Näyttelijä Winona Ryder otti välimatkaa Hollywoodista ja toipui kohuvuosista. Nyt hän on palannut yhtä ujona kuin ennenkin.

Muistatteko Winona Ryderin? Sen pienen, hauraan näyttelijän, jonka valtavat surusilmät ja herkkä ääni jäivät mieleen elokuvista Viattomuuden aika, Beetle Juice ja Vuosi nuoruudestani. Fanit palvoivat ja kihlattu Johnny Depp tatuoi ihoonsa tekstin Winona forever.

Menestysrooleja tuli kuin sarjatulella. Saksikäsi Edward ja Äitini on merenneito komeilivat yhtä aikaa Yhdysvalloissa katsotuimpien uutuuselokuvien kärkikympissä. Tuolloin, 1990-luvulla, Winona oli nipin napin parikymppinen mutta työssä ja suosiossa jo kokenut.

Sitten, vuosituhannen vaihduttua, Winonalle kävi niin kuin Hollywoodissa usein käy, yksi erhe kostautui lähes koko uran menetyksenä.

Winonan virhe oli kähveltää vaatteita Saks Fifth Avenue -tavaratalosta vuonna 2001. Näyttelijä vietiin oikeuteen valtavan mediakohun saattelemana ja hänelle määrättiin 10 000 dollarin sakot sekä 480 tuntia yhdyskuntapalvelua. Niitä kovempi tuomio tuli kuitenkin Hollywoodilta, joka käänsi selkänsä. 2000-luvulla Winona näytteli harvakseltaan ja enimmäkseen matalan profiilin projekteissa.

Winona selitti varasteluaan lääkeriippuvuudella. Fanit eivät Winonaa hylänneet, heitä seisoi jo oikeustalon ulkopuolella pukeutuneena Vapauttakaa Winona -paitoihin. Eikä hylännyt suunnittelija Marc Jacobskaan, jonka mallistoa Winona oli Saksilta varastanut: hän palkkasi tähden mainoksiinsa.

Omaakin elämää

Ajan kanssa Hollywoodkin antoi anteeksi. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Winona, 39, on yhä pieni, siro ja värisevä-ääninen. Hän on tullut Lontooseen kertomaan uusista töistään mutta on mainosnaiseksi liian ujo ja jännittynyt. Winona hakee oikeita sanoja, tuijottaa käsiään ja nauraa vain harvoin.

– Tuota, ehkä minun pitäisi nyt vain sulkea suuni… hän lopettelee lauseensa.

Winona on valinnut ylleen maskuliinisen mustan housupuvun ja sinipunaraitaisen kravatin. Näyttää kuin ne pitäisivät tähden ryhdissä ja estäisivät häntä valahtamasta tuoliltaan.
Winona suhtautuu paluuseensa nöyrästi mutta ei myönnä jääneensä taka-alalle pakon sanelemana.

– Tein tietoisen päätöksen vetäytyä vapaalle. Olin työskennellyt nuorena niin, etten ollut ehtinyt rakentaa muuta elämää. En halunnut jonain päivänä katsoa taakseni ja huomata, että minulla olisi vain urani. Otin vapaata rakentaakseni itselleni elämän, hoitaakseni ystävyyssuhteita ja ollakseni perheeni kanssa.

Ei nettiä, ei lapsia

Winona aloitti elokuvissa jo 15-vuotiaana. Urakipinä ei syntynyt liiasta television tuijotuksesta, päinvastoin. Hän näki elokuvia harvakseltaan äitinsä pyörittäessä niitä ladossa. Winonan perhe, Horowitzit, asuivat maaseudulla kommuunissa eikä kotona ollut televisiota, kirjoja tosin oli sitäkin enemmän.
Hippihenkiset vanhemmat työskentelivät kirjailijoina ja tuottajina ja pitivät vanhojen kirjojen kauppaa. Lähiystäviin kuuluivat muun muassa John Lennon ja runoilija Allen Ginsberg.

Yhä edelleen Winonan arki on jotenkin vanhanaikaista. Hän keräilee vanhoja elokuvia ja muistaa kaiken filmialan historiasta. Hän ei käytä internetiä eikä ole lukenut yhtäkään blogia, sähköpostit sentään kulkevat kännykkään.

Omaa perhettä Winonalla ei vielä ole, vaikka hän sellaisesta haaveileekin. Kunhan oikea mies osuisi kohdalle, Winona olisi valmis äidiksi.

Useimmat Winonan rakastetut ovat olleet näyttelijöitä, koska ”saman alan ihmiset ymmärtävät toisiaan parhaiten”. Kihlaus Johnny Deppin kanssa kesti kolme vuotta. Eron jälkeen miehen tatuointi muuttui tekstiksi Wino forever.

Komea paluu

Uransa kiivaimpina vuosina Winona tottui olemaan aina porukan nuorin. Nyt tämän päivän teinitähdet arvostavat hänen kokemustaan ja pyytävät neuvoja. Heille Winona painottaa, ettei kaikkea pidä jättää pelkän urakortin varaan. Tärkeintä on huolehtia, että elämää on myös elokuvien ulkopuolella.

– Elän ihanaa vaihetta. En ajattele mennyttä tai sitä, mitä mieltä elokuvamaailma on minusta. Olen työstäni kiitollinen.

Winona tekee paluun psykologisessa trillerissä Black Swan sekä suhdekomediassa Paha paikka. Filmit ovat eri maailmoista, mutta kummassakin hän on kuin kotonaan, ensimmäisessä ikääntyvänä ballerinana ja toisessa syrjähyppäävänä vaimona. Vaikka Paha paikka -kepeily on ennen kaikkea Vince Vaughnin ja Kevin Jamesin näytös, Winonalle se oli tärkeä työ kannustavan tiimihengen ansiosta.

– Poikien rinnalla koin olevani tasavertainen ja turvassa. Olenkin kuvaillut Vinceä tulivuoreksi, josta purkautuu mahtavia ideoita, Winona naurahtaa.

Myös Vince Vaughnilla on vain hyvää sanottavaa kollegastaan.

– Winona on aikamme parhaita näyttelijöitä. Jokainen meistä tekee mokia, mutta hän on päässyt niistä yli ja hoitaa nyt työnsä entistä paremmin.

Winona muistaa vedon vuosien takaa, kun hän oli parikymppinen. Ohjaajaksi ryhtynyt Sean Penn vannoi, että näyttelijätär kyllästyisi työhönsä viimeistään 30-vuotiaana. Sanojensa vakuudeksi Sean löi 500 dollarin vedon.
Winona odottaa rahojaan. Hänellä ei ole vielä aikomustakaan lopettaa.

Winona Ryder

  • 29.10.1971 syntynyt amerikkalainen näyttelijä, oikealta nimeltään Winona Horowitz.
  • Aloitti uransa 15-vuotiaana elokuvassa Lucas. Sai ensimmäisen Golden Globensa 1993. Ollut kahdesti ­Oscar-ehdokkaana.
  • 1990-luvun työllistetyimpiä naisnäyttelijöitä. Hiljaisen 2000-luvun jälkeen tekee nyt näyttävän paluun elokuvissa Black Swan, ensi-ilta 4.3. sekä Paha paikka, julkaisu dvd:nä ­kesällä.

Lapsena Tommi Korpela yritti olla erottumatta. Näyttelijänä Korpela on totutellut esillä olemiseen. – Pidin pituuttani huonona juttuna, vaikka enemmän siitä on lopulta ollut hyötyä.


49 vuotta

Ensi vuonna minusta tulee viisikymppinen. Haluaisin kovasti ajatella, että 50-vuotias on nuori, mutta tunnen, ettei ole. Kun isoisäni täytti 50, hän sai lahjaksi aurinkokellon ja kiikkustuolin. Se on ikä, jolloin askel jo hidastuu.

