Pekka Hyysalo ja Viivia Takaoja ovat pitäneet yhtä reilun vuoden. ”Pekan loukkaantuminen ei ole vaikuttanut suhteeseemme mitenkään.", Viivia sanoo. Kuvat Panu Pälviä
Pekka Hyysalo ja Viivia Takaoja ovat pitäneet yhtä reilun vuoden. ”Pekan loukkaantuminen ei ole vaikuttanut suhteeseemme mitenkään.", Viivia sanoo. Kuvat Panu Pälviä
"Kolme pikkuveljeä ovat olleet Pekan kuntoutumisessa tärkeä apu", äiti Anja Hyysalo kertoo.
"Kolme pikkuveljeä ovat olleet Pekan kuntoutumisessa tärkeä apu", äiti Anja Hyysalo kertoo.

Yksi hyppy teki lupaavasta free­stylelaskijasta Pekka Hyysalosta aivovamma­potilaan. Lääkäreiden ennusteet olivat synkät. – Erittäin hyvä keino selvitä on, että opettelee nauramaan itselleen, Pekka sanoo.

Pekka Hyysalo, 23, oli lupaava freestylelaskija, mutta kolme ja puoli vuotta sitten yksi hyppy oli viedä häneltä hengen.

Kuusamossa Rukan alppilukiossa opiskellut nuorimies oli matkustanut Ylläkselle kuvaamaan lasket­teluelokuvaa. Laskukausi oli lopuillaan, ja leffa oli viimeistä kuvauspäivää vaille purkissa.

Sää oli huonontunut päivän mittaan, joten kaikki olivat valmiita lopettamaan kuvaukset. Pekka halusi kuitenkin hypätä vielä kerran ja hioa suoritustaan. Mäen laella hän huusi kuvausryhmälle: "Tää on viimeinen hyppy, nyt mä naulaan sen!" ja lähti laskemaan vauhdilla kohti hyppyriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pekan muistikuvat tuosta päivästä ovat pyyhkiytyneet pois, mutta paikalla olleiden ystävien mukaan raju tuulenpuuska tarttui Pekkaan juuri, kun hän oli hypännyt ilmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pekka lensi hyppyrin alastulon ohi, kaatui ja löi päänsä rinteeseen. Vaikka kypärä pelasti hänen henkensä, oli ihme, että Pekka selvisi ambulanssikuljetuksesta Ylläkseltä Rovaniemen keskussairaalaan. Se on todennäköisesti hänen hyvän urheilijankuntonsa ansiota.

Rovaniemeltä hänet vietiin Ouluun teho-osastolle ja suoraan leikkaussaliin. Pekkaa pidettiin koomassa lähes kolme viikkoa. Pekka oli niin huonossa kunnossa, että magneettikuvat hänen aivoistaan voitiin ottaa vasta kolme viikkoa tapahtuneen jälkeen. Kuvien viesti oli musertava: vammoja oli eri puolilla aivoja ja keskeisiä hermoratoja poikki.

Ammattilaishaaveet romuttuivat

Pekka selvisi hengissä, mutta onnettomuus johti vakavaan aivovammaan ja neliraajahalvaukseen. Ennusteet hänen toipumisestaan olivat synkät.

Aluksi läheisille kerrottiin, että Pekkaan ei välttämättä saada enää merkityksellistä yhteyttä, ja hän voi jäädä vuode­potilaaksi. Kun toipuminen lähti käyntiin, ennustettiin, että menee kaksi vuotta ennen kuin Pekka kävelee jälleen.

Pekka pääsi kuitenkin jaloilleen reilussa puolessa vuodessa, ja 11 kuukauden kuntoutuksen jälkeen hän nousi takaisin suksille.

Onnettomuus näkyy vielä kömpelöytenä liikkeissä ja kuuluu Pekan puheessa, joka on normaalia hitaampaa ja monotonisempaa. Vaikka Pekka on toipunut paljon odotettua paremmin, ammattilaislaskijaa hänestä ei enää koskaan tule. Asian ajatteleminen tuo hänen verkkaiseen puheeseensa tavallista pidempiä tuumaustaukoja.

– Oli tosi kova paikka tajuta, että en enää ikinä laske ammatikseni. Jos vielä kaadun hypyssä ja lyön pääni, niin kuolen.

Aluksi kuntoutumismotivaation löytäminen oli vaikeaa, mutta nopeat edistysaskeleet kannustivat jatkamaan.

– Mietin silloin, pitäisikö vain takertua itsesääliin. Samalla kuitenkin ajattelin, että jos jään luuseriksi, en ole mitään.

Pekka päätti taistella.

Ei vaikuta suhteeseen

Turkulaisasunnossa kaikuvat vitsit ja kikatus. On tekemistä pysyä perillä siitä, mikä Pekka Hyysalon, 23, puheessa on totta ja mikä vitsiä. 

– Se johtuu varmaan siitä, että tämä konkurssi, jonka elämäni on kokenut, on ollut niin syvä, että sitä vain on lopettanut pikkujuttujen murehtimisen. Erittäin hyvä keino selvitä on, että opettelee nauramaan itselleen, Pekka pohtii.

– Ja kato nyt mimmosen tyttöystävänkin mä oon hankkinut! Pekka kehuu Viiviaa, 23, jonka kanssa hän on pitänyt yhtä vuoden verran.

Pekan tarinasta ja taistelutahdosta on tullut nettihitti, ja hän kertoo elämästään aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Pekka haluaa näyttää esimerkkiä.

– Nykyään ihmiset antavat liian helposti periksi.

Viiviaa Pekka piiritti kolmisen kuukautta ennen kuin tuttavuus alkoi muuttua suhteeksi. Lopulta Pekan päättäväisyys teki Viiviaan vaikutuksen.

– Onnettomuus ei ole vaikuttanut suhteeseemme millään tavalla. Pekan fyysinen erilaisuus on ihan kiehtovaakin, Viivia kertoo.

Nyt, kolmen vuoden kuntoutuksen jälkeen, Pekka opettelee juoksemaan. Kesällä hän otti ensimmäiset, haparoivat juoksuaskeleensa. Juokseminen on vaikeaa, koska hänen kehonsa vasen puoli on onnettomuuden jäljiltä vielä halvaantunut ja hidas, eikä tasapainoaisti ole täysin kunnossa. Pekka on kuitenkin päättänyt osallistua New Yorkin maratonille seuraavien seitsemän vuoden aikana.

Eikä hän laskemista ole kokonaan unohtanut. Siihen liittyy yksi hänen suurista haaveistaan.

– Pääsisinpä vielä laskemaan oikein pehmeää puuteria.

Lue Pekan koko tarina sekä hänen äitinsä ja tyttöystävänsä haastattelut Me Naisten numerosta 49/2013. Joka Päivä -tilaajana voit lukea koko jutun myös täältä.

Pekka Hyysalo

■ Entinen free­style-laskija syntyi 2.9.1990 Turussa, jossa asuu yhä.

■ Epäonnistunut hyppy johti vakavaan aivo­vammaan keväällä 2010.

■ Syksyllä 2012 Pekka perusti FightBack-yrityksen, jonka tarkoitus on auttaa Pekkaa ja tulevaisuudessa myös muita vakavasti loukkaantuneita laskijoita: fight-back.eu.

■ Bloggaa kotisivuillaan pekkahyysalo.com.

Sisältö jatkuu mainoksen alla