Scarlett Johansson rakentaa määrätietoisesti uraansa, eikä suunnittele vielä perheen perustamista. – Toki haluan muutaman lapsen, jotain yhden ja kymmenen väliltä, uuden rakkaan löytänyt näyttelijätär kertoo.

Lehtikuva

Scarlett Johansson, 27, on pieni nainen, mutta hän onnistuu täyttämään tilan niin olemuksellaan kuin kuuluvalla äänelläänkin. Hän pölähtää sisään newyorkilaishotellin huoneeseen kesken kollegansa Matt Damonin haastattelun ja alkaa kuittailla miehelle välittömästi.

– Blaa blaa blaa, siinä puhuu maailman seksikkäin iskä. Ne sanat eivät kyllä sovi yhteen millään, Scarlett kailottaa ja tarttuu Koti eläintarhassa -elokuvan vastanäyttelijäänsä hartioista.

Kesken lauseen yllätetty Matt näyttää hieman kiusaantuneelta ja kommentoi pikaisesti olevansa ennemminkin maailman pisin kääpiö.

Scarlett sen sijaan on tämän hetken kuumin naisnäyttelijä, ja hänelle on rapsahdellut voittoja useammastakin seksisymboliäänestyksestä. Sumuisessa silmämeikissään, mustiin farkkuihin ja läpikuultavaan "johonkin vanhaan" paitaan pukeutuneena hän näyttää siltä, ettei yksinkertaisesti voi seksikkyydelleen mitään, olipa hänen päällään mitä tahansa.

– Seksikkään leima johtuu ehkä siitä, että olen kurvikas ja itsevarma siitä. Itse en ajattele olevani seksisymboli, mutta nyt jo hyväksyn, että minua pidetään sellaisena. Muutaman vuoden päästä tulee joku toinen, sanoo näyttelijätär, joka istuu jalkojensa päälle käpertyneenä, jauhaa purukumia ja on selkeästi jo lopen kyllästynyt toimittajien vakiokysymykseen.

Hän puhuisi mieluummin esimerkiksi politiikasta, yhdestä lempiaiheistaan.

Alastonkuvia netissä

Vaikka Scarlett onkin tunnettu vartalostaan, hän ei ole näytellyt täysin alasti yhdessäkään elokuvassa. Viime syyskuussa kaikki kuitenkin pääsivät kurkistamaan tähtösen vaatteiden alle, kun joukko Scarlettin puhelimesta varastettuja alastonkuvia levisi internetissä. Kuvissa Scarlett kieriskelee yläosattomissa sängyllä ja esittelee takamuksensa kaaria.

Heikkohermoisempi olisi väittänyt kuvissa esiintyvän joku hyvin samannäköinen henkilö, mutta Scarlett toimi toisin. Hän myönsi omistavansa kuvien tekijänoikeudet eli tunnusti, että todella esiintyy itse kuvissa. Hän myös pani FBI:n jahtaamaan hakkeria, jonka uhreiksi ovat hänen lisäkseen joutuneet useat muutkin näyttelijättäret. Hakkeri pidätettiin, mutta kuvat säilyvät internetissä ikuisesti.

Myöhemmin Scarlett kertoi, että kännykkäkuvat olivat muutaman vuoden takaa ja ne oli tarkoitettu hänen silloiselle aviomiehelleen Ryan Reynoldsille, 35. Lisäksi hän lausui viileästi "tiedän parhaat puoleni".

Scarlett ei piitannut skandaalista vaan jatkoi töiden tekoa: hän kuvasi kaksi elokuvaa sekä matkusti kuivuuden ja nälänhädän runtelemiin Somaliaan ja Keniaan herättääkseen ihmisten tietoisuuden maiden tilanteesta.

Yhteiskunnallista valveutuneisuuttaan näyttelijä on osoittanut myös antamalla rahaa hyväntekeväisyyteen. Elokuvaroolien lisäksi mammonaa on tippunut muun muassa Dolce & Gabbanan, Louis Vuittonin, L’Oréalin ja Reebokin keulakuvana olosta.

Toki shoppailuunkin Scarlett on välillä sortunut. Yhtä ostostaan hän katuu erityisesti.

– Tarvitsin autoa ja ostin kerran sellaisen ajattelematta. Kun se saapui kotiini, tajusin, millainen peto oli kyseessä. Todennäköisesti se tuhosi koko otsonikerroksen pelkästään olemalla autotallissani.

Eläintarhan Kelly

Internetin alastonkuvakohu on nyt joka tapauksessa takana ja huomio kiinnittyy uuteen koko perheen draamaan Koti eläintarhassa. Tositapahtumiin ja samannimiseen kirjaan perustuvassa elokuvassa Scarlett näyttelee eläintenhoitaja Kelly Fosteria, ja Matt Damon on eläintarhaan lapsineen muuttava leski Benjamin. Yhdessä he herättävät ränsistyneen eläintarhan uuteen loistoon.

Kellyn rooli on kaukana glamourista, joten Scarlett ei käyttänyt kuvauksissa juuri lainkaan meikkiä. Jätkämäinen, tomerasti kädet puuskassa ja jalat harallaan seisova Kelly tuntuu olevan aika kaukana tosielämän hehkeästä Scarlettista. Näyttelijä itse pitää huulipunan aina käden ulottuvilla, sillä se on pelastus kaikkeen. Muutenkaan hän ei mielellään liiku ilman meikkiä – koskaanhan ei voi tietää, keneen törmää.

