Jutta Urpilainen hävisi tänään perjantaina SDP:n puheenjohtajakisan Antti Rinteelle. Lue Urpilaisen haastattelu vuodelta 2011, jolloin hän oli vielä tuore valtiovarainministeri. – Elämä on tuonut eteeni merkittäviä työtehtäviä. Aika näyttää, toteutuuko haave omasta perheestä.

Olenko minä nyt oikeassa paikassa? kurkistaa Jutta Urpilainen ovenraosta. Jutta on valtiovarainministerinä niin tuore, että kalenterikin on vielä siirtämättä vanhasta puhelimesta ­uuteen. Siksi hän suunnistaa ­vielä tapaamisesta toiseen avustajien antamien lappusten avulla.

– Nämä kansiot ovat nyt minun juttuni, Jutta selittää ja nostaa käsilaukustaan paksun pumaskan muis­tiin­panoja ja briiffejä.

Euroopan talouskriisin takia Jutta joutui aloittamaan uudessa tehtävässään ilman minkäänlaista pehmeää laskua. Heti ministeri­nimityksen jälkeen edessä olivat valtiovarainministeriön virkamiesten tiiviit preppaukset, mutta juhannuksena oli aikaa nauttia kesästä. Sen osoittavat päivettyneet kasvot ja punaisina hohkavat olkapäät.

– Juhannuksena ehdin vähän ­ottaa aurinkoakin, mutta muuten lähtö on kieltämättä ollut lentävä. Ministeriössä on moni tullut sanomaan, että en aloita helpossa tilanteessa. Opiskeltavaa on riittänyt, Jutta myöntää.

Hän harkitsi pitkään puolueensa SDP:n salkkujakoa, mutta päätös valtiovarainministeriksi ryhtymisestä syntyi lopulta helposti. Jutta tunsi, että vaikka paikka on vaikea, se on samalla sellainen, jossa voi ­oikeasti vaikuttaa. Ihan pieni seikka ei ollut sekään, että kaikki 67 valtiovarainministeriä ennen Juttaa ovat olleet miehiä.

– Jonkun oli aika murtaa tämäkin lasikatto. Meillä on ollut jo naispresidentti ja naisia pääministereinä, mutta valtiovarainministerin paikka on ollut viimeinen miehinen saareke. Taloudenhoito on kai sitten edelleenkin miesten hommaa.

Aviopuolison mielipidettä ­Jutan ei tarvinnut kysyä miettiessään ministeriksi ryhtymistä.

– Perheeni on sellainen, että se olisi tukenut minua, olisipa päätökseni ollut mikä hyvänsä. Näin isot ratkaisut on tehtävä itse, jotta on sitten sujut niiden kanssa.

Jutta on naimisissa ulkoministeriössä työskentelevän Juha Mustosen kanssa. Aviomiehellä on diplomaatin koulutus, ja valtioiden välisiä suhteita hoitavat diplomaatit työskentelevät usein ­ulkomailla. Pariskunta ei kuitenkaan ole joutunut vääntämään kättä siitä, kumman uraan panostetaan.

– Totta kai on tärkeää, että ­molemmilla on mielekästä työtä, mutta haluamme asua samassa maassa. Tosin ulkomaillekaan muutto jossain vaiheessa ei ole ­mikään poissuljettu vaihtoehto, Jutta miettii.

Toistaiseksi pari viihtyy Kokkolassa, jossa sijaitsee heidän varsinainen kotinsa. Viikot pariskunta asuu työasunnossa Helsingissä.

Vastuun Suomen taloudesta voisi kuvitella tuntuvan valtavalta taakalta. Valtiovarain­ministerin pesti on perinteisesti ollut tehtävä, jossa saa helposti kansan vihan niskaansa. ­Se ei kuitenkaan Juttaa pelota. ­Hänestä suurin haaste on nyt se, kuinka saada ihmiset ymmärtämään, miksi kipeitä ratkaisuja on joskus pakko tehdä, miksi valtion menoista täytyy säästää tai miksi tarvitaan veronkorotuksia.

– Olen miettinyt, kuinka löytää ne oikeat sanat ja perusteet. Mutta nämäkin tehtävät ovat ihmisen ­kokoisia ja ihmiset ovat niitä ­ennen minuakin hoitaneet. ­Kova kritiikki on minulle tuttua jo puolueen puheenjohtajan tehtävistä, sen kyllä kestän, Jutta sanoo.

Monen muun poliitikon ­tavoin Jutta on saanut huomata, että ­samalla kun tehtävien vaatimus­taso kasvaa, kasvaa myös mahdol­lisuus joutua milloin ­tahansa ­televisiokameroiden eteen. Ministeri tai puolueen ­puheenjohtaja ei voi lähteä töihin virttyneessä ­villapaidassa tai meikittömänä.

Tai voi, mutta Jutta ei halua. Sen sijaan hän herää sen verran ajoissa, että ehtii laittaa lämpörullat.

– Jos lähden ponnarissa, selviän liikkeelle puolessa tunnissa, hän kertoo aamurutiineistaan.

Jutalla on apunaan myös ystävä, joka valitsee hänelle vaatteita ja antaa pukeutumisvinkkejä. Kaikki miespoliitikot eivät moista ­oikein ymmärrä.

– Mies selviää kolmella erilai­sella puvulla, mutta jos naisella on vain kolme vaatekertaa, siitä tulee taatusti sanomista. Mutta tuohonkin olen jo tottunut, Jutta hymähtää.

Työvaatimusten entisestään kasvaessa Jutta on erityisen onnellinen hyvistä unenlahjoistaan. Viime viikkoina unet ovat jääneet muutamaan tuntiin, mutta muuten hän nukkuu edelleen yönsä hyvin.

– Kun väsymys käy ylivoimaiseksi, pystyn ottamaan nokkaunet vaikka virka-auton ­takapenkillä. 

Sisarukset

Minulla on yksi veli ja kaksi siskoa. He ovat tietysti tunteneet ­minut koko elämänsä ja he hyväksyvät minut juuri sellaisena kuin olen. Se on tuntunut erityisen ­hyvältä juuri tänä keväänä. Sisaruus on minulle tärkeä voimavara.

Olen perheen esikoinen, ja nuorin siskoistani on minua viisitoista vuotta nuorempi. Kun hän syntyi, hoidin häntä kuin omaa lastani ja kuljetin mukanani.

Äitini ja isäni aloittivat perheen perustamisen hyvin nuorena; isovanhempani olivat hädin tuskin nelikymppisiä, kun vanhempani saivat minut. Lasken myös kaikki isovanhempani perheeseeni, sillä he ovat minulle edelleen hyvin ­läheisiä. Lapsena liikuimme paljon heidän kanssaan ja heitä luultiin usein vanhemmiksemme.

Osa sisaruksistani asuu Kokkolassa, osa Helsingissä. Joulut ja ­juhannukset vietämme perinteisesti yhdessä, mutta yritämme ­kokoontua yhteen myös viikonloppuisin joko Helsinkiin tai Kokkolaan. Syömme hyvin ja pelaamme lautapelejä tai pidroa, Kokkolassa suosittua korttipeliä. Uusillekin ystäville opetamme aina, miten pidroa pelataan. Se on tapa päästä lähelle kokkolalaista sielunmaisemaa.

Poliitikko-Jutta ja koti-Jutta ovat aika samanlaisia, mutta kotona en kuitenkaan käyttäydy kuin puheenjohtaja. Kotioloissa ei ole johtajia eikä johdettavia. Tosin ­välillä minun on vaikea muistaa, ettei nuorin siskoni ole enää ­mikään pikkutyttö, vaan tasa­veroinen aikuinen nainen... Riitelen sisarusteni kanssa vain harvoin, mutta ydinvoima on aihe, josta saamme helposti aikaiseksi mohovan keskustelun.

Minulla on jo pitkään ollut haave omasta perheestä, mutta elämä on tuonut eteeni niin merkittäviä työtehtäviä, ettei lapsille ole ollut vielä sijaa. Toive perheestä kuitenkin elää edelleen. Aika näyttää, ­toteutuuko se.

Pidän lapsista ja minulla on kahdeksan kummilastakin, kaikki rakkaita. Kun koulut nyt kesäkuussa loppuivat, lähdin vielä edellisenä yönä ajamaan Helsingistä Kokkolaan, että ehdin ­aamuksi katsomaan kummityttöni kevätjuhlaesitystä. Samalla pääsin laulamaan Suvivirren vanhaan kouluuni.

Piano

Ei mene päivääkään, ettenkö kuuntelisi musiikkia. Heti kun ­tulen kotiin, laitan stereot päälle. Aretha Franklin on erityisen ­hyvää siivousmusiikkia, ja autolla ajaessa kuuluu kuunnella radiosta suomipoppia. Väsyneenä kuuntelen klassista. Tuorein löytöni on Adele.

