Sandhja kilpailee Uuden musiikin kilpailussa kappaleella Sing It Away. Kuva: Satu Kemppainen
Sandhja kilpailee Uuden musiikin kilpailussa kappaleella Sing It Away. Kuva: Satu Kemppainen

Sandhja kisaa lauantaina Uuden musiikin kilpailussa Suomen euroviisuedustajan paikasta. Haastattelimme laulajaa kesällä 2014.

Debyyttialbumisi Gold on soulahtavaa, vahvaäänistä poppia. Voiko sillä menes­tyä iskelmä-Suomessa?

Hyvä kysymys. Uskon, että musiikilleni on oma markkinarakonsa, vaikka englanniksi laulamalla onkin vaikeampi luoda kuulijaan tunneyhteys. Suomalaiset ovat hitaasti lämpeneviä mutta tykästyttyään lojaaleja, olemmehan ottaneet omaksemme Anna Abreunkin

”Viisi vuotta sitten lauloin suihkussa, nyt olen tässä.”

Ja voi­han sitä menestyä myös kansainvälisesti. Elämästä ei koskaan tiedä: viisi vuotta sitten lauloin suihkussa, nyt olen tässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äitisi juuret ovat Intiassa ja Etelä-Ame­rikan Guyanassa, isäsi on juutalaiseksi kääntynyt suomalainen. Millaista lap­suudenkodissasi oli?

Minut on kasvatettu juuritietoiseksi. Äitini perhe on hinduja, ja hän on opettanut minulle meditointia, rukoilemista, empaattisuutta ja yhteisöllisyyttä. Isäni taas on kiinnostunut uskonnoista ja kääntynyt juutalaiseksi, koska hän ajattelee sen olevan uskonnoista autenttisin. Isäni myös keräilee persialaisia antiikkimattoja ja taisteluvälineitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nurkissa lojui kirveitä, etninen musiikki soi taustalla, suitsukkeet tuoksuivat.”

Lapsuudenkotini oli epämääräinen yhdistelmä kaikkea: asuimme omakotitalossa Espoon Mankkaalla, nurkissa lojui kirveitä, etninen musiikki soi taustalla ja suitsukkeet tuoksuivat.

Näytät eksoottiselta Disney-prinsessal­ta. Keneen sinua verrataan eniten?

Pocahontasiin. Varhaisteininä kuulin vertausta koko ajan, sillä minulla oli alaselkään asti ulottuvat hiukset. Se ei haittaa ollenkaan, olisi ihanaa olla intiaanipäällikön tytär.

Valmistut pian sairaanhoitajaksi. Mikä alassa kiehtoo?

Äiti on sairaanhoitaja ja suuri idolini, joten halusin seurata hänen jalanjäljissään.

”Ennen romantisoin hoitajan työtä, mutta vastoinkäymiset ovat avanneet silmäni.”

Olen idealistinen unelmoija, mutta työharjoitteluissa olen joutunut kohtaamaan alan todellisuuden. Ennen romantisoin hoitajan työtä ja ajattelin naiivisti keskittyväni vain auttamaan ihmisiä, mutta alan arvostus, vastuuseen nähden huono palkka ja muut työelämän vastoinkäymiset ovat avanneet silmäni. Hoitotyö on silti intohimoni.

Teet suurimman osan kappaleistasi itse. Oletko harkinnut kykyjenetsintäkilpai­luihin osallistumista?

Jo nuorena päätin, etten osallistu niihin, sillä olisin siihen pyöritykseen liian herkkä. Alkuun inhosin niihin lähtijöitä, sitten ihailin. Vaatii rohkeutta laittaa itsensä alttiiksi niin raastavalle arvostelulle.

Onneksi tapasin 18-vuotiaana tuottajani Petri Mataran, joka halusi alkaa hommiin kanssani. Tuntuu mahtavalta, että pääsen välittämään taidettani tulkintojeni ja tarinoideni kautta.

Sandhja Kuivalainen

  • Laulaja syntyi 16.3.1991 Espoossa.
  • Harrastaa bra­silialaista jujutsua ja eri tanssilajeja.
  • Ensimmäinen sinkku Hold me julkaistiin marraskuussa 2013.
Sisältö jatkuu mainoksen alla