Mieleni on edelleen kovinkin nuori, mutta kropassani reistailee jo vähän kaikki. Kone vaatii jatkuvaa huoltoa eikä kestä enää hirveästi revittelyä. Toisaalta ikä tuo mukanaan myös varmuutta ja taitoa: näyttelijänä minun ei tarvitse enää ratkaista rooleja pelkällä fyysisyydellä.

192 pituus

Olen aina ollut pitkä, mutta aiemmin en oikein hyväksynyt sitä. Olin koulussa aina luokan pisin poika, mutta yritin pienentää itseäni ja olla erottumatta joukosta. Kouluajoilta juontavat juurensa myös nykyiset selkävaivani, kun istuin kaksinkerroin 6–8 tuntia päivässä minulle aivan liian pienessä pulpetissa.

”Yleisin jäänmurtaja on aina ollut kysymys: pelaatsä koripalloa?”

Armeijassa pituudekseni mitattiin 191 senttiä. Olisin todennäköisesti päässyt 193 senttiin, jos en olisi silloinkin yrittänyt olla vähän pienempi kuin olin. On hassua, että pidin aina pituuttani huonona juttuna, vaikka siitä on lopulta ollut enemmän hyötyä kuin haittaa. On ironista, että vasta näin loppusuoralla sitä yrittää leväyttää koko ruodon suoraksi, mutta ei se enää oikene.

Vaikka nykyään en itse enää ajattele pituuttani, saan kuulla siitä usein. Yleisin jäänmurtaja on aina ollut kysymys: pelaatsä koripalloa?

62 päänympärys

Kuten pituuteni, myös pääni koko aiheuttaa toisinaan ihmettelyä. Sen ympärysmitta kun on hulppeat 62 senttiä. Siksi en oikein ole hattuihmisiä. Moniin rooleihin ovat puvustajat halunneet kokeilla hattua, mutta sitten luopuneet ajatuksesta.

Jo ala-asteella jotkut yläluokkalaiset kysyivät, onko sulla perunoita pipossa? Se ei auennut minulle, vaan vastasin aina kiltisti, että ei ole perunoita pipossa.

1 eli ensimmäinen

Ensimmäinen on näyttelijäntyössä tärkeä numero. Ensimmäinen otto kohtauksesta on näyttelijälle tärkein, sen jälkeen kaikki on jonkin toistoa ja variaatiota.

”Näyttelijä haluaa muistaa aina tärkeimpänä viimeisimmän roolinsa.”

Myös näytelmän ensi-ilta teatterissa on hetki, johon paine tiivistyy. Useimmiten ensiesitys ei mene ihan putkeen, sillä yritys on niin tuimaa, että keihäs lähtee helposti taivaalle siinä kuuluisassa väärässä kulmassa.

Totuus on sekin, että näyttelijä haluaa muistaa aina tärkeimpänä viimeisimmän roolinsa. Jussi Ketolan rooli Ikitie-elokuvassa oli kiitollinen tehdä, sillä noin monella tapaa isoa roolia on harvoin tarjolla. Sen lisäksi, että tarina on vahva ja koskettava, päähenkilö on enemmän kuin pulassa alusta loppuun, mikä teki roolista näyttelijälle herkullisen.

Nolo yksityiskohta näissä Suomen juhlavuoden elokuvissa on toki se, ettei sadan vuoden historiasta tunnu löytyvän yhtään naisen tarinaa, jonka olisimme halunneet kerrottavaksi.

10+ osoitetta

Olen paljasjalkainen helsinkiläinen ja asunut eri puolilla kaupunkia pitkälti yli kymmenessä osoitteessa. Parhaillaan asumme Töölössä, se on kolmas töölöläisosoitteeni.

”Asuimme vuokralla miljonäärimummon asunnossa.”

Olen syntynyt Linnanmäen vieressä Alppilassa, mutta suuren osan lapsuudestani vietin hienostokaupungin­osaksi luokitellussa Eirassa Engelinaukiolla sijaitsevassa vuokra-asunnossa. Äitini oli yksinhuoltaja, mutta asuimme vuokralla miljonäärimummon asunnossa. Välillä, kun kävin koulukavereiden luona kylässä hulppeissa lukaaleissa, muistan ajatelleeni, etten ihan kuulu tänne. Lapsuudestani minulla on silti hyvin lämpimät muistot: oli mahtavaa asua meren lähellä ja kiipeillä Kaivopuiston kallioilla.

