”Kun tutustuimme Yoshikin kanssa, edellinen suhteeni oli vaikeassa paikassa. Yoshiki toimi minuun kuin piristysruiske”, Ninja sanoo.
”Kun tutustuimme Yoshikin kanssa, edellinen suhteeni oli vaikeassa paikassa. Yoshiki toimi minuun kuin piristysruiske”, Ninja sanoo.

Ninja Sarasalon vahva luonne on koetellut hänen parisuhdettaan Yoshiki Tamuran kanssa. Vielä enemmän sitä koetteli kova työtahti. Se johti uupumukseen, josta Ninja toipuu yhä.

Kesällä 2014 Ninja Sarasalolla ja hänen puolisollaan Yoshiki Tamuralla näytti menevän mainiosti.

Pari oli viettänyt häitään vuotta aiemmin. Yoshiki työskenteli kokkina isänsä ravintolassa, ja Ninja pyöritti catering-yritystään. Kotona kasvoi pieni Taito-poika.

Menestyneenä huippumallina tunnettu Ninja halusi palavasti saada bisneksensä kukoistamaan. Tulosta tuli, ja myös Yoshiki tunsi ylpeyttä vaimonsa firmasta.

Vaikka kaiken olisi pitänyt olla mallillaan, pinnan alla kyti.

– Olin pojan kanssa paljon kahdestaan, koska Ninja oli jatkuvasti töissä, Yoshiki kertoo.

– En ollut fyysisesti enkä henkisesti läsnä kotona. Yritys oli minulle henki ja elämä – kaikki kaikessa, Ninja sanoo.

Yoshiki kaipasi kipeästi kumppaniaan: arkeen ja lomaseuraksi kesänviettoon. Ninja kuitenkin halusi saada yrityksen menestymään, joten töitä oli painettava.

Sinä kesänä Ninjalla ja Yoshikilla oli vain kolme päivää yhteistä aikaa. He kävivät kerran mökillä ja Tallinnassa.

– Minusta tuntui todella pahalta. Koin jääväni jostain paitsi, koska Ninja oli koko ajan töissä, Yoshiki kertoo.

Ninjan vuosia kestänyt kova työtahti oli ottamassa veronsa; hän oli sairastunut uupumukseen.

Kaikki peliin

Ennen kesää 2014 Ninjalla ja Yoshikilla oli takanaan monta hyvää vuotta. He menivät kimppaan vuonna 2009, parin vuoden kaveruuden jälkeen. Nopeasti elämä otti uuden suunnan, kun Ninja tuli raskaaksi. Mikään sokki se ei ollut.

"Meidän suhde tuntui hyvältä ja oikealta."

– Kaikki tuntui heti oikealta. Minusta tuntui, että löysin sielunkumppanini, Yoshiki kertoo.

– Tiesin, että Yoshiki on oikea minulle, ja että hänestä tulee hyvä isä, Ninja kertoo.

– Meidän suhde tuntui hyvältä ja oikealta. Lapsi tuntui kohtaloltamme, Yoshiki jatkaa.

Ninjan edellinen suhde oli ollut vaikea, eikä toiseen ollut siksi aina helppo luottaa. Myös Yoshikin kanssa Ninja pelkäsi aluksi, että tämä häipyisi. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että nyt niin ei tapahdu. Kumpikin sitoutui suhteeseen täysillä.

Taiton syntymän jälkeen Ninja jäi pitkälle äitiyslomalle. Myös Yoshiki vietti tiiviisti aikaa perheen kanssa. Kolmen kotiäitivuoden jälkeen Ninja päätti vuonna 2012 palata työelämään. Silloin hän perusti kasvisruokaan erikoistuneen catering-yrityksen nimeltä Soul mama’s kitchen yhdessä Imane Bellaminen kanssa.

– Se oli hyppy tuntemattomaan. En tiennyt ruoka-alasta tai yrittämisestä mitään, Ninja kertoo.

Yhtiökumppanista tuli Ninjan elämän tärkeimpiä ihmisiä.

– Imane oli minulle kuin sisko. Jaoimme hänen kanssaan kaiken. Välillä jopa sängyn, koska olimme niin paljon yhdessä, etten ehtinyt käymään edes himassa.

Ninja perusti yrityksensä samalla tavalla kuin hän aikoinaan aloitti poikkeuksellisen mallinuransa 14-vuotiaana: riskillä. Ninja ja Imane saivat starttirahan ja vain päättivät puskea eteenpäin.

Riski kannatti – yritys menestyi. Sen hintana oli Ninjan loputon väsymys.

– Koko perheemme joutui koetukselle, Ninja kuvailee.

– Meidän kaikkien hermot olivat kireällä. Lapsen kestävyys joutui rajoille, koska olin paljon poissa. Kotona minun ajatukseni olivat aina töissä, Ninja kuvailee.

"Ninja ei jaksanut viettää aikaa minun ja Taiton kanssa."

Yoshiki kaipasi aikaa vaimonsa kanssa.

– Jos yhteistä aikaa oli, Ninja oli tosi väsynyt. Hän ei jaksanut viettää aikaa minun ja Taiton kanssa.

Lopulta viime keväänä Ninja päätti lähteä yrityksestään. Päätös ei ollut helppo, mutta takaraivossa jyskytti vakaa tunne siitä, että se oli oikea.

– Yoshiki sanoi minulle, että häntä ärsyttää, ja että voisin harkita ajankäyttöäni. Tilanne ei olisi voinut jatkua sellaisena, Ninja sanoo.

– Perhe on minulle ykkönen – vasta sen jälkeen tulee kaikki muu.

Yoshikissa lopettamispäätös aiheutti sekavia tuntemuksia.

– Tiesin, kuinka paljon hän oli panostanut siihen, joten minua harmitti hänen puolestaan. Samalla olin onnellinen, että vaimo tuli takaisin kotiin, Yoshiki kertoo.


Edellinen parisuhde kouli Ninjasta itsevarman. ”Luotan enemmän itseeni ja toisiin. Jos Yoshiki lähtee ulos, ei minulle tule tarvetta soitella perään.”

Vahvan naisen kääntöpuoli

Oman uupumisen huomaaminen ei ole helppoa Ninjan kaltaiselle ihmiselle.

Hän kertoo haluavansa olla vahva nainen, joka ryhtyy kaikkeen täydestä sydämestään. Yoshiki on pariskunnasta rauhallisempi ja harkitsevampi.

– Otan mieluusti ohjat käsiini, mutta myös Yoshiki osaa olla päättäväinen, Ninja kertoo.

– Taito sanoo meistä hyvin: Isi on boss, äiti on kuningatar, Yoshiki heittää.

Dramaattinen Ninja osaakin olla. Riidan keskellä hän voi äityä jopa pahansuovaksi.

– Aiemmin olin vielä temperamenttisempi. Nykyään mietin, ennen kuin sanon, Ninja toteaa.

– Tavarat meillä eivät voi lennellä, sillä suhteemme on Taiton koti. Pyrimme siihen, että hän näkee iloa ja onnea.

Yhteiset vuodet Yoshikin kanssa ovat hioneet Ninjan särmiä, mutta yhä kinastellessa suusta saattavat lipsahtaa rumat sanat.

– Meillä on välillä räiskettä, mutta se on elämää. Tietynlaista dynamiikkaa ja haastetta pitää olla. Rakastan Ninjan vahvaa luonnetta.

Tällä vahvuudella on kääntöpuolensa. Yrittäjänä Ninja puski pitkään pelkän päättäväisyyden voimalla eteenpäin. Niiden vuosien aikana hän ei kertaakaan pysähtynyt miettimään, mihin suuntaan elämä vei. Yrityksestä lähtemisen jälkeen sille olisi löytynyt sauma, mutta siihen Ninja ei tarttunut.

