Putous-näyttelijä Essi Hellénin pokka pettää, jos on pienikin mahdollisuus siihen, ettei repeäminen haittaa. Kuva: Juha Salminen
Putous-näyttelijä Essi Hellénin pokka pettää, jos on pienikin mahdollisuus siihen, ettei repeäminen haittaa. Kuva: Juha Salminen

Putouksen kuudes tuotantokausi alkaa tänään lauantaina. Uudistuneen näyttelijäkaartin nuorimmainen on imitaation ja akrobaation taidot hallitseva Essi Hellén, 26.

Suositun Putous-sketsisarjan kuudes tuontantokausi käynnistyy tänään lauantaina. Ohjelman koko näyttelijäkaarti on uusittu, ja yksi remmiin astuvista on helsinkiläinen näyttelijä, 26-vuotias Essi Hellén.

Essiä ei jännitä yhtään, vaikka hän näyttelee ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä.

– Luulen, että ulkoapäin on luotu painetta, että meidän pitäisi jännittää astua toisten saappaisiin. Mutta en jännitä yhtään! Nyt mennään tällä porukalla ja odotan vain, että pääsisin jo vetämään ihan täysillä, näyttelijä hihkuu.

Kun kutsu Putoukseen kävi, ei Essi epäröinyt hetkeäkään.

– Työ on juuri sitä, millaista ajattelinkin: tajuttoman hauskaa! Ryhmähenki on tiivis, ja kiire on kova. Ei homma silti ajaudu ihan levottomaksi, eikä kulisessa juosta päättömästi hokien "missä mun viikset", Essi kuvailee.

Vielä näyttelijät eivät saa hiiskuakaan hahmoistaan ennen ensimmäistä lähetystä. Sen verran Essi paljastaa, että Putous-hahmolle tyypilliseen tapaan tulee hänenkin hahmollaan olemaan useampi rasittavanpuoleinen hokema.

– Olen hionut hahmoa siitä lähtien, kun minua pyydettiin mukaan. Ainakin se naurattaa minua itseäni, hän virnistää.

Essi lupaa, että myös yleisöllä tulee olemaan hauskaa.

– Kaikkien hahmot ovat niin erilaisia, että kaikille tulee löytymään jotain, joka naurattaa.

Aikaisempien vuosien Putous-hahmoista Essin oma suosikki on Krista Kososen esittämä Mikko Zetterberg.

– I loved him. Mikko oli hauskannäköinen, ja hänellä oli upea, itäsuomalainen sielu. Krista teki Mikon hahmon niin hienosti! 

Tämän vuoden hahmoista Essi ei halua nostaa yhtä suosikkia. Hän kuitenkin toteaa, että Antti Holman jutuille hän nauraa aina kovaan ääneen.

– Antti on niin upea ja tämä on niin sen juttu! Ihan sama, mitä Antti tekee, niin mä nauran. 

Akrobatiaa ja imitaatiota

Vuonna 2012 Teatterikorkeakoulusta valmistunut Essi on näytellyt aikaisemmin muun muassa aikaisempien Putous-näyttelijöiden tähdittämässä elokuvassa 21 tapaa pilata avioliitto. Lisäksi hän on ollut kiinnityksenä Kokkolan kaupunginteatterissa, jossa hän näytteli muun muassa Fucking Åmål -näytelmän toista pääosaa.

Nyt Putouksessa Essi pääsee näyttämään vahvuutensa improvisoivana komediennena.

– Olen räväkkä tyyppi ja kova vitsailemaan. Tykkään heittää juttuihin punchlineja, hän toteaa nauraen.

Essi toivoo, että hän pääsisi näyttämään lähetyksissä erityistaitojaan, ääni-imitaatiota ja akrobatiaa.

 – Tykkään leikitellä äänellä ja laulaa imitoiden, myös vierailla kielillä. Viimeksi imitoin Spice Girlsien Mel B:, nainen kertoo ja antaa vakuuttavan ääninäytteen.

Myös akrobatia Essillä on hanskassaan. Sitä hän on oppinut tanssiessaan ja valmentaessaan vuosia Helsinki Athletics Cheerleadersissa.

Kaiken kaikkiaan Essi uskoo, että uudistunt Putous ei petä katsojia tänäkään vuonna.

 – Tulette saamaan paitsi uudistuneemman myös isomman, energisen ja hauskan ohjelman. Ainakin meillä itsellämme on tosi hauskaa, ja nyt voimme enää sanoa, että olkaa hyvä, tässä tämä olisi.

Lue myös: 

 Kari Ketonen: "Olen nähnyt painajaisia sketsihahmokisasta"

Uusi Putous-tähti Antti Holma: "Homoutta ei pidä peitellä"

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.