Pianoa olen soittanut pikku­tytöstä lähtien, rumpuja aloin soittaa vähän myöhemmin. Menin 7-vuotiaana musiikkiopistoon, mutta aluksi meillä ei ollut varaa omaan pianoon, vaan kävin naapurissa harjoittelemassa läksyjä. Kun piano sitten hankittiin, se oli ­minulle iso juttu.

Ikävöin Kokkolassa olevaa pianoani, ja olen pähkäillyt sähköpianon ostamista Helsinkiin. Koska siihen saisi kuulokkeet, voisin soitella sitä vielä myöhään illallakin naapureita häiritsemättä. Murrosiässä sanoin äidilleni, että kiroilen pianon kautta. Kun oikein jurppi, valitsin oikein haastavan kappaleen. Aikani hakattuani pianoa olo aina helpottui.

Minusta piti tulla muusikko. Minulla oli jo opiskelupaikka Helsingin konservatoriossa, mutta en lopulta heittäytynytkään muusikon uralle, vaan lähdin opiskelemaan opettajaksi. Elettiin lamavuosia ja Kokkolassa oli paljon työttömiä. Ajattelin, että opetta­jille varmasti löytyy aina töitä.

Soitan pianoa ja laulan eduskunnan Parlamenttibändissä. Kun minusta tuli ministeri, kollegat kysyivät heti, joudunko jättämään yhtyeen. En kyllä haluaisi! Aion tehdä kaikkeni, että ehtisin edelleen silloin tällöin keikoille.

Ystävät

Vanha ystäväni Kokkolasta lähetti juuri tekstarin ja kysyi, ehdinkö majoittaa heidät vai olenko nykyään liian kiireinen. Hän oli tulossa lastensa kanssa Helsinkiin. Totta kai ehdin, vastasin. Kaverit ovat minulle tukipilareita. On aina ­jotenkin puhdistavaa nähdä heitä ja puhua jostain ihan muusta kuin politiikasta: ihmissuhteista, elämästä, arjesta. Osa ystävistäni ei seuraa lainkaan politiikkaa. On terveellistä, että lähellä on sellaisiakin ihmisiä, jotka katsovat maailmaa ihan eri näkökulmasta.

Parhaan kaverini olen tuntenut tyttöajoista lähtien, mutta minulle on jäänyt hyviä ystäviä kaikista elämänvaiheista. Opettajaopinnois­tanikin on jo kuusitoista vuotta, mutta kymmenen hengen tyttö­porukkamme pitää yhä yhtä: käymme teatterissa, ulkona syömässä ja kyläilemme toistemme luona.

Ystävyys on arkensa jakamista toisen kanssa. Ystävyyden tärkein elementti on rinnalla kulkeminen, ihan vain olemassaolo. Ystävät ovat minulle myös turvaverkko; on tärkeää tietää, että jos minulla on hätä, olen surullinen tai loukattu, minulla on ihmisiä joille puhua.

Suomessa on hirveän paljon ­yksinäisiä ihmisiä ja olen pohtinut, miten heitä voisi auttaa – ­yksi­näi-­ syyttä kun ei voi poistaa lainsäädännöllä. Sosiaalisena ihmisenä ymmärrän, miten valtava merkitys ystävillä on hyvinvointiin.

Mielestäni parisuhteessakin on hyvä muistaa myös oma elämä ja omat ystävät. Silti puolisoni Juha on paitsi perheenjäseneni myös yksi parhaista ystävistäni. ­Tapa­- simme 1990-luvun lopulla, kun olimme molemmat mukana kansalaisjärjestö Allianssin toimin­nassa. Kihlauduimme lempikaupungissani New Yorkissa ja naimisiin menimme vuonna 2006. En ole halunnut tuoda miestäni julkisuuteen. Se on ollut hänen toiveensa, mutta myös minä haluan pitää liittomme vain meidän välisenä.

Zumba

Jos nykyään olen vihainen, kiskon lenkkivaatteet päälle ja lähden vaikka Töölönlahdelle juoksemaan. Kun minusta tuli kansanedustaja, päätin, että pidän urheiluharrastuksestani kiinni, vaikka se olisikin haastavaa.

Käyn kerran viikossa bodypumpissa sekä zumbassa. Zumba on ­aivan ihanaa! On mahtavaa, ­miten se saa eri-ikäiset ja -kokoiset naiset irrottelemaan keskenään. Kokkolassa käyn ihan julkisella jumppasalilla, mutta Helsingissä osallistun eduskunnan jumppiin.