– Ajattelin, että tästä vaan lenkkipolulle ja kohti uutta, Ninja kertoo.

Lopulta hänen kehonsa pakotti väkisin rauhoittumaan. Diagnoosi: burnout. Työuupumus aiheutti syvää väsymystä, ahdistusta ja tasapaino-ongelmia.

– Ninja on aina ollut tosi vahva. Vaikka hän teki duunia ja oli poissa kotoa, hän kuitenkin piti huolta kodista. Oli kamalaa nähdä niin aikaansaava nainen siinä jamassa, Yoshiki kertoo.

Yoshiki näkee, että Ninjan ”läpi harmaan kiven”-asenne oli osasyy loppuun palamiselle.

– Hänellä on kyky puskea todella kovaa, ja niin hän teki nytkin. Jos voimakastahtoinen nainen vetää kaksi vuotta aivan täysiä, onko ihme, että palaa loppuun?

Burnout aiheutti Ninjalle pahan tasapainohäiriön. Pahimmillaan hän ei päässyt pois kotoa, koska jalat pettivät ja päässä heitti. Koululääketiede ei tuonut vaivaan apua. Ninja ja Yoshiki ehtivät pelätä jotakin vakavaa, kuten aivokasvainta.

– Huolissani tiskasin ja väänsin safkaa. Yritin parhaimpani mukaan tukea ja auttaa häntä sekä pyörittää perusarkea, Yoshiki kertoo.

Lopulta Ninja löysi avun kiinalaisesta lääketieteestä. Siihen erikoistunut nainen määräsi hoidoksi akupunktiota ja kuivakuppausta. Kuukauden kestäneet tasapaino-ongelmat helpottivat.

– Jotkut voivat olla burnoutissa pitkään ja jopa masentua. Meillä kävi kuitenkin hyvin. Ninjalla pahin vaihe meni pian ohi, hän oli nopeasti jaloillaan.

Tarpeellinen stoppi

Nyt Ninja seisoo vahvasti tolpillaan. Huimaus on tiessään, ja breikki työelämästä on antanut uutta energiaa.

Välit entiseen liikekumppaniin Imaneen olivat aluksi huonot.

– Kaksi pomoa yhdessä yrityksessä ei toimi. Jommankumman olisi pitänyt alistua, jotta se olisi onnistunut. Olemme kumpikin vahvoja alfanaisia – kumpikaan ei osannut, Ninja kertoo.

Hän kuvailee yrityksestä lähtemistä rumaksi avioeroksi, kuin yksi raajoista olisi irronnut. Nyt välit on kuitenkin taas kunnossa.

Myös Yoshikilla menee hyvin. Hän on sapattivapaalla ja tuottaa freelancerina musiikkia. Yhteistä parisuhdeaikaa on enemmän kuin aikaisemmin. Pariskunta istuutuu joka ilta yhdessä päivällispöytään.

– Arkemme on tavallista, tylsää lapsiperheen arkea – tai niin tavallista, kuin Ninjan kanssa voi olla, Yoshiki vitsailee.

Vaikka uupumus oli Ninjalle ja Yoshikille vaikea paikka, Ninja näkee siinä myös hyvää.

– Tavallaan olen kiitollinen siitä. Ilman sitä en olisi osannut pysähtyä. Uskon kohtaloon ja siihen, että sairaus oli parhaakseni tehty juttu, Ninja kertoo.

Burnout auttoi Ninjaa ymmärtämään, että itseä kannattaa kohdella hyvin: elämässä ei tarvitse tehdä niitä asioita, jotka ovat sydämen ääntä vastaan.

– Kolmen vuoden aikana en kuunnellut itseäni. Menin vain eteenpäin. Nyt olen päättänyt tehdä vain asioita, jotka tuntuvat oikeasti hyviltä, Ninja sanoo.

