päivä -tilaajana voit lukea koko jutun myös täältä.

Pekka Hyysalo

■ Entinen free­style-laskija syntyi 2.9.1990 Turussa, jossa asuu yhä.

■ Epäonnistunut hyppy johti vakavaan aivo­vammaan keväällä 2010.

■ Syksyllä 2012 Pekka perusti FightBack-yrityksen, jonka tarkoitus on auttaa Pekkaa ja tulevaisuudessa myös muita vakavasti loukkaantuneita laskijoita: fight-back.eu.

■ Bloggaa kotisivuillaan pekkahyysalo.com.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.