Musiikki yhdistää äitiä ja poikaa. Mikael opetteli aikoinaan soittamaan äidin kitaralla.
Musiikki yhdistää äitiä ja poikaa. Mikael opetteli aikoinaan soittamaan äidin kitaralla.

Laulaja Mikael Saaren äiti Päivi Kallas-Saari sai dementiadiagnoosin 54-vuotiaana. Mikael auttaa äitiään, mutta omaishoitajaa Päivi ei pojastaan halua. – Yritän olla murehtimatta etukäteen, koska siitä ei ole mitään hyötyä, Mikael sanoo. 

Uuden musiikin kilpailusta tutun laulajan Mikael Saaren, 27, äiti Päivi Kallas-Saari sai dementiadiagnoosin vuosi sitten. Joulukuussa geriatri suositteli hänelle jo autosta luopumista. Ilman autoa hänen olisi vaikea jäädä asumaan yksin Hyvinkäälle, joten muutamaa päivää myöhemmin poika Mikael oli jo löytänyt Lahdesta äidilleen kivan asunnon.

Äidin auttamisesta tulee helppoa, kun Päivi muuttaa puolen kilometrin päähän Mikaelista. Se on tärkeää, sillä äidin sairaus, otsa- ja ohimolohkojen rappeutuma, on parantumaton, eikä sen etenemistä voi estää – ainoastaan oireita voi helpottaa lääkkeillä.

Päiviä sapettaa se, että saatuaan aivosairausdiagnoosin 54-vuotiaana hän lakkasi olemasta masennuspotilas eikä ole enää oikeutettu yhteiskunnan tukemaan psyykkiseen hoitoon.

– En, vaikka masennuksen lisäksi minun täytyy käsitellä sitä, että olen kuolemansairas. Vakavaan sairauteen totuttelevan pitäisi päästä myös puhumaan ammattilaisen kanssa, Päivi sanoo. 

– Diagnoosi oli kuitenkin helpotus, koska sen jälkeen moni asia sai selityksen, Mikael sanoo.

Hoitotahto valmiina

Mikael huomasi äitinsä sairauden merkit vuonna 2013. Iloisesta ja elämänmyönteisestä äidistä tuli jatkuvasti surullinen, hän pahoitti mielensä helposti ja suuttui pikkuasioista.

Nyt Päivi kirjoittaa pojilleen paljon, kun vielä voi.

– Sellaista laajennettua hoitotahtoa teen. Kerron elämästäni, ajatuksistani ja toiveistani. 

Päivin hoitotahtoon on kirjattu sekin, että lapset eivät saa ryhtyä hänen omaishoitajikseen, kun hän ei enää itsekseen pärjää. Ei, vaikka jompikumpi heistä itse haluaisi.

"Lapset eivät ole vanhempiaan varten, vaan vanhempien tulee olla lapsiaan varten."

– Lapset eivät ole vanhempiaan varten, vaan vanhempien tulee olla lapsiaan varten. Minä haluan olla heille äiti niin kauan kuin vain pystyn, jos he vain antavat siihen luvan. Poikani voivat olla tukenani, mutta tämä on minun sairauteni, en halua siitä heidänkin sairauttaan, Päivi sanoo. 

Mikaelia äidin hoitotahto hämmentää, eikä hän vielä ole päättänyt, mitä siitä pitäisi ajatella.

– En halua vielä ajatella niin pitkälle. Yritän olla murehtimatta etukäteen, koska siitä ei ole mitään hyötyä.

Miten Mikael ja Päivi puhuvat äidin sairaudesta? Mitä Päivi ajattelee tulevaisuudestaan? Mikä on auttanut sairauden hyväksymisessä? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 4/2016. 

Vierailija

Mikael Saari ja muistisairas äiti: "Diagnoosi oli helpotus"

Ei ole sairastunut dementiaan, vaan otsa- ja ohimolohkojen rappeutumaan. Dementia seuraa, kun sairaus etenee. Otsa- ohimolohkorappeutumissa muistitoiminnot usein eivät heikkene alkuvaiheessa. Otsalohkon rappeutuminen tyypillisesti aiheuttaa sosiaalisen käyttäytymisen haasteita, mm. estojen ja tunteidensäätelyn heikentymisen kautta ja ohimolohkojen rappeutuminen puhumisen ja puheen ymmärtämisen vaikeuksia.
Lue kommentti
Vierailija

Mikael Saari ja muistisairas äiti: "Diagnoosi oli helpotus"

Tsemppiä jokaiseen päivään! Onneksi muistisairauksien lääkitys ja sen ymmärrys on edistymässä. Alzhaimertautiin sairastunutta mummoani hoidettiin 60-luvulla mielisairaalassa, äitini lohkodementikkona sai suhteellisen lohdullisen hoidon. Samanlainen neurologinen sairaus odottanee minuakin. Kiitos Saaret, että jaoitten kokemuksen.
Lue kommentti

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: