Ultra Bran Ruisrockin keikka sai Sinnemäen muistelemaan aikoja, kun hän vielä sanoitti yhtyeen kappaleita. Kuva: Sanoma-arkisto
Ultra Bran Ruisrockin keikka sai Sinnemäen muistelemaan aikoja, kun hän vielä sanoitti yhtyeen kappaleita. Kuva: Sanoma-arkisto

Ultra Bran paluu keikkalavoille on herättänyt voimakkaita tunteita niin faneissa, yhtyeen jäsenissä kuin sanoittaja Anni Sinnemäessä.

Ultra Bra on faniensa iloksi noussut tänä kesänä takaisin keikkalavoille 16 vuoden tauon jälkeen. Vuosien 1994 ja 2001 välillä toiminut yhtye on saanut väen rynnimään festareille sekä liikuttumaan nuoruusmuistojensa voimasta.

Myös yhtyeen suurimpien hittien sanoittaja Anni Sinnemäki oli katsomassa Ultra Bran keikkaa Ruisrockissa. Nykyinen Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari fiilisteli sitä pitkässä Facebook-julkaisussaan. Kokemus lennätti Annin takaisin nuoruuteensa.

– Kuuntelin yleisössä omia tekstejäni, ja kuulin samaan aikaan, minkälainen nuori nainen silloin olin kun kirjoitin niitä, osa teksteistä tuo kuvina vieläkin mieleen ne vielä paljon kaukaisemmat ajat, joihin lauseet ja kuvat liittyvät, yhtäkkiä hiekan pöllytessä kesäisessä Ruissalossa tunnen Oksasenkatu 4:n varjoisan porttikongin tuoksun.

”Samaan aikaan kuulen ympärilläni ihmisten laulavan mukana suurin piirtein kaiken.”

– Samaan aikaan kuulen ympärilläni ihmisten laulavan mukana suurin piirtein kaiken, mistä ymmärtää hyvin, että ne ovat oikeastaan heidän tekstejään, joihin sekoittuu mennyt ja kappaleisiin imeytyneet muistot ja nykyhetki ja elämän kuluminen ja uudet merkitykset ja ehkä myös kaipuu johonkin jota oli.

Tekstin yhteydessä on kuva nuoresta Annista, joka pitää käsissään Ultra Bran Kroketti-platinalevyä. Sinnemäki kertoo näkevänsä kuvassa nuoren tytön, joka silloin nuorena tunsi olevansa jo aika aikuinen.

– Muistan selvästi, välillä ehkä selvimmin, sen tunteen, kuinka joskus silloin tunsin olevani oikeastaan aika vanha, tunsin elämän ja sen käänteet, kokemukset joita minulla silloin oli, mielettömän painavina. Ajattelin ehkä tietäväni rakkaudesta oikeastaan kaiken, sen viiltävyydestä, kivusta ja siitä, mitä se vapauttaa ja mitä kahlitsee.

Sinnemäen tunteikas Facebook-julkaisu on kerännyt jo yli 10 000 tykkäystä sekä vuolaasti kommentteja.

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.