Mökkeily, festarit ja urheilu ilman treeniohjelmaa. Siinä muutama kesäuutuus, johon alppiuran jättänyt Tanja Poutiainen vasta tutustuu. Kuva: Satu Kemppainen
Mökkeily, festarit ja urheilu ilman treeniohjelmaa. Siinä muutama kesäuutuus, johon alppiuran jättänyt Tanja Poutiainen vasta tutustuu. Kuva: Satu Kemppainen

Alppihiihdon keväällä lopettanut Tanja Poutiainen viettää nyt erilaista kesää. Suuren elämänmuutoksen järjestelyt ovat taanneet sen, että aika ei ole käynyt pitkäksi.

Kevään vaihtuminen kesäksi olisi totutusti tarkoittanut Tanja Poutiaiselle, 34, sitä, että lyhyt hengähdystauko urheilusta on ohi ja valmistautuminen kilpailukauteen alkaa. Tänä kesänä ­hänen ei kuitenkaan ole tarvinnut ­pukeutua treenivaatteisiin kahdesti päivässä. On kulunut muutama kuukausi siitä, kun Tanja ilmoitti lopettavansa alppi­hiihtouransa.

– Kertaakaan en ole katunut päätöstäni enkä haikaillut takaisin. Se tarkoittaa, että olen tehnyt oikean päätöksen oikeaan aikaan, Tanja hymyilee keskellä tuusulalaista maalaismaisemaa.

Tänä kesänä hän on viettänyt tavallista enemmän aikaa Tuusulassa, missä hänen kihlattunsa, autoalalla työskentelevä Vesa Rinne asuu. Tanja on laittanut kotia ja tuonut oman kädenjälkensä ­yhteisen katon alle.

Tanjalla on yhä koti syntymäseudullaan Rovaniemellä. Pian pitäisi keksiä, minne kahden kodin väliä suhaava pariskunta asettuu.

– Jompaankumpaan päähän, Tuusulaan tai Rovaniemelle, laitamme ykköskodin ja toisessa säilytämme tukikohdan. Ratkaisu on vielä to do -listalla.

Haaveissa perhe

Koskaan aiemmin Tanja ei ollut edes harkinnut lopettamista. Motivaatiota oli riittänyt, ja suunnitelmat olivat selvät Sotshin talviolympialaisiin saakka. Viimeisellä kaudella fiilikset kuitenkin heittelivät.

Tammi- ja helmikuun vaihteessa, juuri ennen talviolympialaisia, Tanja sanoi perheelleen ja miehelleen ääneen, että tämä kausi jää viimeiseksi.

– Tiedän, millaisen sitoutumisen jatkaminen olisi vaatinut. Jotenkin tiesin sisälläni, että tämä on nyt tässä.

Perhe on tukenut Tanjaa pikkutytöstä, ja myös Vesa oli valmis seisomaan Tanjan päätöksen takana, oli se mikä tahansa. Nyt parisuhteelle jää enemmän aikaa.

– Yhteinen aika on tuntunut tosi hyvältä meistä molemmista. On pidemmän päälle rankkaa olla 200 päivää vuodessa reissussa. Toisaalta, olisin kyllä saanut täyden tuen, vaikka olisin vielä jatkanut. Parisuhde ei ollut syy lopettaa.

Nyt Tanjan tulevaisuudenhaave, perheen perustaminen, tulee ajankohtaiseksi.

– Toivon, että meillä olisi lapsia ja ­ehtisimme naimisiin tässä lähivuosina.Sisarukset ovat rikkaus. Olisihan se mahtavaa, jos lapsia olisi muutama.

Tanja ja Vesa tapasivat pari vuotta sitten ja kihlautuivat viime kesänä. Tarkempia hääsuunnitelmia ei ole vielä tehty.

– En minä prinsessahäistä tiedä, mutta voisin kuvitella, että järjestäisimme juhlavat kirkkohäät, mutta siitä pitää päättää yhdessä.

Välillä myös sohvalle

Suuren elämänmuutoksen järjestelyt ovat taanneet sen, että Tanjan aika ei ole käynyt pitkäksi. Päinvastoin.

– Minun pitää opetella, että välillä voi vain mennä sohvalle lepäämään. En vielä oikein osaa ottaa rennosti. En nyt ihan käy kierroksilla, mutta touhuan koko ajan jotain, vaikka sitten siivoan. Ehkä kesä auttaa ottamaan rennommin.

Tanjalla on opiskelupaikka Lapin yliopistossa, ja syksyllä hän aikoo jatkaa opintojaan johtamisen koulutusohjelmassa.

Täysipäiväiseksi opiskelijaksi Tanja ei kuitenkaan ala, vaan hän aikoo lähivuosina tehdä töitä lajiliitto Ski Sportin sekä urheilu-uran aikaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. Myöhemmin nähdään, mikä hänestä tulee "isona".

Muutenkin kilpaurheilun jääminen on tuonut elämään lisää valinnanmahdollisuuksia. Perinteistä suomalaista kesänviettoa mökkeineen ja musafestareineen Tanja ei ole aiemmin harrastanut.

Vesan mukana Tanja on saanut jo maistiaisia mökkeilystäkin. Poutiaisilla ei mökkeilty, mutta Vesan suvun mökki on mukavan ajomatkan päässä Tuusulasta.

– Kun tapasin Vesan, perehdyin ­ensimmäisen kerran suomalaiseen kesämökkikulttuuriin. Paljon emme ole ­mökillä ehtineet olla, sen verran että ranta­saunassa on käyty. Haaveilen, että sille jäisi nyt aikaa. Minulle on vasta valjennut, miten rentouttavaa se on.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Me Naisten numerossa 28/2014.


Lue myös:

Tanja Poutiainen lopettaa uransa

Kesällä kihlautunut Tanja Poutiainen: ”Takana on yksi rankimmista kesistä ja syksyistä” (maksullinen sisältö)

Tanja Poutiainen: "Unelmani on oma perhe"

Tanja Poutiainen: "Kroppani muistuttaa jo, etten ole kone"

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.