Näyttelijä Winona Ryder otti välimatkaa Hollywoodista ja toipui kohuvuosista. Nyt hän on palannut yhtä ujona kuin ennenkin.

Muistatteko Winona Ryderin? Sen pienen, hauraan näyttelijän, jonka valtavat surusilmät ja herkkä ääni jäivät mieleen elokuvista Viattomuuden aika, Beetle Juice ja Vuosi nuoruudestani. Fanit palvoivat ja kihlattu Johnny Depp tatuoi ihoonsa tekstin Winona forever.

Menestysrooleja tuli kuin sarjatulella. Saksikäsi Edward ja Äitini on merenneito komeilivat yhtä aikaa Yhdysvalloissa katsotuimpien uutuuselokuvien kärkikympissä. Tuolloin, 1990-luvulla, Winona oli nipin napin parikymppinen mutta työssä ja suosiossa jo kokenut.

Sitten, vuosituhannen vaihduttua, Winonalle kävi niin kuin Hollywoodissa usein käy, yksi erhe kostautui lähes koko uran menetyksenä.

Winonan virhe oli kähveltää vaatteita Saks Fifth Avenue -tavaratalosta vuonna 2001. Näyttelijä vietiin oikeuteen valtavan mediakohun saattelemana ja hänelle määrättiin 10 000 dollarin sakot sekä 480 tuntia yhdyskuntapalvelua. Niitä kovempi tuomio tuli kuitenkin Hollywoodilta, joka käänsi selkänsä. 2000-luvulla Winona näytteli harvakseltaan ja enimmäkseen matalan profiilin projekteissa.

Winona selitti varasteluaan lääkeriippuvuudella. Fanit eivät Winonaa hylänneet, heitä seisoi jo oikeustalon ulkopuolella pukeutuneena Vapauttakaa Winona -paitoihin. Eikä hylännyt suunnittelija Marc Jacobskaan, jonka mallistoa Winona oli Saksilta varastanut: hän palkkasi tähden mainoksiinsa.

Omaakin elämää

Ajan kanssa Hollywoodkin antoi anteeksi. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Winona, 39, on yhä pieni, siro ja värisevä-ääninen. Hän on tullut Lontooseen kertomaan uusista töistään mutta on mainosnaiseksi liian ujo ja jännittynyt. Winona hakee oikeita sanoja, tuijottaa käsiään ja nauraa vain harvoin.

– Tuota, ehkä minun pitäisi nyt vain sulkea suuni… hän lopettelee lauseensa.

Winona on valinnut ylleen maskuliinisen mustan housupuvun ja sinipunaraitaisen kravatin. Näyttää kuin ne pitäisivät tähden ryhdissä ja estäisivät häntä valahtamasta tuoliltaan.
Winona suhtautuu paluuseensa nöyrästi mutta ei myönnä jääneensä taka-alalle pakon sanelemana.

– Tein tietoisen päätöksen vetäytyä vapaalle. Olin työskennellyt nuorena niin, etten ollut ehtinyt rakentaa muuta elämää. En halunnut jonain päivänä katsoa taakseni ja huomata, että minulla olisi vain urani. Otin vapaata rakentaakseni itselleni elämän, hoitaakseni ystävyyssuhteita ja ollakseni perheeni kanssa.

Ei nettiä, ei lapsia

Winona aloitti elokuvissa jo 15-vuotiaana. Urakipinä ei syntynyt liiasta television tuijotuksesta, päinvastoin. Hän näki elokuvia harvakseltaan äitinsä pyörittäessä niitä ladossa. Winonan perhe, Horowitzit, asuivat maaseudulla kommuunissa eikä kotona ollut televisiota, kirjoja tosin oli sitäkin enemmän.
Hippihenkiset vanhemmat työskentelivät kirjailijoina ja tuottajina ja pitivät vanhojen kirjojen kauppaa. Lähiystäviin kuuluivat muun muassa John Lennon ja runoilija Allen Ginsberg.

Yhä edelleen Winonan arki on jotenkin vanhanaikaista. Hän keräilee vanhoja elokuvia ja muistaa kaiken filmialan historiasta. Hän ei käytä internetiä eikä ole lukenut yhtäkään blogia, sähköpostit sentään kulkevat kännykkään.

Omaa perhettä Winonalla ei vielä ole, vaikka hän sellaisesta haaveileekin. Kunhan oikea mies osuisi kohdalle, Winona olisi valmis äidiksi.

Useimmat Winonan rakastetut ovat olleet näyttelijöitä, koska ”saman alan ihmiset ymmärtävät toisiaan parhaiten”. Kihlaus Johnny Deppin kanssa kesti kolme vuotta. Eron jälkeen miehen tatuointi muuttui tekstiksi Wino forever.

Komea paluu

Uransa kiivaimpina vuosina Winona tottui olemaan aina porukan nuorin. Nyt tämän päivän teinitähdet arvostavat hänen kokemustaan ja pyytävät neuvoja. Heille Winona painottaa, ettei kaikkea pidä jättää pelkän urakortin varaan. Tärkeintä on huolehtia, että elämää on myös elokuvien ulkopuolella.

– Elän ihanaa vaihetta. En ajattele mennyttä tai sitä, mitä mieltä elokuvamaailma on minusta. Olen työstäni kiitollinen.

Winona tekee paluun psykologisessa trillerissä Black Swan sekä suhdekomediassa Paha paikka. Filmit ovat eri maailmoista, mutta kummassakin hän on kuin kotonaan, ensimmäisessä ikääntyvänä ballerinana ja toisessa syrjähyppäävänä vaimona. Vaikka Paha paikka -kepeily on ennen kaikkea Vince Vaughnin ja Kevin Jamesin näytös, Winonalle se oli tärkeä työ kannustavan tiimihengen ansiosta.

– Poikien rinnalla koin olevani tasavertainen ja turvassa. Olenkin kuvaillut Vinceä tulivuoreksi, josta purkautuu mahtavia ideoita, Winona naurahtaa.

Myös Vince Vaughnilla on vain hyvää sanottavaa kollegastaan.

– Winona on aikamme parhaita näyttelijöitä. Jokainen meistä tekee mokia, mutta hän on päässyt niistä yli ja hoitaa nyt työnsä entistä paremmin.

Winona muistaa vedon vuosien takaa, kun hän oli parikymppinen. Ohjaajaksi ryhtynyt Sean Penn vannoi, että näyttelijätär kyllästyisi työhönsä viimeistään 30-vuotiaana. Sanojensa vakuudeksi Sean löi 500 dollarin vedon.
Winona odottaa rahojaan. Hänellä ei ole vielä aikomustakaan lopettaa.

Winona Ryder

  • 29.10.1971 syntynyt amerikkalainen näyttelijä, oikealta nimeltään Winona Horowitz.
  • Aloitti uransa 15-vuotiaana elokuvassa Lucas. Sai ensimmäisen Golden Globensa 1993. Ollut kahdesti ­Oscar-ehdokkaana.
  • 1990-luvun työllistetyimpiä naisnäyttelijöitä. Hiljaisen 2000-luvun jälkeen tekee nyt näyttävän paluun elokuvissa Black Swan, ensi-ilta 4.3. sekä Paha paikka, julkaisu dvd:nä ­kesällä.
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eron myötä juontaja Tuija Pehkonen oppi matkustamaan yksin.

Tuija Pehkonen palasi vähän aikaa sitten Australiasta, jossa hän reissasi yksin viiden viikon ajan. Juontaja on opetellut lomailemaan viime vuosina tietoisesti yksin.

– Ei ole maailman helpoin prosessi opetella olemaan yksin. Erosin vuonna 2013 vähän alle kolmekymppisenä. Olin elänyt parisuhteessa, jäin yksin ja tuntui kuin puolet minusta olisi repäisty irti. Tein sinä vuonna ensimmäisen matkani yksin Kap Verdelle ja selvisin siitä.

Yksinreissaamisesta haaveilevia hän vinkkaa vain varaamaan rohkeasti matkan. Tai aloittamaan reissaaminen ensin muutaman päivän matkoista kotimaassa.

– Kap Verden reissu oli valmismatka ja mahdollisimman turvallisesti suunniteltu. Minulle suurin nautinto oli itseni voittaminen ja se, että pystyin tekemään reissun yksin. En todellakaan nauttinut lomasta samalla tavalla kuin Australian-matkasta.

”Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä.”

Juontaja varasi Australian matkan loppuvuodesta keskellä työputkea.

– Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä. Olen herkkä ja tottakai kiire vaikuttaa siihen, että nukun ja syön huonosti. Lopulta tulen kipeäksi. Saan jatkuvasti tavata työssäni kiinnostavia ihmisiä ja olla heidän tarinoiden kanssa tekemisissä, mutta vastapainoksi tarvitsen sitä, että olen rauhassa omissa oloissa ja yksin.

Kaikesta selviää

Moni vinkkasi Tuijalle ennen matkalle lähtöä, että australialaisiin on helppo tutustua.

– Jos olisin kaivannut seuraa matkalla, olisin pyytänyt mukaani jonkun läheiseni. Minulle oli nimenomaan helppoa olla menemättä matkalla juttelemaan. Puhuin lähinnä kaupan kassalle ja kun tilasin ravintolassa ruokaa.

”Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa.”

Yksin reissatessa Tuija on huomannut, että kaikesta selviää ja se nostaa itsevarmuutta.

– Ihmiset joka paikassa lopulta aika samanlaisia. Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa. Siinä hiomaa, että kaikesta selviää.

Reissun jälkeen Tuija on puhkunut työintoa. Hän kuvaa parhaillaan Kenen kotona  -ohjelmaa, vetää omaa haastatteluohjelmaa YLE:llä, kirjoittaa blogia ja tekee juontokeikkoja.

Tuija myöntää, että yrittäjälle lomien pitäminen mietityttää aina taloudellisesti.

– Mietin, että entä jos loman aikana tulee joku sairaan hyvä työjuttu. Yrittäjänä alkaa myös helposti laskemaan, mitä otan takkiin tässä. Nyt tunnen, miten hyvää teki olla yksin ja omissa oloissa. Sain kierrokset alas, mikä kaiken keskellä on nykyään vaikeaa.

– Ajattelen, että jos voin olla viisi viikkoa itsekseni reissussa, selviän sen jälkeen itse mistä vain, Tuija kertoi Breyers-proteiinijäätelöiden lanseerauksessa.

Matkaileva

Tuija Pehkonen on opetellut reissaamaan yksin: ”Eron jälkeen tein ensimmäisen matkani yksin ja selvisin siitä”

Olen matkaillut yksin yli 30 vuoden ajan. Ei mitään ongelmia, voi vapaasti valita paikkansa missä käy ja mitä tekee. Riippuen tosin maasta ja kulttuurista. Mutta seurakin on kivasta toisinaan! Ja kaikkia juttuja ei ole kiva tehdä yksin, se on tosiasia, kuten esimerkiksi mennä ravintolaan syömään, - se on paljon hauskempaa porukassa.
Lue kommentti