Me Naiset
|
Leeni Hoimela
”Nyt voin sanoa sinulle, että I’ve got you under my skin, ihan kirjaimellisesti”, Jukka Tiirikainen nauraa Miisu Seppäselle. Kuva: Juha Salminen
”Nyt voin sanoa sinulle, että I’ve got you under my skin, ihan kirjaimellisesti”, Jukka Tiirikainen nauraa Miisu Seppäselle. Kuva: Juha Salminen

On erittäin harvinaista, että munuaisen voi luovuttaa puolisolleen. Muusikko Jukka Tiirikaista ja hänen puolisoaan Miisu Seppästä kohtasi tällainen onni.

– Ystävämme mukaan meidät on yhdistänyt joku taivaallinen Tinder, konsultti Miisu Seppänen, 40, vitsailee muusikko Jukka Tiirikaisen, 47, vierellä.

Tuusulalaisen parin tarina on poikkeuksellinen, sillä Miisu on Jukan elävä elinluovuttaja: Jukalla on vaimonsa munuainen. Kudostyypit sopivat äärimmäisen harvoin yhteen, kun pari ei ole verisukua toisilleen.

– Sairaalassakin sanottiin, että oli lääketieteellinen ihme, että mätsäsimme näin, Jukka kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leikkauksesta on kulunut vasta muutama viikko, mutta Jukalla on jo edessään ensimmäinen keikka elinsiirron jälkeen. Jukka on freelancer-trumpetisti, ja illalla hänen pitäisi soittaa pari tuntia Jean S -bändin kanssa ja kavuta lavalla ihmispyramidin huipulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Onnistuu kyllä, olo on ihan uusi, Jukka vakuuttaa.

Toisin oli reilu vuosi sitten: Jukka oli niin väsynyt, ettei tajunnut sitä itsekään. Hän tunsi, ettei millään jaksaisi kävellä edes muutaman kymmenen metrin ylämäkeä.

Syynä oli munuaisten heikkeneminen, joka oli huomattu jo vuosia aiemmin. Nyt lääkäri totesi, että munuaisten toimintatasosta oli jäljellä enää kymmenisen prosenttia. Dialyysi olisi pakko aloittaa pian.

Elämä uusiksi

Niin Jukka istui dialyysilaitteeseen kytkettynä viisi kertaa viikossa, pari tuntia kerrallaan. Se vaikutti koko elämään: työhön, matkustamiseen, arjen rutiineihin.

Miisu alkoi selvittää, millainen operaatio munuaisensiirto olisi. Kävi ilmi, että jonossa ja dialyysissa pitäisi jaksaa vuosia, jos munuaista odottaisi aivokuolleelta. Kudosten yhteensopivuus on tuurista kiinni, joten sopiva tulisi, kun tulisi.

Toiseen vaihtoehtoon, elävään luovutukseen, Miisu törmäsi netissä.

– Kun ymmärsin, että hyvällä tuurilla luovuttaja voinkin olla minä, en miettinyt hetkeäkään, Miisu sanoo.

Mitä Jukka ajatteli Miisun ratkaisusta? Miten leikkaus lopulta sujui? Mikä heitä pelotti, mistä he nyt unelmoivat? Lue Jukan ja Miisun tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 11/2017.

Lähimmäisen rakkaus

Hieno juttu!
Minäkin luovutin miehelleni munuaisen 2014 syksyllä, kaikki on mennyt todella hienosti ja toivon sitä kaikille, jotka tähän ryhtyvät ❤

Miisukka

Hei "Lähimmäisen rakkaus",

ihana kuulla, että teilläkin tällainen rakkaudenteko on ollut mahdollista. Ja mikä tärkeintä, asiat ovat sujuneet hyvin. Meillä toipuminen  on sujunut mainiosti ja tekisimme kaiken pienistä haasteistakin huolimatta uudelleen - niin iso apu tästä on ollut ja dialyysi ei hallitse enää arkeamme.

Nyt kun luovutusleikkaus tehdään entistä useammin tähystystekniikalla, luovuttajan toipuminenkin nopeutuu entisestään. Meilahden sairaalassa on loistava henkilökunta. Iso kiitos heille erittäin arvokkaasta työstä <3

Iso toiveeni tällä hetkellä on se, että kudoslakiin liittyvä uudistus saataisiin läpi ja luovutusmahdollisuus laajenisi omaisista laajempaan kohderyhmään. Kukapa ei ryhtyisi samaan vaikka rakkaan ystävänsä puolesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla