Katja ja Tony Halme vuonna 1999. Pari meni naimisiin Las Vegasissa vuonna 1998. Kuva: Sanoma-arkisto
Katja ja Tony Halme vuonna 1999. Pari meni naimisiin Las Vegasissa vuonna 1998. Kuva: Sanoma-arkisto

Katja Halme kertoo Viikingin varjossa -uutuuskirjassa uhkaavista tilanteista edesmenneen ammattilaisnyrkkeilijän ja kansanedustajan puolisona.

Katja Halme kertoo tänään ilmestyvässä Viikingin varjossa – Katja Halmeen tarina -kirjassa omasta näkökulmastaan, millaista elämä oli ammattilaisnyrkkeilijä ja kansanedustaja Tony Halmeen kanssa. Kirjan on kirjoittanut Paula Salomaa.

Kirjan mukaan Toni käytti runsaasti alkoholia ja lääkkeitä sekaisin. Syyskuussa 2000 Tony aikoi pitää kuukauden tipattoman ennen nyrkkeilyottelua, mutta ryyppyputki ennen sitä oli raju.

– Palattuaan ryyppyreissulta Tony istui sekavan oloisena tuijottaen katonrajaan. Kun hän yllättäen väitti näkevänsä siellä pieniä vihreitä olioita, Katja säikähti perinpohjaisesti, kirjassa kuvaillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tony alkoi muistella vanhoja kaunoja saadakseen itsensä suuttumaan. Kun Katja vaistosi raivon ja näki läsittuneen katseen, hän katsoi parhaaksi paeta makuuhuoneeseen. Tony ei kuitenkaan rauhoittunut, vaan pahvilaatikkoon kasattujen teräaseiden joukosta kirveen ja ryntäsi Katjan perässään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tony eteni hitaasti kohti Katjaa. Samalla hänen suustaan sinkoili hirvittäviä sanoja sellaisella vauhdilla, että sylki roiskui päin Katjan kasvoja. Sitten hän nosti kirveen uhittelevasti päänsä yläpuolelle ja tuijotti vaimoaan silmästä silmään.

Lopulta tilanne päättyi Katjan hysteeriseen itkuun, mutta muuta sokissa ollut Katja ei muista. Hän puhui tapahtuneesta muutaman päivän päästä Tonylle, joka kertoi, ettei muista asiasta mitään.

Sekoilua aseiden kanssa

Tämä ei ollut kirjan mukaan ainut uhkaava tilanne myrskyisässä liitossa. Helmikuussa 2001 Katja muistaa ajatelleensa kauhuissaan, että nyt voi käydä huonosti. Tony oli taas suuttunut Katjalle, tarttui jälleen kirveeseen ja ryntäsi Katjan perään. Tällä kertaa Katja pakeni heidän kotinsa eteiskäytävän päähän, mutta ei ehtinyt sisälle vessaan.

– Tony läimäytti kirveen oveen parin sentin päähän Katjan oikeasta korvasta. Hän tuijotti Katjaa ja piti edelleen kiinni kirveen puuvarresta. Sitten hän tyyntyi, irrotti kirveen ja poistui huoneesta.

Hetken päästä Katja uskalsi poistua vessasta. Hän näki makuuhuoneessa kirveen lojuvan lattialla ja Tonyn olevan syvässä unessa.

Kirjassa kerrotaan useista Tonyn harhailista sekoiluista aseiden kanssa. Katja muistelee, miten hän kerran lähti hakemaan Tonya helsinkiläisravintola Skippersistä (nyk. Primula). Tonylla oli tapana istua ravintolan perimmäisessä pöydässä, jotta näki ulko-ovelle.

– Kun Katja näki Tonyn sylissä pöydän alla ladatun käsiaseen, jonka piippu osoitti sekä oven että Katjan suuntaan, hän kysyi ihmetellen: Onkohan tuo tarpeen?

Tony kertoi, että ”päällä on paha tilanne", sillä epämääräinen tyyppi jahtaa häntä. Katja kuitenkin epäili, että kyse oli Tonyn harhaisista ajatuksista.

Katja kertoo kirjassa myös oman versionsa heinäkuun 2003 tapahtumista. Tuolloin Halmeiden asuntoon hälytettiin poliisit ampumavälikohtauksen takia, ja Tony sai tapahtumien seurauksena aivovaurion.

Katja ja Toni olivat naimissa seitsemän vuotta. Katja lähti liitosta muutaman kerran, mutta palasi aina takaisin. Lopullisesti he erosivat vuonna 2005. Tony kuoli 47-vuotiaana vuonna 2010.

Paula Salomaa: Viikingin varjossa – Katja Halmeen tarina (Otava) julkaistaan 27.8.

Sisältö jatkuu mainoksen alla