Jutan ja Juhan ystävyys kypsyi rakkaudeksi. Kuvat: Jouni Harala
Jutan ja Juhan ystävyys kypsyi rakkaudeksi. Kuvat: Jouni Harala

Vastarakastuneiden Jutta Gustafsbergin ja Juha Rouvisen suhdetta määrittävät vapaus ja itsenäisyys. – Tämä suhde on alkanut ystävyydestä, ei intohimosta.

Ensi tapaamisella juteltiin vain digimarkkinoinnista.

Mutta jo toisella tapaamisella Jutta Gustafsberg pyysi Juha Rouvista tekemään kanssaan meditaatioharjoituksen: katsomaan häntä silmiin kymmenen minuutin ajan. Jutan yllätykseksi Juha suostui heti.

– Aika moni muu mies olisi pitänyt ehdotustani ihan hörhönä, mutta Juha sanoi vau, totta kai tehdään! Kymmenen minuuttia silmiin katsomista vastaa kahtakymmentä treffiä. Se on tehokas harjoitus, kun haluaa saada yhteyden toiseen ja luoda luottamuksen, Jutta sanoo.

– Toisen lisäksi siinä saa yhteyden myös itseensä, Juha komppaa.

Viime aikoina Jutta ja Juha ovat tuijotelleet toisiaan tämän tästä, vähän sillä tavalla hömelösti hymyillen. Samalla on tehnyt mieli tarttua toista kädestä, hipaista poskea, suukottaa. Parasta on ollut se, että nyt voi jo niin tehdä: tv-persoonat julkistivat suhteensa pääsiäisenä yhteisellä Lapin-reissullaan.

Vaikka eihän se nyt varsinaisesti mikään uutinen ollut. Parin romanssista on supistu viime syksystä lähtien, kun he paljastivat rakentavansa yhteistä hiljentymis- ja meditaatiokeskusta Ylöjärven Kuruun.

– Oikeasti olimme vain hyviä ystäviä pitkään, mutta ehkä muut näkivät jo jotain sellaista, mitä me itse emme olleet vielä valmiita näkemään, Jutta miettii ja tarttuu Juhaa taas hellästi kädestä.

Työhaastattelutunnelma kuumeni

Niinhän siinä käy aina romanttisissa elokuvissakin: katsoja tajuaa aina ennen pääparia, ketkä kuuluvat oikeasti toisilleen. Kun Jutta ja Juha julkaisivat vastarakastuneiden onnea tihkuvan Instagram-päivityksensä Lapista, kuva keräsi nopeasti hirvittävän määrän tykkäyksiä.

– Ihmiset ovat olleet vilpittömän iloisia puolestamme.

Juhan ja Jutan tuttavuus sai alkunsa viime syksynä, kun Jutta halusi kuulla markkinoinnin ammattilaisen mielipiteitä projektista, jota oli käynnistämässä.

– Näin jälkikäteen voin sanoa, että intuitioni ohjasi minut Juhan luo, sillä olisinhan minä voinut soittaa kenelle tahansa mainostoimistoihmiselle. Jostain syystä halusin ottaa yhteyttä juuri Juhaan, vaikka en tiennyt hänestä oikeastaan muuta kuin nimen – en ole katsonut edes yhtä jaksoa Bacheloria, Jutta kertoo.

Juha muistaa, että ensimmäinen tapaaminen sujui työhaastattelun tunnelmissa.

– Mutta kyllähän me silloinkin juteltiin tosi pitkään. Kahvila, jossa Kaivarissa tapasimme, ehti mennä jo kiinni ja meidät tultiin häätämään pois. Meillä on alusta asti ollut hirveän luontevaa olla yhdessä.

Henkiset arvot yhdistivät treenaajat

Ensimmäisen meditaatiosession jälkeen Jutta ja Juha huomasivat jakavansa samankaltaisen elämänkatsomuksen ja arvomaailman.

– Työasioiden lomassa aloimme puhua elämästä syvällisemminkin. Yllätyin, kuinka äärettömän syvä henkinen puoli Juhassa on. Ennen Juhan tapaamista olin ajatellut, että henkiset miehet ovat poikkeuksetta turbaani päässä istuskelevia hippejä.

Päivittäin meditoivalle Jutalle henkinen kasvu ja oman mielen trimmaaminen ovat olleet jo pitkään vähintään yhtä tärkeitä asioita kuin kropan muokkaaminen. Myös Juhalle jooga ja meditaatio olivat tuttuja juttuja jo vuosien takaa.

– Niin valtavan kaunis nainen kuin Jutta onkin, se ei tällä kertaa tehnyt minuun vaikutusta. Rakastuin Jutan persoonaan, hänen sydänlämpöönsä. Hänestä huokuu mieletön voima ja positiivinen energia, Juha sanoo.

Jutta kuuntelee vieressä.

– Se onkin hyvä, sillä rapistun koko ajan vauhdilla, hän nauraa.

– Vakavasti puhuen: en ole esimerkiksi hetkeäkään joutunut ajattelemaan, että Juha olisi kiinnostunut minusta julkisuuskuvani vuoksi. Juhakaan ei ole katsonut minun ohjelmiani. Olemme koko ajan olleet toisillemme ihan vain Juha ja Jutta, emme mikään unelmien poikamies tai dieetti-Jutta.

Pian Jutta ja Juha alkoivat myös kehitellä yhteistä projektia: metsän keskelle Kuruun nousevaa meditaatio- ja hiljentymiskeskusta. Sillä jos meditaatio on ollut Jutan pelastus, onnen ja kiitollisuuden lähde, Juhan jumalat lymyilevät metsissä.

– Yhteisellä unelmalla on ollut iso merkitys suhteemme syvenemiselle. Olemme saaneet suunnitella ja myös reissata paljon yhdessä, kun olemme käyneet tutustumassa meditaatiopaikkoihin maailmalla.

Jutan ja Juhan parisuhdevinkki kuuluu: joka päivä on muistettava katsoa toista silmiin ja olla läsnä.
Jutan ja Juhan parisuhdevinkki kuuluu: joka päivä on muistettava katsoa toista silmiin ja olla läsnä.

Rakkauden kevät 2017

Romanttisissa elokuvissa, joissa ystävyys kypsyy rakkaudeksi, täytyy aina tapahtua jotakin dramaattista, ennen kuin sankariparin silmät aukeavat. Ja ratkaiseva askel suhteessa vaatii vähintään intohimoisen suudelman ilotulitusrakettien räiskeessä.

Jutalla ja Juhalla ei tällaista elokuvahetkeä ollut, joten kaksikko on päättänyt vain puhua Rakkauden keväästä 2017.

– En kyllä edes muista, kumpi pussasi ensiksi, Jutta kihertää.

– No eikö siihen tarvita muutenkin aina kaksi, Juha huomauttaa.

Jossain vaiheessa kahden yhdessä viihtyvän sinkun oli kuitenkin käytävä keskustelu, että mistä tässä nyt oikein onkaan kysymys.

– Ensimmäisen keskustelun jälkeen vielä päätimme, että viihdymme ystävinä. Jos meillä on hyvä näin, miksi lähteä sitä muuttamaan, Juha sanoo.

Mutta sitten pari alkoi miettiä, voisivatko asiat olla heidän välillään vielä paremmin. Hyppy rakastavaisiksi myös pelotti: ystävyydestä oli ehtinyt tulla molemmille niin arvokas asia, ettei sitä halunnut ihan kevyesti vaarantaa.

– Totta kai se pelotti ja mietimme, mitä ystävyydellemme tapahtuu, jos parisuhde ei toimikaan. Elämässä on kaksi isoa asiaa, jotka ajavat ihmisiä: pelko ja rakkaus. Tässä suurempi voitti nyt, Juha muotoilee.

Jutan on vaikea uskoa, että suhde voisi edes mennä niin pahasti pieleen, että toinen katoaisi kokonaan elämästä.

– Tämä suhde on alkanut eri tavalla kuin mikään aiempi suhteeni: ystävyydestä, ei intohimosta tai järjettömästä hullaantumisesta. Kumpikin on saanut alusta asti olla oma itsensä, kun ei ole ollut tarvetta esittää itsestään vain hyviä puolia.

– Olemme saaneet olla juuri sellaisia vaillinaisia ihmisiä kuin oikeasti olemme, Juha lisää.