Olin liikkuvainen jo lapsena. Aloitin parivuotiaana äiti–lapsi-jumpasta ja sen jälkeen kokeilin kaikenlaista yleisurheilusta uintiin ja tanssiin. Kuuluin nuorena showtanssiryhmään, ja jopa kilpailimme. Olen opiskellut myös nykytanssia.

Minun on pakko päästä liikkumaan, koska istun päivät pitkät huonossa asennossa ja syöminenkin on vähän sitä sun tätä. Kokous­pulliin ja -pasteijoihin en enää koske ja kahvin sijasta juon välillä vettä. Minulla on ollut tapana tehdä omat eväät töihin ja siitä yritän pitää kiinni jatkossakin.

Rakastan ruuanlaittoa ja sunnuntaisin on onneksi aikaa syödä hyvin, toisin kuin arkisin. Tänäänkin hotkin hernekeiton kahdeksassa minuutissa...

Sunnuntai

Muista pyhittää lepopäivä on yksi tärkeimmistä neuvoista, mitä tässä työssä täytyy muistaa. Huomasin sen joskus puheenjohtajakauden alussa, kun alkoi mennä vähän liian lujaa. Tarvitsen yhden päivän viikossa hiljentymiseen ja rauhoittumiseen. Aina en voi olla kokonaan tekemättä töitä, mutta tapaamisia tai puhetilaisuuksia yritän olla sopimatta sunnuntaiksi.

Sunnuntai on lapsesta lähtien ollut lempiviikonpäiväni. Se johtuu ehkä siitä, että vaikka kansanedustajaisäni oli paljon poissa, sunnuntaisin hän yleensä oli kotona. Vähän vanhempana taas oli ihan parasta, kun sunnuntai-iltapäivisin radiosta tuli Suomen virallinen lista ja telkkarista Beverly Hills 90120.

Olen saanut kotoa perinteisen kristillisen kasvatuksen: luin iltarukouksen, kävin pyhäkoulua ja seurakunnan kerhoa. Rippikoulun jälkeen olin pari kesää isosena. Uskonkysymykset ja hengellisyys kiinnostivat minua, ja jossain vaiheessa pohdin papinkin ammattia. Käyn kirkossa tietenkin juhlapyhinä, mutta silloin tällöin muutenkin.

Viimesyksyinen homokeskustelu sai minut tuohtumaan. Televisiokeskustelussa muutaman ihmisen mielipiteet leimasivat koko kirkon. Tunnen paljon pappeja, jotka pahoittivat mielensä homojen oikeuksien loukkaamisesta.

Kannan kaulassani aina ristiä. Se on lahja mieheltäni. Samalla se muistuttaa minulle tärkeistä kristillisistä arvoista: lähimmäisenrakkaudesta ja armosta. Yritän ­olla armollinen myös itseäni kohtaan, vaikka omien virheiden sietäminen onkin vaatinut opettelua.”

Hyvän olon valinnat

Hyvä paikka: Koti Kokkolassa.
Hyvä ruoka: Intialainen. Harjoittelen kovasti, että oppisin itsekin tekemään hyvää intialaista.
Hyvä biisi: Gloria Gaynorin I Will Survive.
Hyvä juoma: Kahvi. Sitä tulee eniten juotua.
Hyvä fiilis: Kesämökin savusaunan jälkeen.
Hyvä ihminen: Äiti Teresa.
Hyvä muisto: Viime juhannus perheen kanssa
mökillä.

Jenna Rantonen on ollut työttömänä vuodesta 2014 asti. Hänen mielestään aktiivimalli on loukkaus työttömiä kohtaan. ”Teen kaikkeni työllistyäkseni. Siitä huolimatta paskaa tulee niskaan.”

Jos joku asia on puhuttanut suomalaisia vuonna 2018 niin työttömyysturvan aktiivimalli – eikä se ole mikään ihme.

Aktiivimalli vaikuttaa valtavan monen suomalaisen elämään. Suomessa oli huhtikuussa noin 233 000 työtöntä. Huhtikuussa hieman alle puolet heistä menetti työttömyystukiaan 4,65 prosenttia, koska ei pystynyt täyttämään tammi–maaliskuussa aktiivimallin ehtoja.

Aktiivimallia on kritisoitu monin sanoin. Sitä on kutsuttu esimerkiksi rankaisukeinoksi, joka ei aidosti auta ketään työllistymään.

Samoin mallista ajattelee myös 22-vuotias Jenna Rantonen. Lahtelainen Jenna on yksi niistä, joiden työttömyystukea aktiivimalli on rokottanut, vaikka hän hakee aktiivisesti töitä.

– Olen tehnyt ja teen kaikkeni työllistyäkseni. Siitä huolimatta paskaa tulee niskaan, koska en onnistunut täyttämään aktiivimallin ehtoja. En usko, että malli auttaa ketään työllistymään. Minulle se ei ole ainakaan niin tehnyt, Jenna kertoo.

Satojen työhakemusten vuodet

Jenna valmistui vuonna 2014 lähihoitajaksi. Lonkkien virheasennon takia hän kärsii kovista kivuista selässä ja alaraajoissa. Kipujen takia fyysinen hoitotyö ei kuitenkaan onnistu.

– Olen tilanteessa, jossa en tarvitse sairauslomaa, mutta en voi tehdä koulutustani vastaavaa työtä terveyteni takia, Jenna kertoo.

Valmistumisensa jälkeen Jenna on tehnyt pari lyhyttä pätkää oman alansa töitä. Sen lisäksi hän on osallistunut työkokeiluihin ja opiskellut hammashoitajaksi puoli vuotta. Suurimmaksi osaksi Jenna on viimeiset neljä vuotta ollut työttömänä. Oman arvionsa mukaan hän on vuosien aikana lähettänyt satoja työhakemuksia.

”Ajatus opiskelusta antaa vähän valoa muuten toivottomalta tuntuvaan tilanteeseen.”

Tälläkin hetkellä Jenna etsii työpaikkoja viikoittain. Sopivia paikko ei kuitenkaan ole juuri tarjolla.

– Selkäni rajoittaa työnhakua. Voin tehdä vain toimistotöitä. Mutta moniin paikkoihin vaaditaan korkeakoulutus, jota minulla ei ole. Toki voisin laittaa hakemuksia sellaisiinkin paikkoihin, mutta en rehellisesti sanottuna tiedä, ketä se hyödyttäisi.

Heikko työllisyystilanne on saanut Jennan miettimään uutta urasuuntaa. Syksyllä hän tähtää haastatteluihin, jotta pääsisi opiskelemaan terveydenhuollon sihteeriksi.

– Toivottavasti se lykästää. Ajatus opiskelusta antaa vähän valoa muuten toivottomalta tuntuvaan tilanteeseen.

Arjen avaaja

Aktiivimallia on kritisoitu myös siitä, ettei se tunnu ymmärtävän työttömän arjesta tai työnhaun realiteeteista juuri mitään. Myös Jenna yhtyy kritiikkiin.

– Työttömän elämää ohjaa päätökset, jotka on tehnyt ihmiset, jotka eivät ymmärrä, millaista on olla työtön. Se tuntuu epäoikeudenmukaiselta.

Millaista työttömän arki ja työnhaku oikeasti on? Pyysimme Jennaa kirjoittamaan elämästään kolmen viikon ajan päiväkirjaa:

VIIKKO 1

Maanantai

Aamuni ovat melkein aina samanlaisia. Herään kahdeksan maissa, luen puhelimesta uutiset ja lähden koirani kanssa lenkille. Baron on minulle tärkeä kaveri, joka auttaa pitämään päivärytmini tasaisena.

Aamutoimien jälkeen tsekkaan työvoimatoimiston verkkosivut. Käyn läpi ja hyväksyn oman suunnitelmani, jonka päivitin työkkärin työntekijän kanssa viime viikolla puhelimitse.

Sen jälkeen teen kotitöitä. Illalla lähden ystävän kanssa Mäkkäriin. Se on harvinaista herkkua.

Tiistai

Juon päiväkahvit ulkona ja samalla tsekkaan työkkärin tarjonnan. Mitään minulle sopivaa ei löydy. Tuttuun tapaan tilanne turhauttaa. Haluaisin niin kovasti töihin.

Työttömyys vaikuttaa mielialaani todella paljon. Se stressaa, ahdistaa ja tulee uniin. Ahdistuneena ruokakaan ei maistu.

Välillä mietin, yritänkö tarpeeksi, kun en joka hetki ole etsimässä uutta työtä ja fiksaamassa ansioluetteloa. Voisinko tehdä vielä enemmän? Kaikista eniten synkkyyteen vetää se, kun ehtii jo innostua työpaikasta ja odottaa haastattelukutsua, mutta sitten sähköpostiin tuleekin viesti, jossa lukee ”valitettavasti sinua ei valittu tällä kertaa.”

