Agentti Cooper silloin ja nyt, uudella kaudella. Kuvat: HBO ja Showtime
Agentti Cooper silloin ja nyt, uudella kaudella. Kuvat: HBO ja Showtime

Näyttelijä Kyle MacLachlan palaa uransa merkittävimpään rooliin agentti Dale Cooperiksi kulttisarjassa Twin Peaks. Mies toteaa, että molemmat ovat vuosien saatossa muuttuneet – hän ja Cooper.

Neljännesvuosisata, 25 vuotta on pitkä aika odottaa loistavan tv-sarjan seuraavaa tuotantokautta, mutta nyt Twin Peaks -fanien odotus palkitaan. Uusien jaksojen kuvaaminen on aloitettu kaksi vuotta sitten, ja maanantaina 22. toukokuuta työn tulos nähdään vihdoin televisiossa.

Samalla selviää, miltä sarjan vanhat roolihahmot näyttävät nykyään. Tähän mennessä faneille on paljastettu tulevasta kaudesta vain pieni pilkahdus, jossa vilahtaa nopeasti FBI:n erikoisagentti Dale Cooper vanhempana mutta selvästi tunnistettavana.

Cooperia näyttelevä Kyle MacLachlan,58, on innoissaan sarjan paluusta. Hän kertoo, että kuvaukset tuntuivat kuin sukukokoukselta, vaikka päivät venyivätkin 18-tuntisiksi.

–Kaikkia oli upeaa tavata pitkän tauon jälkeen, ja vaihdoimme kuulumisia. Meillä oli todella mukavaa yhdessä. En koskaan uskonut, että sarja palaisi takaisin.

MacLachlan kertoo Twin Peaksin uudesta kaudesta Fairmont-hotellissa San Franciscossa. Hän on hillitty, charmikas ja tuo mieleen roolihahmonsa tummassa 1950-lukua henkivässä puvussa.

Sarjassa mystinen ja viileä hurmuri Dale Cooper saapuu synkkien metsien keskellä olevaan kylään selvittämään Laura Palmerin (Sheryl Lee) raakaa murhaa. Sarja oli ilmestyessään poikkeuksellinen, sillä siihen aikaan televisiosta ei tullut yhtä surrealistisia tv-sarjoja. Kaikilla sarjan henkilöillä oli salaisuuksia, ja yksi muun muassa puhui halolle.

– Paluu tähän maailmaan on ollut huikeaa. Se on samaan aikaan sekä tuttu että vieras ympäristö.


Kyle MacLachlan nähtiin Cooperin roolissa jo 1990-luvun alussa.


Ohjaaja ja ystävä

Twin Peaksia tehtiin aiemmin kaksi tuotantokautta vuosina 1990–1991. Tarina päättyi mysteeriin, kun MacLachlanin roolihahmo kidnapattiin, mutta hänen sielunsa jäi elämään Twin Peaksiin Black Lodgen metsämökkiin. Uudella kaudella seurataan erikoisagentti Dale Cooperin paluuta.

– Tunsin oloni kotoisaksi Cooperin saappaissa, mutta myös hieman oudoksi. Olemme molemmat muuttuneet vuosien varrella.


Mädchen Amick ja Peggy Lipton palaavat myös Twin Peaksiin 25 vuoden tauon jälkeen.

Uudella kaudella on MacLachlanin mukaan odotettavissa monia yllättäviä juonenkäänteitä, mutta enempää näyttelijä ei voi sarjasta kertoa.

– Jos paljastaisin tämän enempää, David (Lynch) olisi hyvin vihainen, MacLachlan naurahtaa.

Agentti Dale Cooperin rooli kuuluu Kyle MacLachlanin uran huippuhetkiin. MacLachlanin ja ohjaaja David Lynchin yhteistyö alkoi vuonna 1983, kun MacLachlan oli juuri valmistunut yliopistosta.

– Minulla ei ole tämänkaltaista suhdetta kenenkään muun ohjaajan kanssa. Olen todella nauttinut yhteistyön jatkumisesta ystäväni kanssa.

Jos Twin Peaks on jäänyt katsomatta lukuisista uusinnoista huolimatta, MacLachlanin kasvot voi tunnistaa myös roolista Sinkkuelämää-sarjan Charlotten (Kristin Davis) impotenttina miehenä tai Täydellisten naisten Breen (Marcia Cross) aviomiehenä Orsonina.

MacLachlanin tuorein elokuva on huippumenestynyt animaatio Inside Out - mielen sopukoissa (2015). Siinä hän ääninäytteli pikkutytön isää.

Kärsivällinen isä

Viimeisimpään elokuvarooliinsa MacLachlanin on ollut helppo samastua 8-vuotiaan poikansa ansiosta. Callum-pojan äiti on tuottaja Desiree Gruber, ja pari on ollut naimisissa 15 vuotta.

Eniten ongelmia lapsiperhearjessa tuottavat yhteiset ateriat Callumin kanssa. Poika on hidas syömään, ja illallinen voi sen vuoksi kestää helposti yli tunnin.

– Yritän kannustaa häntä keskittymään syömiseen, unohtaa piirretyt ja muut häiritsevät tekijät ruokailun ajaksi. Onneksi olen kärsivällinen.


Tuottaja Desiree Gruber sanoi Kyle MacLachanille tahdon 15 vuotta sitten.

MacLachlan uskoo pitkän pinnansa johtuvan siitä, että hän tuli isäksi vanhemmalla iällä.

Päivisin MacLachlan viettää paljon aikaa myös vastaamalla kysymyksiin. Callumilla on kyselyikä ja hän haluaa tietää kaiken kaikesta.

– Arvostan tätä viattomuuden aikaa ja olen mukana hänen mielikuvitusleikeissään sen sijaan, että yrittäisin saada häntä aikuistumaan. Hän saa kasvaa omaa vauhtiaan ja pitää pehmolelut sängyssään niin pitkään kuin haluaa.

Näyttelemisen ja isän roolin lisäksi MacLachlan on viinitilan omistaja. Hän on kasvattanut rypäleitä Washingtonin osavaltion Columbia Valleyssa 12 vuoden ajan liikekumppaninsa kanssa.

Viininystävä innostuu selvästi puhuessaan mieliaiheestaan.

– Olen hyvin tiiviisti mukana viinintekemisessä. Se on todella hauskaa. Valitsen rypäleet ja suunnittelen juuri uusia etikettejä.

Tilan viljelemiin rypälelajikkeisiin kuuluvat cabernet sauvignon ja syrah. MacLachlan valmistaa myös roséviiniä, joka on uusin tuote. Viinien tuotantomäärät ovat vain muutamia satoja laatikollisia vuodessa.

– Haluan pitää langat käsissäni, joten sen takia määrät ovat pieniä.

Twin Peaks

Sarjan esittäminen alkoi Suomessa keväällä 1991. Siitä on esitetty monia uusintoja, viimeksi 2013.

Uudella kaudella on 18 tunnin mittaista jaksoa.

David Lynch ja Mark Frost kirjoittivat vain yhden käsikirjoituksen. Siinä on yli 400 sivua. Lynch ohjasi sen kuin elokuvan.

Säveltäjä Angelo Badalamentin haikean hyytävät melodiat palaavat tehostamaan tarinaa.

Ensimmäinen jakso HBO Nordicilla 22.5.2017.

Paluun tekevät myös muun muassa Sherilyn Fenn, Mädchen Amick ja Sheryl Lee.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: