Katja ja Tony Halme vuonna 1999. Pari meni naimisiin Las Vegasissa vuonna 1998. Kuva: Sanoma-arkisto
Katja ja Tony Halme vuonna 1999. Pari meni naimisiin Las Vegasissa vuonna 1998. Kuva: Sanoma-arkisto

Katja Halme kertoo Viikingin varjossa -uutuuskirjassa uhkaavista tilanteista edesmenneen ammattilaisnyrkkeilijän ja kansanedustajan puolisona.

Katja Halme kertoo tänään ilmestyvässä Viikingin varjossa – Katja Halmeen tarina -kirjassa omasta näkökulmastaan, millaista elämä oli ammattilaisnyrkkeilijä ja kansanedustaja Tony Halmeen kanssa. Kirjan on kirjoittanut Paula Salomaa.

Kirjan mukaan Toni käytti runsaasti alkoholia ja lääkkeitä sekaisin. Syyskuussa 2000 Tony aikoi pitää kuukauden tipattoman ennen nyrkkeilyottelua, mutta ryyppyputki ennen sitä oli raju.

– Palattuaan ryyppyreissulta Tony istui sekavan oloisena tuijottaen katonrajaan. Kun hän yllättäen väitti näkevänsä siellä pieniä vihreitä olioita, Katja säikähti perinpohjaisesti, kirjassa kuvaillaan.

Tony alkoi muistella vanhoja kaunoja saadakseen itsensä suuttumaan. Kun Katja vaistosi raivon ja näki läsittuneen katseen, hän katsoi parhaaksi paeta makuuhuoneeseen. Tony ei kuitenkaan rauhoittunut, vaan pahvilaatikkoon kasattujen teräaseiden joukosta kirveen ja ryntäsi Katjan perässään.

– Tony eteni hitaasti kohti Katjaa. Samalla hänen suustaan sinkoili hirvittäviä sanoja sellaisella vauhdilla, että sylki roiskui päin Katjan kasvoja. Sitten hän nosti kirveen uhittelevasti päänsä yläpuolelle ja tuijotti vaimoaan silmästä silmään.

Lopulta tilanne päättyi Katjan hysteeriseen itkuun, mutta muuta sokissa ollut Katja ei muista. Hän puhui tapahtuneesta muutaman päivän päästä Tonylle, joka kertoi, ettei muista asiasta mitään.

Sekoilua aseiden kanssa

Tämä ei ollut kirjan mukaan ainut uhkaava tilanne myrskyisässä liitossa. Helmikuussa 2001 Katja muistaa ajatelleensa kauhuissaan, että nyt voi käydä huonosti. Tony oli taas suuttunut Katjalle, tarttui jälleen kirveeseen ja ryntäsi Katjan perään. Tällä kertaa Katja pakeni heidän kotinsa eteiskäytävän päähän, mutta ei ehtinyt sisälle vessaan.

– Tony läimäytti kirveen oveen parin sentin päähän Katjan oikeasta korvasta. Hän tuijotti Katjaa ja piti edelleen kiinni kirveen puuvarresta. Sitten hän tyyntyi, irrotti kirveen ja poistui huoneesta.

Hetken päästä Katja uskalsi poistua vessasta. Hän näki makuuhuoneessa kirveen lojuvan lattialla ja Tonyn olevan syvässä unessa.

Kirjassa kerrotaan useista Tonyn harhailista sekoiluista aseiden kanssa. Katja muistelee, miten hän kerran lähti hakemaan Tonya helsinkiläisravintola Skippersistä (nyk. Primula). Tonylla oli tapana istua ravintolan perimmäisessä pöydässä, jotta näki ulko-ovelle.

– Kun Katja näki Tonyn sylissä pöydän alla ladatun käsiaseen, jonka piippu osoitti sekä oven että Katjan suuntaan, hän kysyi ihmetellen: Onkohan tuo tarpeen?

Tony kertoi, että ”päällä on paha tilanne", sillä epämääräinen tyyppi jahtaa häntä. Katja kuitenkin epäili, että kyse oli Tonyn harhaisista ajatuksista.

Katja kertoo kirjassa myös oman versionsa heinäkuun 2003 tapahtumista. Tuolloin Halmeiden asuntoon hälytettiin poliisit ampumavälikohtauksen takia, ja Tony sai tapahtumien seurauksena aivovaurion.

Katja ja Toni olivat naimissa seitsemän vuotta. Katja lähti liitosta muutaman kerran, mutta palasi aina takaisin. Lopullisesti he erosivat vuonna 2005. Tony kuoli 47-vuotiaana vuonna 2010.

Paula Salomaa: Viikingin varjossa – Katja Halmeen tarina (Otava) julkaistaan 27.8.

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.