Hillary Clintonin valinta presidenttiehdokkaaksi ei ehkä monesta tunnu erityisen historialliselta käänteeltä. Sitä se kuitenkin on.

”Vaikka emme saaneet rikottua sitä kaikkein korkeinta ja kovinta lasikattoa, saimme tehtyä siihen ainakin 18 miljoonaa säröä,” kuului Hillary Clintonin puhe vuonna 2008, kun hän myönsi häviönsä demokraattien presidenttiehdokkuudesta Barack Obamalle.

Viime viikolla hän sai pitää toisenlaisen puheen.

”Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo voivat voittaa. Tämä kampanja pitää huolen siitä, ettei meillä kenelläkään ole enää vastassa kattoja tai rajoja. Olemme tehneet historiaa, sillä ensimmäistä kertaa nainen on noussut presidenttiehdokkaaksi.”

Miksi Hillaryn ehdokkuus on tärkeä asia?

Hillary Clinton on ollut näkyvä hahmo Yhdysvaltojen politiikassa lähes neljän vuosikymmenen ajan. Ensin senaattorin ja presidentin vaimona, sitten itse senaattorina ja Obaman hallituksen ulkoministerinä.

Demokraattipuolueen ehdokkaaksi ei siis ole nyt noussut mikään tuore kasvo, vaan kokenut, politiikan valtaeliittiin kuuluva nainen. Siinä missä Obaman valinta oli monelle merkki siitä, että mustien ja valkoisten välisessä tasa-arvossa otettiin valtava harppaus eteenpäin, ei Hillaryn valinta ole tuntunut niin historialliselta käänteeltä naisten tasa-arvon suhteen.

Rouva Rodham olisi tuskin voinut kuvitella, että hänen tyttärestään voisi tulla Yhdysvaltojen presidentti.

Sitä se kuitenkin on. Hillaryn edesmennyt äiti Dorothy Rodham syntyi lähes sata vuotta sitten maahan, jossa naisella ei ollut edes äänioikeutta. Rouva Rodham olisi tuskin voinut kuvitella, että hänen tyttärestään voisi tulla Yhdysvaltojen presidentti.

Ei Hillary suinkaan ole ensimmäinen nainen, joka yrittää. Mutta hän on yksi niistä harvoista, jotka ovat saavuttaneet todellisen valtionaisen aseman Yhdysvalloissa. Näitä naisia, kuten ulkoministerit Madeleine Albright ja Condoleezza Rice tai senaattori Elizabeth Warren, ei edelleenkään ole monta.

Lue myös: 8 syytä fanittaa Hillary Clintonia

Viime vaalikampanjassaan Hillary ei halunnut korostaa sukupuoltaan, mutta tällä kerralla hän on puhunut paljon ehdokkuutensa historiallisuudesta. Myös hänen suurimmat tukijansa, kuten Madeleine Albright ja feministikirjailija Gloria Steinem, ovat korostaneet usein ehdokkaansa sukupuolen merkitystä. Albright ja Steinem paheksuvat nuorten naisten innottomuutta äänestää Hillarya. Heidän mielestään nämä eivät ymmärrä, että Hillaryn valinta pelaisi kaikkien naisten pussiin.

Miksi Hillarya vihataan?

Monen demokraatinkin on vaikea äänestää Hillary Clintonia. Hän on Yhdysvalloissa lähes yhtä epäsuosittu kuin kilpakumppaninsa, republikaanien Donald Trump. Ulkoministerinä Hillary oli hyvin suosittu, jopa 66 prosenttia piti häntä hyvänä työssään. Sen sijaan viimeaikaisten gallupien mukaan jopa 60 prosenttia ei innostu naisesta. Hillarya ovat rasittaneet monet poliittiset skandaalit sekä ulkoministeriaikana tehdyt virheet – viimeisimpänä häntä syytetään salaisten dokumenttien lähettämisestä yksityismeilistään. Moni karsastaa myös hänen läheisiä välejään Wall Streetin talousvaikuttajiin.

Hillary ei tarjoa tarpeeksi isoa muutosta nuorille, jotka innostuivat demokraattien ehdokkuudesta kisanneesta Bernie Sandersista, eikä maahansa pettyneille republikaaniduunareille.

Mutta pätevyys ei suinkaan ole ainoa mittari naisen pyrkiessä poliittiseen virkaan.

Hillary on yrittänyt vastata kritiikkiin korostamalla sukupuoltaan: hän ei ole osa valtaeliitin äijäkerhoa vaan on sukupuolestaan huolimatta raivannut tiensä huipulle.

