Ushma Karnani odottaa Pätkä Pääroolissa -musikaalinäytelmän ensi-iltaa Valkeakoskella. ”Asun esitysten ajan mieheni Pekan suvun mökillä Kangasalla. Juhlimme juhannuksena 10-vuotishääpäiväämme”, hän kertoo. Kuva: Sanoma-arkisto
Ushma Karnani odottaa Pätkä Pääroolissa -musikaalinäytelmän ensi-iltaa Valkeakoskella. ”Asun esitysten ajan mieheni Pekan suvun mökillä Kangasalla. Juhlimme juhannuksena 10-vuotishääpäiväämme”, hän kertoo. Kuva: Sanoma-arkisto

Ushma Karnani muistetaan Gimmel-yhtyeestä. Seuraavana näyttelijäksi valmistunut nainen hyppää Puupää-elokuvista tutun Justiinan saappaisiin.

Näyttelijä-laulaja Ushma Karnani, 33, nousi julkisuuteen vuonna 2002 Gimmel-yhtyeestä, joka oli Suomen ensimmäisen Popstars-ohjelman voittaja. Tyttötrion muut jäsenet olivat huippusuosioon myöhemmin singahtanut Jenni Vartiainen ja kätilöksi opiskellut Susanna Korvala.

– Bänditouhu oli ihan parasta aikaa, vuodet Gimmelin kanssa olivat rakkaita. Olimme silloin nuoria, ja kaikki oli jännää ja uutta. Gimmelin myötä unelma laulamisesta ja keikkailusta kävi toteen, Ushma muistelee.

Tyttöbändin ensimmäinen single Etsit muijaa seuraavaa myi hetkessä platinaa, ja suosio oli valmis. Esikoisalbumi Lentoon oli vuoden 2002 myydyin albumi Suomessa. Seuraavana vuonna yhtye voitti Emma-gaalassa kolme palkintoa. Bändi teki vielä kaksi levyä, kunnes hajosi syksyllä 2004.

– Gimmelissä oli koko paketti kasassa. Olisin jaksanut vetää vielä jonkin aikaa. Onneksi minulla alkoi samaan aikaan Teatterikorkeakoulu, Ushma kertoo.


Jenni Vartiainen, Ushma Karnani ja Susanna Korvala esiintyivät Gimmelin jäähyväiskeikalla lokakuussa 2004. Kuva: Aleksi Kinnunen / Sanoma-arkisto

Hän muistelee Gimmel-touhuja lämmöllä, mitään ei ole jäänyt hampaakoloon.

– Popstars oli ensimmäisiä tosi tv -ohjelmia ja iso juttu. Se oli niin käsittämätöntä aikaa, ettei kaikkea oikein vieläkään tajua. Pyöritys oli hienoa ja hurjaa. Välillä tulee olo, että hetkinen, minäkö siellä olin. Vuosista jäi upeita muistoja ja yksi aviomies, Ushma viittaa mieheensä Pekka Olavaan, joka teki töitä Gimmelin valomiehenä.

”Minulla on isot lisäryntäät”

Teatterikoulusta vuonna 2009 valmistunut Ushma kertoo, että musiikki on edelleen lähellä sydäntä.

– Laulaminen on aina ihanaa, mutten tiedä, olisiko minusta keikkailevaksi artistiksi. Olisi kiva tehdä joskus omaa musiikkia, mutta en jaksaisi enää meluisten baarien kiertämistä.

– Onneksi saan laulaa teatterissa, ja olen myös mukana lastenbändissä. Teatterissa olen tottunut, että ihmiset tulevat paikalle esitystä varten, ja esitys saa arvoisensa hetken. Rakastan laulaa myös kirkoissa, häissä ja synttäreillä, joissa kappaletta kuunnellaan ja arvostetaan. Baarikeikoilla ihmiset mölyävät ja pyörivät ympäriinsä. Suomessa pitää olla aika iso artisti, että voi tehdä konserttisalikiertueen, kitaraa ja pianoa soittava Ushma aprikoi.

Seuraavaksi hän pääsee laulamaan Suomen Kesäteatterin musiikkinäytelmässä Pätkä Pääroolissa, jonka ensi-ilta on 11. kesäkuuta Valkeakosken Apianniemellä.

Musiikkinäytelmässä pureudutaan legendaarisen hauskuuttajan Masa Niemen elämään. Hänet muistetaan parhaiten Pätkän roolistaan Pekka Puupää -elokuvissa. Ushma esittää Heikki Paavilaisen ohjaamassa näytelmässä Justiinaa.

– Tyyli on kunnossa: minulla on isot lisäryntäät, pallopaita ja kaulin, hän virnistää.

Lue myös:

Jenni Vartiainen tyylistään: ”En voisi pukeutua kuin Lady Gaga”

Laulaja Saara Aalto: ”Tyttöystävän salailu sai minut voimaan huonosti”

Suosiostaan hämmentynyt Waltteri Torikka: ”Minua pidettiin naismaisena ja homoteltiin – nyt naiset kehuvat”

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.