Uutisankkuri Piia Pasanen, 39, on löytänyt rennomman puolensa Tangomarkkinoiden juontajana. Vapaa-ajallaan hän latautuu kokkaamalla italialaista ruokaa.

Kuva Kimmo Räisänen

Piian Pasasen mielestä tango on hauskaa vaihtelua uutistyöhön. Tällä viikolla pääseekin irti asiallisen uutis-Piian rennompi sisko tango-Piia, kun Seinäjoella kajahtaa. 

– Olen iloinen, että minua pyydettiin mukaan. Pääsen etsimään uusia puolia itsestäni, ja rennompaa vaihdetta on jo pilkahdellut!

Piia haluaisi itsekin oppia ottamaan itsensä vähemmän vakavasti.

– En haluaisi olla pingottaja, mutta minussa on sitä vikaa. Olen se tyyppi, joka pakkaa matkalle liikaa tavaroita ja tekee asiat ylihuolellisesti. Itsekritiikkini on korkealla, ja olen herkkä muiden kritiikille: pahoitan mieleni helposti. 

Ankkuri & ankkuri

Työssään uutistoimituksessa Piia viihtyy hyvin.

– Nopea tahti sopii minulle. Olen puuhakas, touhukas tyyppi, joka tykkää siitä, että asiat tapahtuvat mieluummin vaikka vähän myöhässä kuin verkkaisesti. Ihanaa on sekin, että kun lähetys loppuu, työpäivä oikeasti loppuu. Suljen koneen ja lähden kotiin. Seuraavana päivänä on sitten uudet uutiset.

Opiskelukavereista löytyi poikaystävä, sittemmin aviomies ja 8-vuotiaan Oulan sekä 4-vuotiaan Aavan isä Tomi Einonen.

Nykyään molemmat ovat uutisankkureita, Piia Ylellä ja Tomi MTV3:lla.

– Se on ihan sattumaa. Yhdessä vaiheessa saatoimme olla molemmat samalla juttukeikalla eri kanavien uutisiin. Sitä ei enää käy.

Kahden ankkurin suhde tuntuisi tarjoavan hupaisia mahdollisuuksia perhe-elämälle, mutta Pasasen-Einosen kotona ruokapöytäkeskustelut eivät sisällä kokoavia "tässä lähetyksessä kerromme vielä" tai keventäviä "olipa siinä aikamoinen vonkale" -elementtejä. Piia ei myöskään avaa telkkaria kymmeneltä pelokkaana siitä, minkälaisen kravatin mies on mennyt valitsemaan. 

– Välillä kotona tietysti nokitellaan siitä, kumman kanavalla oli paremmat uutiset... mutta eniten keskustelua syntyy loppukevennyksistä. Mietin niitä katsoessani aina, että mitä ihmettä tuohonkin voisi sanoa. Luojan kiitos Ylellä ei tarvitse stressata.

Piian elämä vaikuttaa ulkopuolisen silmiin myötätuuliselta ja sujuvalta. Hän toteaakin, että isoja pettymyksiä ei ole vielä tullut. Kiinnostavia töitä on riittänyt, ja parisuhteessa säilynyt yleensä sopu.

– Sama ammatti on myös etu: tietää toisen rytmit ja työn haasteet. Toisaalta, meidän molempien työpäivät ovat pitkiä, ja isovanhempia, sukulaisia ja ystäviä tarvitaan usein lastenhoitoavuksi. Arki on aikataulujen setvimistä ja kiihkeitä kalenterisulkeisia kolmen viikon välein. Yhteinen aika on kortilla.