”Yritän ajatella, että tilanteeni on kuitenkin loppupeleissä ihan hyvä.”

Arjen tärkein kaveri.
Arjen tärkein kaveri.

Kun huolet painavat, on pakko ottaa aikalisä omiin ajatuksiin. Yritän ajatella, että tilanteeni on kuitenkin loppupeleissä ihan hyvä. Asun avopuolisoni kanssa ja minulla on perhe, joka tukee. Vaikka terveyteni ei ole ihan paras, huonomminkin voisi mennä.

Loppupäivän yritän rentoutua. Katselen sarjoja ja luen lempiblogejani.

Keskiviikko

Herään tavallista aiemmin. Selkäni on päättänyt pitää vapaapäivän, ja säryt tekevät liikkumisesta vaikeaa. Aamutoimien jälkeen lähden koiran kanssa ulos. Loppupäivän kuuntelen selän vointia. Päivä kuluu hitaasti, ihan kuin koomassa.

Luen eräästä blogista kokemuksia työttömyydestä, yrittäjyydestä ja osa-aikatyöstä. Se herättää minussa surua. Miksi työttömän elämä ja toimeentulo on tehty niin vaikeaksi? Mitä pitää tehdä, jos työtä ei saa, vaikka kuinka yrittää? Miksi aktiivimalli rankaisee minua, vaikka yritän kaikkeni?

Torstai

Lähden kaupungille ja käyn ostoksilla. Tiukan budjetin kanssa ostan vain sen, mitä tarvitsen. Alennukset syynään tarkkaan. Alkuillasta käyn apteekissa. Astmalääkkeisiin kuluu 34 euroa. En ole vielä saanut lääkettä varten lääkäriltä Kelaan lausuntoa, joten joudun maksamaan täyden hinnan. Se on kova lasku, mutta lääkkeet on pakko ostaa. Ei niistä voi tinkiä.

Perjantai

Mietin puoleenpäivään asti, lähdenkö läheisen kotieläinpihan avajaisiin. Päätän lähteä. On päästävä ulos kotoa.

Joskus päiviin on vaikea keksiä tekemistä. Epäilen, että arkeni vaikuttaa muiden silmään tylsältä. Itse yritän välttää ajattelemasta niin. Kyllä jokaiseen päivään jotain keksii.

”Epäilen, että arkeni vaikuttaa muiden silmään tylsältä. Itse yritän välttää ajattelemasta niin.”

Yhteiskunnan työttömille tarjoama toiminta ei tunnu minulle omalta. En käy työttömien ryhmissä, koska en näe, että ne auttaisivat minua mihinkään suuntaan. Niissä ei käy edes käy omanikäistäni porukkaa, joiden kanssa voisi jutella. Ne tuntuvat vain ylimääräiseltä kuluerältä, koska bussimatkat maksavat niin paljon.

Lauantai & sunnuntai

Viikonloppuaamuisin menemme yhdessä avopuolisoni kanssa lenkittämään koiraa. Se on mukavaa. Joskus saattaa mennä useita päiviä ilman, että juttelen kenenkään muun kuin avopuolisoni kanssa. Minulla on rakkaita ystäviä, mutta suuren osan ajastani olen omissa oloissani. Työttömänä elämä on usein yksinäistä.

Joskus minua hävettää kertoa muille, että olen työtön. Huomaan myös tuntevani kateutta muita samanikäisiä kohtaan, koska heillä on töitä tai he opiskelevat. En tunne juurikaan itseni ikäisiä työttömiä. Vertaistukea on vaikea saada.

Lauantaina menemme avopuolisoni äidille syömään ja illalla lenkille. Pelaamme erän sulkapalloa. Sunnuntaina herään huonosti nukutun yön jälkeen siihen, että selkä kiukuttelee. Aamulla avopuoliso saa lenkittää koiran yksin. Koko päivä tuntuu löysältä.

”Työttömänä elämä on usein yksinäistä.”

Viikon yhteenveto: ”Tällä viikolla oli paljon puuhaa! Yhteinen kaupunkireissu äidin kanssa ja kotieläinpihan avajaiset jäivät mieleen.”

VIIKKO 2

Maanantai

Pidän siivouspäivän. Saan touhuun kulumaan useamman tunnin. Sen jälkeen otan rennosti ja odotan, että avopuolisoni pääsee töistä, jotta pääsemme kauppaan.

Olemme sopineet, että puolisoni hoitaa kauppalaskut, koska minulla ei yksinkertaisesti ole siihen rahaa. Minun rahani ovat jatkuvasti tiukassa. Mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa. Lopetin kuntosalilla käymisenkin, koska se maksoi niin paljon. Onneksi on koira, jonka kanssa voin lenkkeillä.

”Harmittaa, että toinen joutuu elättämään minut.”

Puolisoni on keskituloinen. Hänen tulojensa takia en saa Kelan työttömyyskorvauksen lisäksi asumistukea tai toimeentulotukea. Työttömyyskorvauksesta lähtee vielä 20 prosenttia veroa. Kuukaudessa saan siis 494 euroa käteen.

Minua harmittaa, etten voi auttaa rahallisesti avopuolisoani tai olla itsenäinen. Minua harmittaa, että toinen joutuu hoitamaan melkein kaikki laskut ja elättämään minut. Se on nöyryyttävääkin.

Kannan oman korteni yhteiseen kekoon tekemällä kotityöt. Se on vähintä, mitä voin tehdä.

Tiistai & keskiviikko

Lähdemme tiistaiaamuna siskoni kanssa äidille kylään. Vierailulla menee pitkälle iltapäivään ilman, että ajankulua edes huomaa.

Keskiviikkona käyn verkossa läpi avoimia työpaikkoja ja tarkistan CV:n, jotta se on ajan tasalla. Tarkistan myös työvoimatoimiston lähettämät työtarjoukset. Mitään ei ole taaskaan saatavilla.

Torstai & perjantai

Päivärytmini rikkoo ainoastaan lääkärin soitto. Saan B-lausunnon, jotta saan astmalääkkeet jatkossa halvemmalla. Olo on helpottunut.

Äidiltäni leikattiin torstaina lisäkilpirauhanen. Hän pääsee kotiin perjantaina. Menen hänen seurakseen yöksi.

”Kyllä elämästä pitää välillä nauttiakin.”

Ylppäreihin lähdössä!
Ylppäreihin lähdössä!

Matkalla sairaalaan ostan torilta pari rasiaa kotimaisia mansikoita piristykseksi. Ne ovat kalliita, mutta sen arvoisia. Kyllä elämästä pitää välillä nauttiakin.

Lauantai & sunnuntai

Vierailen sukulaisen ylioppilasjuhlissa. Laitan päälleni saman mekon, joka itselläni oli päällä pari vuotta sitten omissa juhlissani. Olisipa varaa uuteen, mutta ei vain ole. Kummoista lahjaakaan en voi antaa.

Päivä kuluu nopeasti juhliessa iltaan asti. Sunnuntaina käymme kaupassa ja avopuolisoni tekee ruokaa. Päivä on ihanan leppoisa.

Viikon yhteenveto: ”Siskoni ja minun yhteinen vierailu äidin luona oli viikon kohokohta. B-lausunto sai hieman huokaisemaan helpotuksesta. Myös ylioppilasjuhlat olivat mahtavat.”

VIIKKO 3

Maanantai

Tälle päivälle ei ole akuutteja kotitöitä. Tsekkaan jo aamulla avoimet työpaikat. Masentaa, kun taaskaan ei löydy mitään sopivaa.

Odotan jo kuumeisesti lääkäriaikaa, joka on varattu kesäkuun lopulle. Toivottavasti silloin saan tietää selän kunnosta enemmän. Toivon, että se auttaisi tilannettani.

Lounaalla teen pikapyttipannua ja katson Muumeja. Ne piristävät aina, kun elämä potkii.

Tiistai

Masentaa. Mietin liikaa raha-asioita, töitä ja koulua. Minusta ei juuri nyt tunnu olevan yhtään mihinkään. Vietän koko päivän tekemättä mitään.

Keskiviikko

Hoidan heti aamusta koiran ihottumat. Sen jälkeen mietin, jaksanko lähteä mihinkään. Rahaa ei ole. Ehkä voisin lähteä ulos valokuvaamaan? Päätän tehdä niin.

”Tuntuu siltä, että elämä romahtaa, kaikki ahdistaa ja vituttaa.”

Koko viikko on taas yksi niistä, jolloin mikään ei onnistu. Tuntuu siltä, että elämä romahtaa, kaikki ahdistaa ja vituttaa. Onneksi minulla on avopuolisoni. Hän tukee vaikeassa paikassa.

Torstai & perjantai

Olo on ankea. Olen tsekannut pitkin viikkoa avoimia työpaikkoja. Mitään sellaisia, mitä voisin hakea, ei ole tullut vastaan. Joko puuttuu koulutus tai työ ei vain sovellu selälleni. 

Valokuvauspäivän satoa.
Valokuvauspäivän satoa.

Lauantai & sunnuntai

Lauantaina käymme kansainvälisillä suurmarkkinoilla. En osta mitään. Rahat ovat lopussa ja voin hakea vasta seuraavalla viikolla työttömyyskorvausta.

”Työ on arvokasta muutenkin kuin vain rahan takia. Enpähän ole koko ajan kotona.”

Onneksi ensi viikolla on luvassa uudenlaista tekemistä. Menen alkuviikosta vapaaehtoisena hoitamaan maahanmuuttajaperheiden lapsia, kun heidän äitinsä opettelevat suomea.

Vaikka työstä ei saa rahaa, se piristää. Harmi kyllä vapaaehtoistyö ei kerrytä minulle aktiivisuutta. Se ei siis suoraan nosta toimeentuloani. Mutta kyllä työ on arvokasta muutenkin kuin vain rahan takia. Enpähän ole koko ajan kotona.

Viikon yhteenveto: ”Viikko oli masentava ja lannistava. Itkun kanssa se kuitenkin meni ohi. Tällaisia viikkoja mahtuu elämään aina välillä.”

Juttua muokattu 19.6. klo 9.47. Korjattu ajatusvirhe kohdasta, jossa kerrotaan Jennan saamista työttömyyskorvauksista. 

Entinen pitkäaikaistyötön, nyk...

Millaista työttömän arki oikeasti on? Pitkäaikaistyötön Jenna, 22, piti päiväkirjaa kolme viikkoa

Toivon tosissaan että jokainen ketä siellä huutelee että aktiivisuutta ja "kyllä tekevälle aina töitä löytyy" tämän tyyppisiä juttuja, joutuvat oikeasti joskus kokemaan työttömyyden ja sen jatkuvan pettymyksen mikä työn hakemiseen liittyy..voisi olla sen jälkeen eri ääni kellossa..KUKAAN kuka ei ole henkilökohtaisesti joutunut pitkäaikaistyöttömyyttä kokemaan, ei sitä ymmärrä.
Lue kommentti
Raakel ja Nicke yhteiskuvassa vuonna 2013. Kuva: Sanoma-arkisto
Raakel ja Nicke yhteiskuvassa vuonna 2013. Kuva: Sanoma-arkisto

90-luvun alusta saakka tunteneella pariskunnalla on viisi yhteistä lasta.

Raakel ja Nicke Lignell juhlivat tänään 23. hääpäiväänsä. Päivän kunniaksi Raakel julkaisi Instagram-tilillään ihastuttavan hääkuvan pariskunnasta 23 vuoden takaa.

– 23 vuotta sitten sanoimme TAHDON. Tahdon myös tänään. Kiitos Nicke, Raakel kirjoittaa kuvan alla.

 

A post shared by Raakel Lignell (@raxlig) on

Yli 20 vuotta sitten otetussa mustavalkoisessa hääkuvassa Raakel ja Nicke poseeraavat melko vakavina. Raakelilla oli hääpäivänään yllään pitkä huntu ja olkapäät paljastava hääpuku.

Ihan niin kuin ennenkin

Raakel ja Nicke tapasivat ensimmäisen kerran 90-luvun alussa. Nyt heillä on viisi lasta: Greta, Edith, Poujou, Joel ja Eliel.

Pariskunnan yhteisiin vuosiin on mahtunut paljon. Hieman yli kymmenen vuotta sitten nokkakolarissa rattijuoppo törmäsi Nicken autoon. Ensiavussa todettiin, että hän oli saanut törmäyksessä kallonmurtuman ja aivoverenvuodon. Nicke on kertonut avoimesti, että kolari muutti hänen suhtautumistaan elämään. 

– Kun palasin töihin, pelkäsin aluksi mokaavani. Entä jos pää ei pelaa? Ei auttanut muu kuin ottaa armeliaampi asenne itseä kohtaan. Eihän mokaaminen niin vaarallista ole. Opin myös ymmärtämään nyt-hetken tärkeyden. Huomisesta emme tiedä mitään.

Nicke paljasti vuonna 2013 kaksikon pitkän suhteen salaisuudeksi sen, että he tuntevat toisensa niin hyvin.

– Tunnemme toisemme hyvin ja tulemme hemmetin hyvin juttuun, olemme olleet yhdessä niin pitkään. Raksun kanssa me tykkäämme toisistamme aika tavalla, ihan niin kuin ennenkin.