Unelma vastatuulessa

Mitään kovin huonoja puolia toisesta ei kyllä vielä ole paljastunut. Yhtään riitaakaan Jutta ja Juha eivät ole saaneet aikaiseksi.

– Vessapaperirullankin laitamme aina samoin päin, Juha nauraa.

Vasta pitkän miettimisen jälkeen Juha keksii, että Jutta tekee ”aika karmeaa” ruokaa. Jutta on myös Juhaa kiinnostuneempi elämän kauniista ja pinnallisista puolista. Juha ei aina ymmärrä, mihin nainen tarvitsee niin monet korkokengät. Juhan vaikutuksesta Jutan komeroon onkin alkanut ilmestyä louisvuittoneiden viereen vaelluskenkiä ja tuulipukuja.

– En silti ajatellut muokata Jutasta mitään erä­irmaa. Rakastan häntä juuri tuollaisena kuin hän on, Juha kiirehtii sanomaan.

Hiljattain Jutan ja Juhan yhteinen unelma Kurussa joutui vastatuuleen, kun ELY-keskus valitti kaksikon saamasta poikkeusluvasta rakentaa metsään kokonainen mökkikylä. Nyt työt Kurussa seisovat, ja jos huonosti käy, unelma ei ehkä toteudukaan.

– Jos hanke nyt kariutuu, kanavoimme energiamme johonkin muuhun, Jutta sanoo.

– Olemme hyvin sopeutuvaisia ihmisiä. Hyväksymme sen, mitä elämä tuo meille vastaan ja olemme siitä kiitollisia, Juha sanoo.

– Niin kuka tietää, ehkä tämän projektin tarkoitus oli hitsata meidät yhteen, Jutta miettii.

Voimaannuttava sinkkuaika

Jutan ei kyllä pitänyt heittäytyä uuteen suhteeseen. Vielä jouluna hän lomaili yksin Thaimaassa ja mietti, kuinka onnellinen ja tyytyväinen sinkkuelämäänsä oli. Jutan edellinen suhde päättyi puolitoista vuotta sitten, kun hän purki kihlauksensa Ari Kokkosen kanssa kuuden vuoden yhdessäolon jälkeen. Aiemmin Jutta on vaihtanut miestä lähes lennosta.

– Sinkkuaika tuli tosi tarpeeseen. Minulle on ollut hyvin voimaannuttava kokemus nähdä, että pärjään myös itsekseni ja nautin omasta seurastani.

Jutasta tuntuu, että hän on nyt suhteessa itsenäisempänä kuin koskaan aiemmin.

– Suhdettamme määrittelevät ennen kaikkea vapaus ja itsenäisyys. Olemme kaksi aikuista ihmistä, joiden ei tarvitse enää harjoitella parisuhteessa olemista. Kummallakaan ei ole tarvetta ripustautua toiseen. Minusta on ihanaa, että voin sanoa Juhalle, että en tarvitse sinua, mutta haluan olla sinun kanssasi.

Myös Juhalle on tärkeää, ettei suhde ala tuntua velvollisuudelta.

– Haluan vilpittömästi pystyä sanomaan toiselle joka päivä, että minä valitsen sinut tänäänkin.

Läsnäolon taito

Eikä ripustautuminen olisi edes oikein mahdollista; Jutalla on oma elämänsä Pirkkalassa, Juhalla Espoossa. Kummankin arki on kiireistä: on töitä, perhe-elämää, kuntoilua, aina uusia projekteja. Esimerkiksi yhteenmuutosta kaksikko ei ole edes keskustellut.

– En ajattele, että meillä on etäsuhde, sillä olemme enemmän yhdessä kuin erillämme. Meillä on kaksi ihanaa kotia ja silloinkin kun olemme erossa, meillä on vain kaksi tuntia välimatkaa, Juha sanoo.

Kiireen keskellä Jutta ja Juha arvostavat eniten arkisia hellyydenosoituksia, mieluummin tekoja kuin sanoja. Sitä, että toinen keittää aamulla kahvit valmiiksi tai muistaa lisätä viestin perään vaikka sydänemojin. Juha on opetellut Jutan mieliksi käyttämään hymynaamoja, peukkuja ja sydämiä viesteissään.

– Juttahan on auttanut minua löytämään kokonaisen uuden kielen, hän nauraa.

