Salvador Sobral syntyi Lissabonissa vuonna 1989. Hän on opiskellut yliopistossa psykologiaa, mutta opinnot jäivät musiikin takia. Oikealla olevassa kuvassa hän hassuttelee voiton jälkeen viisupystinsä kanssa. Kuvat: Gleb Garanich / Reuters
Salvador Sobral syntyi Lissabonissa vuonna 1989. Hän on opiskellut yliopistossa psykologiaa, mutta opinnot jäivät musiikin takia. Oikealla olevassa kuvassa hän hassuttelee voiton jälkeen viisupystinsä kanssa. Kuvat: Gleb Garanich / Reuters

Salvador Sobral teki viikonloppuna historiaa, kun hänestä tuli Portugalin ensimmäinen euroviisuvoittaja. Tiesitkö näitä asioita 27-vuotiaasta muusikosta?

1. Osallistunut Portugalin Idolsiin

Salvador on osallistunut laulukilpailuihin lapsesta asti. 10-vuotiaana osallistui Bravo Bravíssimo -nimiseen kilpailuun. 20-vuotiaana hän oli seitsemäs Ídolos-ohjelmassa, joka on portugalilaisten versio Idolsista

2. Radiohitit eivät kiinnosta

Salvador tekee tällä hetkellä toista albumiaan. Kuvassa sisko Luísa Sobral, joka teki voittobiisin Amar Pelos Dois.

Vaikka Salvador on aikaisemmin hakenut näkyvyyttä kaupallisista kilpailuista, hän ei kuulemma halua menestyä hinnalla millä hyvänsä. Euroviisuvoittoaan Salvador julisti ”musiikin voitoksi” ja kritisoi, että meille tarjotaan aivan liikaa ”musiikin pikaruokaa”. Salvador on myös vakuutellut, etteivät radiohitit kiinnosta häntä.

– En koskaan tee musiikkia radiosoittoa varten. Ensimmäinen albumini julkaistiin vuonna 2016, eikä kukaan välittänyt siitä lainkaan. Vasta kun osallistuin viisuihin, ihmiset ostivat levyä, Salvador kertoi Ylelle.

Tosin ei Salvadorin musiikki aikaisemminkaan täysin pienen piirin juttu ollut. Esikoisalbumi Excuse Me nousi Portugalissa albumilistalla kymmenenneksi, kun se julkaistiin.

3. Vakava sairaus vaivaa

Salvadorin terveysongelmista uutisoitiin koko Euroviisujen ajan. Hän joutui jättämään harjoituksia ja edustustilaisuuksia väliin. Uutistoimisto AFP:n ja Mirror-lehden mukaan Salvador odottaa sydämensiirtoa.

4. Pakolaiskriisi huolestuttaa

Musiikin rappion lisäksi Salvador on huolissaan Euroopan pakolaiskriisistä. Hän nosti pakolaisasian esille myös Euroviisuissa. Salvador puhui pakolaiskriitistä lehdistötilaisuudessa. Hänellä oli päällään paita, jossa luki S.O.S Refugees. Salvador olisi halunnut panna paidan myös voiton jälkeiseen lehdistötilaisuuteen, mutta Euroopan yleisradiounioni EBU kielsi käyttämästä paitaa. Muusikko ei päätöstä ymmärtänyt.

– Minua kiellettiin käyttämästä paitaa, koska säännöissä sanotaan, ettei saa olla poliittisia tai kaupallisia vaatteita tai tekstejä. Minusta se on erikoista, sillä ei tuossa ole mitään poliittista. Olisko Adidaksen paita sitten mainos vai? Ei tuollainen teksti ole poliittista, se on inhimillistä, Salvador sanoi Iltalehden mukaan.

5. Ihastui Suomen euroviisukappaleeseen

Suomen viisuedustaja ei Norma John ei viisufinaaliin päässyt, mutta Blackbird -kappale on saanut huomiota sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun Salvador ja hänen siskonsa julkaisivat oman versionsa kappaleesta. Kuuntele se tästä!

Norma John eli Lasse Piirainen ja Leena Tirronen sekä Salvador ja Luisa viisujen kulisseissa.
 

Friends, part 3. 😎😎❤ #normajohn #teamblackbird #esc2017 #salvadorsobral #louisasobral #portugal

Henkilön Norma John Official (@normajohnofficial) jakama julkaisu

 

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...