Kokki Jyrki Sukula on roskaruuan ystävä, mutta ei aivan minkä tahansa. Kuva Sanoma-arkisto.
Kokki Jyrki Sukula on roskaruuan ystävä, mutta ei aivan minkä tahansa. Kuva Sanoma-arkisto.

Kokki Jyrki Sukula rakastaa… niin mitä roskaruokaa? Vihje: Niiden pyyntikausi on alkanut nyt tiistaina puoliltapäivin.

Tiistai 21.7. on, kuulkaa, tärkeä päivä, ainakin Amerikassa. Nimittäin kansallinen roskaruokapäivä!

Miksei sitä voisi Suomessakin hyvällä omallatunnolla kaivautua sohvaan ja unohtaa sen ”tosi” herkullisen salaattismoothien jääkaappiin. Mässyttää sen sijaan menemään pitsaa, hampurilaisia, ranskalaisia, uppopaistettuja kanankoipia, uppopaistettua … no, ihan mitä tahansa.

Mutta mikä mahtaa olla tv-kokki ja viinitilallinen Jyrki Sukulan lempiroskaruoka?

– Tänään alkoi ravustuskausi! Suomalaiset ravut ovat parasta roskaruokaa ja myös lempiruokani. Ainut ruokalaji, jota osaa odottaa päivälleen ja tunnilleen, Sukula kertoo.

Totta, ravustuskausi alkoi tiistaina 21.7. puoliltapäivin. Viileän alkukesän takia suurimpia saaliita odotetaan vasta elokuulle.

Mutta ovatko ravut roskaruokaa? Sukulan mukaan kyllä, niistähän jää rutkasti perkuujätteitä.

– Parasta on, että ravuista jäävä roska on äärimmäisen käyttökelpoista. Ravuistahan nautitaan vain liha saksien ja pyrstön alta. Perkuukuorista voi tehdä hyvän keiton.

Niistä keitetään tomaatilla ja juureksilla ryyditetty liemi. Vielä parannellaan kermalla ja nautitaan hyvä juureen tehdyn leivän kanssa, Sukula vinkkaa.

Parhaillaan hän kuvaa Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula -tv-sarjansa uutta tuotantokautta, joka esitetään Nelosella syksyllä. Nyt kesällä ruudussa pyörii Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula -sarjan ensimmäisen kauden uusintoja.

Roskaruokaa ravintola-alan monitoimimies kuluttaa myös kaikista perinteisimmässä ja rasvaisimmassa mielessä: hyvin tehdyt hampurilaiset kiinnostavat – mutta nimenomaan hyvin tehdyt.

– Ajoin juuri erään hampurilaisketjun parkkipaikalle pitkästä aikaa. Mietin, mitä minä täällä teen: tällä ruualla ei ole minulle mitään merkitystä. Lähdin pois.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.