3 eli trio

Tykkään trioista. Trioissa kaikki ovat keskiössä, eikä kenenkään taakse pääse piiloon. Olemme sellainen puolisoni Elina Knihtilän ja poikamme kanssa. Pieni perhekokomme toimii meille.

Tapasimme Elinan kanssa Q-teatterissa vuonna 1991. Kun näin hänet, ajattelin, että hän on vaikuttava näyttelijä ja voimakas persoona, joka näkyi ja kuului. Se oli kiehtovaa ja vähän pelottavaakin, itse kun olin aika hiljainen ja rauhallinen.

Kunnioitan sitä, että Elina uskaltaa ottaa kantaa erilaisiin epäkohtiin. Ääntä meillä on riittänyt aina puolin ja toisin, mutta toivottavasti huuto on iän myötä jalostunut. Perheenä elämämme on kuitenkin tasapainoista ja arkista.

5+ lähiystävää

Paras ystäväni lapsena oli talonmiehen poika, jonka perhe asui samoilla kulmilla. Niiltä ajoilta minulle on jäänyt joitakin tärkeitä ystävyyssuhteita, joita tulee pidettyä edelleen yllä. On helpottavaa ja terveellistä tavata rakkaita ihmisiä, joita ei voisi vähempää kiinnostaa teatterin tekeminen tai näytteleminen ylipäätään.

”On helpottavaa tavata rakkaita ihmisiä, joita ei voisi vähempää kiinnostaa näytteleminen.”

Minulla on myös ammatin puolesta paljon hyvin läheisiä ystäviä, joiden kanssa vietän aikaa myös vapaalla. Tässä hommassa syntyy helposti ryhmiä, joiden on helppoa ja hedelmällistä työskennellä yhdessä. Se edesauttaa montaa asiaa ja vapauttaa energiaa oleelliseen.

100 senttiä kalaa

Kalastus on minulle rakas harrastus, käyn kalassa aina kun vain ehdin. Se on haastavaa, jännittävää ja vie täysin mukanaan, en mieti silloin mitään muuta kuin sitä. 100 senttiä on perhokalastajalle tärkeä mitta: sillä voi kutsua itseään kalastajaksi. Itsellänikin oli kerran sellainen kala perhossa kiinni Australiassa, mutta härkähai päätti syödä sen, ja minulle jäi vain tyhjä siima käteen.

Kaupunkikalastusta on tässä maassa hyödynnetty matkailussa ihan liian vähän. Pelkästään Helsingin Töölönlahdelta voi saada 20 eri kalalajia päivässä. Hietaniemen uimarannalta voi saada keväällä siikaa, Hakaniemen sillan alta syksyllä kuhaa, Kaivopuiston rannasta taimenta ja ahventa. Olen kalastanut niissä kaikissa.

Vanhankaupungin patoa en ymmärrä. Se vaikeuttaa erittäin uhanalaisen meritaimenen ja lohen kutunousua, eikä padolla ole kuin museoarvoa. Kaupunkilaisten ja turismin kannalta olisi paljon hienompaa, että Helsingin reunalla virtaisi parin kilometrin mittainen villi koski, jonka alajuoksulle Helsinki on aikoinaan perustettu.

"Olen yrittänyt opettaa pojalleni, että mitä paremmin ymmärtää kieliä, sitä paremmin ymmärtää myös ihmisiä."
"Olen yrittänyt opettaa pojalleni, että mitä paremmin ymmärtää kieliä, sitä paremmin ymmärtää myös ihmisiä."

666 paholaisen rytmi

Kiehtova ja koominen luku, joka on nuoruuden kauhuelokuvista ja hevimusiikissa tuttu pedon merkki. Se sisältää energiaa, joka toimii sukupolvesta toiseen: nuorempana se kiehtoi minua, sitten poikaani.

Ensimmäinen konsertti, johon menin yhdessä poikani kanssa, oli Iron Maidenin Olympiastadionin-keikka vuonna 2011. Poikani oli tuolloin 12-vuotias. Ajattelin, että kokemuksesta saattaisi tulla meille kiusallinen isä, poika ja rock’n roll -hetki. Mutta kun Bruce Dickinson tuli lavalle, poikani pomppasi pystyyn, nyrkki alkoi heilua ja heiluikin sitten läpi konsertin. Se oli liikuttavaa ja hauskaa: ei näitä asioita näköjään voi eikä tarvitse opettaa tai selittää.

1 lempikirja

Pahan ja hyvän kamppailu on aina kiinnostavaa. Se, että ihminen pyrkii hyvään, mutta toimii jatkuvasti itseään ja parastaan vastaan.

Lempikirjani Saatana saapuu Moskovaan käsittelee muun muassa tätä tematiikkaa. Se on maagisen kaunis ja monitasoinen teos. Siitä sovitettu esitys pyörii nyt parissakin helsinkiläisteatterissa, ja itsekin näyttelin Saatanaa Suomenlinnan kesäteatterissa 1990-luvun lopulla. Saatanaa on oikeastaan mahdotonta näytellä, sillä tärkeämpää kuin se, mitä kaikkea minä teen, on se, miten muut ympärillä reagoivat rooliini.

2 kieltä

Toivon, että olisin lapsuudessani satsannut kieliin. Ne ovat voimavara. Poikaani seuratessa olen huomannut, miten voimakasta vastustus pakkoruotsia kohtaan on. Se on ihmeellinen peikko. Olenkin yrittänyt opettaa pojalleni, että mitä paremmin ymmärtää kieliä, sitä paremmin ymmärtää ihmisiä ja maailmaa.

”Surkuttelen huonoa kielipäätäni.”

Kuvasin juuri virolaista elokuvaa The Last Ones, ja häkellyin, miten hyvää suomea kaikki puhuivat. Itse en osaa viroa ollenkaan enkä oikein ruotsiakaan. Englannilla yritän takellella eteenpäin, mutta surkuttelen huonoa kielipäätäni.

Ammatin puolesta olen päässyt tutustumaan useisiin erilaisiin kulttuureihin, mikä on ollut ilo. On lohduttavaa huomata, että ihmiset ovat lopulta kaikkialla hyvin samanlaisia ja painivat samojen asioiden kanssa. Se hälventää ennakkoluuloja.

15. sukupolven isäntä

Elina on maatalon tytär, ja heillä on vanha sukutila Oravalassa, Valkealassa. Myös oma isäni on maanviljelijän poika.

Nykyaikana ei ole enää mikään itsestäänselvyys, että maatilan pyörittäminen kannattaa. Elinan serkku Tommi Hasu on 15. polven isäntä tilallaan. Olen keskustellut hänen kanssaan paljon ja oppinut kunnioittamaan hänen työtään suuresti. Maatilan isännät ovat nykyajan sankareita, sillä he joutuvat taistelemaan tehotuotantoa vastaan. He keksivät luovia keinoja selvitä: Tommi esimerkiksi kasvattaa muun muassa luonnonohraa, jota myydään nyt pienpanimolle Saimaalla.

Ihailen sitä rohkeutta, jolla maatilalliset ottavat riskejä, tekevät suuria satsauksia. Pitäisi muistaa, ettei mikään ole niin kannattavaa kuin suosia suomalaista.

Tommi Korpela

Syntyi 23.8.1968 Helsingissä. Asuu Töölössä avopuolisonsa Elina Knihtilän ja parin 20-vuotiaan pojan kanssa.

Pääosa-jussit elokuvista Miehen työ, Putoavia enkeleitä ja Häiriötekijä.

Näytellyt Q-teatterissa 25 vuotta.

Incredible Fishing with Hissu ja Tommi TV6:lla keskiviikkoisin.

Ikitie nyt elokuvateattereissa.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.