”Ajattelin, että olen niin hankala ihminen, ettei minulle ole olemassa kumppania”, Anu Harkki sanoo. Kuva: Jouni Harala
”Ajattelin, että olen niin hankala ihminen, ettei minulle ole olemassa kumppania”, Anu Harkki sanoo. Kuva: Jouni Harala

Viime syksynä Anu Harkki kävi lähellä romahdusta. Takana oli syöpä­diagnoosi, ero ja käsissä suuret velat. – Yhtäkkiä vierelleni tuli Jani, vahva ihminen, joka sanoi, ettei jätä minua yksin, Anu kertoo.

Kaksi vuotta sitten Anu Harkki, 40, sairastui melanoomaan.

Hän selvisi leikkaushoidolla, mutta sairastuminen käynnisti Anussa suuren myllerryksen, joka jatkuu yhä.

– Sairastuminen sai minut pysähtymään ja tajuamaan, etten halua kuolla. Päätin, että jos selviän hengissä, en jää parisuhteeseen, jossa kärsin, Anu kertoo.

Eron vuoksi Anun oli pakko luopua pariskunnan yhteisestä talosta Kurulasta, jota oli kunnostettu aikaa, rahaa ja vaivoja säästämättä.

Ei pennin pyörylää

Samaan aikaan Anun pyörittämä sisustukseen ja kädentaitoihin keskittyvä Kotoliving-lehti joutui suuriin taloudellisiin vaikeuksiin ja Anu joutui lopettamaan lehden.

– Minun oli pakko niellä kyyneleitä ja ruveta sovittelemaan kaikille, joille olin velkaa.

– Epäonnistuminen tuntui paskalta ja epäoikeudenmukaiselta.

Syksyllä Anu oli ihan lopussa.

– Minulle alkoi tulla harhoja ja ahdistuneisuuskohtauksia. Aloin hyperventiloida, sain rytmihäiriöitä ja paniikkikohtauksia.

Lopulta Anu ei pystynyt enää poistumaan kotoaan.

– Pelkäsin puhelimen pirinää, käyntiä postilaatikolla ja kaupassa. Pääni levisi totaalisesti.

Anu lakkasi myös pitämästä yhteyttä läheisiinsä.

– Minusta tuntui, ettei minulla ole kenellekään mitään sanottavaa tai annettavaa.

Padot murtuivat

Kun terveyskeskuslääkäri kysyi vuosittaisessa syöpäkontrollissa, onko kaikki hyvin, Anu puhkesi itkuun.

Anu pääsi nopeasti psykologin vastaanotolle.

– Oli hirveän helpottavaa, kun psykologi sanoi, että ”ei sinulla selvästikään mitään mielensairautta ole, sinä olet vain todella uupunut”. Pääsin terapiaan, ja kun sain lääkitykset kohdalleen, aloin taas nukkua.

Toinen tärkeä seikka parantumisen tiellä oli mies, joka ajoi Anun luo, kun tämä oli heikoimmillaan.

Sama mies, Jani, on Anun luona edelleen ja muuttaa Rönniin pian ihan virallisesti.

– Kukaan ei ole ikinä huolehtinut minusta. Yhtäkkiä vierelläni on vahva ihminen, joka on sanonut, ettei jätä minua yksin, Anu kertoo.

– Olen joutunut opettelemaan vastaanottamaan apua ja rakkautta ja ymmärtämään, että olen sen arvoinen. Eikä se minulle vieläkään itsestäänselvää ole.

Millaista arkea Anu elää nyt? Mitä asioita hänen täytyi muuttaa, jotta jaksaisi? Lue lisää Me Naisten numerosta 16/2015.

Lue lisää:

Isänsä hylkäämä Anu Harkki: ”Vaitonaisuus välillämme oli järjetöntä ja järkyttävää”

Anu Harkki sairastui syöpään: ”Pelkäsin kuolevani”

Anu
Harkki

Toimittaja ja juontaja syntyi 30.7.1974 Helsingissä.

Asuu Sipoossa kahden lapsensa, Iineksen ja Nooan kanssa. Perheeseen kuuluu myös liuta eläimiä. Seurustelee puuseppä Janin kanssa.

On työskennellyt päätoimittajana Suuri Käsityö- ja Kotoliving -lehdessä sekä tehnyt useita neulomista ja tuunausta käsitteleviä kirjoja.

Muistetaan muun muassa televisio-ohjelmista Ratula ja Koto.

Edesmenneen kirjailija Matti Yrjänä Joensuun tytär.

Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.