Näyttelijä Winona Ryder otti välimatkaa Hollywoodista ja toipui kohuvuosista. Nyt hän on palannut yhtä ujona kuin ennenkin.

Muistatteko Winona Ryderin? Sen pienen, hauraan näyttelijän, jonka valtavat surusilmät ja herkkä ääni jäivät mieleen elokuvista Viattomuuden aika, Beetle Juice ja Vuosi nuoruudestani. Fanit palvoivat ja kihlattu Johnny Depp tatuoi ihoonsa tekstin Winona forever.

Menestysrooleja tuli kuin sarjatulella. Saksikäsi Edward ja Äitini on merenneito komeilivat yhtä aikaa Yhdysvalloissa katsotuimpien uutuuselokuvien kärkikympissä. Tuolloin, 1990-luvulla, Winona oli nipin napin parikymppinen mutta työssä ja suosiossa jo kokenut.

Sitten, vuosituhannen vaihduttua, Winonalle kävi niin kuin Hollywoodissa usein käy, yksi erhe kostautui lähes koko uran menetyksenä.

Winonan virhe oli kähveltää vaatteita Saks Fifth Avenue -tavaratalosta vuonna 2001. Näyttelijä vietiin oikeuteen valtavan mediakohun saattelemana ja hänelle määrättiin 10 000 dollarin sakot sekä 480 tuntia yhdyskuntapalvelua. Niitä kovempi tuomio tuli kuitenkin Hollywoodilta, joka käänsi selkänsä. 2000-luvulla Winona näytteli harvakseltaan ja enimmäkseen matalan profiilin projekteissa.

Winona selitti varasteluaan lääkeriippuvuudella. Fanit eivät Winonaa hylänneet, heitä seisoi jo oikeustalon ulkopuolella pukeutuneena Vapauttakaa Winona -paitoihin. Eikä hylännyt suunnittelija Marc Jacobskaan, jonka mallistoa Winona oli Saksilta varastanut: hän palkkasi tähden mainoksiinsa.

Omaakin elämää

Ajan kanssa Hollywoodkin antoi anteeksi. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Winona, 39, on yhä pieni, siro ja värisevä-ääninen. Hän on tullut Lontooseen kertomaan uusista töistään mutta on mainosnaiseksi liian ujo ja jännittynyt. Winona hakee oikeita sanoja, tuijottaa käsiään ja nauraa vain harvoin.

– Tuota, ehkä minun pitäisi nyt vain sulkea suuni… hän lopettelee lauseensa.

Winona on valinnut ylleen maskuliinisen mustan housupuvun ja sinipunaraitaisen kravatin. Näyttää kuin ne pitäisivät tähden ryhdissä ja estäisivät häntä valahtamasta tuoliltaan.
Winona suhtautuu paluuseensa nöyrästi mutta ei myönnä jääneensä taka-alalle pakon sanelemana.

– Tein tietoisen päätöksen vetäytyä vapaalle. Olin työskennellyt nuorena niin, etten ollut ehtinyt rakentaa muuta elämää. En halunnut jonain päivänä katsoa taakseni ja huomata, että minulla olisi vain urani. Otin vapaata rakentaakseni itselleni elämän, hoitaakseni ystävyyssuhteita ja ollakseni perheeni kanssa.

Ei nettiä, ei lapsia

Winona aloitti elokuvissa jo 15-vuotiaana. Urakipinä ei syntynyt liiasta television tuijotuksesta, päinvastoin. Hän näki elokuvia harvakseltaan äitinsä pyörittäessä niitä ladossa. Winonan perhe, Horowitzit, asuivat maaseudulla kommuunissa eikä kotona ollut televisiota, kirjoja tosin oli sitäkin enemmän.
Hippihenkiset vanhemmat työskentelivät kirjailijoina ja tuottajina ja pitivät vanhojen kirjojen kauppaa. Lähiystäviin kuuluivat muun muassa John Lennon ja runoilija Allen Ginsberg.

Yhä edelleen Winonan arki on jotenkin vanhanaikaista. Hän keräilee vanhoja elokuvia ja muistaa kaiken filmialan historiasta. Hän ei käytä internetiä eikä ole lukenut yhtäkään blogia, sähköpostit sentään kulkevat kännykkään.

Omaa perhettä Winonalla ei vielä ole, vaikka hän sellaisesta haaveileekin. Kunhan oikea mies osuisi kohdalle, Winona olisi valmis äidiksi.

Useimmat Winonan rakastetut ovat olleet näyttelijöitä, koska ”saman alan ihmiset ymmärtävät toisiaan parhaiten”. Kihlaus Johnny Deppin kanssa kesti kolme vuotta. Eron jälkeen miehen tatuointi muuttui tekstiksi Wino forever.

Komea paluu

Uransa kiivaimpina vuosina Winona tottui olemaan aina porukan nuorin. Nyt tämän päivän teinitähdet arvostavat hänen kokemustaan ja pyytävät neuvoja. Heille Winona painottaa, ettei kaikkea pidä jättää pelkän urakortin varaan. Tärkeintä on huolehtia, että elämää on myös elokuvien ulkopuolella.

– Elän ihanaa vaihetta. En ajattele mennyttä tai sitä, mitä mieltä elokuvamaailma on minusta. Olen työstäni kiitollinen.

Winona tekee paluun psykologisessa trillerissä Black Swan sekä suhdekomediassa Paha paikka. Filmit ovat eri maailmoista, mutta kummassakin hän on kuin kotonaan, ensimmäisessä ikääntyvänä ballerinana ja toisessa syrjähyppäävänä vaimona. Vaikka Paha paikka -kepeily on ennen kaikkea Vince Vaughnin ja Kevin Jamesin näytös, Winonalle se oli tärkeä työ kannustavan tiimihengen ansiosta.

– Poikien rinnalla koin olevani tasavertainen ja turvassa. Olenkin kuvaillut Vinceä tulivuoreksi, josta purkautuu mahtavia ideoita, Winona naurahtaa.

Myös Vince Vaughnilla on vain hyvää sanottavaa kollegastaan.

– Winona on aikamme parhaita näyttelijöitä. Jokainen meistä tekee mokia, mutta hän on päässyt niistä yli ja hoitaa nyt työnsä entistä paremmin.

Winona muistaa vedon vuosien takaa, kun hän oli parikymppinen. Ohjaajaksi ryhtynyt Sean Penn vannoi, että näyttelijätär kyllästyisi työhönsä viimeistään 30-vuotiaana. Sanojensa vakuudeksi Sean löi 500 dollarin vedon.
Winona odottaa rahojaan. Hänellä ei ole vielä aikomustakaan lopettaa.

Winona Ryder

  • 29.10.1971 syntynyt amerikkalainen näyttelijä, oikealta nimeltään Winona Horowitz.
  • Aloitti uransa 15-vuotiaana elokuvassa Lucas. Sai ensimmäisen Golden Globensa 1993. Ollut kahdesti ­Oscar-ehdokkaana.
  • 1990-luvun työllistetyimpiä naisnäyttelijöitä. Hiljaisen 2000-luvun jälkeen tekee nyt näyttävän paluun elokuvissa Black Swan, ensi-ilta 4.3. sekä Paha paikka, julkaisu dvd:nä ­kesällä.

Kiira Korven taitoluistelu-uraan mahtui useita romahduksia, jotka olivat raskaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. – Pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi, hän kertoo elämäkerrassaan.

Syksyllä 2015 Kiira Korpi puhkesi itkuun kertoessaan, että hänen kilpauransa taitoluistelijana on ohi. Motivaatiota jatkaa ei enää ollut.

– Nämä ovat ilon kyyneleitä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Takana oli kuitenkin vuosikausia raskaita vaiheita ja synkkä romahdus vuonna 2015. Kiira kertoo avoimesti uransa vaikeimmista hetkistä syyskuussa ilmestyvässä elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava).

Lopettamista edelsivät penkin alle menneet Shanghain MM-kisat, joita Kiira kuvailee kirjassa katastrofiksi. Sen jälkeen hänen olonsa oli kuin loppuun puristetulla pesusienellä. Hän huomasi uupumisensa ja pahoinvointinsa vasta jälkikäteen.

”Shanghain epäonnistuminen sinkosi minut kuukausia kestäneeseen pyörteeseen, jossa jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni. MM-katastrofia seuranneet kuukaudet olivat aikaa, jolloin koin kuolevani ja toisaalta herääväni henkiin. Kyse ei ollut ainoastaan siitä, jatkanko uraani vai en”, Kiira kertoo Jere Nurmisen kirjoittamassa kirjassa.

”Jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni.”

Jo ennen Shanghaita Kiira oli ollut romahtamispisteessä, mikä näkyi muun muassa niin, että hän purskahteli usein itkuun ilman mitään syytä. Taustalla oli raskaaksi muuttunut valmennussuhde ja useita loukkaantumisia, pahimpana akillesjännevamma, jonka kanssa Kiira kamppaili peräti pari vuotta.


Laihduttaminen kostautui

Kiira kertoo kirjassa, että taipumus suorittamiseen johti myös rankkaan laihduttamiseen, jonka Kiira aloitti keväällä 2007. Lihomisen pelossa hän söi jatkuvasti liian vähän, mutta ajatteli sen kuuluvan huippu-urheilijan terveelliseen elämään. Elimistö meni säästöliekille, ja Kiira alkoi kärsiä vatsavaivoista sekä palautumisongelmista. 

Nyt hän ajattelee, että laihduttaminen oli harjoittelun kannalta kohtalokasta, koska se romahdutti ponnistusvoiman.

”Surullisinta oli se, että testitulokset eivät enää koskaan palautuneet täysin samalle tasolle kuin esimerkiksi Torinossa 2006. Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan”, Kiira toteaa.

”Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan.”

Kiira arvelee kirjassa, että on lopettamispäätöksensä jälkeen muuttunut koko ajan myötätuntoisemmaksi itseään ja muita kohtaan.

”Voi olla, että nykyisellä elämänkokemuksellani en kokisi kilpailemista niin ahdistavaksi, mutta pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei huippu-urheilu itsessään ole synkkää, vaan synkkyys oli pääni sisällä.”

Tänä syksynä Kiira aloitti psykologian opinnot The New School -yliopistossa New Yorkissa. Sitä ennen Kiira asui miesystävänsä Arthur Borgesin kanssa Milanossa. Pari meni naimisiin tänä keväänä, ja Kiirasta tuli Kiira Korpi-Borges.

Kiira ja Arthur avioituivat Italiassa Como-järvellä.

– New Yorkissa on koko ajan tekemistä ja siellä tulee olo, että voi saavuttaa mitä vain. Välillä vain istun puiston penkillä ja seuraan haltioituneena ihmisiä. Välillä on kiva päästä poiskin siitä hektisyydestä, Kiira kertoi Yhdysvaltoihin asettumisestaan joulukuussa 2016.

Uransa lopettamisen jälkeen Kiira on tehnyt myös taitoluistelunäytöksiä sekä ollut Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Häntä on kuultu Ylellä urheilun asiantuntijana ja nähty TV5:n talviolympialaislähetyksissä.

Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie
Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie

Mika Häkkisen syntymäpäivillä esiintyivät muun muassa Virve Rosti, Samuli Edelmann ja Danny.

Kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen juhli 50-vuotissyntymäpäiviä eilen Ravintola Sipulissa.

Hyväntuulinen sankari saapui paikalle vaimonsa Marketa Häkkisen, 40,  kanssa. Pariskunta vaihtoi punaisella matolla nopean suukon ja ihastuneita katseista.

Illan ohjelma ja vieraat olivat Mikalle yllätys.

– Näistä juhlista kuulin, mutta en osannut arvatakaan missä, milloin ja keitä henkilöitä tänne tulee, Häkkinen ehti kommentoida ottaessa vastaan kutsuvieraita.

Noin satapäisessä vierasjoukossa oli lukuisia Mikan ystäviä ja myös tuttuja kasvoja. Muun muassa ex-kiekkoilija Esa Tikkanen, ex-rallikuski Marcus Grönholm, Vanessa Kurri sekä Hanna-Maria Seppälä ja Anssi Hintsa saapuivat juhlimaan yhtä Suomen tunnetuinta urheilijaa.

Illan esityksistä vastasivat Samuli Edelmann, Virve Rosti ja Danny sekä Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

Mika Häkkisen oikea syntymäpäivä on 28. syyskuuta.