Sängynpohjalla maatessaan Ninjalla oli myös aikaa pohdiskella suhdettaan Yoshikiin ja Taitoon.

– Yritysaikaan minulla oli usein huono omatunto, koska en pystynyt olemaan läsnä heille, Ninja kertoo.

– Olen aina ollut perhekeskeinen, eikä perheen merkitys missään vaiheessa unohtunut kokonaan yrityksen alle. Sairastumisen ansiosta kuitenkin ymmärsin perheen merkityksen entistä kirkkaammin.Apua ennen ongelmia

Perheeseen Ninja ja Yoshiki ovatkin nyt satsanneet. He haluavat nähdä vaivaa parisuhteensa eteen. Siitä esimerkkinä Ninja ja Yoshiki lähtivät viime kesänä mukaan Ylen Elämä pelissä -ohjelmaan, jossa osallistuivat viikon mittaiselle parisuhdeleirille. Siellä apuna oli parisuhdeterapeutti.

– Se oli enemmän tutkimusmatka kuin mikään ongelmien läpikäyntireissu, Yoshiki kertoo.

– Ajattelemme, että kannattaa hakea apua, ennen kuin ongelmat alkavat, Ninja jatkaa.

– Ihmiset eroavat liian helposti, koska etsivät huumaa. Moni pelkää arkea. Olen oppinut vanhemmiltani sen, että parisuhteen eteen tulee nähdä vaivaa.

"Jos on liikaa yhdessä, toisen naama alkaa kyrsiä."

Tällä hetkellä Ninja ja Yoshiki viettävät molemmat paljon aikaa kotona. Aiemmin vaikeudet kumpusivat liian vähästä yhteisestä ajasta. Nykyään homma on päinvastoin.

– On ihanaa, että pystymme olemaan enemmän yhdessä. Mutta jos on liikaa yhdessä, toisen naama alkaa kyrsiä, Ninja toteaa.

Myös tylsyys saattaa ottaa vallan. Kun toinen tuijottaa ruudusta Kardashianeita ja toinen töllöttää vieressä lätkää, on tehtävä korjausliike. Se onnistuu parhaiten lähtemällä treffeille.

Onneksi kaksikolla on läheiset välit sukulaisiin. Heistä saa lastenvahdin vaikka viikon Barcelonan-matkalle, jos tarvis. Parilla on tapana ottaa pieniä irtiottoja arjesta: hotellihuone Helsingistä ja poika hoitoon. Kumpikin rakastaa hyvää ruokaa. He järjestävät illanistujaisia ja käyvät ravintoloissa.

– Myös yksinolo on meille tärkeää. Minun onneni ei ole kiinni hänestä, eikä hänen minusta, Ninja sanoo.

– Emme rajoita toistemme menemisiä. Se on toimivan parisuhteen kulmakiviä, Yoshiki jatkaa.

Vaikka suhteessa on ollut töyssyjä, Yoshiki ja Ninja merkitsevät toisilleen ennen kaikkea iloa ja onnea.

– Jos huonoja päiviä olisi enemmän kuin hyviä, voisi ero olla lähellä. Mutta onneksi tilanne ei ole sellainen, Yoshiki toteaa.

Lapsiarjen keskellä pari pyrkii pitämään huolen siitä, että toinen ei ole pelkästään äiti tai isä. Ninja kaipaisi joskus lisää läheisyyttä.

– Joskus hellyys unohtuu, enkä osaa enää pyytää sitä. Sen takia saatan tulla kärttyisäksi, vaikka oikeasti haluan vaan halia ja pusua.

Kilot pois ja siivet alle

Ninjan parantuminen on vielä kesken, mutta hän haluaa jo unohtaa murehtimisen. Ninja on päättänyt lähteä New Yorkiin luomaan mallinuraa uudelleen.

– Burnoutin jälkeen en ole pelännyt mitään, hän sanoo.

