Me Naiset
|
Tanja Hakamo

Näyttelijä Winona Ryder otti välimatkaa Hollywoodista ja toipui kohuvuosista. Nyt hän on palannut yhtä ujona kuin ennenkin.

Muistatteko Winona Ryderin? Sen pienen, hauraan näyttelijän, jonka valtavat surusilmät ja herkkä ääni jäivät mieleen elokuvista Viattomuuden aika, Beetle Juice ja Vuosi nuoruudestani. Fanit palvoivat ja kihlattu Johnny Depp tatuoi ihoonsa tekstin Winona forever.

Menestysrooleja tuli kuin sarjatulella. Saksikäsi Edward ja Äitini on merenneito komeilivat yhtä aikaa Yhdysvalloissa katsotuimpien uutuuselokuvien kärkikympissä. Tuolloin, 1990-luvulla, Winona oli nipin napin parikymppinen mutta työssä ja suosiossa jo kokenut.

Sitten, vuosituhannen vaihduttua, Winonalle kävi niin kuin Hollywoodissa usein käy, yksi erhe kostautui lähes koko uran menetyksenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Winonan virhe oli kähveltää vaatteita Saks Fifth Avenue -tavaratalosta vuonna 2001. Näyttelijä vietiin oikeuteen valtavan mediakohun saattelemana ja hänelle määrättiin 10 000 dollarin sakot sekä 480 tuntia yhdyskuntapalvelua. Niitä kovempi tuomio tuli kuitenkin Hollywoodilta, joka käänsi selkänsä. 2000-luvulla Winona näytteli harvakseltaan ja enimmäkseen matalan profiilin projekteissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Winona selitti varasteluaan lääkeriippuvuudella. Fanit eivät Winonaa hylänneet, heitä seisoi jo oikeustalon ulkopuolella pukeutuneena Vapauttakaa Winona -paitoihin. Eikä hylännyt suunnittelija Marc Jacobskaan, jonka mallistoa Winona oli Saksilta varastanut: hän palkkasi tähden mainoksiinsa.

Omaakin elämää

Ajan kanssa Hollywoodkin antoi anteeksi. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Winona, 39, on yhä pieni, siro ja värisevä-ääninen. Hän on tullut Lontooseen kertomaan uusista töistään mutta on mainosnaiseksi liian ujo ja jännittynyt. Winona hakee oikeita sanoja, tuijottaa käsiään ja nauraa vain harvoin.

– Tuota, ehkä minun pitäisi nyt vain sulkea suuni… hän lopettelee lauseensa.

Winona on valinnut ylleen maskuliinisen mustan housupuvun ja sinipunaraitaisen kravatin. Näyttää kuin ne pitäisivät tähden ryhdissä ja estäisivät häntä valahtamasta tuoliltaan.
Winona suhtautuu paluuseensa nöyrästi mutta ei myönnä jääneensä taka-alalle pakon sanelemana.

– Tein tietoisen päätöksen vetäytyä vapaalle. Olin työskennellyt nuorena niin, etten ollut ehtinyt rakentaa muuta elämää. En halunnut jonain päivänä katsoa taakseni ja huomata, että minulla olisi vain urani. Otin vapaata rakentaakseni itselleni elämän, hoitaakseni ystävyyssuhteita ja ollakseni perheeni kanssa.

Ei nettiä, ei lapsia

Winona aloitti elokuvissa jo 15-vuotiaana. Urakipinä ei syntynyt liiasta television tuijotuksesta, päinvastoin. Hän näki elokuvia harvakseltaan äitinsä pyörittäessä niitä ladossa. Winonan perhe, Horowitzit, asuivat maaseudulla kommuunissa eikä kotona ollut televisiota, kirjoja tosin oli sitäkin enemmän.
Hippihenkiset vanhemmat työskentelivät kirjailijoina ja tuottajina ja pitivät vanhojen kirjojen kauppaa. Lähiystäviin kuuluivat muun muassa John Lennon ja runoilija Allen Ginsberg.

Yhä edelleen Winonan arki on jotenkin vanhanaikaista. Hän keräilee vanhoja elokuvia ja muistaa kaiken filmialan historiasta. Hän ei käytä internetiä eikä ole lukenut yhtäkään blogia, sähköpostit sentään kulkevat kännykkään.

Omaa perhettä Winonalla ei vielä ole, vaikka hän sellaisesta haaveileekin. Kunhan oikea mies osuisi kohdalle, Winona olisi valmis äidiksi.

Useimmat Winonan rakastetut ovat olleet näyttelijöitä, koska ”saman alan ihmiset ymmärtävät toisiaan parhaiten”. Kihlaus Johnny Deppin kanssa kesti kolme vuotta. Eron jälkeen miehen tatuointi muuttui tekstiksi Wino forever.

Komea paluu

Uransa kiivaimpina vuosina Winona tottui olemaan aina porukan nuorin. Nyt tämän päivän teinitähdet arvostavat hänen kokemustaan ja pyytävät neuvoja. Heille Winona painottaa, ettei kaikkea pidä jättää pelkän urakortin varaan. Tärkeintä on huolehtia, että elämää on myös elokuvien ulkopuolella.

– Elän ihanaa vaihetta. En ajattele mennyttä tai sitä, mitä mieltä elokuvamaailma on minusta. Olen työstäni kiitollinen.

Winona tekee paluun psykologisessa trillerissä Black Swan sekä suhdekomediassa Paha paikka. Filmit ovat eri maailmoista, mutta kummassakin hän on kuin kotonaan, ensimmäisessä ikääntyvänä ballerinana ja toisessa syrjähyppäävänä vaimona. Vaikka Paha paikka -kepeily on ennen kaikkea Vince Vaughnin ja Kevin Jamesin näytös, Winonalle se oli tärkeä työ kannustavan tiimihengen ansiosta.

– Poikien rinnalla koin olevani tasavertainen ja turvassa. Olenkin kuvaillut Vinceä tulivuoreksi, josta purkautuu mahtavia ideoita, Winona naurahtaa.

Myös Vince Vaughnilla on vain hyvää sanottavaa kollegastaan.

– Winona on aikamme parhaita näyttelijöitä. Jokainen meistä tekee mokia, mutta hän on päässyt niistä yli ja hoitaa nyt työnsä entistä paremmin.

Winona muistaa vedon vuosien takaa, kun hän oli parikymppinen. Ohjaajaksi ryhtynyt Sean Penn vannoi, että näyttelijätär kyllästyisi työhönsä viimeistään 30-vuotiaana. Sanojensa vakuudeksi Sean löi 500 dollarin vedon.
Winona odottaa rahojaan. Hänellä ei ole vielä aikomustakaan lopettaa.

Winona Ryder

  • 29.10.1971 syntynyt amerikkalainen näyttelijä, oikealta nimeltään Winona Horowitz.
  • Aloitti uransa 15-vuotiaana elokuvassa Lucas. Sai ensimmäisen Golden Globensa 1993. Ollut kahdesti ­Oscar-ehdokkaana.
  • 1990-luvun työllistetyimpiä naisnäyttelijöitä. Hiljaisen 2000-luvun jälkeen tekee nyt näyttävän paluun elokuvissa Black Swan, ensi-ilta 4.3. sekä Paha paikka, julkaisu dvd:nä ­kesällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla