Janni Hussi kertoo Selviytyjät-jaksossa pelkäävänsä, että ohjelma nostaa hänen vanhat, sairaat ajattelumallinsa pintaan.

Janni Hussi kertoo tämän viikon Selviytyjät-jaksossa syömishäiriöstään. Hän kertoo sairastaneensa kaksi vakavaa syömishäiriötä. Ensimmäisen kerran hän sairastui kuudennella luokalla.

– Mä vaan lopetin syömisen. Saatoin keskellä yötä herätä vain seisomaan sängyn viereen, koska se kulutti enemmän kaloreita kuin nukkuminen tai makaaminen. Koulun välitunneilla mä kävin punnertamassa ja tekemässä vatsalihaksia vessassa. Se oli semmosta pakonomaista painon kyttäämistä. Mä kävin monta kertaa päivässä vaa'alla, Janni kertoo jaksossa.

Janni kertoo ohjelmassa myös pelkäävänsä, että Selviytyjät-kokemus nostaa hänen vanhat ajattelumallinsa pintaan. Kilpailijat saavat saarella ainoastaan riisiä, jauhoja ja vettä. Määrät ovat todella pieniä ja lähes kaikki kilpailijat kärsivät jatkuvasta nälästä.

– Joutuu olemaan mielen kanssa skarppina. Tällä hetkellä ajatus siitä, että mä laihdun, ahdistaa. Se on pelottava ajatus.

– Syömishäiriö on sairaus siinä, missä vaikka alkoholismikin. Mä en voi antaa sille pikkusormea, koska sitten se vie mut mukanaan.

Fitness ei tehnyt hyvää

Janni on puhunut syömishäiriöstään avoimesti aikaisemminkin. Vuonna 2016 hän kirjoitti blogiinsa ymmärtäneensä, miten sairaita hänen ajatuksensa ovat olleet.

– Ihan järkyttävää, että jo tuossa iässä olen ajatellut moisia juttuja. Tuolloin minun olisi vielä pitänyt nauttia lapsuudestani ja leikkiä pihalla kurppaa naapurin lasten kanssa. Mieleni oli kuitenkin sairastunut, Janni kirjoitti.

”Olin niin omassa fitnesskuplassani, että joka kerta peilin ohi kulkiessa tarkistin, olenko kehittynyt.”

Jossain vaiheessa Jannin häiriintynyt suhde ruokaan ja treenaamiseen alkoi palautua terveemmäksi, mutta vuonna 2009 Janni alkoi oireilla uudelleen. Hän aloitti tuolloin treenaamaan fitnesskilpailuita varten. Janni treenasi useita kertoja päivässä ja noudatti kurinalaista ruokavaliota.

Rankimpina aikoina Janni kertoo urheilleensa ”järkyttäviä” tuntimääriä viikossa ja syöneensä kolme rahkapurkkia päivässä. Tämä johti siihen, että riutumisen vastapainoksi hän saattoi ahmia joskus kerralla 6 000 kaloria.

– Mieleni oli aivan sekaisin. Olin niin omassa fitnesskuplassani, että joka kerta peilin ohi kulkiessa tarkistin, olenko kehittynyt. Ovatko vatsalihakseni paremmin näkyvissä, ovatko reiteni kiristyneet. Sosiaaliseen mediaan lisäsin aina iloisia kuvia, kuntokuvia ja kuvia omasta parsakaaliannoksesta häshtägeinä tietysti #fitnesslife ja #elämäonihanaa. Todellisuus oli kuitenkin aivan muuta, kuin mitä annoin ymmärtää. Olin onneton ja väsynyt. En jaksanut kiinnostua mistään, olin flegmaattinen ja ahdistunut, Janni kirjoitti blogissaan vuonna 2016.

Me Naiset ja Selviytyjiä esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Floresilla on tapana tehdä ”määmatka” työputken päätteeksi.

– Matkustaminen on vastaus vapauden kaipuuseeni. Saatan tehdä 3-4 viikkoa putkeen töitä ja sitten lähteä. Teen matkoja säännöllisesti yksin, kertoo hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores.

Ecuadorista kotoisin oleva Antonio palasi juuri asuntovaunulomalta Euroopasta. Hän ajoi yksin asuntoautolla Saksan läpi Sveitsiin ja Ranskaan.

– Yksin matkustaminen tuolla tavalla on ihanaa. Kukaan ei häiritse ja saan nauttia täydellisestä vapaudesta. Nukuin, kun nukutti. Tein ruokaa, jonka katoin usein ulos pienelle pöydälle.

Sveitsin ja Ranskan rajalla mies koki jännittäviä hetkiä.

– Parkkeerasin ilta-aikaan johonkin Ranskan vuoriston lähelle. Nukahdin, mutta yöllä heräsi ja kuuntelin pimeydessä eläinten ääniä. Silloin vähän pelotti.

Aamulla paikan valinta ei enää kaduttanut.

– Joka puolella oli vihreää – ja lehmiä! Keitin kananmunia ja kahvit, kun lehmät tuijottivat minua.

Antonion puolisoa, kansanedustaja Pekka Haavistoa, siipan määmatkat eivät haittaa.

– Pekka on itsekin paljon reissussa. Tällä hetkellä hän tekee uudelleen kirjaa interrailista 40 vuoden tauon jälkeen ja on matkustellut ympäri Eurooppaa junalla.

– Nautimme molemmat matkustelusta ja maailman tarkkailusta, yhdessä ja yksin, Antonio kertoi eilen Make Up Storen Keskuskadun liikkeen muotinäytöksessä.

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.