– Aiemmin olin kieltänyt sen ajatuksen itseltäni. Ajattelin olevani vääränikäinen ja -kokoinen. Minussa on kuitenkin kapinaluonnetta. Haluan todistaa maailmalle pystyväni lähtemään edelleen malliksi, koosta ja iästä viis. Olen vahva, itsenäinen nainen. Pystyn mihin vain.

"Haluan todistaa maailmalle pystyväni edelleen malliksi, koosta ja iästä viis."

Lähtö Yhdysvaltoihin odottaa jo keväällä. Jotta töitä ilmaantuisi, Ninjan pyrkii parantamaan yleiskuntoaan – edessä on kymmenen kilon laihdutusurakka. Helmi–maaliskuussa Ninja lähettää portfolionsa mallitoimistoihin. Kansainvälinen mallitoimisto IMG on Ninjan ykkösvaihtoehto, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

– Riskillä lähdetään. Uskon kuitenkin, että minulla on hyvät mahikset saada töitä, Ninja kertoo.

Lähtö ei tule ilmaiseksi. Esimerkiksi työlupa maksaa pitkän pennin, eikä toimeentulosta mallimarkkinoilla ole mitään takeita. Ninja ei kuitenkaan pelkää.

– Olen aina ottanut myös isoja taloudellisia riskejä. Rahaa se vain on, hän sanoo.

– Aiemmin olin huithapeli rahan kanssa ja laitoin kaiken palamaan. Nykyään olen viisaampi.

Ninja luottaa lujasti, että kookkaammilla malleilla on markkinoita Yhdysvalloissa. Siksi hän lähtee matkaan dollarinkuvat silmissään.

– Suomessa minun kokoiselleni ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi duunia. Toki olen tehnyt hienoja juttuja täälläkin, mutta niillä ei laskuja makseta. Jenkeissä pyörivät isot rahat.

Aluksi Ninja lähtee meren taa yksin. Yoshiki, Taito ja seitsenkuinen Taika-koira tulevat perästä. Sopeutuminen erossaoloon kammottaa Ninjaa jo nyt.

Ninja ja Yoshiki ovat alustavasti puhuneet, että ensi syksynä koulun aloittava Taito saisi Yhdysvalloissa kotiopetusta. Yoshiki luottaa puolisonsa menestykseen ja odottaa muuttoa innoissaan.

– Jos vaimolle löytyy paljon töitä, voin nähdä itseni koti-isänä, hän kertoo.

Tulevaisuudelta pari toivoo perheelle kokoa: lisää lapsia, toista koiraa ja Taitolle kymmentä kania.

Mutta niiden aika on myöhemmin. Nykissä ansaitut rahat Ninja ja Yoshiki aikovat sijoittaa haaveidensa omakotitaloon Suomessa. Kaksikko odottaa päivää, jolloin he voivat seisoa talonsa pihassa käsikkäin.

– Ninja on paras ystäväni, jolle voin puhua kaikesta, Yoshiki hymyilee.

– Yoshiki on minulle turvasatama. Haluan, että hän on ja pysyy. Hän on lämmin kainalo, johon painaudun, kun muu maailma potkii.

Ninja Sarasalo-Tamura

  • Malli, yrittäjä ja laulaja syntyi 8.5.1982 Helsingissä.
  • Työskennellyt mallina Pariisissa, New Yorkissa ja Tokiossa. Kuvia Ellessä, GQ:ssa ja Voguessa, esiintynyt Jean Paul Gaultierin kasvona.
  • Julkaisi 2006 singlensä Fashion ja esikoisalbuminsa I Don't Play Guitar 2007. Keväällä 2008 osallistui euroviisukarsintaan.
  • Viime aikoina työskennellyt mallina Suomessa.
  • Nähdään miehensä Yoshiki Tamuran kanssa Ylen Elämä pelissä -ohjelmassa, joka alkaa TV1:ssa 31. tammikuuta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbackaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.