– Emme tarvitse suhteessa mitään ihmeellistä, vaan hyvää arkea. Minusta meillä on ihaninta, kun istumme keittiönpöydän ääressä syömässä noutosushia ja juttelemme, Jutta kuvailee.

Yhdestä asiasta he haluavat pitää suhteessaan kiinni myös jatkossa. Joka päivä pitää olla aikaa asettua toista vastapäätä, tarttua käsistä ja katsoa silmiin. Oltava läsnä. Vähintään se kymmenen minuuttia.

Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie
Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie

Isyys mullisti tangokuningas Amadeus Lundbergin elämän: ”Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi”

Vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg, 29, iloitsee uudesta, viime viikolla julkaistusta Pyyhi tuuli kyyneleet -levystä. Levyllä kuullaan maailmanmusiikkia, mustalaismusiikkia, Amadeuksen itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita sekä hänen isänsä Taisto Lundbergin yhtyeen Hortto Kaalon esittämien kappaleiden covereita.

- Kaikki on oikein hyvin. Olen lomaillut kuukauden ja laulanut vain silloin, kun olen tehnyt ruokaa. Syksyllä lähden taas isoille konserttikiertueille, Amadeus Lundberg kertoo Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Viime vuonna Amadeus teki sata konserttia, mutta uralla on ollut hiljaisempiakin vuosia.

”Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa.”

- Vuodet 2012 ja 2013 olivat vaikeampia. Olin silloin kokematon, eikä yhteistyö silloisen ohjelmatoimiston kanssa toiminut kunnolla.

- Musiikkialalla kaikki on epävarmaa, eikä mitään tiedä kuin vuoden päähän. Koko ajan pitää kehittää itseään ja luoda uutta. Uskon kuitenkin oman tekemiseen, enkä aio stressata asiasta sen enempää.

Amadeus kertoo nauttivansa esiintymisestä, mutta välillä lehtiotsikot harmittavat häntä. Viimeksi häntä harmitti uutisointi painon nousemisesta.

- Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa. Se johtui muista syistä, mutta en halua kertoa, mistä. Pudotin 12 kiloa painoa ja olen nyt hyvässä kunnossa.

Isyys mullisti elämän

Musiikin tekemisen lisäksi Amadeus Lundberg nauttii perhe-elämästä vaimonsa, kuvataiteilija ja tatuoititaiteilija Lara Del Mar Sánchesin, 40, kanssa. Pariskunta asuu omakotitalossa Järvenpäässä kolme ja puolivuotiaan poikansa Rion ja Laran kahden lapsen kanssa.

- Isäksi tulo mullisti minua mielettömästi. Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi, Amadeus kertoo.

”Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä.”

- Pojan kanssa on kiva nukkua yhdessä päiväunia, potkia jalkapalloa, pyöräillä ja käydä keinumassa. Hän laulaa koko ajan Hämä-hämähäkki -biisiä ja aakkoslaulua. Mikäli hän haluaa joskus musiikkiuralle, aion kannustaa häntä siihen.

Amadeus ja Lara eivät haaveile isommasta perheestä.

- Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä, koska Lara on minua vanhempi ja hänellä on ennestään kaksi lasta.

Haaveissa muutto Espanjaan

Amadeus ja Lara kertovat, että heidän parisuhteessaan on ollut useita kriisejä liittyen uraan, sitoutumiseen, uusperhearkeen ja pariskunnan 11 vuoden ikäeroon.

- Avioero ei ole ollut kaukana. On ollut vaikeita kausia, jolloin olen joutunut pitämään Larasta kiinni kovasti, Amadeus kertoo.

- Vaikeudet johtuivat omasta kokemattomuudesta, hölmöydestä, ikäerosta ja virheistä. Nyt olen vähän kasvanut ja kuronut kokemusta kiinni.

”Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi.”

Kaikki tekevät virheitä, mutta niistä oppii. En halua päästää irti sellaisesta kuningattaresta kuin Lara on.

Myös Lara myöntää parisuhteen olleen toisinaan haasteellinen.

- Meillä on ollut ylä- ja alamäkiä. Välillä Amppu on dumppaamassa minua ja välillä minä häntä, Lara vitsailee.

- Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi. Mutta niistä on vahvistuttu ja opittu.

”Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea.”

Pariskunta on päässyt ongelmista yli.

- Haaveilemme muutosta Espanjaan. Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea. Lara taas haluaisi Malagaan, Amadeus kertoo.

Espanjasta kotoisin oleva Lara muutti jo nuorena Suomeen. Hänen isänsä on espanjalainen ja äiti suomalainen.

- Olen asunut Espanjassa pienissä pätkissä myöhemminkin. Olisihan se kiva saada jonain päivänä edes yhteinen kakkoskoti Espanjasta, Lara sanoo.

Laulaja Heidi Kyrö tekee kolmea työtä. –Keikkailu on kärsinyt, koska olen ottanut aikaa myös perheelle.

Laulaja Heidi Kyrö, 40, tekee kolmea työtä päällekkäin. Hän keikkailee laulajana, työskentelee laulunopettajana omassa laulukoulussaan ja juontaa Radio Suomen Hämeenlinnan aamulähetystä.

Heidi aloitti julkisen uransa jo 15-vuotiaana, kun hänet valittiin tangoprinsessaksi vuonna 1993. Tänä vuonna Heidi viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Julkisuudessa häntä on nähty yhä harvemmin.

– Olen painottanut viime vuosina yksityisesiintymisiin, joten yleisöstä voi tuntua kuin olisin lopettanut, Heidi kertoi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

”Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.”

– Päiväni ovat radiotyön takia täynnä, joten olen tehnyt kesällä vain muutaman yksityiskeikan. Keikkailu on kieltämättä vähän kärsinyt, sillä olen ottanut aikaa myös perheelle ja akkujen lataamiseen. Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.

Heidi ei kuitenkaan suunnittele lopettavansa esiintymistä. Syksylle on jo sovittuna keikkoja, ja uutta musiikkia on tulossa.

– Laulaminen on minulle enemmän kuin työ, se on elämäntapa. Olen kolmevuotiaasta halunnut laulajaksi ja tehnyt kovasti töitä sen eteen.

Heidillä ja hänen aviomiehellään Kimmo Kopralla on kahdeksanvuotias tytär.

– Lisää lapsia ei ole tulossa. Minä ja miehenikin olemme molemmat ainoita lapsia.

Heidi on kotoisin Kemistä, mutta asunut Hämeenlinnassa jo 21 vuotta. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän halusi asettua etelämmäksi ollakseen lähempänä keikkatöitään.

– Levitin kartan lattialle, laitoin sormen sokkona karttaan ja osuin Hämeenlinnaan. Nyt en voisi kuvitellakaan asuvani muualla.

Raskaus kuuluu

Seinäjoella Heidi nähtiin Tangokuningatar-kilpailun tuomarina. Toiseksi tulleen Virpi Piipon, 51, esityksen jälkeen Heidi kommentoi, että naisen lauluääni voi muuttua paitsi iän mukana, siihen voivat vaikuttaa myös raskaus, synnytys tai vaihdevuodet.

– Se ei tarkoita, että kun ikää tulee lisää, on automaattisesti parempi laulaja. Kotiläksyt pitää silti tehdä, ja ne Virpi on selkeästi tehnyt, Heidi kehui Virpiä esityksen jälkeen.

Heidi halusi nostaa aiheen esiin, koska kokee, että alalla miesten äänenmurroksesta puhutaan enemmän, vaikka naisen ääni on muutoksille herkempi.

– Olemme yksilöitä. Joillakin laulajilla esimerkiksi kuukautiset saattavat vaikuttaa ääneen. Se voi olla pään sisäinen juttu: jos on mieli matalalla, se vaikuttaa ääneen, koska laulaminen on niin henkistä hommaa.

”Täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.”

Heidi kävi nuorena läpi äänenmurroksen.

– Ääni muuttui myös raskausaikana, jolloin korkeimmat ja kirkkaimmat äänet eivät olleet aivan yhtä timanttisia. Loppuraskauden aikaan huomasin, että täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.

Heidin mukaan ikä ei välttämättä soundia madalla, kunhan äänestä pitää huolta.

– Onhan meillä esimerkiksi kahdeksankymppinen Shirley Bassey, joka vetää Goldfingerin yhtä timanttisesti kuin aina.