Monien mielestä ehdokkaalle on vain etua, että hän tuntee poliittisen maailman kodikseen. Esimerkiksi Girls-sarjan luojan Lena Dunhamin mielestä Hillary tuntee systeemin ja osaa siksi myös toimia siinä. Tätä korosti myös presidentti Barack Obama viimeviikkoisessa tukivideossaan: ”Presidentin virkaan on tuskin koskaan ollut näin pätevää ehdokasta”, presidentti julisti.

Mutta pätevyys ei suinkaan ole ainoa mittari naisen pyrkiessä poliittiseen virkaan. Pitää olla juuri oikeanlainen nainen. Milloin Hillaryn ääni on liian kylmä, milloin hänen käytöksensä liian hyökkäävää. Milloin hän ei korosta tarpeeksi sukupuoltaan, milloin tuo sitä esiin liikaa. Toisille Bill Clintonin seksiskandaali kertoo myös vaimon kyseenalaisesta moraalista, toisille petturimiehen tukeminen taas oli epäfeministinen teko. New York Timesin kolumnisti jopa arveli Hillary-inhon syyksi sen, ettei tällä ole harrastuksia. Siinä missä Obama pelaa vapaa-ajallaan korista ja juo bisseä, Hillary vain omistautuu työnteolle. Tylsää!

Miten kilpakumppanit eroavat toisistaan?

Viimeviikkoisessa voittopuheessaan Hillary Clinton mainitsi moneen otteeseen äitinsä Dorothyn. Äiti oli opettanut tyttärelleen, ettei koskaan saa luovuttaa kiusaajien tai öykkäreiden edessä. Se neuvo tulee nyt tarpeeseen: presidenttikisassa hän saa vastaansa bisneskeisari Donald Trumpin. Ehdokkaiden näkemykset politiikasta ovat vastakkaiset lähes kaikessa.

Donald Trump vastustaa kovasanaisesti homoliittoja ja aborttia. Hän ajaa kovempia rangaistuksia rikoksista ja uskoo yksilön rajattomaan vapauteen omistaa ase. Hillary Clinton kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja naisen vapautta valita. Hän ei usko, että kovemmat rangaistukset ennaltaehkäisisivät rikoksia, ja hän haluaisi rajoittaa aseen omistusoikeutta. Hillary haluaisi laajentaa Obaman aikana luotua sairausvakuutusjärjestelmää ja satsata uusiutuvaan energiaan. Hänen kilpakumppaninsa vastustaa molempia. Yksi yhteinen nimittäjä löytyy: kumpikin vastustaa vapaakauppaa – Hillary kenties puhutellakseen työnsä menettäneitä amerikkalaisia.

Mikä Hillaryssä innostaa?

Dorothy-äiti oli kuulemma opettanut tyttärelleen myös, että tärkeintä on muiden palveleminen. Hillaryn kanssa työskennelleet sanovat, että hänellä on aito intohimo ajaa eteenpäin tärkeitä asioita. Sellaisia ovat esimerkiksi lasten ja naisten oikeudet.

Vaikka Hillary nykyisin haluaakin tuoda olemukseensa lämpöä puhumalla isoäidistään, mikään pikkuleipiä paistava mummo hän ei edelleenkään ole. Kunnianhimo on vienyt hänet pitkälle. Hillary on sanonut pelänneensä aikoinaan, että hukkaa oman identiteettinsä Billin ylitsevuotavan persoonan rinnalla, mutta on silti onnistunut luomaan tämän rinnalla oman uran.

Dorothy-äiti oli kuulemma opettanut tyttärelleen myös, että tärkeintä on muiden palveleminen.

Brittikirjailija Caitlin Moranin mielestä Hillary osoittaa, ettei naisen elämä olekaan pelkkää alamäkeä vaihdevuosien jälkeen. Se että Hillarystä voi seitsemänkympin korvilla tulla yksi maailman suurimmista johtajista, antaa naisen elämään aivan uuden näytöksen – noin 30 vuotta lisää merkityksellistä peliaikaa!

Vaimo, äiti, isoäiti, naisten ja lasten asialla, First Lady, ulkoministeri, hiusikoni, housupukuintoilija ja presidenttiehdokas. Näin kuuluu Hillary Clintonin esittelyteksti Twitterissä. Marraskuussa selviää, voiko hän lisätä listaan Yhdysvaltojen presidentin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...