Kommentoi, pitävätkö väitteet paikkansa sinun kohdallasi!

Väittämiä kommentoimassa siskokset Pauliina "Pami" Oksanen, 32, Katriina Ranne, 29, ja Aino Ranne, 22. Pauliina on perheen esikoinen, Katriina keskimmäinen ja Aino kuopus. Lisäksi sisaruskatraaseen kuuluvat Milla, 24, ja Salla, 26.

Väite: Kuopus on seikkailija ja etsii extreme-kokemuksia.
Aino: On minussa seikkailijaa, mutta jään tempauksissa Millan varjoon.
Pauliina: Missä se nytkin on?
Katriina: Hollannissa purjehtimassa. Viimeksi Milla hyppäsi 150 metrin benjin, vaikka hyppytorni oli aiemmin sekä syttynyt tuleen että räjähtänyt. Aino on varovaisempi.
Aino: Kesällä olimme kämppikseni kanssa liftaamassa Euroopassa. Lähdimme ilman rahaa ja suunnitelmia. Tapasimme älyttömän kivoja ihmisiä. Esimerkiksi Bremenissä tapasimme paikallisen miehen, joka pyysi meidät kotiinsa kahville ja kertoi meille kaupungista.

Väite: Esikoisia painavat vastuu, velvollisuudet ja stressi.
Pauliina: Olen tosi säntillinen ja vähän kontrollifriikki. Yritän viimeiseen asti itse, enkä pyydä helpolla apua.
Aino: Mutta Enni-tyttären myötä Pami on rentoutunut.
Katriina: Pami yrittää urheilla joka viikko tasan 3,5 tuntia, ei niin paljon kuin hän ehtii, jaksaa tai haluaa. Pami merkkaa tunnollisesti kalenteriin kaikki urheiluun käytetyt puolituntiset ja stressaa, jos ei pysy aikataulussa. Lisäksi jumppatuokion pitää alkaa aina tasalta tai puolelta, kello 18 tai 18.30.
Pauliina: Välillä otan paineita, että pitäisi tehdä sitä ja tätä. Hyödynnän työmatkatkin bussissa lukemalla kielioppikirjaa tai kuuntelemalla äänikirjoja.
Katriina: Pami ei myöskään suostunut laulamaan karaokea ennen kuin oli käynyt vuoden laulutunneilla. Pami suorittaa vähän kaikkea.
Pauliina: Kiinnostun monesta asiasta täysillä, mutta koen, etten ole missään tarpeeksi hyvä.

Väite: Vanhemmat eivät koskaan kohtele lapsiaan tasavertaisesti.
Katriina: Asiat eivät mene ikinä reilusti, eikä kaikkea voi jakaa ja laskea. Milla sai maastopyörän, kun taas äidillä oli enemmän aikaa piirtää minun ja Pamin kanssa. Nykyään meillä on niin eri elämäntilanteet, ettei kadehtimiselle ole syytä. Esimerkiksi Enni on aivan ihana lapsi, mutten itse haluaisi olla vielä äiti.

Väite: Kuopus pääsee helpommalla ja on perheen lellikki.
Aino: Minulla ei ollut lapsena kauheasti rajoja. Äiti ei kai jaksanut enää stressata, kun neljän kanssa oli jo mennyt hyvin. Oikeastaan siskot ovat minut kasvattaneet. Olisin halunnut pikku­sisaruksia, jotta olisin voinut jakaa samaa jollekin.
Katriina: Lapsena leikimme olympialaisia ja annoimme Ainon aina voittaa. Juoksukisassa muut kaatuilivat viime metreillä, että Aino ehti ensin maaliin.
Aino: En tunne, että minua olisi lellitty. Päinvastoin, olen aina käyttänyt vaatteet viidennen kerran. Tosin ei se ole haitannut. Mummon hautajaisiin äiti pakotti ostamaan uudet kengät, vaikka olisin halunnut kulkea Millan vanhoissa. Niissä oli hieno tähtikuvio.
Katriina: Varmaan vasta, kun vanhemmat tajusivat, että Ainokin muuttaa pois kotoa, tuli se ”voi meidän pikkuista” -vaihe.

Millaisia kokemuksia sinulla on sisaruudesta? Osallistu keskusteluun!

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.