Mutta yhtymäkohtiakin rooli-Kellyyn on, sillä näyttelijä rakastaa eläimiä. Hänellä on chihuahua Maggie ja kultaisennoutajan kaltainen pelastuskoira Baxter. Menestyksestään huolimatta Scarlett elää melko tavallisesti ja välttelee seurapiirejä, kun se vain on mahdollista.

– Tykkään olla New Yorkissa, käydä elokuvissa, konserteissa, nähdä ystäviäni.

Tuulinen rakkauselämä

Uunituoreet uutiset kertovat, että Scarlett seurustelee newyorkilaisen mainosalalla työskentelevän Nate Naylorin, 27, kanssa. Suhde on jatkunut julkisuudelta salassa peräti viisi kuukautta.

Hiljattain huhuttiin myös, että Scarlett olisi etsimässä uutta kotia Lontoosta. Syyksi kerrottiin, ettei Scarlett kestänyt ex-aviomiehensä Ryan Reynoldsin ja tämän uuden tyttöystävän, Gossip Girl -näyttelijän Blake Livelyn, 24, kuhertelua samassa kaupungissa.

Vaikka Scarlett tuntuu nyt vakiintuneen ja kulkevan onnellisena New Yorkin kaduilla uuden kultansa kainalossa, tähden rakkauselämä on ollut tuulista.

Scarlett vaikuttaa aina onnistuneen nappaamaan kainaloonsa juuri sen, kenet hän haluaa. Nimekkäässä listassa ovat muun muassa sydäntenmurskaajat Jared Leto, Josh Hartnett ja Justin Timberlake. Myös huhuttujen deittikumppaneidenkin lista on pitkä. Viime vuonna Scarlettin nähtiin lohduttautuvan näyttelijä Sean Pennin, 51, seurassa.

Avioero näyttelijä Ryan Reynoldsista oli nuorelle Scarlettille kova pala, ja hän myöntää olleensa masentunut eron jälkeen. Hän ei ollut tarpeeksi valmistautunut avioelämän ylä- ja alamäkiin. Yksi syy liiton kariutumiseen oli, ettei pariskunnalla ollut riittävästi yhteistä aikaa. Avioliitto oli tuntunut Scarlettista kuitenkin oikealta ja luonnolliselta ratkaisulta siinä vaiheessa elämää. Hänestä se oli itse asiassa paras asia, jonka hän oli koskaan tehnyt.

Koska Scarlett puhuu rakkauselämästään vain harvoin, hänen suhteistaan tiedetään lähinnä miesten nimet. Näyttelijätär haluaa säilyttää niin paljon yksityisyydestään kuin mahdollista. Siksi hän ei ole esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä.

Lapsia? Toki!

Scarlettilla on kuitenkin muutama hyvä ystävä, joiden kanssa hän voi puhua luottamuksellisesti mistä tahansa. Lisäksi hänellä on läheinen suhde kaksoisveljeensä Hunteriin.

Näyttelijäksi Scarlett halusi jo lapsena ja hän onkin keskittynyt uraansa aina täysillä. Perheen perustaminen ei siksi ole vielä suunnitelmissa.

– Juuri nyt en ajattele äitiyttä. Olen 27 ja keskellä työuraani, joten perhe ei kuulu tähän hetkeen. Toki haluan muutaman lapsen jokin päivä.

Haaveilemaansa lapsilukua hän ei suostu paljastamaan.

– Muutaman, jotain yhden ja kymmenen väliltä, hän heittää.

Äitiyden sijaan Scarlett keskittyy toisenlaiseen lapseen: ohjaustyöhön. Ohjaaminen tuntuu Scarletista luontevalta jatkolta uralle, mutta taustalla piilee ajatus myös siitä, ettei naisnäyttelijälle välttämättä riitä iän karttuessa tarpeeksi rooleja. Scarlett on tosin pysynyt Hollywood-elokuvien kestotähtenä jo pitkään, eikä suosio näytä ainakaan vielä hiipuvan. Siitä hän saa kiittää omia hyviä valintojaan, olivatpa kysymyksessä pienet hittileffat tai ison budjetin kassamagneetit.

Scarlett ei näyttelisi elokuvassa, jonka vuoksi hän ei itse olisi valmis jonottamaan lippukassalle.

– Töissäni on riitettävä sekä fyysisiä että emotionaalisia haasteita.

Vielä yksi unelmarooli

Maailman seksikkäin nainen, 2000-luvun Marilyn Monroe ja Woody Allenin muusa... Scarlett on saavuttanut alle 30-vuotiaana kaiken sen, mistä näyttelijäuralle tähtäävät nuoret naiset haaveilevat. Yksi unelmarooli Scarlettilla on kuitenkin vielä mielessä.

– Haluaisin näytellä Norma Desmondia elokuvan Sunset Boulevard (Auringonlaskun katu) uudelleenfilmatisoinnissa.

Siihen Scarlett on kuitenkin vielä parikymmentä vuotta liian nuori. Tämän tähden ura valkokankaalla ei todellakaan ole ohi.

Haastattelun lisäksi jutun lähteinä on käytetty artikkeleita lehdistä Los Angeles Times, Daily Mail, People.com, Vanity Fair, Cosmopolitan ja Interview.


Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.