Jannika B nähdään syksyllä Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Kuva: <span class="photographer">Jonna Öhrnberg</span>
Jannika B nähdään syksyllä Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Kuva: Jonna Öhrnberg

”Jos ahdistavia asioita ei käy läpi, jossain vaiheessa niiden kanssa on vaikea hengittää”, Jannika sanoo.

Laulaja Jannika B kertoi kesän lopulla Instagram-tilillään, että on käynyt kevään ajan läpi rankkaa elämänvaihetta. Elämänilon kadottaneen laulajan uupumus kävi lopulta niin suureksi, että puoliso, Apulanta-yhtyeen laulaja Toni Wirtanen talutti vaimonsa lääkäriin.

Lue lisää: Jannika B uupumuksestaan ja masennuksestaan: ”Peilistä katsoi itkuinen hahmo, jota en enää tunnistanut”

Jannika on kiitollinen miehelleen ja läheisille, jotka ovat tukeneet häntä toipumisessa. Pahimpina aikoina arkiaskareet ja normaalisti henkireikänä toiminut urheilu tuntuivat Jannikasta ylivoimaisilta, myös musiikkibisnes ahdisti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ammattilaisen kanssa jutellessa olen ymmärtänyt, että ihmisen olotila on monen palan yhteissumma, Jannika kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Itsellä paha olo liittyi usein työhön. Samalla en taas tunne missään muualla olevani niin hetkessä kiinni kuin lavalla. Vasta myöhemmin selvisi, mistä paha oloni johtui. Se oli monen asian summa.

”Näihin asioihin voi saada apua”

Toipumista Jannika kuvaa palapelin rakentamiseksi. Hän suosittelee hakemaan apua siinä vaiheessa, kun ei tunnista enää omaa käytöstään.

– Silloin on hyvä kysyä läheiseltä, olenko oma itseni? On myös hyvä käydä varuiksi juttelemassa terapeutin kanssa ennen kuin asiat kasautuvat liikaa. Monesti häpeä estää meitä toimimasta. Minäkin ajattelin, että asumme hyvinvointivaltiossa, meillä ei ole sotaa tai nälänhätää ja silti en osaa olla onnellinen ja iloinen, vaikka elämässäni on perusasiat todella hyvin. Oikeasti monet tunteet ja käytösmallit ovat oireita kasautuneista asioista.

”Jos ahdistavia asioita ei käy läpi, jossain vaiheessa niiden kanssa on vaikea hengittää.”

Jannika on saanut julkisen ulostulonsa jälkeen paljon palautetta. 

– Jos ahdistavia asioita ei käy läpi, jossain vaiheessa niiden kanssa on vaikea hengittää. Olen nyt kuullut liian monta tarinaa, jossa joku on lopettanut hengittämisen. Se on surullista, sillä näihin asioihin voi saada apua.

Irti paineista

Nyt Jannika on keikkatauolla ja osallistuu syksyllä ainoastaan Tähdet tähdet -ohjelmaan. Jannika on yksi ohjelman kymmenestä tähtiartistista. Jannikan ja Tonin 2-vuotias Martta-tytär on puolipäivähoidossa päiväkodissa.

– Kesäkuussa tunsin, että minulla on voimia miettiä työjuttujakin ja että voisin osallistua tällaiseen ohjelmaan. En nytkään voi tarkasti tietää, miten vahvaksi tunnen itseni aamulla herätessäni, mutta yritän olla kasaamatta itselleni paineita.

”Monesti tietyt käyttäytymismallit ja taakat siirtyvät suvussa sukupolvelta seuraavalle.”

Jannika on kiinnostunut toipumisprosessin aikana sukututkimuksesta.

– Sieltä löytää ahaa-elämyksiä. Monesti tietyt käyttäytymismallit ja taakat siirtyvät suvussa sukupolvelta seuraavalle. Omassa suvussakin on ollut tiettyjä tapahtumia, jotka saattavat selittää, miksi stressaan tai pelkään tiettyjä asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla